Panáček v reality show

MasterChef Česko (21.10.): týmová výzva a soutěž na houby (rekap)

26. Říjen 2015 | napsal(a): | reality show: MasterChef Česko

[singlepic id=11384 w=615]

Středeční díl českého MasterChefa poprvé ukázal další z disciplín – týmovou výzvu. Při ní se soutěžící spojují do týmů vedených kapitány a plní společný úkol. Vítězný tým má následně veget a v klidu se dívá na pinožení týmu druhého – ten jde do klasické eliminace, ze které minimálně jeden soutěžící odchází domů. Jak vypadala tato disciplína v tuzemském provedení a co dělal v MasterChefovi Martin Zounar? Čtěte dál a dozvíte se více.

Na začátek jedna omluva. To si tak v pondělí večer těsně před vysíláním jdu projít starší články MasterChefa a pomalu se chystám na večerní vysílání, když tu zjišťuji, že článek o středečním MasterChefu jsem sice napsal, ale v mém Google Disku si ho asi moc čtenářů nepřečte. A já ho měl za dávno publikovaný. Ech, asi mě štáb MasterChefa uřknul za to nakládání v minulých článcích. 8^) Takže velká omluva všem, co na to od středy čekali.

Zatím bez twistů

Týmové výzvy jsou oblíbenou disciplínou a zábava bývá i při sestavování týmů. Kapitáni jsou jasně daní – jsou to ti, kteří v minulém dílu měli nejlepší jídla. Pak následuje vybírání po jednom, tj. kapitáni si na střídačku volí členy svého týmu. Ovšem pozor, ne vždy je to tak jednoduché. Znalci americké verze MasterChefa vědí, že občas si Gordon Ramsay dovolil vtípek, např. nechal kapitány sestavit týmy, ale posléze je prohodil (takže pokud si kapitáni volili toho, s kým se dobře snesou a naopak se vyhýbali těm, s kterými si nesedli, bylo to pak hodně zajímavé). V české verzi se zatím žádný podobný twist nekonal, vše proběhlo tradičně. Doufám ale, že v pozdějších fázích hry se nějakého vtípku a překvapení dočkáme, hru to hodně osvěží (a na rozpočet to nemá vliv).

Restaurace v růžové zahradě

Než došlo k rozdělení týmů, soutěžící a porotci přivítali v soutěži své první hosty. V MasterChefovi je totiž i malá restaurace a tak soutěžící nevaří jen pro trojici porotců (a mlsné kameramany, kteří – když už mají natočeno – rádi ochutnávají), ale i pro různé hosty. Tentokrát tam zavítali herci z Ordinace v růžové zahradě (proto ten Zounar, Batulková a další). To je běžné i v zahraničních verzích, tam někdy přicházejí seriáloví herci do restaurace, jindy zase soutěžící jedou k hercům na plac dělat catering. Zde byl úkol obohacen ještě o to, že jedna z hereček je vegetariánka, takže soutěžící museli připravit kromě stejných jídel pro ostatní herce i jedno plnohodnotné vegetariánské jídlo (tedy předkrm, hlavní chod i dezert).

Kapitány se stala Lucia s Markem. Lucia si vzala do červeného týmu Jiřího, Yazana, Františka, Zdeňku, Honzu a Lucku. Marek předal modré zástěry Lukášovi, Dominikovi, Andree, Romanovi a Martině. Kanitta na něj zbyla.  Brzy se ukázalo, že týmy se od sebe dost liší. Lucia se ukázala jako velmi schopná organizátorka, která rychle rozdala role, dala každému odpovídající prostor a vše kontrolovala. Modrý tým se pustil do vleklých diskuzí a ztratili nemálo času. Řekl bych vám, kolik času, ale na těch hodinách aby se prase vyznalo.

