Panáček v reality show

Peče celá země (11.1.): Štrůdl, sachr a sušenková věž

11. Leden 2020 | napsal(a): | reality show: Peče celá země

pcz1_1

Milionový trhák. Tolik lidí nepohrdlo sobotním premiérovým pečením a užilo si vždy dvanáct nádherných bábovek, věnečků a kreativních dortů. A soutěž si svou pozornost jistě zaslouží, jelikož přesně něco takového tu chybělo. Není to žádné afektované, primitivní Prostřeno ani lehce vyostřený Masterchef. Je to vysoce kultivovaný, poklidný pořad, ve kterém se můžeme mnohé přiučit.

Rekapitulace

Nejprve si v krátkosti připomeňme díl minulý. Osobní výzvou byla bábovka. Jelikož na tento úkol se mohou soutěžící připravit předem, přinesli si rozličné bábovkové formy a zaručené dezerty. Málokoho tak překvapí, že všichni svůj výtvor zvládli, jen s výjimkou čokoládové bábovky od Daniely, která skončila jaksi rozplizle, a bábovky s malinami od Marcely, která ale vzniklá popraskaná místa zručně zakryla právě malinami. Porotci poté vytýkali maximálně nedostatek cukru, nedokonalé sladění chutí nebo malinké nedopečení.

O mnoho napínavější se ukázala výzva technická, kde na všechny soutěžící čekal podstatně složitější úkol – žloutkové věnečky s rumovým krémem a citrónovou polevou. Tady se vše obrátilo a všichni se potýkali s problémy, nejčastěji soutěžící nevydrželi a příliš brzy otevřeli troubu, takže jim věnečky spadly a staly se z nich placky. Dále byly ještě problémy s počtem, porota totiž toužila po 12 perfektních věnečcích. Moderátoři nakonec dovolili vybrat jen těch 6 nejlepších, které předali porotcům. Ti do stanu vstoupili až po dopečení, jelikož během technické výzvy nejsou přítomni, protože hodnotí všechny výtvory anonymně. Výzvu prohrál Honza, nejlepší byla Lucie.

Jako poslední se 12 cukrářů a pekařů pustilo do kreativní výzvy, jejímž zadáním byl dort pro blízkého. Nejen porotu zaujal Josef, jehož dort k nim přijel jako autíčko na dálkové ovládání. Jeho výtvor zařadili tvůrci originální soutěže The Great British Bake Off do výběru nejlepších kreativních výzev v dějinách soutěže celosvětově.

Na konci dvoudenního pečení soutěž opustil Honza (bábovka s tvarohem, čokoládový dort s podmáslím). Naopak pekařkou týdne se stala Daniela (kynutá bábovka s čokoládou, narozeninový dort pro děti).

Prvotní zhodnocení

Ve zrychlujícím a nenávistném světě je pořad Peče celá země příjemnou oddychovou záležitostí. Všichni se mají rádi, pomáhají si, přejí si jen to nejlepší. Porota jen chválí a když se jí náhodou něco nelíbí, prohlásí to opět mile, jako by se vůbec nic nestalo, je to přeci jedlé. Slavíková jako porotkyně bude skvělá, a pokud nechá někdy vyjádřit svůj názor také Maršálka, tak se budou výborně doplňovat. Přeci jen bych ale ocenil ještě někoho malinko ráznějšího, kdo by tu hodinu plynulého vaření občas peprně okořenil. Třeba místo moderátorů, kteří sice dohromady docela pasují, v celém kontextu jsou ale zbyteční, potřební jsou jen při technické výzvě, kdy porota opouští stan. I proto by stačil jen jediný, a já hlasuji pro Bebarovou, jejíž voice-over funguje skvěle. A pěkné je i prostředí zámku Bon Repos.

Mezi soutěžícími se sešla zajímavá skupina lidí, škoda jen, že pány zválcovala děvčata, jejichž poměr je nyní 9:2. A zdá se, že ani jeden z těch dvou soutěž nevyhraje. A nějaká negativa? Kromě moderátorských postů nadměrné vyzdvihování lahodných domácích surovin, které jsou mnohem lepší, protože nemusí létat přes celý svět, jsou čerstvé, ze zahrádky, …. Ale jinak snad nic, což je slušný výsledek, ne?

