Panáček v reality show

Panáčkovo videobraní: Big Brother 8 UK (2)

8. Červenec 2007 | napsal(a): | reality show: Big Brother, Panáčkovo videobraní

Britská televize Channel 4 se snaží fenoménu Big Brother 8 maximálně využít a divákům nabízí také pořádnou porci doplňkových pořadů. Jednak se denně (kromě soboty) vysílá hodinový sestřih, tomu ale předchází 30-minutový diskuzní pořad Little Brother, v němž jsou do studia pozvaní příbuzní a kamarádi soutěžících. Ve všední dny je to pak půlhodinový Big Brother’s Big Mouth, kde se mohou k právě odvysílanému dílu vyjádřit diváci ve studiu. Nechybí ani živé vstupy do vily Velkého Bratra v průběhu celého dne a sestřih záběrů ze zpovědnice Big Brother’s Diary Room Uncut. Zajímavou novinkou letošního roku je ale nedělní hodinový pořad nazvaný Big Brother:On The Couch.

Do něj si moderátorka Davina McCall zve psychology, klinické psychiatry, sociology a další odborníky, kteří pečlivě rozebírají chování všech soutěžících zavřených v domě. Tito odborníci dobře znají psychologické profily jednotlivých hráčů z dotazníků, které vyplňovali na castingu, a také se štábem úzce spolupracují při vymýšlení úkolů a různých experimentů. Dokáží odhadnout, jak se který hráč zachová v krizové situaci, analyzují jejich chování a vzájemné vztahy, včetně těch milostných. Divákům u obrazovek tak mohou prozradit hodně zajímavé informace, kterých si na první pohled laik třeba nevšimne.

Pro diváky nejzajímavější je určitě část, kdy odborníci podrobně rozebírají řeč těla soutěžících (bodylanguage). Z různých gestikulací, mimiky obličeje, tónu hlasu apod. se často dozvědí víc, než z toho, co hráč řekne nahlas. Často nevědomká gesta tak mohou třeba prozradit, kdy hráč neříká pravdu nebo něco zatajuje. Přitom štáb na tyto záběry nemusel čekat dlouho, při prvním vysílání tohoto pořadu uběhlo v domě teprve pět dnů a odborníci už měli dostatek materiálu, aby mohli ukázat několik příkladů bodylanguage. Nejdříve vždy pustí divákům nějakou scénku, poté vysvětli, co která gesta znamenají a pak tu samou scénku pustí ještě jednou zpomaleně (video).

Diváci letos napjatě sledují příběh zamilované dvojice Ziggyho a Chanelle se všemi jeho peripetiemi (milostný trojúhelník s Billym, vzájemný rozchod a bleskové usmiřování). Podle názoru odborníků ale jejich vztah nemá budoucnost, ze strany Ziggyho je čistě účelový jen proto, aby se ve hře dostal co nejdál. Nahlas sice může říkat opak, ale prozradí ho jeho gesta.

Naštěstí v domě už není jenom Ziggy, po příchodu dalších mužů dívky viditelně ožily a začaly obratně využívat ve hře svou sexualitu a navzájem o ně bojovat. V tomto videu se tak rozebírá zejména profesionální lovkyně Charlie, ale prostor dostane komplikovaný Seány, nejistý si svou vlastní homosexualitou (v britských novinách jeho rodiče dokonce tvrdili, že si to Seány záměrně vymyslel jako taktiku do hry).

Jednou z klíčových událostí také bylo to, kdy Liam vyhrál odměnu 100.000 liber a soutěžící si teď myslí, že hlavní cena je pryč a už není o co hrát. Ve zpovědnici sice většinou Velkému Bratrovi tvrdili, že Liamovi výhru přejí, ale to samozřejmě nebyla pravda. Toto video obsahuje krásnou přehlídku signálů, podle kterých zaručeně poznáte, když vám někdo lže.

Nejzábavnější je ale následující příspěvek, kde si štáb záměrně do zpovědnice pozval Ziggyho, Gerryho a Jonathana, aby poznal, kdo je v vile právě lídrem. Už z toho, jak se snažili všichni tři muži v malé zpovědní místnosti usadit na jedno křeslo, se dalo poznat, kdo je nejdominantnější. Velký Bratr jim pak pokládal zcela běžné otázky na život ve vile a sledoval, kdo se chopí slova jako první, kdo komu skáče do řeči, nebo kdo při proslovu jiného zívá (a co vlastně toto zívání znamená, to se dozvíte ve videu).