Musím pochválit záběry z vaření, kdy se divákům rozkryly některé netradiční techniky, například nalévání tenkých proužků horkého karamelu na obrácenou naběračku, čímž vznikaly jakési “krajkové” stříšky pro dezerty. Zajímavým tipem na domácí vyzkoušení byly i parmezánové chipsy. Obojí předváděl červený tým, který po celou dobu v soutěži dominoval. Možná to chvílemi přestalo být napínavé, protože bylo jasné, že červený tým zvítězí, ale někdy může zapracovat náhoda a i nešikovnější tým může připravit něco, co laická porota ocení víc, než sofistikované věci šikovnějšího týmu.

Co jednotlivé týmy vařily?

Červený tým nabídnul cuketovou polévku s parmezánovým toustem, zeleninové rizoto s krevetami a karamelizovaný ananas. Vegetariánku mezi herci potěšilo zeleninové rizoto s parmezánem, i když mi přijde, že si to trochu usnadnili, když jen u rizota vyměnili jednu surovinu.

Modrý tým vařil rajskou polévku s parmezánovým chipsem, lososa s bramborovým salátem a mléčnou rýži s lesním ovocem. Jako vegetariánské jídlo byl servírován ratatouille s camembertem na tymiánu.

Herci z Ordinace ochutnali jídla obou týmů a dali hlas tomu, jejichž jídlo jim chutnalo více. Jak se dalo čekat, zvítězili červení a zamířili do bezpečí na balkon.

Modrý tým zčernal

Modrý tým vyměnil modré zástěry za černé, eliminační, a jeho členové už šli každý sám za sebe kuchtit jídlo, které jim pomůže udržet účast v soutěži. Tématem eliminačního kola byly houby. Jídlo, ve kterém houby budou to hlavní na talíři. Kde houby budou dominovat. Soutěžící se nakonec rozhodli pro tato jídla:

Kanitta – houbový kuba s cizrnou
Martina – houbové ragú s kachním prsíčkem a jablkem na víně
Marek – smetanové ragú z variace hub s panenkou a bylinkovým knedlíkem
Andrea – rýže s houbami
Lukáš – steak z hovězí svíčkové, bramborový fondán, soté ze žampionů portobello
Dominik – domácí papardelle s hříbky a liškami
Roman – plněné žambiony s kuřecími játry a restovaným pórkem s jablky

Štáb se trochu zamotal u Lukáše, který původně zvažoval jiné jídlo – steak obalený houbami a zapečený v těstě ve stylu Wellingtonu. Ale protože komentáře soutěžících se dotáčejí až po proběhnutí celého vaření, dočkali jsme se lehce nesmyslného dění, kdy Lukáš nejdříve říká, že bude dělat hovězí svíčkovou na houbovém ragú, poté jej vidíme u linky, jak říká, že vaří onen Wellington, nu a nakonec přeci jen podává na talíři svíčkovou na ragú.

Za skvělé jídlo byla vyzdvižena zejména Kanitta, černý petr tentokrát vyšel právě na Lukáše, protože jeho jídlo bylo málo houbové. Houby pouze podtrhovaly jinou suroviny, ale nebyly tím dominantním na talíři. Ostatní zadání poroty dodrželi lépe, pro Lukáše to tedy znamenalo konec ve hře.

Že by blýskání na lepší časy?

Co se týká obecného zhodnocení dílu, nebyl to takový průšvih jako díly předchozí. Samozřejmě pořád tam je ten ošizený sklad a nesmyslné hodiny, pořád není střih tak krásně dynamický a hravý, jak by mohl být, pořád jsou mnohé záběry delší a stále tam chybí to střihové přeblikávání mezi jídly a soutěžícími. Oceňuju ale udržení přehlednosti, alespoň trochu dynamiky při finišování jídel, rozloučení s vypadlíkem tak, jak má být. Celkově jsem neměl ze sledování tak úděsný pocit jako dříve, pořad byl v rámci možnosti svižnější, porotcům je lépe rozumět (i když stejně by podkresová hudba v mnoha momentech zasloužila ještě více ztišit). Zdá se, že štáb se pomalu učí, jak má pořad vypadat a začíná chytat tempo. Škoda, že to nebylo lepší od prvního dílu – mám tento formát opravdu rád a zoufale bych si přál opravdu dobrého českého MasterChefa.

