Panáček v reality show

Cukrářský Masterchef: Od soboty Peče celá země

1. Leden 2020 | napsal(a): | reality show: Peče celá země

pcz1

Po obrovské úspěchu nejen v zemi královny Alžběty II. se pekařská a cukrářská show dostává i k nám do Čech a na Moravu. The Great British Bake Off pochází stejně jako Stardance z dílny BBC. 12 amatérských kuchařů bude po 10 sobotních večerů bojovat o titul a 100 000 k tomu. O čem tato soutěž je a koho v ní uvidíme?

Porota

Mirka van Gils Slavíková – držitelka francouzského titulu „Mistr cukrářského umění“. Její dortíky ochutnali Daniel Craig, Nelson Mandela, Angela Merkelová či Condoleeza Riceová. Věnuje se umělecké cukrařině, je lektorkou cukrářských kurzů, odbornou konzultantkou, moderátorkou TV seriálů o pečení, foodstylistkou, youtuberkou a autorkou kuchařských knih. Je spoluzakladatelkou prvního českého cukrářského a kulinářského studia v Praze. Její vášní je modelování z čokolády a karamelu a kromě cukrařiny se věnuje amatérské malbě obrazů.

Josef Maršálek – cukrář, filantrop, životní filozof, bohém, podnikatel, konzultant, spoluzakladatel firmy Fat Brothers. Pravidelně píše do tištěných médií, tvoří recepty, píše knihy a vede specializované cukrářské kurzy. Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl třeba pro královnu Alžbětu, Lady Gaga, Karla Lagerfelda, Eltona Johna nebo Baracka Obamu. V Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodu.

Moderátoři

Herečka a dabérka Tereza Bebarová a herec, muzikant, textař a moderátor Václav Kopta.

Pravidla

Každé kolo se skládá ze tří výzev. Tou první je výzva osobní, kdy soutěžící dostanou nějaký jim dobře známý recept, který má například ráda jejich rodina a se kterým mají bohaté zkušenosti. Následuje výzva technická, kdy soutěžící předem zadání netuší a dozví se ho až na místě od poroty. Všichni zpracují stejný recept, který je většinou velice náročný a ke kterému nedostanou žádný návod (nebo jen maličkosti). Dokončené výtvory by měla porota hodnotit se zakrytýma očima a seřadit je od nejhoršího po nejlepší. Nakonec přijde výzva kreativní, kdy výsledek musí být jednoduše po všech frontách dokonalý.

Pořad se natáčel na zámku Bon Repos a v jeho přilehlém parku. Těšit se můžeme na 160 jedinečných receptů, na které bylo spotřebováno celkem 360 kilo mouky, 96 kilo čokolády, 120 kilo čerstvého ovoce, 140 kilo másla a 2 650 kusů vajec.

pcm2

Úspěch nebo propadák? Těšíte se na tuto novinku?

Lukša

Mladý psavec, kterého to z komentářů vyneslo až na autorský post. Z reality show toho sleduji opravdu hodně, mezi mé nejoblíbenější se ale jednoznačně řadí Got Talent a The Amazing Race.

Peče celá země

Diskuze k článku

Počet komentářů: 37
1
Lady XL
Reagovat

Jééé, já se těším a doufám, že nebudu zklamaná!!

2
Lukša
Reagovat

@Lady XL: Já se těším tak nějak střízlivě, díky čemuž mohu být jen příjemně překvapen. Porotce neznám, Bebarovou také ne, takže předem nikoho nesoudím a snad to bude dobré.

3
Prochor
Reagovat

Čekal jsem Fabešovou ale jsem zvědavý na soutěžící.

Reagovat

@Prochor: Fabešovou jsem „ochutnala“ a nic extra, krom ceny. Zlatý Ovocný Světozor :D

Osobně nemusím Koptu, navíc je poněkud překoptováno. Ale koho, aby seděl všem?! Mně by se tam líbil Dolanský. Mám ho ráda a „cukráře“ už párkrát hrál, tak může komentovat :D

5
Prochor
Reagovat

Doufám, že se nebudou péct jenom sladké dortíky ale i slané věci nebo chleba a housky.