Překvapivě často musí štáb řešit také situaci, kdy soutěžící zcela vážně žádají o dobrovolný odchod ze hry. V tomto posledním příspěvku pozvaní odborníci divákům vysvětlí, podle jakých signálů může štáb poznat, že hráč jenom blafuje, svůj odchod nemyslí vážně a pouze Velkého Bratra zkouší. V režii už tyto finty znají a dokáží soutěžícího přesvědčit, aby změnil názor.

Jak je patrné, tento informacemi nabitý pořad je poučný nejen pro studenty psychologie na prázdninách, ale výše uvedené ukázky mohou být užitečné třeba taky pro vybrané kandidáty na VyVolené-Nové hrdiny. V rámci přípravy na vstup do vily se jim znalost neverbálních signálů může docela hodit. A to samé platí i pro druhou stranu, televizní diváky, aby mohli zjistit, kdy se jejich hrdinové chvoají bezprostředně a kdy něco zatajují. Rozhodně by tedy nebylo marné, kdyby se pořad podobný On The Couch vysílal i na Primě, například jako součást Noční show. Pravidelné okénko pozvaného psychologa, který by dokázal podobně poutavě okomentovat chování VyVolených, by bylo určitě zajímavější, než prázdné řeči celebrit (které často show ani nesledují) nebo návštěva věštkyně a astrologů (jejichž předpovědi stejně nikdy nevyšly a říkali věci, které byly dávno jasné i babce v trafice). Co si o tom myslíte vy? Podělte se s námi o své názory v komentářích.

související články

Panáčkovo videobraní: Big Brother 8 UK (1)

Big Brother, Panáčkovo videobraní

Diskuze k článku

Počet komentářů: 5
1
Nick Flyer
Reagovat

tak rozhodně by to bylo lepší než ukázky marných a trapných náznaků sexu a podobních p**in. bylo by to i pro diváky užitečné. Ale jestli noční show bude zase uvádět nějaká bývalá miss nebo podobná káča tak by to bylo taky nanic protože by to nedokázala uvádět.

2
PoleCat
Reagovat

Výborný článek, dík.

Myslím, že tohle na Primě fungovat nemůže. Je to v rozpočtu. Když i vlastní vila a její vybavení vypadá v porovnáním s nádherným palácem BB UK nebo US jako zahradní domek, těžko můžeme čekat, že by někdo zaplatil kvalitního psychologa nebo sociologa, aby se dění ve vile pořádně věnoval a vše sledoval. Pochybuji, že by to kdokoli chtěl dělat zadarmo jen za cenu vlastního zviditelnění, na to jich tu máme moc málo.

Návštěvy astrologů a podobných identit byly jeden z důvodů, proč jsem se na noční show přestal poměrně brzo dívat. Rozhodně bych uvítal něco serióznějšího, protože to, co vidím ted v BB 8 UK, mě fascinuje.

3
TK
Reagovat

to PoleCat:
Já myslím (doufám), že na Primě mají ve štábu VV po ruce nějakého vlastního psychologa, ale otázkou je dostat ho na obrazovku a aby dokázal diváky zaujmout.

Docela se mi třeba líbily články psycholožky, která pravidelně komentovala VyVolené 2 na Bleskově.cz, tak snad v tom bude pokračovat.

4
limbora
Reagovat

Ja se docela obávam, aby za hlavní psycholožku nebyla ambiciosní tanečnice Bára ze zpovědnice. Dělá vše pro vlastní užitek(za vztah s VV 1 Rosťou mněla dostat doživotní vyhazov z VV). To je největší škodná VV, naposledy pos… casting Trosečníka.Prima by se měla konečne zamyslet a obklopit se radami profesionalních psychologů a odborniků.

5
n3norm4l
Reagovat

No, určitě by to nebylo marný. Jak tak koukám(a čtu) Big Brother UK 8 je fakt reality-show. To jak si tam s nima štáb hraje má něco do sebe, škoda jenom, že něco takového nebylo i u nás. Myslím si, že VV3 budou nejspíš jenom kopírovat svou první řadu.

Přidat komentář