Scalex

Miluju reality a talentové show a Panáček je jednoznačně nejvýznamnějším médiem u nás, které se tomuto žánru věnuje. Takže je jasné, že jsem se sem musel nakýblovat. Nejraději mám pěvecké soutěže, kontejnerovky a kuchařské show. Nenávidím blbce a sport.

MasterChef Česko

Diskuze k článku

Počet komentářů: 27
1
Lol Phirae
Reagovat

Bože, to zas byla po česku domršená nuda… No nic, na spravení chuti si jdu pustit nějakou oblíbenou hláška od Gordona… Třeba tuhle: https://youtu.be/AVMtt2o2KiI?t=20s

2
MildaC
Reagovat

Když vás to nebaví tak se na to nedívejte a srovnávat českého Masterchefa s tím americkým s Gordonem je jako srovnávat Fábii s Buggati Veyron, oboje jede ale Gordon je prostě jen jeden :D

3
evilmind
Reagovat

Jenže absence Gordona, kterýho ostatně nikdo nečekal, není ten hlavní problém.

4
Kami
Reagovat

A mne prijde, ze dnes to bylo o fous lepsi a sviznejsi. Naopak jsem zaznamenala reparat z par Scalexovych vytek, nemylim-li se. Napr.: „septanda porotcu“ byla konecne slyset, strih zbyvajicich par vterin pred dokoncenim ukolu opravdu navozoval dojem ze nestihacka, rozlouceni s vypadnutym a podani ruky s porotci.

5
Katynka
Reagovat

Mě se to taky líbilo, jsme Česko, tady nemůžeme vařit pro sto lidí, přežiju, že tam byla reklama na Ordinaci, bylo to fajn zvolit herce. Líbilo se mi i zvolení hub jako hlavního tématu eliminaci. Mě se to líbilo a taky se mi zdálo, že nějaké výtky byly napraveny. Akorát bych teda vyhodila tu paní než toho pána, ale u této soutěže je jedna nevýhoda, nemůžeme ochutnat. :-)

6
Kyselkap
Reagovat

Jsem neznaboh, ale jako naprostému laikovi, který nemá zkušenost se zahraniční verzí Masterchefa, se mi tato show líbí. Má to švih, spád, nenudím se, celkově se mi to líbí. Ano, sklad bych upravila, aby to nevypadalo jako přetlačovaná v Bille na Letenském náměstí(kdo byl, zná), ale jinak jsem spokojená. První sérii, která v ČR běžela jsem neviděla, zahraniční ani jednu, ale vybavuji si podobnou show Na nože se Zdeňkem Pohlreichem a Romanem Vaňkem, ta mi místy přišla nudná. Ale je to jen můj názor. A ano, kritika je fajn, ale sama za sebe jsem srovnávání zahraniční a ,,naší“ produkce vzdala již před lety, nebo-li srovnávání nesrovnatelného. :) Čeští Pepíci vždycky do cíle dorazí, ale jsou tak trochu ošuntělí, mají odřená kolena a jsou rádi, že už to končí :)

7
Jirka
Reagovat

Tak největší fail režie bylo toto – https://www.youtube.com/watch?v=FNodl-Asa9k

a viděli jste, že se sekundová ručička při některých záběrech vůbec nepohybuje?

8
Scalex
Reagovat

@Kyselkap: doporučuju zhlédnout americkou verzi MasterChefa, opravdu je to úplně jiná liga. Na webu gordon.ura.cz jsou americké verze ke zhlédnutí i s dobře udělanými českými titulky (a je tam spousta dalších přeložených kulinárních pořadů).