Reagovat

Moderátoři tragédie, úplně zbytečné figury, porotci se mi líbí.

7
Prochor
Reagovat

Čokoládová bábovka byla bomba. Úplně se mi sbíhaly sliny. Mohli taky zkusit vídeňskou císařskou bábovku (oblíbenou císařem Josefem).

Reagovat

Dnešní, včerejší a všichni pořád ve stejném oblečení 😂

9
Lukša
Reagovat

Rekap bude, nejdřív ale tak ve čtvrtek. V hlavě toho mám po odvysílání docela dost, tak jsem zvědav, kolik se toho ještě dostane na papír ;-)
Paní Mirka bude jako porotkyně dobrá, Josef snad dostane více prostoru. Moderátoři zbyteční, stačila by Bebarová jako voice-over, popřípadě jen jeden z nich v okamžicích, kdy porota nemůže zůstat ve stanu.
Dobrý a rozmanitý výběr soutěžících, všichni mají co ukázat. Těším se na příště, kdy vaření nebude narušovat jejich představování a snad dostaneme více záběrů z kuchyně, popřípadě bych uvítal podrobnější hodnocení.
V Británii po odvysílání několika sérií masivně vzrostl zájem o domácí pečení a vůbec se tomu nedivím. Myslím, že do týdne i já některou z bábovek vyzkouším :-)

10
Lady XL
Reagovat

Líbilo se mi to. Moderátory beru jako nutné zlo :-). Zatím naštěstí moc času nezabrali. Některá díla byla skvělá, sliny tekly :-). Trochu překvapilo, kolika lidem se věnečky nepovedly. Ale tréma je holt sviňa… S vyřazením souhlas.

11
Monika
Reagovat

ten porad je strasne kratkej a uspechanej, takovcyh plus tricet minut by tomu prospelo. ja jsem asi zmlsana porotou z Masterchefa, ale tohle byl hodne slaby odvar. Nevyrazne sede mysky, bez emoci, ani mi neprislo, ze by to byli top profici sveho oboru, velmi kratka hodnoceni a celkove nuda od poroty. takovej Premek cukrar by byl mnohem lepsi.

12
Lady XL
Reagovat

@Monika: to nejsou top profíci! Prostě amatéři vybraní z castingu, který je k vidění na FC…

13
Monika
Reagovat

@Lady XL: Jo ja vim, ale myslela jsem porotce, ze na me nepusobi jako top spicka cukraru. Porad to srovnavam s borcema z Masterchefa a tihle mi prijdou jako druha liga.

14
peritgnie
Reagovat

@Monika: A kdo je podle tebe ta první liga?

15
Ajda
Reagovat

@Monika: Taky by mne zajímalo. kdo je podle tebe ta TOP špička. Borci z Masterchefa? Není to tím, že restaurací je tu plno, tedy i více jmen? Možná i lepších?! Ale tobě by nikdo nebyl dost dobrý, to každý víme :D

Maršálka znám už děle, hodně zajímavý profesní život, „pan“ cukrář, příjemný, mohl by mít víc prostoru. Paní Mirka taky není žádný amatér, vtipná, škoda, že nemají třetího do party. Bylo vidět, že se v cukrařině vyznají, žádní amatéři.

16
anonym
Reagovat

Zatím dobrý a zbytečně se nic neprotahovalo a neokecávalo, dokonce i Kopta se držel :-) Pěkné prostředí natáčení.

17
Monika
Reagovat

Tak uz ten zivotopis cukraru nebyl nic moc, s kuchari v Masterchefovi se neda vubec srovnavat. Jasne, u kucharu je vetsi konkurence to je pravda, ale i tak se mi nezda, ze by tohle byla esa. Pokud si zagooglim neco ve smyslu nejlepsi cukrari, topka cukraru apod nevypadne na me nikdo z nich, objevi se tam treba jmeno Lukas Skala.

