Panáček v reality show

MasterChef Česko (26. 10.): hamburger s brzlíkem (rekap)

2. Listopad 2015 | napsal(a): | reality show: MasterChef Česko

mchporotaPondělní díl MasterChefa přinesl další soutěž s tajemným boxem, v další části soutěže se pak pracovalo s velmi nezvyklou surovinou – brzlíkem. Ten se stal v daný večer nejvyhledávanějším slovem na Seznamu a prý vzrostla i poptávka po brzlíku v masnách i farmářských prodejnách.

Ale nepředbíhejme, před brzlíkem se věnujme tajemnému boxu, ve kterém se tentokráte skrývalo pečivo – toustový chléb světlý i celozrnný, klasický chléb, donut, sezamová bulka, briošky. Vzhledem k přítomnosti donutu či klasického chleba jsem očekával, že zadání bude poněkud volnější, ale bylo zcela jasné a přímé: hamburger.

Hodinový burger

Na výběr surovin i na přípravu jídla bylo 60 minut, což mi na burger přijde jako docela luxusní čas. Co luxusní nebylo, to byl opět výběr surovin ve skladu. Namleté maso bylo připravené v mísách a soutěžící si jej nabírali naběračkami. To jsem ještě v žádném MasterChefovi neviděl – všude to zatím probíhalo tak, že soutěžící si brali ze skladu maso v celku a na svých stanovištích si ho pak mleli na potřebnou hrubost, čímž prokázali další z technických schopností a jejich jídla byla více individuální. Robot na každém pracovišti může být, je to i prostor pro product placement – alespoň v americkém MasterChefovi se výrobci různého kuchyňského náčiní pořádně zviditelňují.

 

Úkolem bylo samozřejmě i vytvořit prezentaci hodnou MasterChefa, ne jen kydnout housku s masem na talíř. Nejlepší tři burgery předložili Jan (krůtí burger s okurkovým relishem, karamelizovanou cibulí a dijonskou majonézou), Andrea (BBQ burger) a Dominik (hovězí burger s cheddarem, salátem z pečených paprik a restovanou slaninou). Vyhrála Andrea, což Jan s Dominikem velmi těžko nesli a kritizovali.

Nad čím si porotci čvachtaj‘

Andreinou výhrou pochopitelně byl postup do dalšího kola bez účasti v eliminaci a kromě toho mohla zvolit pokrm, který se v eliminačním kole bude vařit. Tématem byla nejoblíbenější jídla porotců. Na výběr byl telecí brzlík s krémovou omáčkou s liškami, zeleninou a sázeným křepelčím vejcem, tygří krevety s česnekovo-zázvorovo-máslovou omáčkou beurre blanc a pražma na krémové polentě s fenyklovým salátem. Všechna tři jídla v sobě skrývala zapeklitost. Brzlík je pro většinu lidí neznámou surovinou a nevědí, jak ho technologicky zpracovat. Omáčka beurre blanc také patří do kuchařské “vyšší dívčí” a dá se snadno přepálit, no a polenta s parmezánem se také musí zpracovávat opatrně, aby se z krémové polenty nestalo těžké lepivé nepoživatelné cosi. Andrea měla jasno – pro své kolegy zvolila přípravu brzlíku.

Překvapila mě absence toho, co se u replik porotcovských jídel obvykle děje – tedy že soutěžící přijdou k porotcovskému stolku jídlo ochutnat, aby zjistili, co se v něm skrývá za suroviny, jakou má jídlo strukturu a konzistenci, jak chutná, jak je kořeněné a podobně. To, že se nic takového nedělo, ve mně budí jisté podezření, že soutěžící dostali k dispozici recept. Nebo alespoň soupis surovin.

Spasená Lucie

Uprostřed vaření získala Andrea další výhodu. Resp. výhodu získal jeden z jejich soupeřů – Andrea mohla jednoho ze soutěžících zachránit a pozvat k sobě na balkon (a tedy i do dalšího kola). Tuto možnost dala Lucii. Ostatní se s brzlíkem museli poprat.

Brzlík se nepovedl Martině

Nejlepší jídla uvařila Zdeňka s Honzou, nejhorších tři brzlíků se dopustili Roman, Martina a Yazan. Porotci se nakonec rozhodli vyřadit Martinu. A bohužel se opět nekonalo důstojné rozloučení na pódiu, ale jen rázný odchod na místo a pak dveřmi ven. Nechápu, proč si tyto zásadní momenty soutěže štáb pořádně nepohlídá a nenatočí to konzistentně.

