Panáček v reality show

Pohlreich se pokusil rozvařit Česko

22. Říjen 2013 | napsal(a): | reality show: Česko vaří s Pohlreichem živě

[singlepic id=7527 w=420]VyVolení Primě žádnou zázračnou sledovanost nepřinesli, QI taktéž propadlo a tak si televize slibovala, že nažene body na jedné ze svých nejvýraznějších tváří – na Zdeňkovi Pohlreichovi. Pilotní díl Česko vaří s Pohlreichem živě, odvysílaný v sobotu měl ale opět sledovanost poměrně malou. Což je škoda, protože navzdory několika mouchám šlo o docela povedenou záležitost.

Osobně si myslím, že pořad nepropadl kvůli své nekvalitě, ale především kvůli atraktivním pořadům konkurence (což by mě jako spolupracovníka oné konkurence mělo těšit, ale mé gourmetské já je v tomto směru přejícné). V sobotu večer v prime timu se zkrátka lidé raději kouknou na lechtivou komedii než na špačkujícího kuchaře. Zkrátka tradiční primácký problém s nasazováním pořadů (jak se ukázalo i u VyVolených, nasazených proti Ordinaci).

Pořad Česko vaří s Pohlreichem živě má jednoduchou kostru. Do kuchyně ve tvaru písmene C si stoupnou Zdeněk a jeho host (v prvním dílu to byla Tereza Kostková), na obřích obrazovkách pak můžeme vidět “hangoutisty”, tedy lidi, kteří vaří doma před webkamerou, a pak speciální domácí kuchtíky, kteří jsou natáčeni kvalitnější technikou a Pohlreich s nimi v rámci telemostu občas prohodí nějaké slůvko. V tomto případě to byla kuchařka Anežka s babičkou Olgou a skupinka mladých hokejistů z Popovic.

[singlepic id=7523 w=420]

Zdeněk s hostem pak během hodiny musí uvařit čtyři porce tříchodového menu a nakrmit čtyři další pozvané hosty (dva si zve Pohlreich, dva jeho host). Tentokrát přijali pozvání řezník Popelka, Zdeňkova manželka Zdenička, Daniela Šinkorová a Petr Vondráček. Vařilo se houbové ragú se ztraceným vejcem, vepřové kotlety s bazalkovým zelím a jako dezert se podával trhanec.

Evidentně se tedy nejedná o žádnou vysokou gastronomii, ale normální, pro smrtelníky uvařitelné jídlo ze sehnatelných surovin. Zdeněk předvede nějaké užitečné techniky (například jak správně “ztratit” vejce) a dokáže, že za hodinu skutečně je možné připravit předkrm, hlavní jídlo i dezert a nic z toho nebude ošizené. Internetoví kuchaříci se občas trochu ztráceli, ale nakonec se vše podařilo jak hokejistům, tak Anežce s Olgou. U hangoutistů těžko říci, protože z rozmazaných fleků na obrazovce nebylo mnohdy poznat ani pohlaví kuchaře, natož abychom viděli, zda je vejce řádně ztracené a trhanec správně trhlý.

[singlepic id=7524 w=420]

S kuchařskými pořady se v poslední době roztrhl pytel, takže jsem si říkal, proč bych se měl dívat zrovna na tenhle pořad. Nu – já osobně hlavně kvůli Zdeňkovi. Pohlreicha jsem si oblíbil, jeho slovní projev a hláškování mi nesmírně sedí a Zdeněk v tomto pořadu jasně ukázal dvě věci: že skutečně hláškuje naprosto přirozeně a že je schopný sám a bez moderátora utáhnout hodinový pořad, což není vůbec nic jednoduchého. Samozřejmě mezi diváky bude široká skupina lidí, kteří Pohlreicha a jeho mluvu nesnášejí. Pro ně tento pořad prostě není a nebudu jim ho nijak vnucovat. Tohle opravdu stojí a padá s Pohlreichem a kdo ho nemusí, ten by se neměl přemáhat.

[singlepic id=7526 w=420]

Já Zdeňkovy hlášky opět oplakal (slzami smíchu), jeho peskování Terezy Kostkové nikdy nepřekročilo slušnou úroveň (a to i ve chvíli, kdy Tereza nehygienicky olizovala kuchyňské náčiní), dočkali jsme se několika narážek na doktorku Kateřinu Cajthamlovou (doufám, že se v některém z budoucích dílů objeví buď jako ochutnávací host, nebo – lépe – jako host vařící).  A komu scházelo Zdendovo “vole” za každým druhým slovem, dočkal se v předtočené reportáži ze zabíjačky, kde se mu zaboha nepodařilo naplnit beze strojku střívko prátem.

