Panáček v reality show

Panáčkovo videobraní: Big Brother 8 UK (6)

2. Září 2007 | napsal(a): | reality show: Big Brother, Panáčkovo videobraní

Poslední týden v britském Big Brother 8 už prožilo 6 zbyývajících soutěžících v poklidu. Štáb je už moc netrápil, spíše se nostalgicky vzpomínalo. Například formou kvízu, v rámci něhož jim na plazmě pouštěli různé klíčové okamžiky z průběhu uplynulých 3 měsíců. Poprvé tak třeba viděli scénky, které jim dosud zůstávaly utajeny, třeba intimní chvilky Ziggyho a Chanelle, Liama s glamour modelkou Amy nebo Brianovu líbačku s Amandou.

Docela zábavný úkol byl, když dostali do rukou videokameru a mohli natočit svůj vlastní Big Brother 8 film, ve kterém si znovu zahráli ty nejůležitější epizodky z jejich pobytu, přičemž každý zahrál roli někoho jiného (např. Ziggy a Liam se převtělili do dvojčat a předvedli jejich pištění při vstupu do vily).

Pak už ale přišel pátek 31.srpna a s ním velkolepé finále. Diváci mohli posílat SMS svým favoritům na vítězství po celý týden, v průběhu finálového večera se hlasování postupně zastavovalo, hráč s nejmenším počtem hlasů opustil vilu a pak se opět v hlasování pokračovalo. Na šestém místě skončil Jonty, 36-letý zaměstnanec muzea se zvláštní zálibou v plyšových medvídcích. Sám nepočítal, že se dostane až tak daleko, když vstupoval do vily před pouhými pěti týdny jako poloviční soutěžící. Postupem času si na jeho praštěnost zvykli jak spolubydlící, tak diváci. Jonty odcházel z vily spolu s Carole, která skončila na pátém místě. Jedna z nejstarších obyvatelek domu Velkého Bratra (53 let) se stala pro ostatní takovou mámou, která na ně po celou dobu dohlížela, starala se o vaření a úklid, ale neváhala se zapojit taky do různých legrácek. Čtvrté místo čekalo na Ziggyho, bývalého zpěváka chlapecké kapely. Ziggy nebyl ani jednou nominovaný na vyřazení, takže netušil, jak se veřejnost bude dívat na jeho neslavný vilový románek s Chanelle. Přivítal ho nejen nadšený dav, ale také Chanelle (sedící v publiku s ostatními ex-soutěžícími), která zvědavé moderátorce naznačila, že by nebyla proti, aby jejich vztah venku pokračoval, tentokrát už bez přítomnosti zvědavých kamer.

Třetí místo pohledného Liama nemuselo moc trápit, protože on už měl výhru 100.000 liber dávno v kapse ze začátku soutěže. Že by se naopak on vrátil k modelce Amy, to označil za málo pravděpodobné. Druhé místo není zrovna moc šťastné, když vám výhra uteče přímo pod rukama. Dvojčata Sam a Amanda (neboli Samanda, jak je novináři pojmenovali) si z toho ale nic nedělaly a po oznámení konečného výsledku měly snad větší radost, než kdyby vyhrály. Vilu opustily přesně tak, jak do ní před 94 vstupovaly, za neustálého pištění, skákání a smíchu, jako by tam byly jenom pár hodin. Bezstarostné a sympatické dvojčata si získaly srdce diváků i ostatních spolubydlících (za celých 13 týdnů nedostaly ANI JEDEN hlas na vyřazení!), ve vile si užívaly legrace, nezapojovaly se do žádných hádek, konfliktů a byly nerozlučnou dvojkou (ikdyž Sam trochu žárlila na Amandin vztah s Brianem).