2. díl

Jak kreativně si soutěžící poradí se sušenkovou věží? Jako osobní výzva bude štrůdl, technická sachr dort.

Lukša

Mladý psavec, kterého to z komentářů vyneslo až na autorský post. Z reality show toho sleduji opravdu hodně, mezi mé nejoblíbenější se ale jednoznačně řadí Got Talent a The Amazing Race.

Peče celá země

Diskuze k článku

Počet komentářů: 32
1
Lukša
Reagovat

Zrovna nedávno jsem chtěl nějaký ozvláštněný štrůdl vyzkoušet. Tak snad se dnes něco ukáže :-)

2
Khajka
Reagovat

Štrúdl. Je to „štrúdl“… 😉

3
Lukša
Reagovat

@Khajka: Ani nápad, pro mě jen a pouze štrůdl ;)

4
Monika
Reagovat

No stesti za Anicku a Pavlinu, to byla umelecka dila, ten zbytek hruza a des. Rozpadle placky, bez fantazie naskladane, strasny. Dobrej porad, ale zoufale slaba konkurence. To co predvedla Pavlina s Anickou bych v teto fazi souteze ocekavala u vsech.

Reagovat

Apfelstrudel, takže „ú“ 😁 Dnes mi ani porotci tak nevadili, asi si zvykám. Na dort málo času a listové těsto nejlíp den předem, chce to nepodcenit překládání. Sušenky nemám ráda, ale Anička parádní dílo.

6
Crew
Reagovat

@Lukša: Jak nekdo muze napsat strudl s krouzkovanym U? Ceska gramatika zas dostava na frak.

7
Wally
Reagovat

Stejně pekli závin. :D)))

Reagovat

Zarazilo mě, že všichni pekli takové mega záviny :D Mám recept na těsto 250 máslo, 300 mouka a vždy z něho dvě až tři nohavice, takové mega se blbě pečou i jí. A skoro nikdo neuměl udělat hezké konce.

9
limbora
Reagovat

Jsem tedy zklamaná, toto je pořad na úrovni malé lokální televize. Vše probíhá chronologicky, unyle, bez nápadu, zvratu. Chápu, že šlo teprve o druhý díl, ale kdy jindy, než na začátku zaujmout. Že soutěžící moc neumí, vzpomeňme na Kačku z Masterchefa, budiž, snad se budou zlepšovat. Že moderátoři jsou zbyteční, to nelze nevidět. Porota je dalším zklamáním. Maršálek dobrý, ještě mu dám šanci, ale paní Mirka nebude taková hvězda, jak se prezentuje. Vyzařuje z ní zvláštní arogance,je taková maskulinní. Za oblečení asi nemůže, ale někdo by měl kostymérce napovědět, že cukrářka v džínách není žádná laskomina. Měla jsem co dělat dokoukala druhý díl, u jen proto, abych mohla s vámi podiskutovat. Takže za mne nuda, bez atmosféry, jediné napětí zda výtvor upadne nebo ne. A ta hudba jako při prohlídce zámeckých expozic. Ale sušenky, zejména šachovnice, byly docela fajn. Abych nekončila negativně.

10
Lady XL
Reagovat

@limbora: Vidíš a mě se to zrovna líbí i díky té pohodě. Neříkám, že třeba za pár dílů to nezevšední a taky se třeba budu nudit…, ale teď ne. Souhlas s moderátory, stačil by jeden, ale úplná tragédie nejsou. Porota- je prostě jiná a nevadí mi. Jdou k tomu typu soutěže. Nemachrují atd. Mě přijde zajímavé sledovat ten kontrast, když pečou to,co si doma připravili,nebo když dopředu znají ,ci budou péct, proti technické výzvě,kdy neví nic dopředu. Zároveň oceňuji, že nám divákům;ukáží,že všem dají recept k dispozici a já už nemusím přemýšlet,jak to, že všichni znají recept. A líbí se mi,že mají všichni vše stejné a tak vynikne,kdo co zvoral…😁

11
Prochor
Reagovat

@limbora: Loňský Masterchef byla pro mně nejzajímavější realityshow 2019. Ale Peče celá země na mně dělá dojem jako pouhá videokuchařka pro ty, co rádi pečou. Poněkud nudné. Snad je to absencí alespoň elementární sociální hry. Snad byli v Masterchef mnohem zajímavější soutěžící a šéfkuchaři. Nevím. Každopádně sledovanost kolem 1000 000 diváků opravňuje dát Peče celá země do hlavního sobotního vysílacího času. Mimochodem velká sledovanost nějak neodpovídá malému počtu komentářů jak na FB tak na Panáčkovi.