Samozřejmě, že na tom US Masterchefovi jsou ty peníze znát – dělá se to pro mnohem větší publikum, takže jsou z toho větší příjmy a tak produkce může dělat finančně nákladné věci. Ale to, co kritizuju já, jsou věci, které nejsou o penězích, ale o stoprocentním nasazení štábu, který na show pracuje.

Přijde mi to podobné, jako když člověk nakupuje v obchodě v zahraničí a u nás. U nás jsou prodavačky často vykyslé, bez zájmu, spíš podavačky než prodavačky. Často mám pocit, že tu dámu za pultem svým požadavkem nějak obtěžuju. Pak přijdu do zahraničí, mluvím jak hotentot, ale usměvavá prodavačka švitoří za pultem, může se přerazit, dělá vtípky a když odcházím z obchodu, ještě se usmívám a dobrá nálada mi dlouho vydrží. A může za to jen to, že ta prodavačka dělá svoji práci stoprocentně a dělá maximum pro to, abych byl spokojený. No a to tvůrci MasterChefa CZ nedělají. Oni to tak nějak jakžtakž poskládají dohromady, ale utíká jim spousta chyb a plno věcí, které mohly být dotaženější, tak dotažené nejsou (i když by to nestálo moc peněz a trvalo by to jen pár minut času navíc).

Přijde mi to líto, protože nepochybně se na té show podílejí i lidé schopní, kteří by to, co já kritizuju, dovedli bez problémů odstranit. Ale takoví většinou pracují na nižších pozicích a nemají moc šanci to ovlivnit. Dobře to znám z doby, kdy jsem pracoval na VyVolených – viděl jsem tuny chyb a tuny snadných bezplatných možností, jak ty chyby napravit, ale ve štábu absolutně nebyla vůle to řešit. Jen se brečelo nad klesající sledovaností a nadávalo se divákům, že nechápou, jak skvělá show je jim předkládána.

Doufám, že jednou se dožiju doby, kdy česká show bude i s tím nižším rozpočtem srovnatelná se zahraniční produkcí.

9
Scalex
Reagovat

@Kami: ano, za tenhle díl budu kritizovat o něco méně než za ty předchozí. Návštěva herců z Ordinace je OK, v zahraničních MasterChefech se děje to samé, tam třeba v jednom díle dělali catering pro herce tuším ze Zoufalých manželek.

Co mi hlava nebere – vzhledem k předtočenosti show to nebyla reakce na mé výtky (které jsem navíc publikoval jen pár hodin před vysíláním středečního dílu), takže nechápu, proč ve středečním dílu udělali podstatně lépe to, co v pondělním totálně zbabrali. Resp. obráceně – nechápu, proč to nebylo OK už v to pondělí. Stejně tak nechápu upoutávky – na začátku středečního dílu bylo takové to „co dnes uvidíte“ plné spoilerů. Bylo vidět, kdo bude v eliminaci a tudíž divák věděl, který tým prohraje. No a úplně na konci byla upoutávka na příští pondělí a ta byla naprosto OK a bez spoilerů, přesně tak, jak má upoutávka na MCH vypadat.

10
peto
Reagovat

srovnavat to nelze -australska a americka verze je jina liga ale muzem se zpomenout ze masterchef ceskoslovensko uz o,-d prvnich kol byl tajemni box vitez si vyral druheho kapitana pak vznikl tym modry cerveny a varili pro hosty nebo-

jezdili ven meli nejake o,dmeny a vyhody sem tam po boxu byl test rucnosti kde nejhorsi sel do eliminace a dalsi tam skoncili diky tymu ktery, prohral a kapitan porazeneho tymu vybral 2 az 3 do ,eliminace -a tady to nejak schazi bud vari vcera pro hosty nebo jen tajemni box a pak eliminace ale zadne odmeny cestovani apod jak to bylo pri masterchef ceskoslovensko.

