Panáček v reality show

Pohlreich učil vařit Česko i zakrváceného Etzlera

28. Říjen 2013 | napsal(a): | reality show: Česko vaří s Pohlreichem živě

[singlepic id=7624 w=420] Zdeněk Pohlreich opět vařil živě a tentokrát to byla o něco menší řáchanda než posledně. Objevilo se pár nepříjemných chyb i jedna potenciální slabina celého pořadu. Zdeněk ale nezklamal, jídlo bylo zajímavé a nebohý host Miroslav Etzler uronil nejednu kapku krve. Podařilo se přimět Česko k vaření, nebo se všichni dívají jen z křesla?


První díl pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě mě zaujal – psal jsem to už posledně – a tak jsem se pustil i do dílu druhého. Protože už z minula jsem věděl o několika mouchách, zaměřil jsem se na to, zda budou vychytány. A bohužel – nebyly. Minule jsem chválil, dnes budu především kritizovat, ale ne proto, že bych pořad odepsal. Jen si myslím, že ty chyby za vychytání stojí a bez jejich pojmenování to nepůjde.

 

Slabina první – hangoutisti

Pořad je koncipován tak, že by diváci měli vařit spolu s protagonisty. Upřímně si myslím, že v sobotu v osm večer na to diváci zvesela prdí a maximálně si zapíšou recept, který někdy zkusí uvařit. Ale je potřeba vzbudit dojem, že se v domácnostech skutečně kuchtí a tento dojem mají podpořit lidé, kteří na sebe mají namířenou webkameru a kuchtí podle Zdenálových pokynů. Nevím, zda se zapojilo tak málo dobrovolníků, nebo má Prima nějaký technický problém spojit se přes net s více lidmi najednou, ale na velké obrazovce na pozadí, kde se hangoutisti občas objevují, se objevuje devatero obrazů, ve skutečnosti ale pouze 5-6 lidí, neboť někteří se v matici objevují dvakrát až třikrát. Obraz se seká, vše je dost rozmazané a nepůsobí to moc dobře. Než něco takového, to bych raději tuto složku pořadu zrušil a na pozadí střídal kvalitnější záběry z telemostů.

 

[singlepic id=7625 w=420]

 

Slabina druhá – málo edukace

V pořadu Ano, šéfe! jsem měl vždycky rád tu chvíli, kdy Zdeněk přišel s vlastním receptem nebo nějakou šikovnou kuchařskou vychytávkou. Proto mě mrzí, že v tomto živém vaření mnohdy dělá úkony, které laickému kuchaři nejsou jasné a Zdeněk je nevysvětlí. Kdo se o vaření zajímá, ten leccos ví, ale běžný divák například netuší, proč se na pánev dává máslo a olej zároveň (je to proto, že když je na pánvi trocha oleje, máslo se pak tolik nepřepaluje, snese vyšší teplotu a do pokrmu předá více ze své chuti). Myslím, že by Zdeněk mohl mnohem více komentovat své konání a proč dělá to, co dělá a jak to dělá.

 

Slabina třetí – rozdíl mezi receptem a realitou

Jsou to pouhá tři jídla, Zdeněk si menu, předpokládám, sestavuje sám, takže nechápu, proč se recept při závěrečné rekapitulaci liší od toho, co jsme viděli během živého vaření. Suroviny jsou používány v úplně jiném pořadí. Zatímco některou ingredienci Zdeněk vhodil do pánve těsně před doděláním pokrmu, v rekapitulaci ji vidíme použitou hned od začátku. Vzhledem k tomu, že rekapitulace je odvysílána bezprostředně po dovaření jídla, máme vše v dobré paměti a ta nekonzistence nás musí praštit do očí. Tak co je tedy správně? To, co jsme viděli ve studiu, nebo to, co řekl předtočený Pohlreich v rekapitulaci receptu? Proč v rekapitulaci i v receptu na webu vidíme majoránku i jablka vhozena k játrům takřka od počátku, zatímco naživo byla játra sundána z pánve, ve výpeku se přichystala jablka a následně omáčka a majoránka šla do pánve až na konci?

 

[singlepic id=7627 w=420]

 

Slabina čtvrtá – komunikace mezi kuchařem a hostem

Je mi jasné, že tahle moucha je neodstranitelná, protože to bude pořad od pořadu jiné a bude záležet čistě na chemii mezi Zdeňkem a jeho hostem. Zatímco v prvním díle to mezi Zdeňkem a Terezou docela dobře fungovalo a moc si neskákali do řeči, v případě vaření s Mirkem Etzlerem to bylo o poznání slabší. Pánové mluvili současně, každý si vedl své vtipky (a příliš nevnímal vtípky toho druhého) a byly to spíš dva paralelní monology, než dialog. Navíc mi přišlo, že je trochu utlumený zvuk a tak mnohdy potlesk a jásot diváků přehlušil Zdeňkova či Mirkova slova. Škoda, alespoň tahle technická stránka by mohla být vychytána.

 

Slabina pátá – telemostaři

Nu, není to taková tragédie, jako hangoutisti, ale možná by nebylo od věci, aby lidé na telemostech dostali od Zdeňka předem podrobný popis pokrmu včetně postupu (a pokud ho dostali, tak pro příště vybrat svéprávnější lidi). Raději bych sledoval amatérské, ale šikovné kuchaře, kteří dělají to, co jim Zdeněk říká. V prvním dílu to tak bylo, ve druhém to ale bylo chabé. Na jednom telemostu vařil kuchař, který přístupem k práci připomínal leklou rybu, na druhém jsme pak sledovali tři dámy, u kterých jsem si nevšiml, že by měly v ruce vařečku či metlu, zato sklenku bílého tam měly imrvére. A Zdeňkův postup příliš nedodržovaly. Pro příště se přimlouvám za nadšenější amatérské kuchtíky, kteří jsou posedlí vařením a které bude radost při tom jejich kuchtění pozorovat.