12
Ajda
Reagovat

@Prochor: Ani výhra není nějak závratná, sto tisíc, to mohli jít do VM na deset dní :D

Výběr byl asi dost omezený, jenomže vaření je víc rozšířené, víc pořadů, akcí, než cukrařina. A kamery, čas, stres, dokážou vše zkazit jedna dvě. Ale dívat se dá, i když ne vždy v hlavním čase, z archívu si pustím když mám čas a náladu. Oceňuji recepty, ty mi u Masterchefa chyběly hodně.

13
Lucas
Reagovat

Přitom v britský verzi ty dvě moderátorky byly skvělý a vtipný.

14
limbora
Reagovat

@Prochor: Velké plus za postřeh Sledovanost vers. zdejší diskuse.To nahrává názoru, že zařazení pořadu bylo ideální, tedy hned po Stardance, kdy ještě byli diváci zvyklí na sobotní večer u čt. Pravdou je i to, že pečení je jen výsečí z vaření. Jelikož však neznám tento formát v zahraničních verzích, víte někdo z vás, zda se může vyskytnout fórek například v pečení-avšak masa? Nebo příloh? Prostě ještě jednu šanci tomu dám, ale pak budu postupovat podle lidoveckého Třikrát a dost…

15
Monika
Reagovat

@Ajda: To je vyhra jen sto tacu? jsem ani nevedela, no tak to je pak o nciem, to dobre cukrare vubec nemotivuje jit do toho, to se pak ani nedivim, ze tam neni vetsi kvalita soutezicich. Sto tacu na dnesni dobu je fakt masakr, hodne malo.

16
Lukša
Reagovat

@Monika: Naopak, je to další zajímavá věc, kterou se soutěž od ostatních zásadně odlišuje. U nás dostanou 100 000 cash + 100 000 od ETA. Ale v domovské Anglii, kde se pořad těší mimořádně oblibě, je to stojan na dort a kytice květin. Nic víc vítěz nedostává, jelikož největší výhrou je, že se dostal do podvědomí diváků.

17
Prochor
Reagovat

@Lukša: Britové jsou neskutečně soutěživí. Když jsem byl na služební cestě na elektrárně Sizewell 2, tak tam zaměstnanci elektrárny zrovna vypsali soutěž ve slaňování do nějaké jeskyně. Britové prý dokonce soutěží i v pojídání kopřiv. Vítězí mužstvo, které první spořádá 6 vrostlých rostlin :-)

19
Johana
Reagovat

Pořad mě baví moc, protože cukrářství a hlavně různé techniky zdobení dortů jsou mým dlouholetým koníčkem. Koho to však nebaví, asi se bude hodně nudit.
Soutěžící se buď dopředu připraví, nebo mají recept daný a tak se napětí a překvápko koná jen když se něco nedaří. ..třeba se protrhne pečící papír se štrúdlem, nebo spadne sušenková věž:)
Od porotců bych očekávala, že se víc zapojí do děje nějakou dobrou radou, vychytávkou, nápadem, připomínkou. Se svojí světoznámou odborností jsou tam zatím jenom na to, abych se na konci dozvěděla, že je něco sražené, přešlehané, nedopečené, málo sladké, moc kyselé. Nemusí soutěžícím radit při pečení, ale projít se mezi nimi, všímat si případných chyb a pak je na to při hodnocení upozornit.

