Panáček v reality show

Ptáčata (13/16): Lesk a špína

7. Prosinec 2010 | napsal(a): | reality show: Ptáčata

[singlepic id=1100 w=420] Ptáčata se pomalu schylují k závěru a bohužel na nás čekají už jen tři části této obdivuhodné série. Po volbě předsedy v minulém díle a roztomilých slabinách Patrika, nás Ptáčata zavedla do míst, kterým se obyčejně vyhýbáme. Prostřednictvím Ptáčat jsme navštívili část Brna, místními přezdívanou „Bronx“, ve které si děti hrají a bydlí. Dále si Ptáčata udělala výlet do Chanova, známého to sídliště města Most a navštívila úspěšného rómského podnikatele Pepu.

Bronx

Bronx. Nechvalně známá čtvrť New Yorku má svou menší sestřičku i v srdci Evropy. Čtvrti, ve které Ptáčata bydlí a kde si hrají, nikdo z brněnských obyvatel neřekne jinak. Místo, kde jsou Ptáčata doma. Místo, které je bude utvářet i v dospívání. Několik Ptáčat se rozhodlo seznámit nás s místem, které mají i nemají ráda. Děti dostaly otázku – Co je to ghetto*? Pro většinu Ptáčat slovo, které neznamená nic. Velmi nezvyklou a překvapivou odpověď nám dala Míša. Podle ní je ghetto „silnej fet“.




Prvním průvodcem se nám stala divoká a nezkrotná Janička. Ukazuje v jakém domě bydlí a co vše se nachází v nejbližším okolí. Zavedla nás i na dvůr domu, kde žije. Rozhodně to není místo jak z hororového filmu. Stačí posekat trávu a dvorek vypadá jako spousta jiných v Brně. Při své průvodcovské činnosti nás Janička seznamuje s místním zástupcem městské fauny – potkanem. Janička si po chvilce bere na pomoc Claudii, pro kterou se zastavila u nich před domem. Claudie nám ukázala, kde si se svojí setrou hrají. Během cesty se skupinka Ptáčat rozrostla a k děvčatům se přidaly další děti – Růženka, Patrik a David. Patrik si stěžuje jaký hluk dělají “cigáni“ v okolí a že někdy se při něm nedá spát (Janička mu radí, že v případě hluku si má dát přes uši peřinu). Ptáčata nás zavedla i na dětské hřiště, kam Patrik rozhodně radí nechodit kvůli “feťákům“. Na hřišti děti debatují o tom, jak budou „chlastat“ až budou veliké (podle Váňi všichni dospělí “chlastaj“) a jak bude jejich okolí vypadat v budoucnosti.

Chanov

Sídliště Chanov je asi nejhorší místo, kam Ptáčata během svého krátkého života zavítala. Spolu s Ptáčaty se do nechvalně známého sídliště přijel podívat i redaktor ČT Richard Samko. Role průvodců se ujaly tři místní děti (až neuvěřitelně kontrastně působily děti z Brna vedle dětí z Chanova). Průvodci zavedli Ptáčata k vybydlenému domu. Podle nich ho zdevastovali “feťáci.“. Dětem je během návštěvy představen i takový místní “správce“, resp. obecní dráb pan Gažo. Dohlíží na pořádek v ulicích, na školní docházku dětí a jiné. Podle jeho vlastních slov se mu jeho činnost vcelku daří. Od Ptáčat během rozhovoru odhání jednu zdejší “feťáckou“ trosku (dospívajícího chlapce). Ptáčata se evidentně necítí v Chanově moc dobře a vše okolo sebe obezřetně pozorují. I Janička chce domů. Odbornice Míša nám vysvětlila, jak chlapec, který se potuluje okolo skupiny Ptáčat, fetuje. Podle ní má v ruce kapesník a v něm toluen, který průběžně čichá. Janička vůbec neví co je toluen, a to je jen dobře. Při rozhovoru Míša prozradila, proč je z ní taková odbornice na “fet“. Z okna bytu kde žije, vídá kluky co fetují.