11
Kami
Reagovat

No, treba to sestrihali uz z prvnich vytek, jen sestrihani dilu co uz bezely by se to nestihlo a stihl se az tenhle 8-) To se uz asi nedozvime..

Kazdopadne ta eliminace kulhala. Podle mne to mohlo probehnout tak, aby sel do eliminace kapitan tymu, ktery prohral a vzal si s sebou nekoho, o kom si mysli, ze byl nejslabsi. Ti dva by pak varili a porotci by rozhodli.
Nekdy je to trosku nespravedlive, kapitan se muze pretrhnout, ale hoste rozhodnou (spravedlive naslepo) jinak. Kazdopadne kapitanovi modreho tymu se to trosku bortilo pod rukama, predevsim vedeni kuchyne, lidi atd.

Houby – skoda ze vypadl ten kluk (nevim jmeno), kazdopadne uz od dilu „uvarte z vejce“ tu bylo nekolikrat zmineno, ze houby maji byt to hlavni na taliri. Dat tam steak je opravdu ignorace zadani. Nikdo prece neobjednava „houbovy preliv se steakem“, ale „steak s houbovym prelivem“.

Uz nekolik dni mam chut na houby a mistni lesy prazdne :-(
Ochutnala bych od Kanitty a pak ty houby s jatrama. To vypadalo fakt lakave.

12
Kami
Reagovat

Nepiste mi nikdo, ze mam jit houbarit do Billy! :-))) Ja radsi do lesa..

13
Scalex
Reagovat

@Kami: ad vypadnutí Lukáše – kopíruju svůj koment z Facebooku:

Mně dneska přišlo, že si soutěžící museli losovat sirky, kdo dneska vypadne a kdo tedy bude dělat toho trotla, který nepochopil zadání. Padlo to na Lukáše, který mi nepřišel tak hloupý, že když mu porotci řeknou „chceme jídlo, kde bude houba hlavní surovinou, kde houba bude to hlavní na talíři, kde tomu houba bude totálně dominovat“, tak aby udělal masivní steak lehce podkápnutý troškou houbové omáčky.

14
Kami
Reagovat

No to mi taky hlava nebere. Hlavne kdyz uz prosli tim stejnym s vejcem, kde mozna napoprve to opravdu spatne zduraznili a vetsi duraz na to dali az v prubehu, kdy vetsina lidi uz varila svuj vymysleny recept.

15
Michal V.
Reagovat

@Scalex: ja bych zas nejaky super konspirace nehledal…nepochopeni zadani je normalni vec…stala se mi i u statnic, kde jsem komisi zacal na nejakou otazku odpovidat pomalu z uplne jinyho oboru… a navic Lukas ten recept zmenil snad trikrat podle toho strihu a mam pocit, ze kdyby strihnul toho wellingtona v tom houbovym testicku tak by mu to mozna i proslo (jelikoz jeden z porotcu se zminoval, ze je na toho wellingtona zvedavej…), proc nakonec jsme nemeli wellington…tot otazka, mozna proste jen nestihal tak to holt vratil zpatky k omacce.

16
Adam
Reagovat

trošku mimo
Letos bude v Talentu Velký třesk!
v sobotu 14.11.
„Večer s názvem „VELKÝ TŘESK“! Lucie Bílá, Jaro Slávik, Jakub
Prachař a Diana Mórová rozhodnou, které talenty se přiblíží
svému snu! Sledujte dramatické vyřazování“

17
Klaris
Reagovat

POZOR SPOILER!
To si dělají jako legraci? Díky tomuhle debilnímu videu víme, kdo zítra vyhraje první kolo… fakt profesionalita! http://prask.nova.cz/clanek/novinky/to-bude-zranice-masterchef-cesko-vam-v-pondeli-predstavi-jidla-skutecnych-machru.html
Jinak netrpělivě čekám na další rekap, Scalexi :-) A souhlas téměř se vším, co jsem zatím četla. Kolo od kola je to sice o něco míň trapné, ale pořád mě tam strašně štve ta neskutečně přeřvaná hudba, díky, které není rozumět mluvenému slovu.

