Panáček v reality show

MasterChef Česko, 7. 10. – první díl (rekap)

8. Říjen 2015 | napsal(a): | reality show: MasterChef Česko

[singlepic id=11280 w=615]
Českého MasterChefa jsme hledali už před několika lety a věru, žádná sláva to nebyla. S velkou pompou nyní Nova ohlásila novou sérii, se kterou si chce napravit pověst. Z pilotního dílu je ovšem vidět, že ani po více než deseti letech natáčení různých reality show nejsou  čeští tvůrci schopni tento formát pochopit a uchopit, producenti nejsou schopni pochopit důležitost odpovídajícího rozpočtu, technické profese nejsou schopny odvést stoprocentní práci a zdá se, že si nikdo z lidí, pracujících na projektu MasterChef Česko nepustil ani jeden díl amerického MasterChefa a pokud pustil, pak se nebyl schopen či ochoten poučit ze špičkové a profesionální práce a udělat to stejně. První díl MasterChefa byla jedna velká ostuda. A věřte mi, že to píšu nerad, protože jsem projektu držel palce.

Vzhledem k tomu, že na českém internetu existuje nadšenecký projekt, který překládá pořady Gordona Ramsayho do češtiny, měli čeští internetoví diváci možnost vidět všechny dosavadní řady amerického MasterChefa s českými titulky. Fanoušci tedy mají srovnání v tom, jak vypadá profesionální práce a jak vypadá zoufalá napodobenina. Jistě, Ramsay má jméno a věhlas, americký televizní trh je větší a bohatší, ale to není omluva pro to, abychom u nás vyráběli pořady podprůměrné úrovně. Pokud na to nemáme finance, raději to nedělejme vůbec a nakupme a odvysílejme originály, bude to lepší pro televizi i pro diváky.

Ostatně kdyby Nova oslovila slavnější kuchaře (nic proti Kalinovi, Fichtnerovi a Raditschovi, ale lid obecný zkrátka zná toho Pohlreicha, Vaňka, Ridiho, Kašpárka nebo kluky v akci), pořad by se promoval snáze a možná měl větší sledovanost a tedy i finanční návratnost.

Než se pustím do sžíravé kritiky, začnu tím, co mi zatím přijde docela dobré a to jsou porotci. Ano, jsou trochu strnulí, prkenní, ale to je dáno tím, že to jsou profesionálové ve vaření, ne v moderování. Jsou v nové roli, která jim není úplně vlastní, ale přijde mi, že potenciál mají a že se během několika dílů více otevřou a budou mít uvolněnější projev.

Ale teď už to bude mínus za mínusem (a pro jistotu – když píšu „střihač“, myslím tím i další profese, které mají na vzhledu a rytmu pořadu vliv, tedy kromě střihače zejména režisér a dramaturg).