18
Inbezka
Reagovat

Mně se to líbilo. Kopta mi nevadil, stejně si myslím, že nebude mít moc prostoru. Porotci si myslím, že jsou lidé na svém místě. Určitě mají daleko víc co říct, než jim bylo umožněno. Snad v příštích dílech toho řeknou víc, aby se i člověk mohl poučit. Soutěžící jsou mi zatím všichni sympatičtí a uvidíme, jak si povedou dál. Já mám chuť zkusit dort s jednorožcem :-) Jen jestli je to někde dobře popsané – ještě jsem se nedívala.

19
Lukša
Reagovat

@Monika: No nevím, kolik cukrářů se může pochlubit tím, že jejich výtvory vyzkoušeli Alžběta II., Obama, Elton John, Craig nebo Mandela, ti do cukrářství „za rohem“ běžně nevkročí. Medailonky porotců zde.
@Inbezka: Recepty jsou na můj vkus perfektně představené na webu.

20
Prochor
Reagovat

@Lukša: Právě to mně napadlo- fousatý mystik, který pekl pro britskou královnu musí být jednička. Když jsem viděl pojízdný dort na dálkové ovládání, napadlo mně, že tenhle design by mohlo mít cokoliv třeba pojízdné pečené kuře. Ještě mně zaujalo, že mladá Anička jde do pořadu Peče celá země a nepapá sladké. Takže nebude ochutnávat.

21
Monika
Reagovat

@Lukša: No takovych cukraru je urcite vic, oni i slavni
lide radi ochutnaji nejake sladke dobroty. uspech se pomeruje v mezinarodnich soutezich, kde se utkaji s dalsimi cukrari sveho oboru, a to mi u nich chybi.

22
Ajda
Reagovat

@Prochor: Anička je v invalidním důchodu, to řekli v tv, bulvár uvedl, že kvůli anorexii.

https://www.extra.cz/anicka-z-pece-cela-zeme-bojuje-se-zakernou-anorexii-lide-si-mysli-ze-jsem-divna

23
Ajda
Reagovat

@Monika: Moniko, myslím, že tobě spíše chybí chuť uznat, že někdo něco umí, když ho ty neznáš.

https://www.mirkavangils.cz/o-mne/

https://www.lifestyle.luxusni-bydleni-praha.com/rychla-zpoved-josef-marsalek

24
Monika
Reagovat

@Ajda: Kdepak jen srovnavam s MasterChefem, kde byli top profici, tohle je v porovnani s nima druha liga. Ja myslela uznani na urovni Michelina treba toto. https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-prazane/599343/sladky-zivot-podle-lukase-skaly-39-michelinsky-cukrar-z-prahy-sklizi-uspechy-po-celem-svete.html

No a potom nezastiram, ze televize je i vizualni medium a ocekavala i nejakou reprezentaci :-)) Jo, Puncochar taky nebyl ideal, ale umel se obleci, na tetku z dolni lhoty se neda koukat. Cloveka hned prejde chut na zakusek…

25
peritgnie
Reagovat

@Monika: Tetka z Horní lhoty se ofrňuje nad tetkou z Dolní lhoty? Jak příznačné

26
Prochor
Reagovat

@Ajda: V tom případě fandím Aničce aby se s anorexií vypořádala. Jedna moje známá, která jezdí se záchranáři mi říkala, že v Bohnicích je pro hubený holky celé oddělení, které je nacpané k prasknutí. Takže anorexie bude závažnější problém, než si někdo myslí.

27
Ajda
Reagovat

@Monika: Ne každý chce jít do televize, nevíme koho všechno oslovili. Zmiňovalas Přemka, no znát ho jako já (x let), tak bys padla ze židle. Možná dobrý kuchař, ale jako člověk ….

@Prochor: Já znala anorektičku, ta umřela po třicítce. Na chirurgii je u nás doktorka, přes padesát a vyhlášená anorektička. Je toho víc, než by člověk čekal. Je to jako třeba u feťáka, nikdy se nevyléčíš, vše je v hlavě.