18
Lol Phirae
Reagovat

A opět a znova nechápu. Budeme vařit oblíbené jídlo porotců. Hurá do skladu a rychle se porvat o suroviny. Ochutnávat vzorové jídlo netřeba, proč se zabývat takovými prkotinami jako to, jak to má chutnat.

OMG. Fail, fail, fail…

19
Jana
Reagovat

Mne hlavne prijde, ze se tam jako nic nedeje… takove nudne mi to prijde – to i ta minula rada byla lepsi. Ze se tam za tu hodinu skoro nic nestane…
Andrea? Vazne? chteji kreativitu a pak to daji za klasiku? Na Honzovi bylo znat, jak moc po tom touzi :-) trochu si myslim, ze mu to konecne dali jako naplast na bolistku…
A co bylo prekvapiveho na vyrazeni Martiny, jak meli v upoutavce?
Ty jejich reklamni predely uplne nekde jinde me fakt bavi :-)
Taky by me zajimalo, jestli to jidlo videli a ochutnali – nebo jestli jim to jenom rekli, co to je… tak to totiz vypada :-)
A taky to vypada, ze se kluci boji chodit kazdy sam – nebo ze meli malo kameramanu, ze chodili ve dvojici :-)))
A kruci, co bylo to vyrazeni? kdyby to byl primak, tak chapu, honi cas – ale tohle??? to bylo rychlejsi nez zvednuti bedynky – pardon, vlastne boxu. A zase se nerozloucila… to bylo strasne divny…

20
Lol Phirae
Reagovat

@Jana: No, jasně že neochutnali. To by totiž museli pro 13 lidí uklohnit víc než jednu miniporci toho zázraku a taky by nesměla mezi žvaněním asi hodinu stydnout na stole. A vůbec, mně se třeba líbí, jak tenhle typ úkolů řeší v Hell’s Kitchen – ochutnej a zjisti si ty suroviny sám.

21
Jana
Reagovat

@Lol Phirae: no tady jim ty suroviny rekli? je fakt, ze to meli vsichni, ale zase predpokladam, ze tam nejake informace byt musely – ze by vsichni byli tak dokonali, vedeli ze ho nejdrive maji blansirovat a potom opeci, ze by vedeli, ze fazolky a mrkev atd. to se mi uplne nezda…

22
Lol Phirae
Reagovat

No, ten název jídla byl tak popisný, že jim je v podstatě řekli… Jako, mě by třeba zajímalo, jak by poznávali ten brzlík. Jenže, to by ve skladu muselo bejt několik dalších podobnejch věcí, ne že si bábovičkou na zmrzlinu nabíraj z jedný mísy namletý maso na hambáče… Bože, bože. Vona by asi Billa jinak zkrachovala.

23
Lol Phirae
Reagovat

A když už jsme u toho, tak množství experimentů typu krůtí hambáč myslím bylo přímo úměrné tomu, že Billa dodala hovězí asi tak na tři a půl hamburgeru.

24
evilmind
Reagovat

Brzlik – tipnul bych si, ze proste maji recept/navod, jako minulou sezonu porad, akorat to kamery uzkostlive nezabiraji…

25
Lol Phirae
Reagovat

@evilmind: Hmm… na tenhle megafail už jsem dávno zapomněl.

27
Alča
Reagovat

Tak zaznělo tam, že „při ochutnávání „….nevím teď, kdo přesně to říkal, asi Lucia, takže měli možnost to ochutnat, kdoví, jestli jim přesně neřekli, co tam je. To se nedozvíme….jedině se zeptat těch, co tam byli… :-)

Přidat komentář