Panáček v reality show

Peče celé Slovensko: Soutěž odstartovala!

11. Říjen 2021 | napsal(a): | reality show: Peče celá země

pcs cast

Nakonec přeci jen v hlavním vysílacím čase byl včera odvysílán premiérový díl slovenské verze pekařské soutěže Peče celá země. V něm se představilo 12 pekařů a cukrářů, kteří budou během 10 televizních večerů usilovat o titul. Jak vypadal první večer a jak zatím formát hodnotit se dozvíte v krátkém rekapu.

Představení

Formát je totožný jako u naší verze. Do pořadu se probojovalo 12 soutěžících, které v každém díle čekají tři výzvy. V té osobní nám ukážou recepty, které mají ozkoušené do posledního detailu. V technické na ně čeká zadání od porotců, které otestuje schopnosti a znalosti – jen v tomto kole neznají zadání předem a jen během tohoto pečení nejsou přítomni porotci, aby hodnocení bylo férové. V kreativní výzvě mají soutěžící ukázat svůj talent, zkušenosti a představivost. Vítěz získá titul Mistr cukrář a hmotné ceny od ETY.

Slovenskou verzi moderují Juraj Bača a Milan Zimnýkoval. V porotě jsou Petra Tóthová, cukrářka a cake designérka; a Jozefína Zaukolcová, předsedkyně Klubu cukrárov Slovenského. Natáčelo se v parku u zámečku v Bernolákově. Do dvanáctky se probojovalo 8 žen a 4 muži. Zvláštností je soutěžící Viliam, kterému je pouhých 15 let a kterému účast v soutěži musela povolit BBC, vlastník formátu. Stal se díky tomu vůbec nejmladším amatérským kuchtíkem napříč všemi mezinárodními verzemi. Naopak nejzkušenější Magdaléně je 58 let.

První večer

V prvním večeru je nejdůležitější představit všechny soutěžící, takže záběrů na pečení je méně, ale to se příště zlepší. V osobní výzvě měli soutěžící za úkol připravit bábovku.

V technické výzvě musel každý připravit 20 laskonek. A v kreativní za 4 hodiny rodinný dort aspoň tři kila těžký.

Mnohé výtvory byly opravdu excelentní, jeden ale musel z kola ven. Prvním vypadlíkem se stal Štefan, naopak Pekařem týdne byl zvolen Miňo. Za týden se budou připravovat cheesecake, štrúdl a tartaletky.

Závěrečné věty

Pohodové vaření je zpátky a je to dobře. Jen se v Česku, bohužel, nevyhneme porovnání s naší verzí. Asi je to na preferencích každého z nás, ale dvojice Tereza Bebarová a Václav Kopta mi přijde neporovnatelně lepší. Ještě větší rozdíl pozoruji na pozici porotců. Zejména mi nesedí Jozefína Zaukolcová, její vystupování je strašlivě prkenné a často se tváří, jako by byla co nejraději někde jinde. V porotě chybí dva důležité elementy – ráznost Mirky van Gils Slavíkové a mužský element Josefa Maršálka. Jinak je ale fajn vidět opět kvalitně vybrané soutěžící, kteří spolu dobře ladí a neváhají ani sekundu s pomocí.

Lukša

Mladý psavec, kterého to z komentářů vyneslo až na autorský post. Z reality show toho sleduji opravdu hodně, mezi mé nejoblíbenější se ale jednoznačně řadí Got Talent a The Amazing Race.

Peče celá země

Diskuze k článku

Počet komentářů: 7
1
Inbezka
Reagovat

Velmi za rekap děkuji. Byla bych to prošvihla. Teprve se podívám večer, ale už se velmi těším. Také jsem v neděli poprvé shlédla pořad Pečení na neděli s Petrou Burianovou jako moderátorkou. Bylo to takové příjemné pohlazení na neděli:-) Bohužel to dávají ráno, což je nepříjemný čas, ale podívám se zpětně. Petra překvapila, moc příjemně se na ni dívá, lepší než lecjaká profesionálka.

2
Johana
Reagovat

Děkuji Lukšovi za připomenutí tohoto pořadu, taky bych to bývala prošvihla.
Souhlasím s názorem na moderátory. Třeba se zlepší, ale zatím se je snažím spíše nevnímat.
Porotkyně Petra u mě zatím pozitivně vyvažuje Jozefínu. Je přísná, ale tak nějak mile a vesele.
Inbezce děkuji za připomenutí Pečení na neděli. Zaslechla jsem něco o tomto pořadu, ale v mžiku na to zapomněla. Večer se podívám.