[singlepic id=1099 w=420]

Během návštěvy Ptáčat se okolo shromáždil slušný dav rómských dětí. V jedné chvíli jim skupinka dětí předvádí rapování, které se dětem líbí. Na oplátku jim holky zapívají písničku od Michala Davida (někdo bude mít deprese ze samotné písničky a někdo ze záběrů na vybydlené domy).

Míše se Chanov rozhodně nelíbí a nebydlela by tam ani za milion (dolarů). Váňa je z okolních budov a lidí rozhozen a nejspíš by chtěl být úplně někde jinde (kdyby měl spoustu peněz, tak by rozbité domy zboural a postavil je znovu/lépe, a kdyby si to znovu rozbořili, tak by jim řekl, že jim je postavil jednou, a to stačí). David je z vybydlených domů taky znechucen a raději by podle vlastních slov – bydlel na ulici než tady. Podle něj se maminky o své děti nestarají, a proto to se to tam nemůže změnit.

Místním dětem se Chanov líbí a jinde by žít nechtěly. Jeden chlapec prozradil, že si tam může dělat co chce, a proto se mu tam líbí. Další se chce odstěhovat do Anglie, protože je tam víc zábavy. Sára dětem doporučila odstěhování do Brna. Podle ní je to tam lepší. Zdejším dětem se to tady ale tak špatné nezdá.

Ptáčata si šla během návštěvy Chanova prohlédnout místní školu. Jeden z místních chlapců chce studovat vysokou školu a chce pracovat. Děti se při návštěvě školy seznámily s místním školním časopisem Rómská dušička (Romano Voďori). Během návštěvy stačila Ptáčata sehrát přátelské fotbalové utkání s místními dětmi (Chanov vyhrál).




Jedna chanovská holčička nám vysvětlila rozdíl mezi Rómy a Čechy. Ona se za Čecha nepovažuje, i když v Česku žije. Před odjezdem propukla mezi Ptáčaty a dětmi z Chanova menší slovní roztržka. Ptáčata gestikulovala na děti z Chanova a obráceně. Nakonec musel situaci uklidnit R. Samko. Zdejším dětem doporučil, ať se nechovají jak indiáni.

Bronx II

Další skupinkou dětí, která nám dělá průvodce po svém okolí, je Míša, Roman a Ondra. Při své cestě po okolí jejich domovů narazila skupinka na použitou injekční stříkačku. Podle Romana od inzulinu (jak je roztomilá dětská nevědomost). Míša nález doprovodí názornou ukázkou, co feťáci dělají a jak vlastně fetují. Míša nám ukázala dům, ve kterém bydlí a zavedla nás i na dvůr. Na dvoře nám ukazuje nepořádek, za který její rodina rozhodně nemůže, a tak to není jejich starost (dvůr je plný odpadků a najde se zde i mrtvý potkan). Podle ní to tam bylo čisťounké a nebyl tam jediný cigaretový nedopalek. Roman jí nechce věřit, že za nepořádek na dvoře nemůže i Míšina rodina. Míša nám prozradila, že zde stejně bydlet nebude a odstěhuje se do rodinného baráku anebo do Anglie.

I Roman nám ukázal kde bydlí – zavedl nás i na dvůr, který je oproti dvoru, kde bydlí Míša, jak klícka. Míša zdejší prostředí kritizuje. Podle ní je zde špína a “smrad“ (jak od koníčků).

Podnikatel

[singlepic id=1101 w=420]

Aby děti neviděly jen ošklivé věci a chudobu, tak jim R. Samko představuje úspěšného rómského podnikatele Pepu. Pepa děti provází domem, ve kterém bydlí a ukazuje jim, co všechno můžou mít, když se budou snažit a budou pracovat (já bych tedy takový kýč nechtěl, ale to je jen můj problém ;-)). Ptáčata mají z vybavení domu vykulené oči a davem zaznívají slova o Ráji. Pepa se zamiloval do zrcadel takovým způsobem, že je má i na stropě. Ukazuje dětem pokoje svých synů (Patrikovi nejde do hlavy, proč má každý ze synů vlastní pokoj). Na zahradě rodinného domku dával dětem R. Samko a Pepa rady do života. Při rozhovorech je vidět, jak velký zážitek zanechala v dětech návštěva u Pepy doma.