  • Porotci jsou příšerně oblečení. Očekával bych větší eleganci, ne vzhled jako když jde někdo na fotbalový zápas nebo – jako v případě Kaliny – někam k řece chytat ryby.
  • Představení kuchařů byla nabubřelost sama. O úspěších porotců měl hovořit “nezávislý” voiceover, ne kuchaři sami. Působilo to jako nemístné vychloubání – přitom ti tři chlapíci skutečně jsou schopní. Možná to mělo zaznít nějak civilněji.
  • Potlesk, jásot, smích a další věci dělané na povel Čechům nejdou. Američani takoví jsou, těm to jde přirozeně, ale jakmile Čechům dáte pokyn “půjdete odsud támhle a budete se smát, jásat a tleskat”, nastane přehlídka trapné neupřímnosti.
  • Nepochopil jsem, proč úvodní slovo pořadu znělo jak ze sudu a proč i v průběhu pořadu nebyli porotci a soutěžící lépe nazvučeni. Máme rok 2015 a pořád ještě nejsme schopni čistě a jasně sejmout zvuk mluvícího člověka? Navíc v předtáčeném pořadu, kdy se leccos dalo vrátit a nahrát znovu?
  • Mohutný facepalm jsem provedl, když porotci předváděli ceny pro vítěze. Tenký kufříček a v něm slaboučká vrstvička bankovek. Působilo to srandovně, kufr peněz má zkrátka být naducaný bankovkami, klidně falešnými, ale prostě to má vypadat, že tu výhru ani neunesu. Vzhled vítězovy kuchařky nekomentuju, nepřišel mi bůhvíjak atraktivní, ale ani mi nijak nevadil. Ovšem potom přišel bod třetí, titul MasterChef a já čekal, jak bude vypadat česká plastika, kterou si vítěz odnese. Víte jak vypadala? Nijak. Nic takového se nekonalo. Porotce udělal dramatickou pauzu a prohlásil, že to nejcennější, co si vítěz odnese, je … tramtadadá! … titul Český MasterChef. Ech.To se fakt v rozpočtu nenašlo pár korun na kousek broušeného skla se zakrouceným emkem? O co lépe by celá scéna vypadala, kdyby porotce vytáhl dřevěnou bedýnku, opatrně ji otevřel a tam by na červeném brokátu dlel krásně nasvícený skleněný špalík. Trofej, kterou si vítěz bude moci dát do vitrínky. Místo toho zazněl jen příslib titulu, který zní honosně, ale ve skutečnosti toho v kulinárním světě zas tak hrozně moc neznamená.
  • Z dalších věcí, které mě upřímně rozesmály, byla výzdoba skladu MasterChefa. Jak může televize, která umí v SuperStar udělat opravdu dobrou scénu, dopustit, že porotci v jiné soutěži sedí na improvizovaném stupínku a místo načančaných surovin se kolem válejí palety a bedny, na kterých jsou ty suroviny pouze napsány a namalovány. MasterChef Somálsko, fakt už.
  • Dokonce i hodiny v českém MasterChefovi jdou obráceně než ty americké. Americké fungují jako stopky (tj. když má někdo na něco pět minut, velká ručička je na “jedné hodině” a pohybuje se zpět ke “dvanáctce”. V české verzi byla velká ručička nastavená na “za pět dvanáct” a sunula se klasickým hodinovým způsobem. Přijde mi to jako horší a méně přehledný způsob měření času, do MasterChefa patří stopky. Přesněji řečeno – české hodiny měly správný stopkový ciferník (místo hodin tam byly pětiminutové úseky), ale klasický hodinový strojek.
  • Velkou dávku nenápaditosti předvedli dramaturg se střihačem v řadě neustále se opakujících záběrů. Když jsem viděl pátého člověka, jak zastavuje s vozíkem před pomalu se točícím větrákem, pak se nadechuje, odfukuje a s odhodlaným výrazem pokračuje v cestě, nemohl jsem se přestat smát. Je to vážně kulinární soutěž, nebo je to komedie pro milovníky guilty-pleasure? Střih je obecně unavený, upocený, nemá šmrnc, stejné informace jsou několikrát zopakovány a to i ty zbytečné, které divák znát nepotřebuje. Už si pomalu připadám jak v Pelíškách, ale věřte, že v případě MasterChefa české a americké sirky opravdu nejsou ani zdaleka totožné – střih v americké verzi, to je rytmická symfonie, dokonalé sladění podkresové hudby s rytmem obrazu, střih je tam rychlejší a přitom účelnější. Díky bleskovým prostřihům na obličeje soutěžících a na jídla máme vždy perfektní přehled o tom, co kdo vařil. Jsem zvědavý, jak se s tím česká střižna v budoucích dílech popasuje.
  • Svérázně se Nova postavila i k product placementu. Ten do totoho typu pořadu patří a i diváci americké verze si zvykli na “deset vteřin trapna s Grahamem Elliotem”, neboť to byl většinou on, kdo uprostřed soutěže začal vychvalovat nějaký typ pánve, mixéru, nebo se rozplýval nad “Wallmart Quality” steakem. Ale pořád to bylo v kontextu kulinárního světa, takže nad tím diváci mhouřili oko. Co si ale mám myslet o medailonku jedné soutěžící, která vypráví, že má manžela manažera a ten že nosí spoustu košil a ona tedy doma hodně pere, což hned demonstrovala u své pračky, na níž stála dvě balení Arielu (to je ale náhoda – Ariel je sponzorem pořadu). S product placementem obchodu BILLA se samozřejmě budeme setkávat celou dobu, je to samozřejmě švihlé, ale takhle to v případě generálního sponzora a dodavatele surovin v MasterChefovi chodí. Jen doufám, že nepřevezmou product-placementový model ze seriálu Ulice a že vypadnuvší soutěžící nebude říkat: “Tak sice jsem nevyhrál půl milionu, ale teď jsem si tu ve stánku koupil tiket Sazky a protože tento týden je v Jackpotu 200 milionů, vsadím si všechny sloupečky a když to vyjde, svoji vysněnou restauraci si přeci jen otevřu!”
  • Velká nevyrovnanost panovala u řady postupujících – u některých jsme viděli zbytečně dlouhé medailonky z farmy, jiní se zase pořadem jen mihnuli. Vše bylo prezentováno příliš lineárně. Soutěžící odešel ze sálu, předstoupil před porotu, odprezentoval jídlo, vyslechl verdikt a vrátil se do sálu. Televizní diváci vůbec nebyli napínáni – v americké verzi se často nejdříve odvysílal návrat soutěžícího do sálu, zdánlivě bez zástěry a až po chvíli předstíraného smutku zástěru vytáhl. To jsme v české verzi viděli, ale nestalo se to, že bychom sami nevěděli, zda soutěžící postoupil a až po té klauniádě se zástěrou by byl odvysílán “flashback” – hodnocení a výroky porotců.