V diskuzích se ještě lidé pozastavují nad tím, že při prezentaci brzlíků jsme neviděli jídla všech soutěžících. Podotýkám, že tak je to i v zahraničních verzích. Ne vždy vidíme všechna jídla, většinou se sestřih věnuje těm povedeným a nepovedeným. Průměrná nevybočující jídla se do sestřihu občas nedostanou.

Chyby nejspíš nezmizí

Chyby mnou zmiňované v minulých článcích se většinou opakují, lepší pocit mám ze všech porotců, na kterých je vidět, že v průběhu natáčení se „otrkávají“ a jsou vtipnější a vtipnější. Přestřelka „stručně!“ s ukecanou Andreou byla výborná. Monology porotců občas šustí papírem, ale holt, tu přirozenost projevu člověk získá až časem.

Na hodiny MasterChefa budu nadávat, dokud ty inverzní stopky nevyměněj, což možná udělají až v dalším ročníku. Podkresová hudba by si zasloužila přidat na podkresovosti (a tedy ubrat na hlasitosti), pořád je příliš výrazná, často je i zbytečně dynamická ve chvílích, které nejsou až tak akční. Taky doufám, že se Billa chytne za nos a naveze tam pořádné hromady jídla, aby si patnáct soutěžících nemuselo v drsném časovém limitu nabírat drahocennou hořčici z jednoho kelímku.

Porotci a soutěžící jsou naštěstí typově zajímaví, takže pořad si své publikum najde, i když jeho potenciální úspěch je především v tom, že většina běžných televizních diváků nemá srovnání a neví, že ten pořad může v lecčem vypadat podstatně lépe.

Scalex

Miluju reality a talentové show a Panáček je jednoznačně nejvýznamnějším médiem u nás, které se tomuto žánru věnuje. Takže je jasné, že jsem se sem musel nakýblovat. Nejraději mám pěvecké soutěže, kontejnerovky a kuchařské show. Nenávidím blbce a sport.

MasterChef Česko

Diskuze k článku

Počet komentářů: 12
1
Kami
Reagovat

Jsem slepa, nebo se svym brzlikem u porotcu vubec nebyla Lucia?
A jinac.. zitra jdu k Billovi poptat brzlik, jsem zvedava, jak se budou tvarit :-))

Reagovat

@Kami: tak s tou Billou myslím, že dobrý trolling :-) Když tak Knihu stížností jako v Ať, žijí duchové :-)

3
peto
Reagovat

ne slepa nejsi andrea ktera vyhrala soutez hamburg mela tez mnoznost vybrat nejakeho kolegu ktery brzlik nemusi dodelat tak to byla lucie-ale jestli tam byla spis luca ?kdo vi nejak se to plete –

ale jina vec je jak je to nelogicke hodiny z 60 do nuly to se da nejak strpet ale rict soutezicim budete delat jidlo porotcu anyz nejak ho uchutnali nebo rekli ukazali postup ci nejaku napovedu jak to bylo obvykle v masterchef federace to mi hlava nebere, tady to mate a delejte vetsina ani nevi, jak to delat asi nejaka tajemna sila jim radila ci co -stridani dilu kde je mistery box a pak zatezovy test a pak naslednim dilu mistery box tymovy ukol a zatezovy test je dost chaoticke v spolecnem projektu byl od zacatku tymovy ukol pak byli vybrani z tymu ktery prohral dalsi a slo se na zatezovy test ktery nekdo prinesl uchutnali to rekli jim par slov a slo se delat jeste meli tam napovedu -ale tady nic mate to a delejte-a jeste by me zajimalo jestli vubec nekdy vyjedu mimo zdi kuchyne.vypADa to ze je to taka suskarna a co nejdriv to skoncit -ani nevime vztahy vzajemne jak se tvori nebo netvori.proste nic rychle tro mit za sebu a jeste k tomu blbe a strojene.

4
Lady XL
Reagovat

@Kami: Taky jsem Luciu neviděla u porotců! Přitom byla často v záběrech, když vybírali ostatní k ukázce jídla. Čekala jsem, co uvařila,když ji prezentují jako favorita. Nejspíš se jim nevešla do času, tak ji vystřihli. Z toho soudím, že to byl průměr.
Že jim neřekli nic o přípravě jídla, či co tam patří, mi nevadí. Šlo, podle mne o to, aby si právě poradili, jak se brzlík zpracovává, i když ho nikdy nedělali. A to ostatní, to bylo více méně už v názvu jídla, takže měli vědět, co tam dát a jak to asi ochutit. Jako když řeknete bramboračka… Jo je to takto náročnější, ale taky napínavější.
U Gordona dávají ochutnávat jen, když vyžadují naprosto stejné zpracování jídla a zpravidla jde hlavně o ten sós, omáčku… tady šlo o zpracování brzlíku.
Musím říct, že mne MCH začíná bavit, že se aspoň jakžtakž drží rámcově MCH USA….