28
Monika
Reagovat

@Ajda: Tak o Premkovi jsem si po strance charakteru nemyslela nikdy nic dobreho, ono dost vyplynulo i z tech rozhovoru co daval a jak pusobil.

29
anonym
Reagovat

https://tv.blesk.cz/video/6112098/porotkyne-pece-cela-zeme-mirka-van-gils-slavikova-vypadam-prisne-ale-casto-placu.html

Paní příjemná a tetkou z Horní Dolní bych jí nenazvala. Naopak, upravená šedesátnice.

Ostatně, Přemek coby kuchař taky nebyl zrovna vyoblíkaný a nikterak mi nevadil:-) Jeho charakter neznám, takže mi celkově nevadil, ale přesto bych ho, na rozdíl od Moniky, na místě porotce u cukrářů mít nemusela. Ať se drží kuchařiny, tam mu to jde. Pochvalování dezertů Kristýnky bylo kapku mimo:-)

30
Monika
Reagovat

@anonym: No uprimne ono kdyz mate takovou alarmujici obezitu jste tou tetkou tak nejak automaticky. K tomu ty obrovske bryle Urbanky, nevkusne vlasy a ten hadr na sobe (viz vyse) vypadata jako kucharka ze skolni jidelny, jen tak nejak mnohem lip varite…

31
anonym
Reagovat

@Monika: Upřímně , ty musíš být nebezpečně krásná a chytrá :-D

32
Lady XL
Reagovat

@Ajda:
OT- v Praze na Karláku je na psychiatrii oddělení pro poruchy příjmu potravy.Vloni jsem tam byla za známou,která anorexií trpěla kvůli přepracovanosti a totálnímu vyčerpání. Bylo tam narváno mladýma holkama,na léčbu (tříměsíční) se čekalo…. Zoufalý pohled…

33
Ajda
Reagovat

@Lady XL: OT – v Brně je výhlášená léčebna, ale jak je pacientovi 18 let, nikdo je tam nepřinutí nastoupit, jen soud. Maminka té mojí „známé“ anorektičky říkala, že pokaždé , když se někde léčila, tak se akorát naučila nové triky jak podvádět. Jedla jednu zelenou papriku denně, k tomu žraločí chrupavku a hrst projímadla. Kost a kůže, v 16 ji spolužačky řekly, že má zadek za dvacet let zemřela. Bývala moc hezká.

Viděli jste od Mirky recept na borůvkový koláč? Paráda, viděl i manžel a vznáší požadavky :D

34
Lady XL
Reagovat

@Ajda:
poslední OT (slibuji) – tady byly/i starší i mladinké. Napůl dobrovolně. Bylo tam zamčeno a sestry pouštěly na požádání a dle příkazu doktorů. Režim byl jak v protialkoholní léčebně (tedy vím to z filmů…), samá terapie kreslením. Musela pravidelně 5-6x denně jíst, sledovali, jak chodí na wc a denně váhu. Kamarádka měla tehdy smůlu, že sice začala jíst, ale nepříbírala, ba i zhubla půl kila a to pak s ní málem chodili i na záchod, zda tam nezvrací… A překvapení pro mne – nic jsem jí nesměla přinést, ani ovoce, marmeládu, pití, prostě nic. Vše mělo být pod kontrolou. Po třech měsících je většinou „vykopli“, ale část se jich zase vracela. Kamarádka sice začala trošku jíst, ale vše je v hlavě, kterou až tak neovlivní. Hubená je neustále, ale snaží se mít v jídle řád a něco vždy sníst, jo a momentálně má na to invalidní důchod na 1 rok. A podotýkám – není to žádná holčina, ale mamka od rodiny, kterou prostě vše semlelo….

35
anonym
Reagovat

@Ajda: Viděla a vypadal nádherně:-)

36
anonym
Reagovat

@Lady XL: Anorexii přirovnávají k alkoholismu, buď chceš nebo nechceš se léčit, bludný kruh.

37
Ondrej
Reagovat

no tak na toto sa velmi tesim preto ze tam je moja kamaratka Paja :D

Přidat komentář