Panáček v reality show

Ptáčata (15/16): Prázdniny II

20. Prosinec 2010 | napsal(a): | reality show: Ptáčata

Poslední díl Ptáčat bude vysílán ve čtvrtek 23.12. od 21:00, na ČT2.

Po minulé části, která skončila tak trošku dramaticky až hororově, se dnes vracíme za Ptáčaty zpět k moři. V minulém díle obdržela Ptáčata vysvědčení za uplynulý školní rok a odjela s rodinnými příslušníky k moři, kde se na závěr tajuplně ztratila Míša. Míša se v dnešním díle naštěstí najde. Dozvíme se, kam se zatoulala a jak se jí to vlastně povedlo, přímořským sluncem rozpálené hlavy se poperou, a na jednu rodinu čeká doma i nemilé přivítání.

Míša

V minulém díle se tajuplně ztratila Míša a skupina rodičů zorganizovala velikou pátrací akci. Bohužel sem jim nepodařilo Míšu najít. Tu naštěstí po 4 hodinách našla pobřežní hlídka, a tak vše dopadlo šťastně. Kluci jí uvítali velmi “galantně“ sprškou ze stříkacích pistolek (tak velikou radost měli J). Paní učitelka uklidnila rozdováděná Ptáčata a začala Míšu zpovídat, kam utekla a jak se to vlastně stalo. Na to měla Míša velmi jednoduchou odpověď – „Já jsem neutekla. Já jsem se ztratila“.




Míša, dle vlastních slov, šla a šla a uviděla dětskou postavu v moři, která ji připadala jako Patrik. Bohužel to Patrik nebyl a Míša poznala, že je ztracená. Utíkala a utíkala, brečela a bylo jí divné, že cesta původně trvala jen chvilku a teď už jí to trvá tak dlouho. Cestou potkala česky mluvícího muže, ale říkala si – „Ptát se nebudu“, protože si myslela, že už je u babičky. To bohužel nebyla pravda a když si to uvědomila, tak už nemohla toho muže najít. V tu chvíli se rozhodla někoho zeptat a sama vlastně neví, jak mu dokázala vysvětlit, že se jí ztratila mamka/babička (předpokládám, že se ptala cizince).

Po jejím návratu  začalo veliké vyčítání, hlavně od babičky (místo, aby byla ráda, že se našla a je v pořádku). Babička o její ztrátě informovala mamku a prý od ní dostala vynadáno, že jí pořádně nehlídala. Paní učitelka vyprávěla Míše o veliké pátrací akci. Míša, která byla ze všech těch výtek mimo, se rozplakala. Nakonec, místo aby babička vše ukončila, tak ještě začala vyčítat Míše, co by jí asi řekla mamka, kdyby se jí něco stalo (milá babičko, příště myslete víc na dítě než na to, co by Vám bylo vyčteno L).

Claudie při zpovědi radí, jak se neztratit a Míša se jen usmívá. Sama moc dobře poznala, jak je jednoduché se ztratit. Podle Claudie musí myslet na to kde je. Na to jí Míša radí, ať si to sama vyzkouší a uvidí, jak je jednoduché se ztratit v davu na pláži.

Patrik nakupující

Patrik se vypravil s kamerou do hračkářství (dle mého něco jako vietnamský stánek jako u nás, jen tam neprodávají Asiati) a dokumentoval hračky. Nejvíc se mu líbí, jak už ostatně dávno víme, zbraně. Nakonec otce udolá a ten mu koupí kuličkovou zbraň M4. Tedy podle Patrika je to M4, protože on hraje Kántr a tak to zná (pro neznalé Kántr je Counter Strike – akční multiplayerová hra). Padne i otázka, na koho bude střílet s nakoupenou zbraní. Patrik jmenuje nejprve mamku a potom to opravuje na taťku. Rodiče se po těchto slovech jen usmívají a jsou naprosto v klidu. Patrik se na zbraň tak těšil, že si ji musel hned rozbalit a seznámit se s ní. Zjišťoval, jak se z ní vyndá zásobník. Jeho mamka, která vše natáčí, nemá ráda, když na ní Patrik míří (to on zase dělá velmi rád).

Patrik bojující

Ptáčata sedí na schodech a vyměňují si silácké řeči. Dominantní oteklý Patrik nakazuje klukům okolo sebe, aby byli ticho. Jaký byl počátek hádky se bohužel nedozvíme. V každém případě se zde nejspíš jedná o Patrikovo vůdčí postavení ve skupině. I malý David mu odporuje. To se Patrikovi nelíbí a Davidovi nabízí proplesknutí. Napětí se zvyšuje. Patrik se posunul k Davidovi a pořád mu s vážnou tváří a ledovým klidem nabízí proplesknutí. Janek se zase na oplátku přisunuje k Patrikovi a je připraven bránit menšího Davida. Asi nejnapjatější scéna jakou jsme mohli v seriálu Ptáčata vidět. Patrik sám sebe zahnal do kouta, a tak mu nezbylo nic jiného, než své výhrůžky splnit a nebo být terčem posměšků, že má jen veliké řeči. Váňa začal Patrika provokovat, i když moc dobře ví, že tato situace nemůže dopadnout dobře. Patrik už začal kalkulovat a svoji výhrůžku podmiňuje tím, že mu David pleskne jako první. Snaží se ze situace vyklouznout jako vítěz a říká Davidovi, jaký je pro něj srab. Za Patrikem stál připraven Ondra, aby mohl v případě útoku zasáhnout. Všechny děti jsou plné adrenalinu, který se musí někde vyventilovat.