5
Jana
Reagovat

na fotce porotcu vypada Raditch jak tehotny :-)

6
Radek aka SUNíčko
Reagovat

BTW drb od kolegy, že ten Yazan maká jako číšník v Home Kitchen v Holešovicích.

7
Kami
Reagovat

Peto – ja myslela ze tam nebyla „Lucia“, ne „Lucie“, to vim, ze byla osvobozena.

LadyXL – tak slepa nejsem, super :-))

Trosku ulet ukazat 9 z 10 soutezicich. Podle mne kdyz jde o vyhazov, meli by ukazat u porotcu snad vsechny, no ne?! A i kdyz se nejde na vyhazov, je to prece o lidech, o vsech soutezicich, trosku blby nekoho smiknout.. proc mam pocit, ze proste Luciu tak nejak „zapomneli“?

Chapu, ze cas tlaci, ale nerozumim, proc tv nevyuzije vice slov „vypravece“.
Treba mohou zacit varit brzlik a do toho komentator klido povi, ze kazdy ochutnal trosku z talire a podle chutovych poharku se snazi co nejlepe priblizit prave onomu pokrmu.

MCH ma milion chyb, ale priznavam, ze se tesim na kazdy dil.

8
Katynka
Reagovat

Ani v americkém MCH nebývá často ukázáno, zda ochutnali či nějak jim byl vysvětlen postup. Taky to tam nebývá a jedou stylem, jak je teď ten náš český MCH. Jediné, co mě třeba zaráží je fakt, že pak to musí jíst studené a to je dle mě teda dost blbé, některá jídla prostě studená nejsou dobrá. A taky bych chtěla vědět, zda to třeba vyhodí a nebo si to sní sami, když si to uvařili. A jinak se mi to líbí, chyb je dost, ale oproti prvnímu MCH výrazné zlepšení. Akorát ten zvukař by mohl stáhnout hudbu, abych nemusela špízovat uši k tomu, abych slyšela, co porotci či soutěžící řeknou.

9
Scalex
Reagovat

Kdo sledoval české překlady MCH US na gordon.ura.cz a zúčastňoval se tamějších debat pod videi, tak možná pamatuje, že se velmi často stávalo, že třeba u 6-7 epizody se najednou objevil někdo, o kom jsme od začátku nevěděli. Prostě u všech úkolů tak nějak proplouval a do sestřihu se nakonec ani nedostal, protože sestřih se primárně věnoval těm špatným, těm dobrým a těm typově výrazným. A najednou bum, ten někdo se dostal mezi tři nejlepší a diváci čučeli jak puci, jaktože je tam novej ksicht. 8^)

10
evilmind
Reagovat

@Scalex: tomu se nekorektně říká „syndrom neviditelného negra“, neb často postihuje právě soutěžící černé pleti… :-) Myslím už tak dvakrát třikrát se opravdu stalo, že jsem čuměl jako puk kde se vzal nový soutěžící, o kterého kamera opravdu do té doby ani nezavadila. To mě ostatně na UC MCH nejvíc štve, že často neukážou hodnocení všech jídel, přestože by na to v klidu byl čas, kdyby ty top/down neukazovali opakovaně.

11
Katynka
Reagovat

@Scalex:
No a vida, máme tu i kritiku americké verze. Moc dobře si i pamatuju, že tuším na těchto stránkách vyšel dvoudílný článek ze zákulísí této verze a člověk, který na MCH koukal, tak při čtení koukal taky jak puk, co se děje jiného. I přesto všechno tuto show má člověk rád. Američani taky hrají dost na city a počítají s tím, že musí pokaždé vyhrát nějak sociálně či společensky vyhraněný člověk. To mi ale nevadí. Zatím to byli lidi, co dle mě opravdu umí vařit. I když kdo ví, protože divák bohužel ochutnávat nemůže:-)
Letos jsem ale spokojená s vítězkou, protože se mi líbila už první pětka, takže mi bylo skoro jedno, kdo vyhraje. A spíše si myslím, že brali v úvahu to, že vítězka nevaří tak komplikovaně, protože kuchařku si budou kupovat převážně obyčejní lidi, kteří se nebudou cicmat s ozdobami a složitými postupy.

12
Klaris
Reagovat

Supeeer, konečně rekap :-) Díky, Scalexi, už se na něj těším jako na nové díly MCH :-) A jen bych malinko oponovala, ano, v zahraničních verzích taky občas neukáží jídla všech, ale že by ukázali všechny a jen jednoho ne, to se myslím, ještě nestalo…. (a mám fakt nakoukáno, teda jen americký a junior, ale všechny řady :-) )

Přidat komentář