Tolik tedy k obecnému zhodnocení dílu. Teď už k jednotlivým soutěžícím. První z nich byl Marek. Marek. Představený hned poté, co se představili dva Markové z poroty. Trochu přemarkováno, ale nešť, víc než markování mi překážela ta obrovská spousta času věnovaná Markově medailonku. Se svým králičím hřbetem a bramborovým fondánem hravě postoupil. A já se vás táži, milí čtenáři, víte i bez googlení, co je to bramborový fondán? Pokud jste pořad viděli, neznali jste to z dřívějška a neznáte to ani nyní, je to opět chyba pořadu – ten má být i do určité míry edukativní a méně obvyklé techniky či suroviny by měl představit.

U Lucie, přiznám se, byly k sledování i jiné věci než vaření, ale i na její cataplanu jsem se podíval. Co mě zamrzelo byl zahozený vtip. Při flambování Lucii trochu chytla pánev, o něco později pak prohlásila, že je velmi zapálená do vaření. Myslím, že z hlediska střihu se tyhle dvě věci měly dostat úplně k sobě, aby vtip více vynikl. Lucie každopádně svojí středomořskou kuchyní zaujala.

Růžovobotá Linda neprošla, stejčíček vykrojený do srdíčka a brambory sestavené do hvězdičky jsou prezentací z minulého tisíciletí, nepomohl tomu ani scházející sos a špatné dochucení, které přebilo chuť masa.

Erik s kachnou na pomerančích a šťouchanými brambory prošel, i když byl vyplísněn za to, že křupavou kůži zbytečně zvlhčil omáčkou.

V rychlém sledu pak nepostoupili soutěžící, kteří dělali hovězí steak s jahodovým tatarákem, vegetarianskou musaku, která neměla s musakou nic společného, jelení medailonky tak syrové, že se z talíře ozývalo troubení a neprošel ani sebevědomý David, který k hovězímu pupku s vinnou redukcí a restovaným pórkem zapomněl nandat restovaný pórek a to navzdory tomu, že ho na to porotci předem upozornili.

Exoticky vyhlížející čechothajka Kanitta vařila pokrm z mořských plodů. Manilské mušle porotu okouzlily, stejně jako upřímnost a sympatičnost kuchařky. A odpustili ji i tu neoloupanou krevetu, která by mohla chutnat lépe, kdyby mohla nasáknout koření.

Monika si pro porotu připravila panenku s cuketovo-olivovým rizotem, vypadalo to zajímavě a vyneslo jí to postup. 

I Miroslav se dostal do užšího výběru, pomohlo mu k tomu zauzené kachní prso na květákovém pyré.

Poněkud protekčně vypadal postup Šabiho, který dělal jednoduchý pokrm z lilku. Porota ho sice pustila dál, ale chtěla, aby příště vařil více autenticky. Takže pokud to byl jen nějaký špatně okořeněný lilek, pak ten postup příliš nechápu.

Zdeňka do soutěže přijela až z druhé strany republiky, což mě pobavilo, protože v americkém MasterChefovi se také sjíždějí lidé z různých stran – ale celého kontinentu. Praha a Znojmo jsou pro ně v podstatě sousední města. Zdeňka si jako jedna z mála připravila dezert, který jí ale nevyšel co do konzistence a tak vzdala původní myšlenku a zaimprovizovala s tím, co měla. Její slzy z čokopěny a latté krému měly u poroty úspěch a zajistily postup.

