Panáček v reality show

Ptáčata (16/16): Konec

28. Prosinec 2010 | napsal(a): | reality show: Ptáčata

V patnácti uplynulých epizodách jsme mohli sledovat osudy Ptáčat v průběhu jednoho roku.  Během tohoto období navštívila Ptáčata mnoho nových míst, zažila nespočet dobrodružství a občas sledovala život okolo sebe přes hledáček-displej zapůjčených kamer. V posledním díle, ve kterém se jejich osudy uzavírají, jsme viděli jak děti prožívají zbytek prázdnin a reakce Ptáčat (a rodin) na vlastní tváře v televizi.

Po příjezdu z dovolené čekal na Ptáčata ještě notný kus prázdnin, a tak je některé  prožily jako jiné děti, které nemohou odjet z města pryč. Děti trávily zbytek prázdnin na koupališti, místními zvaném – Zábrdky. Dětem se na koupališti líbilo proto, že tam chodí “cigáni“, jak nám sdělil Roman. Některá z Ptáčat zažila během prázdnin i jiné zajímavé okamžiky, o kterých se dočtete dále.

Prázdniny na Ukrajině

V průběhu letních prázdnin odjel Váňa spolu se svým starším bratrem Edou za dědou na Ukrajinu. On i jeho rodina nám, prostřednictvím zapůjčené kamery a natočené reportáže, umožnili nahlédnout do prázdninové idylky u dědy. Na Ukrajině je, především v horských oblastech, nádherná krajina. Eda při procházce lesem dokázal natočit i medvěda, který údajně spal (já tam tedy viděl jen hrb nějakého většího zvířete, a tak mi nezbylo nic jiného, než věřit, že to medvěd opravdu byl ;-)). Až Váňa vyroste, tak se chce na Ukrajinu vrátit. Chce tam žít, protože tam má velkou rodinu. Své prarodiče by ale chtěl zavést do Brna, aby viděli, jak zde Váňa s rodinou bydlí a jak se zde žije.

Prázdniny s novorozencem

Na Patrikovu sestru čekal v průběhu prázdnin porod a Patrik se tím pádem měl stát strýčkem. Po porodu bude v jednom pokoji bydlet Patrik, jeho starší bratr, sestra, její partner a malé mimčo. Patrik vypočítal, že jich tam bude celkem šest (kdo je šestý člen opravdu netuším – Patrikovi nebylo rozumět). I přes velkou agresi má v sobě Patrik obrovské srdce (jak jsme se mohli v průběhu celého roku přesvědčit), a tak se na narození dalšího člena rodiny a své strýcovské povinnosti velmi těšil. Podle svých slov bude dobrým strejdou. Patrikovu sestru doprovodil do porodnice její rómský přítel a mamka. Patrik se stal strýčkem novorozeného Sebastiana a po porodu přišel do porodnice popřát novopečené mamince a svému synovci. Podle Patrika nesmí Sebastian (asi až vyrostesnad jsem to pochopil správně) kouřit a “nesmí se bít“. Všichni jsou rádi, že je malé mimino doma. Patrik se ptal, čím ho bude jeho mamka krmit. Ta ho opravila, že krmit ho bude jeho sestra a ne ona, resp. bude ho kojit. Patrikovo dědeček (z matčiny strany) byl taky Róm a podle jeho mamky se teď kruh uzavírá.