[singlepic id=7525 w=420]

Při sledování pořadu jsem se přistihl, jak se celou dobu culím. Nevím, zda to bylo primárně Pohlreichem, nebo na mé podvědomí působily vytvářené pokrmy, ale rozhodně považuju tenhle pořad za velmi příjemný. Nízká sledovanost ho, doufám, nepoloží. Koneckonců, Prima už si ověřila, že nízkou sledovanost VyVolených v televizi může dohnat sledovaností na internetu a protože i vaření s Pohlreichem si lze pustit na netu, jistě nabere nějaká čísla tímto způsobem. Nejde totiž jen o zábavný pořad, ale i o pořad edukační a receptový, takže si dovedu představit, že si jej řada lidí pustí třeba o víkendu dopoledne jako inspiraci pro nadcházející oběd.

Nevím, jestli pořad do budoucna nabere více diváků a zda bude z hlediska sledovanosti úspěšný. Ale tvůrčí tým i protagonisté si rozhodně ostudu neuřízli a zahraniční projekt Gordon Ramsay’s Cookalong tentokrát zpracovali na velmi dobré úrovni. (a milovníci kuchařských show byli jistě potěšeni, když se na konci pořadu ozvalo oblíbené One Potato Two Potato)

Příště bude hostem Zdeňka Pohlreicha herec Miroslav Etzler.

Scalex

Miluju reality a talentové show a Panáček je jednoznačně nejvýznamnějším médiem u nás, které se tomuto žánru věnuje. Takže je jasné, že jsem se sem musel nakýblovat. Nejraději mám pěvecké soutěže, kontejnerovky a kuchařské show. Nenávidím blbce a sport.

Česko vaří s Pohlreichem živě

Diskuze k článku

Počet komentářů: 19
1
dessin
Reagovat

Ja se taky celej porad culila :)

Nicmene mi vadi nekolik veci, ktere jsou dost nevychytane.
– ingredience. Shanet je nekde na webu me ani nehne. Misto upoutavky Hura, Zdenda vari live by stacil Zdenda ktery rika Ahoj, v sobotu si spolu uvarime tak si pripravte to a to.
– vysilaci cas – jiz zmineno. Nevim pro koho a kdy vari, ja si teda rozhodne nedam v sobotu v pul desaty (nez se to uvari) trichodovy menu. A do nedelniho obeda uz nepotrebuju porad live.
– chaos chaos chaos, nevim jestli Zdenda nebo spis kameraman, alekurnik kdyz mam varit s nim, potrebuju vedet co. On si pripravi panev (coz ja jako divak nevim) a úpak dela testo a pak ho leje na panev – kterou ja teprve v tu chvili zistim ze potrebuju a jdu ji hledat

Reagovat

dessin (1) je otázka, zda je to více dělané pro lidi, co se jen rádi podívají nebo skutečně chtějí vařit. Pokud pro ty druhé, tak čas vysílání je fakt blbý, protože jak píšeš, kdo by chtěl mít o půl desáté v sobotu mít hotové tříchodové menu a tedy jej jíst? Na druhou stranu, kdy jindy takový pořad vysílat, než v prime timu, tedy kolem 8 hodiny večerní :)

3
dessin
Reagovat

verim ze v sobotu/nedeli pred obedem s dobrou reklamou by to sledovanost melo temer stejnou…

4
okkvp
Reagovat

já tedy nevim, ale tipla bych, že cílovka v sobotu před obědem lítá kolem rodin, příbytků a nějaká televize je jim zcela víš kde

5
Honzad
Reagovat

Trošku OT, „Už dost, šéfe!“ by mělo začít koncem měsíce, je to tak? :)

6
Kuba
Reagovat

To je jasný, že vysílací čas pro ty, kteří si to chtějí uvařit fakt není nic moc. Takhle se to dá použít jako inspirace, v sobotu nebo v neděli dopoledne by si to moc lidí nepustilo.
Pokud se nepletu, tak ingredience by měli být k přečtení i v Intersparu.
5- jj Úž dost, šéfe půjde od příštího týdne (30.10.) každou středu.

7
cathy
Reagovat

Krásně napsané – taky jsem se přistihla, že se u Zdendy usmívám jako tele… A určo budu v sobotu večer ráda koukat na špačkujícího Zdendu, ba právě kvůli němu, ale teda tu Kostkovou jsem nedávala a příšerně mi vadila celou dobu pořadu.

8
John Fortytwo
Reagovat

Ohledně surovin – jesli jsem to správně pochopil, tak každý týden od středy bude v prodejnách Interspar extra sekce pro vaření s Pohlreichem, kde budou všechny ingredience k dispozici. V praxi neověřeno :)
Pořad je to hodně super, vysílací čas mi vyhovuje. Nemyslím, že by nějak moc lidí vařilo přímo při pořadu, to si chci raději užít zábavu a Zdendovy hlášky. Já osobně na to kouknu v sobotu večer, když mě něco zaujme, tak si to pak uvařim v neděli na oběd.