Vítězem osmé řady britského Big Brother se tak stal 19-letý Brian Belo (je to vůbec první vítěz černé pleti). Bezprostřední a také trochu naivní Brian si nedělal těžkou hlavu z nedokončeného vzdělání, ve Zpovědnici oslňoval úžasnými hláškami (teda pokud jste jeho artikulaci rozuměli), ze všech soutěžících v průběhu hry ale prošel největším vývojem. Diváci mu drželi palce při jeho namlouvání Amandy a jásali, když konečně došlo na líbací scénu (nic víc nebylo, ikdyž Brian ve Zpovědnici snil o tom, že „milovat se s Amandou by bylo, jako když se andělé snáší z oblaků a hrají při tom na harfy.“) Jako velký fanoušek Big Brother měl nakoukány všechny díly a dokonce pečlivě sledoval i Australský Big Brother 7, který začal o pár týdnů dříve (jak dokázal v telefonátu se soutěžícími v Austrálii, kteří jen koukali, kolik toho veděl o událostech ve vile u protinožců). Nejenže se mu tak splnil sen a sám se do Big Brother dostal, ale dokonce ho i vyhrál. Na otázku moderátorky, co udělá s odměnou 100.000 liber odpověděl, že ji dá mamince a sám si koupí nové tričko, džíny, boty a hlavně pořádně velkou LÁHEV PIVA!

Oslavovat s ním mohou i britští bookmakeři, kterým v posledních dnech vstávaly vlasy hrůzou na hlavě, když sázky směřovaly výhradně na favorizované dvojčata (v Birminghamu na ně dokonce někdo vsadil 50.000 liber!). Pokud by blondýnky vyhrály, znamenalo by to pro ně tragédii.

Skončil tak Big Brother 8, který byl příjemným zpestřením letošního léta, ačkoliv přece jen nedosahoval kvality předchozí řady (a dnes lituji, že jsem se vloni na BB7 nedíval). Byl ale krásným příkladem toho, co dokáže kvalitní casting. Něco na tom totiž bude, když soutěžící vybírá štáb a ne diváci. Do vily se tak dostane vskutku pestrý vzorek populace, který by se na jedné diskotéce rozhodně nikdy nepotkal. Na jedné straně naivní 18-leté dvojčata a na straně druhé 60-letá Lesley, nebo absolvent dvou vysokých škol Gerry a Brian, který vzdělání moc nepřičichnul. Nejde ale jen o demografickou různorodost, štáb vybíral také podle důkladných psychologických profilů, takže dobře věděl, co se stane, když do vily nasadí takovou neřízenou střelu, jakou byla prostořeká černoška Charley, která se pohádala téměř s každým (hádky brala skoro jako sport). Tato řada Big Brother se díky ní proslavila jako ta, v níž na sebe zpočátku soutěžící nejčastěji křičeli. Měla ale více prvenství: poprvé se v úvodní den do vily nastěhovaly jenom samé ženy (muži přibývali postupně, celkem vilou prošlo 23 hráčů), poprvé se finanční odměna vyplácela v úvodu hry (a hráči netušili, že na konci je čeká další odměna).

Vůbec by bylo ideální, kdyby celý štáb Primy odjel na povinnou stáž ke kolegům do Channel 4. Mohli by se od nich leccos přiučit. Například skvělému střihu, díky kterému měly záběry v BB8 zajímavé pointy, někdy stačil jeden krátký záběr na tvář soutěžícího a vydalo to za desítky zbytečných slov. Z pohledu dramaturgie je zvláštní, že britský štáb nepoužívá prakticky žádné tajné mise pro jednotlivce, nemusí řešit vzpoury soutěžících, kteří by odmítali plnit úlohy, nepotřebují žádné Kolo trestů (jediné prohřešky proti pravidlům byly, když soutěžící mezi sebou probírali, kdo komu dal ve volbě hlas), nemusí ani hráče posilňovat alkoholem „aby se něco dělo“ (v britské vile byl alkohol k dispozici opravdu zřídka, oblíbená hudba pouštěná z reproduktorů ještě méně). Přesto bylo stále na co koukat a prožívat osudy oblíbených hrdinů.