Příště uvidíme

:

Konec školní roku, předávání vysvědčení a odjezd Ptáčat spolu s rodiči na výlet k moři.

* Ghetto je část města, kde žijí lidé stejného náboženského, národnostního či rasového původu ap., a to buď dobrovolně nebo nedobrovolně. Ghettem se označuje ta část města, ve které žije přes 30% těchto obyvatel.

Sekce pro lidská práva zveřejnila nominace na ceny Gypsy Spirit 2010. Slavnostní vyhlášení cen se uskuteční 10. prosince 2010 v centru kulturního a duchovního života Pražská křižovatka. Záštitu nad projektem převzal předseda vlády České republiky Petr Nečas, předsedkyně podvýboru pro lidská práva Evropského parlamentu Heidi Hautalaová, exprezident Václav Havel a exministr pro lidská práva Michael Kocáb. V průběhu večera vystoupí hudební orchestr Cigánski diabli. Slavnostní večer bude živě přenášet Český rozhlas 2 Praha od 19.00 hod., ČT24 odvysílá záznam z předávání cen dne 11. prosince 2010 od 20.05 hod.. Projekt Ptáčata je nominován v kategorii – Čin roku (který přispěl k záchraně života nebo zlepšil kvalitu života jednotlivce).

Ptáčata

Diskuze k článku

Počet komentářů: 15
1
Misha
Reagovat

Dík za rekap … :o)

V tomto díle byly dost zajímavé kontrasty … bydlet na Cejlu teda není žádná slast, ale proti Chánovu … Ale líbilo se mi, jak si tam ta děcka hájila to své. Nikdo nemá rád, když mu druzí plivou na domov.
Pan podnikatel … ale tak jo, je to asi motivace, no … ale můj šálek kafe to teda nejni.

2
koc
Reagovat

1 – pan podnikatel to mel krasne kycovite :) jinak Chanov se píše bez jen s – a … pravda říka se Chánov ale to je nesprávně ..

3
Misha
Reagovat

Aha, dík … teď už to budu vždycky psát správně :o)

4
koc
Reagovat

3 – planujes psat Chanov casto ? ;-)

5
Misha
Reagovat

4 – Ode dneška v každé druhé větě … max třetí … Chanov. :o)

Reagovat

OT: To bude podobné jako se říká Bráník, a přitom je to Braník (čtvrt v Praze :)

7
Lady XL
Reagovat

Moc děkuji za rekap!! Nějak nezvládám to zkouknout,
ale vždy se těším, že si přečtu rekápko!!
Myslím, že to byl velice dobrý nápad, ukázat jim „rub a líc“ života, povzneseně řečeno – Chanov a „bohatého Pepu“. A vůbec – moc tomuto projektu fandím a tleskám tvůrcům za jeho realizaci!

8
RAINMAN
Reagovat

Na tenhle díl jsem se těšil od samého začátku Ptáčat. Nezklamal.

9
koc
Reagovat

Rainmane zrovna u tebe bych si nepomyslel ze budes Ptacata sledovat .. ma pusa vykrouzila velike O a ocicka malem vapadla

10
RAINMAN
Reagovat

Nesleduju to. Viděl jsem jenom čtyři díly, ale už od začátku vím, že dojde i na Chanov. A taky že došlo!

DVD „Ghetto No. 1“ mám samozřejmě doma. :-D

12
Di
Reagovat

no Pepik ma nejlepší barááček :D !!!!!!! ;) veřte tomu

13
Micheeeeeeeeleya
Reagovat

Di–> zejtra mame zas prijit zve nas na koláč ;)
:D

14
Di
Reagovat

micheeeeeeeeeeeeeleya -> no jatný :D ..haha :D

15
kristina
Reagovat

co vi si o sebe myslite však chanov je to nejlepší co kdo viděl nevadí co vi si o nas myslite nam to je jedno vy chudacci

Přidat komentář