9
SoVička
Reagovat

Ano, je to hlavně o Pohlreichovi. Kdo ho nemá rád, ať se nedívá.
Já jsem měla jediný problém – a to s T. Kostkovou. To, co předváděla u sporáku, u krájecího prkénka, se šlehací metlou … no more. Myslím, že i Zdéňa trpěl jako pes :-)
Pořad jako takový je dobré zpestření mnoha dalších (rádoby) kulinářských show.

10
haha bimbi
Reagovat

Přátelé Kostková byl i můj, poměrně dost velký problém. Nedávala jsem její „roztomilou“ nešikovnost a nechápavost, kvůli ní jsem nebyla schopna dokoukat do konce. A proč tam Zdenda vlastně musí za každu cenu mít nějakou célebritu? Kdyby vařil sám a přepínalo se na fotbalisty a babičku s vnučkou, bohatě by to stačilo

11
Michal V.
Reagovat

10: na gorille psali, protoze je to tak schvalne a je to podle originalu, proc to v britanii vymysleli tak, ze tam bude naprosty nemehlo s profikem netusim, ale jestli to spravne chapu tak prima se drzi licence a formatu

koukam, ze se na to na tom netu budu muset podivat, nebot jsem to v primaku v sobotu minul….

12
dessin
Reagovat

„prima se drzi licence a formatu“??? neni mozna, takove pojmy oni ani neznaji…

4: ja nevim, ale cilovka pred obedem vari obed :))) a ma u toho zaplou TV. Kdysi uz takhle varila Bohdalka a pokud me pamet neklame, docela to fungovalo…

13
cathy
Reagovat

10 – haha bimbi – moje řeč

14
L.
Reagovat

Po precteni rekapu, byt akceptuji fakt, ze sto lidi ma sto chuti, mam pocit, ze jsme kazdy koukali na jiny porad. Me to chvili pripadalo jako vareni Boba s Tomem a misto tradicniho „ahoj ahoj ahoj ahoj“ znelo salem vole a prdel na padesat zpusobu. Prislo mi, ze dramaturg tohohle poradu vyrustal na Horstovi Fuchsovi a jeho teleshopingu, dokonce nechybel ani Ricky Harris v podobe Kostkove. Silene. Uz nikdy nic podobneho. Zajimalo by me, kam se podeli vsichni ty lidi s napadem, co delali pro Primu v rozjezdu Coolu, protoze tohle je fakt silene neumetelstvi…

15
gwe
Reagovat

Skvěle udělanej pořad, rozhodně jedna z nejlepších cooking show v ČR (ty ostatní nej jsou také se Zdéňou). Pořad samozřejmě patří do prime timu. Dessin je očividně neznalá médií, když tvrdí, že by ten pořad měl půl mega v poledne stejně tak jako večer. Totální blábol. A srovnávat megashow live s nějakým upachtěným předtočeným vařením s Bohdalovou, jako sorry, ale co sis šlehla? Pořad je zábavnej a poučnej, jen v sobotu u bedny sedí spíš starší a ti dají přednost nějakým úchylným legendárním historkám z archivu ČST (kde že je ztracené mládí, že?). Podle mě by se to hodilo třeba na středu nebo tak, až skončí VV tak po novém roce bude ve schématu spoustu místa.

16
okkvp
Reagovat

Kostková jako vařící host byla pro mě super, právě proto, že tam místy poletovala jak střelená hus, a Zdenda ji tak krásně utíral každým druhým slovem. K její cti – blbku umí bezproblémů ustát a ještě se u toho baví. To většina ženskej nedokáže.

17
cathy
Reagovat

Jenže ona tu blbku bohužel nehraje – ona je. Neprojevovala se takto přiblble – rádoby roztomiloučce diblíkovsky poprvé

18
Anonymní
Reagovat

tak jsem to sjel z netu a bylo to vyborny…samozrejme nevim jestli se na to nekdy podivam v primaku, ale urcite worth the time

19
Camilla
Reagovat

Tak většina se shodneme na tom,že show nebyla špatná, ale kazila to tam docela silně Kostková, která je všude, v seriálech, moderuje atd.atd..Obdiv, jak to zvládá.Ale tady působila fakt jako rušivý element, a ta její nešikovnost a přitroublost mi hodně vadila. Jak tu píše i jedna paní, též jsem show se Zdeňkem nebyla schopna dokoukat až do konce kvůli té trapné Kostkové..

Přidat komentář