20
Theresa_feat Vladko
Reagovat

Ač je to o cukrařině, je to takové dietní…

21
libena
Reagovat

@Johana: pěkný příspěvek, souhlasím, s tím procházením porotců mezi soutěžícími máte pravdu, očekávala bych od nich víc „mluvení“ než jen na konci hodnotit. mohli by si o soutěžících povídat aspoň mezi sebou.

ale pořad sleduji a hodlám dosledovat do konce, je to fajn :-)

22
Ajda
Reagovat

@libena: Kopta v rozhovoru říká, že je kvůli licenci pěkně dusili, i oblečení muselo být podle zadání, moderování, prostě jim šlapali ve všem na paty, měli tam dozor. A když byla mimořádná situace, musel se štáb s nimi radit. Tak možná i proto je pořad na naše poměry takový anglický suchar.

23
libena
Reagovat

@Ajda: jo, to je vlastně pravda, taky jsem ten rozhovor četla, budeme ze sebe holt muset udělat na pár sobot anglické suchary…

ou jés :-D
s radostí

24
Johana
Reagovat

No jo no, když licence, tak licence, ale je to škoda, divák by se mohl něco přiučit.
Ještě jsem si všimla, že se dost často soutěžící ptají, kolik času jim zbývá do konce. To ta licence zakazuje i hodiny? Pokud ano, je to slušná podpásovka.

25
anonym
Reagovat

Licence je licence, škoda, že tohle neplatí i u jiný Rs, kde je průběh víc, než volný.
V každém případě pečení je zábavné a klidné :-) Licence se dodržuje.

26
libena
Reagovat

tak nevím, opravdu tu nebyl nikdo, kdo by zkomentoval poslední dva díly? že by nic zajímavého? ani lehký rekap?
škoda, bylo to zajímavé

minule se vytáhl josef, včera ho to naopak asi zachránilo od vypadnutí
moje favoritka je od první chvíle petra a včera opravdu zaválela
to „ovoce“ bylo někdy fakt tristní
sympatický je mi jenda, takový „ani nevím co dělám“ a pak je to skvělý

27
libena
Reagovat

jo a taky jsem četla super článek v časopisu téma s porotcem j.maršálkem

28
Panda
Reagovat

Myslím, že daný časový limit by byl oříškem i pro profesionály.

29
Inbezka
Reagovat

Mně se pořad líbí stále víc. Příjemní jsou porotci, hlavně ona má strašně příjemný hlas. Říkám si, že jestli mi to lenost dovolí, budu péct vždy pro návštěvu něco z převedených receptů místo běžných řezů na plech:-) U ovocných dortů jsem si nevšimla, jestli bylo celkové hodnocení, neví někdo? Překvapilo mě, jak málo ovoce tam někteří dávali. Josefa mi bylo moc líto, že nestihl ten svítící dort, chtěla bych ho vidět. Ten podle receptu určitě nedám:-)) Nemohl by ho udělat ještě mimo soutěž, že by se nám to ukázalo?

30
Panda
Reagovat

Vůbec si nepamatuju, že by se laskonky dělaly s griliášem – za pokus to stojí. Porotci přinesou hotový výrobek na ukázku, ale neškodila by rychlá ukázka správného výrobního postupu.

31
Inbezka
Reagovat

Teď jsem si našla jejich recept na laskonky. Myslím, že je zkusím, šablonu kdesi mám, ale nikdy jsem si do nich netroufla jít, protože sněhové pečivo obyčejně nedopeču nebo přepeču:-)

32
Lady XL
Reagovat

@Inbezka: Tak dej vědět, jak se ti to podařilo, držím palce :-).
Pořad se mi stále líbí.Nevadí mi, že tam nejsou zvraty jako v MCH. Je to takové pohodové, milé a fakt se člověk občas něco dozví, nějakou vychytávku. Já to pak předávám v práci kolegyním :-D, které se nedívají. A je fajn, že jeden díl se daří někomu, další díl jinému, prostě jako v životě a v opravdové domácí kuchyni. X krát se ti ten rodinný recept podaří, ale jen přijde návštěva, tak se vše zkazí…. :-), kdo z nás to nezažil co? Zajímavé zjištění pro mne bylo, jak se vlastně dělá to ovoce, či původní „brambora“ a bylo pro mne milé zjištění, že ne všichni tam umí všechno, že jsou to opravdu domácí zapálení amatéři, kteří našli tu odvahu jít se svým uměním do tv.

Přidat komentář