Bratři Václav a Filip vařili každý zvlášť, Václav hovězí svíčkovou s hráškovým pyré, Filip pekl kančí hřbet s batátovým pyré. Místo v postupové skupině bylo jen pro Filipa, Václav porotu nepřesvědčil.

Eva soutěžila s flank steakem, medovou mrkví a celerovým pyré a postoupila, stejně jako Libor s candátem na zelenině a pěnou ze šampaňského – jeho postup byl ale s odřenýma ušima.

Eliška připravila vegetariánský marocký tajine z cizrny. A protože neustále experimentuje s dětskými příkrmy a chce v tomto oboru i podnikat, bylo její jídlo ochucené tak nějak jako pro jednoroční dítě. Tedy vůbec. Což znamenalo nepostup.

Tatiana okouzlila porotu křepelkou na divoko s anglickou slaninou. Kdyby udělala tak o kilo křepelek víc, byla by nejspíš porota ještě spokojenější. Ono je to malý a dutý.

Lucie vytvořila ananasové vegetariánské karí s basmati rýží a dokázala, že vegetariánské pokrmy jsou plnohodnotnou stravou, která člověka dostane do soutěže.

Na jídlo od Jany si chci posvítit blíže, protože miluju červenou řepu ve všech podobách, takže jejího lososa s rizotem z červené řepy a s hráškovým pyré bych si také ukuchtil.

Poslední v pilotním dílu byl František a byl o level nad ostatními. Siven, špenát, šťouchané brambory, omáčka beurre blanc. Vše udělané akorát a výtečně dochucené.
Co říci závěrem? Soutěžící i porota vypadají sympaticky, ale práce ostatních členů štábu jim to silně kazí. Pořad je bohužel předtočený, takže pravděpodobně se jeho podoba příliš měnit nebude. Nezbývá, než doufat, že v dílech z kuchyně MasterChefa to bude lepší a že se střihač po nepříliš povedeném pilotu zaškolil natolik, aby v dalších dílech předvedl správně dochucený a optimálně propečený střih.

 

Propásli jste první díl MasterChef Česko v televizi?

Nevadí, prohlédnout si jej můžete online a zdarma v archívu TV Nova. Přejeme příjemnou podívanou a pak se nezapomeňte vrátit a napsat do komentářů svůj pohled na tento díl.

Scalex

Miluju reality a talentové show a Panáček je jednoznačně nejvýznamnějším médiem u nás, které se tomuto žánru věnuje. Takže je jasné, že jsem se sem musel nakýblovat. Nejraději mám pěvecké soutěže, kontejnerovky a kuchařské show. Nenávidím blbce a sport.

MasterChef Česko

Diskuze k článku

Počet komentářů: 42
1
Theresa feat Vladko
Reagovat

Hlavne prirozene, poroto! To je des.

2
Zuza
Reagovat

vybrani soutezici sympataci, porota umela az beda, pomoooooc……

3
Theresa feat Vladko
Reagovat

A uz se place!

Pratele, je to opravdu plac?

4
amoremorte2
Reagovat

Nejlepší byla manželka vysokého manažera a její košile.Velká spotřeba košil,prací prášek Ariel na pračce (dva) ,sponzor pořadu Ariel a POSTUP. K smíchu…

5
Scalex
Reagovat

Kdesi jsem četl, že Nova chtěla složit reparát, protože o prvním MasterChefovi CZ se psalo, že vypadá hrozně lacině, s přiškrceným rozpočtem. Zatím mám pocit, že se v tomto směru nezměnilo prakticky nic. Ještě si s definitivním hodnocením počkám na první záběry ze skladu MasterChefa – tam se ukáže, jestli produkce umí pustit chlup.

Umělou porotu v této fázi soutěže chápu… to není televizními pořady ostřílený Gordon, ale tři kuchaři, kteří se uvolili dělat televizní tajtrdlíky. Časem získají na jistotě a ten umělý pocit by mohl vymizet.

6
haha bimbi
Reagovat

Mě přišla porota lepší než ta minulá. Mezi soutěžícími je zatím pár dobře zapamatovatelných a přitom sympatických tváří. Takže zatím dobré.