3
Lukša
Reagovat

A já se dámy omlouvám, že jsem to nepřipomněl dříve. Ale sám jsem na to v neděli přepnul čirou náhodou, takže jsem pak zpětně pořad doháněl až v pondělí.
@Johana: Stále usměvavá Petra je zatím fajn, jen by to chtělo malinko vypilovat slovní hodnocení. Na druhou stranu, když má člověk před sebou 12 stejných druhů laskonek, tak s tím moc udělat nejde. Ale to se s postupem času naučí samo :-)

4
Inbezka
Reagovat

Tak jsem se podívala, i když mě občas někdo vyrušil:-) První dojem fajn. Soutěžící se mi líbili všichni, ale když jsem viděla ve Štefanově medailonku ty sytě barevné zákusky, už jsem tušila jeho konec. Moderátoři.. no dobře. Porotkyně. Dala bych Jozefíně ještě čas, zdá se mi, že spolu s Petrou moc nesouzní. Nevím, proč jedna má kuchařskou uniformu a druhá je v civilu? Snad proto, že má jedna lepší postavu, nebo si to samy vybraly? Ruší mě to a je mi Jozefíny líto, možná si připadá jako popelka vedle krásky? Možná to tak chtěla. Její hodnocení mi připadá profesionálnější. Moc často jsem slyšela slova: Tuhle kombinaci nemusím. Podle mě by tam mělo znít: je to moc slané, moc mastné, moc mokré, je to přesně akorát, ale subjektivní dojmy tam nemají co dělat.
Mně se přes obrazovku zdály některé bábovky překombinované a těžké, ale nechutnala jsem. Některé laskonky obdivuhodné. Krásnější než měla porotkyně.:-) Dorty se mi asi líbily víc ty v našem pořadu, ale zase: neochutnala jsem . Vítěz týdne zasloužený:-)

5
Johana
Reagovat

Tak nevím, půjčovat si těsto na tartaletky a dokonce pak i krém se mi zdá už moc. I vzájemná pomoc spolusoutěžících by měla mít svoje hranice.
Přesto jsem ráda, že Miňo nevypadl, je tam jeden z nejšikovnějších. Tohle dobře znám, když se v pečení nedaří, tak se prostě nedaří a člověk zkazí i to, co se povedlo tisíckrát předtím.
Magda vypadla právem, s kreativitou už byla u stropu a její tvrdohlavost s formičkami na košíčky jsem dost dobře nechápala.
Doufám, že přidají recept na včerejší technickou výzvu. Přiznám se, že tažený štrúdl se mi ještě nikdy nepovedl tak, jak mojí babičce, tak bych ještě zkusila tady ten. Nebo je to tím boucháním těsta:)

6
Lady XL
Reagovat

Viděla jsem konečně druhý díl a opět na mne dolehla ta skvělá nálada při sledování. Stejně jako u naší české verze. Jsou šikovní, fakt. Souhlasím s Johanou – půjčování těsta a pak dokonce krému je na pováženou, podle mne soutěžící vlastně nesplnil zadání, téměř nic nebylo jeho. Jen ten design…, ale ten je podružný. Ač soutěžícímu Miňovi držím palce, protože je fakt šikovný, tak za tohle si zasloužil vypadnout, nebo minimálně vymyslet nějaký trest (např. snížení časového limitu…). Taky souhlasím s tím, že Magda jinak vypadla právem už jen pro to, že nepoužila správné formičky a trvala si na svých košíčkách a to jen proto, že ona to tak dělá…., ale že nedělá vlastně tartaletky, to už jí bylo vedlejší. Ale byla dobrá, sama pak uznala, že už na to dál nemá, že má ráda staré věci. Tažený štrůdl jsem jedla dávno, jako malá. Dělávala ho teta, ráda jsem ji přitom pozorovala. Mamka se o to několikrát pak pokusila, pak to vzdala. Bylo to pro ni složité, pracné. Ovšem já na štrůdl moc nejsem, já z něj mám ráda akorát „prdelky“, když je z listového těsta :-D.

7
Kami
Reagovat

Za chvilku jdu na druhy dil.. jako ja miluju MasterChefa, ale tenhle typ poradu.. to je az pohlazeni po dusi :-)

Přidat komentář