Panáček v reality show

Ptáčata (14/16): Prázdniny

13. Prosinec 2010 | napsal(a): | reality show: Ptáčata

Konec školního roku a dva měsíce volna. Toto na Ptáčata čekalo v době natáčení dnešního dílu. V minulém díle nás Ptáčata prováděla po ulicích, kde žijí a navštívila nechvalně známé  sídliště Chanov. V dnešním díle na Ptáčata čekaly příjemnější aktivity. Děti dostaly závěrečné vysvědčení a chystaly se na výlet/dovolenou k moři. U moře byla pohoda a vše v pořádku až do okamžiku, kdy se jedno z Ptáčat ztratilo.

Konec školního roku

[singlepic id=1124 w=420]

Pro mnoho dětí den, na který se těší již od 1. září. Nedá se jednoznačně povědět, zda se na závěr roku těšila i Ptáčata. Nejspíš se netěšila, a to z jednoho prostého důvodu. Již brzo měl nastat konec natáčení, které Ptáčatům dodávalo příjemné koření k jejich dosavadnímu životu.

Den, kdy děti všech věkových kategorií dostávají vysvědčení, kdy se zhodnocuje celoroční úsilí dětí. To je konec školního roku. Ještě před předáním vysvědčení paní učitelka oznamuje, že už tak milá nebyla  a rozdávala i “troječky“. A jak dopadla Ptáčata?

 

Samé jedničky si zasloužilo pět dětí – Janek, Claudie, Ondra, Váňa a Lukáš. Alenka podle slov paní učitelky v průběhu školního roku zabrala a vysloužila si pěkné vysvědčení (jedničky + dvě dvojky). Stejné vysvědčení měla i Janička, která dostala výstrahu pro příští rok a David. Davidova mamka vysvětlila, jak motivovala Davida, kterému hrozily na vysvědčení trojky. Davidovi pomáhal se zlepšením známek Váňa. Patrik dostal jako jediné Ptáče trojky (jednu z ČJ a druhou z matematiky). Roman, příliš fixovaný na mamku, si jako jediné Ptáče nepřišel pro vysvědčení do školy. Paní učitelka se rozhodla přinést mu vysvědčení domů. Roman dostal také pěkné vysvědčení (dvě dvojky) a na dobu prázdnin i malý sešit s úkoly, které musí do nového školního roku splnit a přinést sešit 1. září do školy (mám pocit, že podobný sešit nedostal jen Roman). Jak vypadalo školní vysvědčení ostatních Ptáčat jsme se bohužel nedozvěděli (Ája, Míša, Růženka, Sára, Monika) a mě osobně to docela mrzí.

Alenčiny brýle

[singlepic id=1120 w=420]

V jednom z minulých dílů navštívila Alenka oční ordinaci, kam ji poslala paní učitelka, která si všimla jejího zhoršeného čtení. Při vyšetření byla zjištěna vada zraku, kterou by měly vykompenzovat dioptrické brýle. Alenka se proto vypravila na nákup, kam si pozvala jako poradkyni Janičku. Po několikerém zkoušení před zrcadlem je vybráno. Ostatní Ptáčata vítají  brýlatou Janičku velkým potleskem a ojedinělým smíchem. Na základě nejnovějšího doplňku dostala Janička neoficiální přezdívku – Harry Potter.

Prázdniny

[singlepic id=1122 w=420]

Po předání vysvědčení čeká na děti dvouměsíční volno, které si z většiny užijí samostatně. Ptáčata ani jejich rodiče nedostávala v průběhu roku honorář a do Itálie k moři jela spolu s jedním členem rodiny za odměnu. Ostatní zájemci si museli dovolenou uhradit sami. Roman, kterého citová fixace na mamku (a celou rodinu)  svazuje nejen ve školní docházce, kterou zanedbává, nejede bohužel ani k moři. Romanova mamka slibuje, že něco vymyslí  a někam si vyjedou. Roman nakonec strávil celé prázdniny v Brně. Ostatní Ptáčata se pomalu připravila na svoji první dovolenou u moře. Janek nám prozradil nejdůležitější zabalené věci, které si bere k moři (opalovací krém a plavky). Snad si všichni zabalili důležité věci a nikdo neopomenul krém na opalování a plavky ;-).

První zážitky

Pro většinu Ptáčat a jejich doprovod je špinavé moře u italských břehů vůbec prvním setkáním se slanou vodou. Děti se nadšeně řítily k moři a na jejich hlasech je znát, jak velký dojem na ně nekonečná hladina udělala. Ptáčata i u moře nezapomněla na svoji dokumentaristickou roli a točí zakalenou vodu, liduprázdnou pláž (je ošklivé počasí) a písek barvy betonové stěny. Po chvilce váhání se děti osmělily a vrhly se oblečené do vody (Ája, Patrik, Růženka, Janek a David). Patrik je překvapen ze slané vody. Davidův otec si při pohledu na svého syna připomněl svoji první zkušenost s mořem. Taky se vrhnul v oblečení do vody, a tak to Davidovi nemá za zlé (byl i trošku dojat).