Prázdniny křtěné

Během natáčení se děti, jejich rodiny a štáb sblížily. Rodiče Janičky požádali spoluautorku Ptáčat Kamilu Zlatuškovou, aby se stala kmotrou jejich dcery. Několik Ptáčat bylo během křtu přítomno a dokumentovalo ho spolu se štábem. Po osušení čela se Janička otřásla a řekla “fuj“ (:-D). Janička si myslí, že křtem se změnil její život, protože sleze ten Ďábel a bude pryč. David doufá, že bude po křtu hodnější, ale jinak se na ní nic nezměnilo (Janička mu ukazovala sepnutou pěstičku). Následné oslavy se též účastnilo několik Ptáčat (Sára, Míša, Alenka, David a Ája). Janička se vrhla na dort, který dostala od štábu (pravděpodobně).   Slova L. Cmírala zpoza kamery  – „Janičko ty jsi se do té víry úplně zakousla.“, byla velmi trefná.  Sára je taky pokřtěná, ale žádné povinnosti z toho pro ni nevyplývají (Míša k tomu dodala, že nemá dělat hříchy). Podle Míši musí křtěná osoba – být svatá, modlit se a chodit na nějaká shromáždění a křtí se proto, aby byl člověk svatý („Do kostela ale chodím.“, kontrovala Sára). Oslavu neukončil ani letní déšť, který si Janička (podle výrazu ve tváři, když stála na dešti) užívala. Růženka si myslí, že člověk by měl být pokřtěný proto, aby nebyl nemocný a Pán Bůh ho ochraňoval. Roman si zase myslí, že jeho bratr byl křtěný, protože v něm byl Satan. Davida to rozesmálo a jen kroutil hlavou. Podle něj je nemožné, aby byl Satan v milionu lidí najednou. To by musel mít v každém z těch lidí nějakou část svého těla. V jednom nohu, v druhém druhou nohu, ve třetím hlavu apod. Romanovi se to nemožné nezdá, ale podle Davida to nejde.

Nový školní rok

Po prázdninách, které děti prožily různorodě a doufám, že naplno, čekal na Ptáčata začátek nového školního roku a s ním i nová třída ve vyšším patře základní školy. Jako poslední přišla Sára (podle slov paní učitelky – „jako obvykle“). Paní učitelka měla k dětem velký proslov a zmínila i svůj velký prázdninový zážitek – křest Janičky (na Janu Marii). Upozornila děti na záludnosti matematiky ve třetí třídě. Děti se musí víc snažit, protože je v budoucnu čekají vyšší třídy, kde je nikdo šetřit nebude. Připomněla dětem, že se od září bude vysílat seriál Ptáčata, který pomohla natočit, a kde jsou hlavními aktéry Děti si nesmí myslet, že jsou nějaké televizní hvězdy, že se tím nesmí chlubit a nesmí si nic dělat z toho, když se jim někdo bude i smát (třeba ze závisti). Musí se o to víc snažit, protože budou všude vidět a každý je pozná (volný překlad).

Patrik

Na přání autorů seriálu se Patrik vypravil k dětskému psychologovi (ještě před odvysíláním první dílu). Podle mamky je Patrik dost výbušný. Stačí, aby se na něho jen někdo podíval, a on se zlobí (Patrik měl při těchto slovech zavřené oči a vypadal, že snad spí). David si myslí, že je jedno, zda se ho bojí, ale když jim jednu flákne, tak leží na zemi a potom je chytne pod krkem. Podle Váňi nechápe, že už nemá skoro žádné kamarády a nikomu nepřijde to co dělá jako vtipná činnost. Po shlédnutí rvačky na škole v přírodě je jeho táta naštvaný a nejraději by ho seřezal sám. Ája zase kamarádí s Patrikem, protože je “hodnej“. Pan terapeut nabídl rodičům, že s nimi a Patrikem bude i nadále pracovat. Patrik slíbil mamce, že se už nebude prát a snaží se svůj slib dodržet.

Ptáčata televizní

Váňa netrpělivě s kamerou v ruce čekal u televize, až bude vysílán první díl Ptáčat. Jeho rodičům se to moc líbilo a čekají na další “filmy“ (díly). Tátovi se jen nelíbilo, jak se děti praly a jak kopaly do sochy gorily. Míša zase natáčela reakci mamky a ptala se, jestli se jí to líbí (mamka byla rozmrzelá, že ji natáčí u jídla). Mezi kousáním sousta nám sdělila, že se jí to líbí, ale ještě neviděla celý “film“ (díl). U Janičky doma nastala debata o tom, zda si musí děti pomoci samy a nebo jim v lepším životě pomůže televize. Podle Janičky táty se musí děti snažit o mnoho víc, aby něco dokázaly. Davidův otec sarkasticky poznamenal, že to tedy začíná pěkně a jeho mamka, že je to krásné (David nebyl v době natáčení prvních epizod součástí třídy Ptáčat). Davidovi se na první epizodě nelíbila hádka o mokrou mikinu (a následná rvačka) a kopaní do sochy gorily. A byl zaražen z Patrikova přiznání, že ho baví bitky. Romanova mamka jen poznamenala, jak je to hezké, ale Roman tam nebyl, protože je pořád s ní doma a nikam nejezdil (Romanovu reakci na tato slova je nutno slyšet …  :-D).  Jankovi se také nelíbila bitka s Patrikem. Podle jeho slov to bylo škaredé. Ondra doufá, že se lidem změní náhled na Rómy, když teď budou v televizi. V to samé doufá i Janek.