7
Johana
Reagovat

Já jsem zatím moc spokojená.
Mezi soutěžícími se našlo opravdu dost sympatických a šikovných lidí. Dokonce si pamatuji i jejich jména, což se mi nestává často :)
Na minulou porotu jsem si zvykala dlouho, teď se mi líbí všichni tři, Nedělají ze sebe božstvo, sestoupivší z kuchařského Olympu mezi smrtelníky, zžíravých kritik a plivání do kbelíku nás ušetřili, občas i pochválí a usmějí se…je to jen první díl, tak uvidíme…

8
Petr Staníček
Reagovat

Lacině to vypadá pořád. Ty palety! Místo naleštěného obřího podia stupínek jak pro vyvolávače na pouti. Kalina oblečený jako homeless. LIdi s taškama Billa přes rameno. Proč to vlastně sponzoruje zrovna síť diskontů, v níž se půlka surovin, ze kterých se ta vaří, vůbec nedá pořídit? Působí to jak levná kopie nějaké rumunské verze…

9
Petr Staníček
Reagovat

Ovšem nejvíc na zabití je střihač. Nevím, jestli jste to postřehli, ale to bylo tak strašně debilně nastříháno! Jednak to nemá moc švih a rytmus a špatný střih přispívá k tomu celkovému dojmu lacinosti. Druhak jsem úplně rostl z toho, jak nechali některý lidi odvyprávět svůj příběh předem a pak znova totéž porotcům. Jedno, nebo druhé musí nemilostrdně střihač vyhodit. A konečně do třetice ty upoutávky a prostřihy. Co upoutávka, to spoiler. Každý méně sklerotický divák už teď zná nejmíň půlku lidí, co postoupí či vypadnou příště…

Tedy opravte mě, jestli se mýlím, ale Nova už to má celý předtočený (mělo se točit celý léto, červen–září) a střihač vítěze možná zná (zatímco US show se točí průběžně). Takže jestli to celý náhodou skutečně vyhraje ten kluk v pruhovaným triku, co tam byl tak *důležitě* nastříhanej hned na začátku, tak je to úplně na přeshubu…

10
Paja
Reagovat

Mě se právě porota líbí mnohem víc, než ta minulá. Viděla jsem chlapy i ve Snídani svnovou a jsou to sympaťaci. Naštěstí t není Peštová…ta byla hrozná.

11
dorka
Reagovat

@Petr Staníček: Přesně. Z těch jejich „upoutávek“ mi vyskákala kopřivka už po 10 odvysílaných minutách. Nemluvě o tom, že je to pilotní díl, kde se teprve eliminují postupující a první soutěžící už má „medajlónek“ z farmy, aniž by vzal do ruky vařechu. Sorry, ale tohle ne. Nejsem zvědavá na životní příběhy a zázemí soutěžících, jsem zvědavá na to, jak vaří. Ale o to zřejmě půjde až v poslední řadě. A vysvětlí mi někdo, proč se soutěž ve vaření, ze které má vyjít CHEF, odehrává ve stodole…??

12
peto
Reagovat

19 dilu tak je jasne ze je to natocene cele,-bud se nepoucili nebo proste cesi zadnu show neumi delat -tedka byla upoutavka na masterchef slovensko a je jasne ktera show bude udelana lepe jak superstas cesko x faktor a pod show z ceske ruky skoncily strastne tak ze slovenske to vzdy bylo na svetove urovni.

13
dorka
Reagovat

„prostě Češi žádnou show neumí udělat“- tak pod to se podepisuju, stejně jako pod to, že Slováci umí a dobře.

Reagovat

@Petr Staníček: Billa a diskont? Asi ne. Za mě rozhodně kvalitnější nabídka zboží než např. takový Albert.