Ještě v průběhu finálového večera televize Channel 4 oznámila také start castingů do 9. řady Big Brother chystané na rok 2008. Ovšem na druhou stranu se rozhodla vynechat Celebrity Big Brother, který se vysílal pravidlně na počátku roku. Důvodem byly zejména rasistické skandály, které poznamenaly letošní verzi. Celebrity si tak na vstup do vily minimálně jeden rok počkají (škoda, televize už měla údajně podepsanou smlouvu s Paris Hilton…)

související články

Panáčkovo videobraní: Big Brother 8 UK (5)
Panáčkovo videobraní: Big Brother 8 UK (4)
Panáčkovo videobraní: Big Brother 8 UK (3)
Panáčkovo videobraní: Big Brother 8 UK (2)
Panáčkovo videobraní: Big Brother 8 UK (1)

Big Brother, Panáčkovo videobraní

Diskuze k článku

Počet komentářů: 8
1
Jaja
Reagovat

na celebrity jsem se opravdu těšil škoda

2
kyssling
Reagovat

Ahoj ! Já tedy tuto řadu nesledoval, ale měl bych pár laických dotazů …
1) výhra na začátku – já to video nesledoval, takže všichni soutěžící si mysleli, že se do konce jen hraje o „pomyslného“ vítěze ?
2) Kdyby vyhrála dvojčata ? Snad vyhrát může jen jeden z nich ne ?

Díkes

3
n3norm4l
Reagovat

chci vám moooooc poděkovat za to, že jste tak nějak zprostředkovávali info o BB8 UK bylo se totiž opravdu na co koukat. Devátou řadu rozhodně nevinecham, a bylo by fajn to s devítkou zařídit taky takhle. Ještě jednou moc dík.

4
TK
Reagovat

kyssling,
ad 1) v předchozích řadách byla vždy jediná výhra 100.000, tentokrát v rámci úkolu měli vybraní 3 soutěžící rozhodnout, kdo tuto částku získá už pár týdnů po začátku (Liam) a ostatní už si mysleli, že hrají už jen o popularitu a zájem médií. Televize jim dlouho tajila, že na vítěze stále ještě čeká dalších 100.000. Kupodivu nebylo vidět, že by Liamovi někdo záviděl nebo se k němu choval jinak.
ad 2) Dvojčata hrála každá za sebe, ale tři týdny před koncem jim dal Velký Bratr na výběr, jestli budou dál soutěžit samostatně anebo se budou počítat jako jeden hráč (s jedním SMS číslem) a případnou výhru si mezi sebe rozdělí. Neváhaly ani sekundu a zůstaly spolu.

5
TK
Reagovat

n3norm4l,
já se zcela určitě na devítku také budu dívat. Videorekapy jsem psal hlavně proto, aby čtenáři měli nějaké srovnání, jak se to dělá v zahraničí, aby se štáb Primy aspoň trochu inspiroval a aby se předvybraní kandidáti do VV3 mohli přes léto přiučit nejvhodnější strategii. Nevím, jestli to splnilo svůj účel, ale snad se čtenáři nenudili.

6
WtK
Reagovat

Nevite jakou to ma sledovanost? Pocet divaku a procentualni podil na trhu?

7
TK
Reagovat

WtK,
úvodní díl sledovalo 6.2 miliónů diváků (28%), pak se to ustálilo na průměrných 3.7 miliónech (18%), páteční finále sledovalo 5.3 mil. (29%), což byl nejhorší výsledek ze všech dosud odvysílaných řad (pro zájemce více informací zde). Nižší divácký zájem je také jedním z důvodů, proč se odložil Celebrity Big Brother.

8
Petr Novák
Reagovat

S vítězem jsem docela spokojený. BB UK jsem sledoval jen namátkově, ale uvízla mi v paměti scénka (snad si to teď nepletu), jak ve zpovědnici parodoval všechna zvířata postupně dle abecedy). :-)

Přidat komentář