Plány do budoucna

Patrik plánuje, že bude v příštím roce plavat a chce v plavání závodit (má rád vodu). Janička se chce víc učit a chodit na výlety. Alenka, která seděla vedle ní, plánuje to samé. Míša se chce “trošku“ učit na housle, ale opravdu jen trošku (;-)). Janek chce být basketbalista, pokud to nevyjde, tak chce být městský “policajt“. Váňa chce v gymnastice něco dokázat (chce další medaili). Ondra neví, co by chtěl dokázat. Ája by se chtěl v příštím roce zlepšit v boxu. David doufá, že základní školu “dodělá“ a půjde na další školy. Claudie by za dva roky chtěla jít na gymnázium. Míša by chtěla, aby všechny děti byly pořád Ptáčata. Paní učitelka vrací dětem to, co sama dostala během života od lidí co jí pomohly (možná až příliš smutný závěr, ale zase má hloubku a nutí člověka k zamyšlení). Co plánují do budoucna ostatní Ptáčata jsme se bohužel nedozvěděli :(.

Shrnutí

Za sebe mohu říci, že to rozhodě nebyly ztracené páteční večery. Emoce dětí byly tak syrové, až z toho mnohdy zamrazilo. Taky myšlenky některých dětí z 2.B. nelze jednoduše zavrhovat. V tomto kraloval především David. Osobně jsem nikdy neházel Rómy do jednoho pytle a doufám, že podobný názor mají i diváci tohoto seriálu. Pěvně doufám v to, že někteří rodiče Ptáčat se po shlédnutí nad sebou zamyslí a začnou se dětem alespoň částečně věnovat. Trošku mě mrzí, že nebyl dán větší prostor Monice a nebýt toho, že občas seděla před kamerou u zpovědi, tak o ní ani nevím. Ještě možná mohli autoři věnovat několik desítek vteřin dalšímu osudu Lenky. Ale ty dvě poslední věty jsou jen zbožné přání autora tohoto textu a asi to ani nebylo možné.

Děkuji Ptáčatům a autorům projektu. Děkuji paní učitelce za čas, který věnuje Ptáčatům a dává jim tím vzor do budoucího života. Děkuji SUNíčkovi, že mne ukecal ke psaní rekapů. Děkuji Zuzce  za opravu chyb a překlepů. Děkuji čtenářům.

Všechny odvysílané díly lze najít v archivu na www.ptacata.cz (web ČT)

Ptáčata

Diskuze k článku

Počet komentářů: 5
Reagovat

Pár dílů jsem díky rekapům viděla, jsem ale skeptik, nevěřím, že rodiče se zamyslí a budou se dětem víc věnovat. Řeči na kameru a skutek utek, to bylo vidět už v průběhu pořadu, třeba to, jak ani nedokázali děti motivovat k mimoškolní činnosti :-(
Celé to brali jako zábavu a oni se rádi baví.

2
koc
Reagovat

1 – prave proto doufam v to ze kdyz se rodice uvidi v telce tak se nad sebou a svym pristupem k detem zamysli ..

Reagovat

A přesně tomu koci já nevěřím. Jejich mentalita je diametrálně odlišná od naší.

Od prvního příspěvku jsem zde skeptická a názor nezměním. Díky za rekapy, ale v dobré konce u nich nevěřím.

4
Ladislav Cmíral
Reagovat

Děkuji autorovi rekapitulací Ptáčat za jeho úsilí a všem čtenářům potažmo divákům přeji hezký závěr letošního a maximálně úspěšný rok následující.

5
Misha
Reagovat

Ptáčata Už dnes v Brně. Pokud máte čas a chuť, jste vítáni!
12. 1. 16.00 hodin, sál zahradní budovy Vesny, Údolní 10, Brno.
Beseda o unikátním časosběrném dokumentárním seriálu ČT Ptáčata aneb Nejsme žádná béčka. Hosté: Kamila Zlatušková (autorka a spolurežisérka projektu), Jarmila Zobačová (paní učitelka) a tři Ptáčata.

Přidat komentář