[singlepic id=7626 w=420]

Krev, pot a slzy

Slavný britský politik toto sliboval občanů, Zdeněk Pohlreich slibuje totéž svým vařícím hostům. Zcela jistě se zapotí, když se budou snažit vyrovnat Zdeňkovu tempu. Zcela jistě uroní nejednu slzu při krájení cibule. Jak sám Pohlreich říká: „Recept na to, jak nebrečet u krájení cibule je prostý – nakrájet ji strašně rychle.“ Což ovšem běžný laický kuchař zrovna nezvládá. A pokud se o to pokusí, většinou to skončí nehodou. Ta se povedla i Etzlerovi, který se při pokládání prkénka s nožem řízl do pravého ukazováčku, takže došlo i na tu krev. V jednu chvíli už to vypadalo, že krev bude odkapávat přímo do pánve s masem, ale naštěstí šlo jen o zkreslený úhel kamery a hosté se tak nechtěného kanibalismu nedočkali.

 

[singlepic id=7623 w=420]

 

Na závěr by to ovšem chtělo něco pozitivního a tak opět musím pochválit dobrou skladbu onoho tříchodového menu. Měl jsem obavu, aby Zdeněk v tomto pořadu nedělal příliš vysokou gastronomii a nevolil příliš exotické nebo drahé suroviny. Nic takového se neděje. Hráškový krém, kuřecí játra na majoránce a zapečené pomeranče – nic, z čeho by člověk finančně vykrvácel, vše bez problémů sehnatelné za rozumnou cenu. Myslím, že po letech, kdy se národ učil vařit nekoncepční blivajzy od všelijakých bohdalek, už je potřeba, aby v televizi vaření vyučovali skuteční kuchaři a aby dokázali, že špičková kulinařina nemusí být o lanýžích, kaviáru a kobe-hovězím.

Dnešní epizoda Česko vaří s Pohlreichem živě, online video

Nestihli jste tuto epizodu v televizi? Nevadí, podívejte se v online archívu na Prima Play.

Scalex

Miluju reality a talentové show a Panáček je jednoznačně nejvýznamnějším médiem u nás, které se tomuto žánru věnuje. Takže je jasné, že jsem se sem musel nakýblovat. Nejraději mám pěvecké soutěže, kontejnerovky a kuchařské show. Nenávidím blbce a sport.

Česko vaří s Pohlreichem živě

Diskuze k článku

Počet komentářů: 6
1
gwe
Reagovat

Nesouhlasím, mně se tehle díl líbil mnohen víc. Kostková mě vytáčela, zato Etzler byl vtipnej a naopak byli s Pohlreichem super dvojka. Stejně tak hangoutisti, já se u těch tří Dollin skvěle bavil, kdyby to byli nadšený kuchaříci, tak není sranda. Problémem jsou kuchaři na netu, opravdu téměř nereagují, seká to a obrazy se opakují, i když díky tomu aspoň vznikla vtipná situace, kdy Zdeněk viděl na obrazovce i sebe a taky se pochválil. Sám ale ví, že ta komunikace s ostatními přes webky je nulová a proto to jen rychle zmíní a jde radši k hangoutistům. Holt taková je licence. Myslím, že na pořadu není potřeba ani nic měnit, lidi si najdou recept na netu a tak jsem spíš proto, aby i nadále zůstala kombinace vaření a zábavy. Jen budu rád, když začnou zvát i zajímavější hosty než herce z Cest domů (i když Etzler byl super), kteří tam jsou jen proto, aby i starý báby byly donucený pořad zapnout. Osobně by mě hodně bavil díl s Vladkem nebo Kubou Prachařem.

2
Scalex
Reagovat

gwe: hangoutisti jsou ti sekající se webkaři. Tři d(o/y)liny a leklý kuchař s přítulkyní nebyli hangoutisti, alébrž telemostaři.

Etzler byl vtipnej a ta jeho jakoby soupeřivost byla taky bezva. Ty slabiny, které v článku zmiňuju, jsou vlastně jen takové drobnosti a nedotaženosti, které kdyby se vychytaly, byl by pořad dokonalý. Tj. ten můj článek není žádná sžíravá kritika.

3
gabisollis
Reagovat

no tenhle dil byl daleko lepsi a jak Etzler vyhodil ty bagetky do kose jsem malem umrela smichy.:-))souhlas s tema receptama to me teda taky zarazilo.jednou je to tak a pak to rikaji jinak.

4
Ifa
Reagovat

Mne se druhy dil libil mnohem vic. Etzler byl v pohode, oproti hystericke Kostkove. Akorat si chtel vic povidat nez varit, coz se moc Zdendovi nehodilo do planu, jinak by nic nestihli.

Tez nechapu ucast lidi, kteri vari pres webkamery, kdyz nemaji zadny prostor, opakovani receptu, kde je ale udavan jiny postup, a „porotci“, kterym se serviruje uvarene jidlo. Mohly by si ty dvojice vymenit talire a aspon okomentovat, jestli poznaly nejake rozdily.

5
Anonymní
Reagovat

souhlasím se Scalexem,už jen proto,že je to můj brácha a navíc větší a silnější :-)

6
Jedna z Dolly ...
Reagovat

Zdravim, byl to adrenalin, zážitek a kdo to nevyzkousi, nepochopi. Pokud nejake dotazy …ptejte se :)

Přidat komentář