Patrik na kameru pronáší, že bitku má v sobě už od malička (asi byl málo řezanej).

Ondra s Patrikem se do sebe zaklesli a žádný nechce ustoupit (zda tomu předcházelo proplesknutí Davida není jasné). Váňa je, jako správný předseda třídy, od sebe odtahuje a snaží se situaci uklidnit. Patrikovi slibuje, že si to s ním vyřídí ve škole. Patrik ho provokuje a chce, aby si to s ním vyřídil hned. Patrik se Váňovi vysmívá, že neumí mluvit. Do hádky se opět přidává Ondra. Patrik se podle něj nemá vysmívat Váňovi, že je z Ukrajiny a že ještě neumí celou češtinu. Patrik odchází a za ním s vydal Váňův starší bratr Eda, aby se bratra zastal. Patrik dostává do těla takovým způsobem, že musí zasáhnout štáb (L. Cmíral). Janička se Patrikovi vysmívá a on odjíždí výtahem pryč. Podle Patrika to má v sobě – jedna polovina se chce bít a druhá ví, že se to dělat nemá. Patrik si nakonec šel k mamce pro útěchu, ale ta mu nekompromisně nařizuje sprchu a postel. Patrik se rozbrečel a snaží se mamku obměkčit. Mamka svého syna zná a tak mu moc nevěří. Nakonec Patrik svoji mamku “ukecá“ a ještě do postele nemusí.




Janek

Několik rodin se vydalo na prohlídku místního kostela. Míšina babička nám prozradila, že všude dobře, doma nejlíp.

Jankův otec nám zase prozradil, že by bylo nejlepší, aby se odstěhovali někam pryč z Brna (do ciziny), i když tam mají rodinu. Podle nich je to v Brně ztracené a v noci se po ulicích potácejí divné postavy. Janek byl na basketbalovém tréninku pouze jednou. Jeho otec ho tam nemůže kvůli práci vodit a samotného ho tam nepustí (a co mamka?). Jankův otec podle svých slov chodil sám ven až ve 13, 14 nebo 15 letech. Proto syna nebude pouštět samotného na trénink. Nechce, aby se chytnul špatných kamarádů, a proto ho pustí ven jen pod podmínkou, že bude mít dobré kamarády. Má taky strach, že si na něj bude někdo v “šalině“ dovolovat, protože je Róm. Podle paní učitelky jako Róm nevypadá. a tak by o něj nemusel mít takový strach. Navíc je podle ní velmi sportovně nadané dítě a na basketbalu by si našel dobré kamarády.

Míšina babička vybírala svým synům kamarády sama.

Na závěr ještě zapaluje Jankův otec svíčku, aby je Pán Bůh ochraňoval. Děkuje i své paní učitelce, že ho posunula dopředu a jako dítěti splnila sen – vidět slavnou šikmou věž v Pise.

Váňa

Nádherné rozloučení s mořem nám zprostředkoval Váňa. Jeho pohled na ranní, mlhou zakrytou mořskou hladinu (alespoň to tak vypadlo) byl plný emocí a šplouchání moře to krásně podkreslilo.  Chtěl by být už dospělý, aby ho nezajímaly hračky a mohl myslet na pivo, auta a peníze. Chce být stejný jako táta a chce dosáhnout stejných výšin jako táta.

Návrat

Jankova rodina se domů do Brna nevracela moc nadšeně. Jejich byt byl v průběhu dovolené vykraden dětmi asi v Jankovo věku. Do “pošpiněného“ bytu vstupovala rodina velmi opatrně. Ještě před příjezdem jim byt uklidily babičky, a tak v bytě to jako po vloupání nevypadá. Z mého pohledu se ani nic neztratilo (elektronika byla pořád na svém místě). Možná i proto ty myšlenky při návštěvě kostela v Itálii. Podle nich je to v Česku ztracené (krade se i jinde, víte?).

Příště uvidíte:

Jak děti po návratu z dovolené strávily zbytek léta a reakce dětí na své tváře a příběhy vysílané v televizi.

Ptáčata

Diskuze k článku

Počet komentářů: 0
U tohoto článku zatím není ani jeden komentář.

K tomuto článku nelze přidávat komentáře. Díky za pochopení!