 



Při ubytovávání Ptáčat a jejich rodin došlo k menšímu zdržení. Několik rodin si nejspíš udělalo výlet po okolí a zapomnělo vyplnit a dodat doklady nutné k ubytování. Alenčina maminka si závazně objednala lehátka v jiné části pláže, než jsou ostatní a prosila delegátku o pomoc při řešení (jak to dokázala mi nejde do hlavy). Delegátka pomoc přislíbila, ale nakonec to nevyšlo a Alenka s maminkou musí buď využít zaplacená místa nebo „drze“ obsadit místa poblíž ostatních. Jejich první využití zaplacených míst se stává využitím posledním a do konce pobytu se Alenka s mamkou na svá místa nevrátily.

Noční život

[singlepic id=1123 w=420]

Při dovolené nesmí Ptáčata zapomenout na noční život. Proto se děti spolu s rodiči vydaly za nočním ruchem plážového střediska. Všude je plno světel, lákadel pro plné peněženky a jen málokdo lákadlu odolá. Děti nejvíc upoutal automat plný hraček, kde mohou pomocí jeřábu vyzkoušet své štěstí a jednu z plyšových hraček vytáhnout. Míšina babička dětem vysvětluje, že zde nemají šanci, a že je to jen lákadlo na peníze. Váňu zase zaujala jiná výherní mašinka. Smutně pozoruje, jak jeho žetony padají dovnitř a žádný výsledek to nepřináší. Smutně pozoruje své okolí a čeká, kdy mu někdo zase nabídne žeton, aby mohl opět vyzkoušet své štěstí. Kdyby byl Váňa prezidentem Brna, tak by udělal pro děti pár takových heren (neony a vidina výhry dokázaly zblbnout i Váňu L). Míša nakonec uprosila svoji babičku, aby ji dala 2 Eura a jde vyzkoušet svoji šikovnost k automatu s jeřábem. Dopadlo to přesně podle předpokladu. Jeřábem nic zachytit nejde. Ptáčata navštívila místní obdobu Matějské pouti. Patrikovi se na jedné atrakci udělalo zle a po vystoupení lapá po dechu. Alenka si s mamkou  zajezdila na malé vodní dráze (vypadala spokojeně).

U moře

Při koupání v moři zjišťujeme, že Jankovy důležité plavky vypadají jako kraťasy. Alenka si zase na sebe navlékla kruh pro mimina a vypadala dost srandovně (hubené tělíčko napasované do kruhu po malinké děti). Děti si užívaly moře a vypadaly krásně bezstarostně. Míšin tatínek byl nemocen, a tak se s Míšou k moři vydala její babička, která se při návštěvě plážového prodavače kabelek nenechala oklamat a za kabelku dala jen 10 místo 25 EUR (i tak to bylo dle mého dost předražené a nekvalitní zboží).

[singlepic id=1121 w=420]

V průběhu dovolené proběhl na pláži i malý rodinný turnaj v petangu. Některá Ptáčata berou sportovní klání příliš vážně, a tak není nouze o slzy a zamračené tváře.

David se společně s Míšou fotil u záchranného člunu. V tu chvíli netušil, že je to poslední okamžik, kdy byla Míša na nějaký čas spatřena.

Míša se ztratila. Po příchodu paní učitelky a vysvětlení situace se začne rozjíždět pátrací operace k nalezení Míši. Na všechny účastníky se snese depresivní nálada a strach o další osud Míši.

Příště uvidíme:

Průběh pátrací operace a šťastné nalezení Míši. Kam se Míša asi ztratila? Uvidíme i chlapeckou bitku a návrat domů.

U příležitosti Mezinárodního dne lidských práv byla v kulturním centru Pražská křižovatka, v pátek 10.12.2010 předána ocenění Gypsy Spirit 2010. Gypsy Spirit je oceněním obrovského úsilí nesčetného počtu jednotlivců a skupin k hledání porozumění mezi Romy a majoritní společností. V kategorii Čin roku byl nominován projekt Ptáčata, který se stal i vítězem své kategorie. Více se dozvíte zde http://www.vlada.cz/assets/media-centrum/tiskove-zpravy/TZ_Gypsy_Spirit_2010.pdf.

Ptáčata

Diskuze k článku

Počet komentářů: 2
1
Týna
Reagovat

Jenom dodám že Sára měla na vysvědčení dvě trojky.Bylo to řečeno na konci 13. dílu.

2
koc
Reagovat

1 – dekuji .. to mi uplne vypadlo :(

Přidat komentář