15
Katynka
Reagovat

Pročetla jsem si komentáře až potom, co jsem se na první díl dodívala. Pro mě bylo už velkým plus, že do toho Nova znova šla. Druhé velké plus je, že se poučili a nedali tam Peštovou či jinou nohatou vychrtlou ženskou, které nevěřím, že má ráda jídlo a že se tak vyhnuli té šílené trapnosti, co Peštová předváděla a hlavně tam byla naprosto zbytečná.
Další plus je sympatická porota, mě se líbili i ti minule a tito jsou o něco lepší, příjdou mi takoví víc lidští. Jestli je jejich působení strojené, je mi jasné, že některé postupy tam mají předepsané a to nejen porota, ale i soutěžící, když jdou ukazovat, jestli mají zástěru či ne (já za sebe bych teda divadlo s tím, že jsem nepostoupila nedělala, protože bych měla takovou radost, že bych ječela, ještě by mě nebylo vidět). Takže za mě je toto vše naprosto ok.
A bonus pro mě navrch je, že jsou tam moc sympatičtí lidi, fakt mi přijdou moc milí, co postoupili a těším se, jak budou vařit.
A jestli někdo píše, že jak ví, že je 19 dílů a tudíž je to předtočené, tak u Superstar a u Československo má talent se taky ví, kolik budou mít kol, takže až tak bych si netroufala říct, zda je to předtočené. Začátek jo, ale dál nevím, ale to se dozvíme, jak to půjde dál a jaké tam budou mít počasí, že.
Jinak mi to předtočení nevadí.
Mínusem pro mě je, že mi ani tak nevadí Billa, jako obecně ta reklama tam, Ariel, Billa a pod. , pokud to ale porovnám s americkou verzí, kterou sleduju každý rok a miluju ji, tak tam ta reklama je taky dost zřetelná, i když je fakt, že tam nevalí prášek na praní, ale je to reklama na restaurace, obchody a nádobí.
Mínus je i ty pohledy do soukromí, to mi vadí dost, zavazí to a celkem mě to nezajímá, mě stačí, co o sobě soutěžící řekne před porotou. Ale co už, z tohoto se Nova nepoučí.
Dalším plusem, na který jsem přišla během tohoto psaní je, že to netrvá dvě hodiny, ale s reklamou hodinu dvacet. Tak doufám, že jak tam pak už budou soutěžit, že to nepokazí a že to opravdu delší nebude, protože ta hodina je fakt akorát.
A Slováci to budou mít zřejmě asi na jaro, tak se kouknu i na slovenskou verzi, vím, že to obecně Slováci umí líp, ale vysvětlete mi, proč když to dělají dohromady s náma, že tam to nefunguje, ale jak to dělají jen v rámci Slovenské republiky, tak to funguje? Ale já na toto téma snad ani polemizovat nebudu, já jsem fanoušek reality show těchto větších formátů a jsem ráda, že letošní podzim je tak bohatý.

16
peto
Reagovat

hned pred hlavnim clankem je info zni
Dnes 7. 10. od 20:20, se pokusí TV Nova o vylepšení pověsti místního formátu MasterChef. Federální verze pár let zpět, nedopadla nijak oslnivě. Nyní se další řady MasterChefa chopila již jen samotná TV Nova a dnes večer nám ukáže první porci svého snažení. Bude divákům chutnat? Z počátku se bude vysílat ve středu a v pondělí a bude mít celkem 19 dílů. Rekapů této show se chopí oblíbený –

takze je jasne kazdemu ze je to predtocene a ukoncene-a proc cesi jsu neschopni?protoze si mysli ze udelaji super show ale vysledek je stromi a k nicemu uz od dob superstar a x faktoru a bailanda bylo videt jak to je to strolé a k nicemu .porota v live show na gaucach vyvaleni jen kvaknu nejake moudro a tim to skonci nejake zakulisny info jak pri slovenske verzi to ne-co nejdriv to mit za sebu a nehledet na divaka a moznosti techniky a modernio doby.

17
haha bimbi
Reagovat

@peto: máš to tak nějak trochu zmatené bez interpunkce…
Osobně nemám problém s předtáčením, tohle není typ reality show, která by nutně musela být živě. Taktéž Billa mi rozhodně netrhá žíly, diskont to určitě není a potraviny s hlavičkou Billa jsou úplně ok (nikoliv ovšem Clever).
Medailonky soutěžících mě nijak zvlášť nerušily, proč ne. Zkrátka na 1
díl v pohodě

18
Lady XL
Reagovat

@Petr Staníček: Máš mylnou představu o pozici střihače…, chudák, tys mu ale naložil :-). Střihač střihá tak, jak mu určí režisér. Režisér si vybírá z předtočených materiálů záběry a ty mu dá hezky na papírku, nebo řekne. Střihač může pak za kvalitu (i to by měl ale rejža schválit), ale ne za obsah … Zkrátka pan režisér má pravdu, jak už bylo kdysi řečeno. A taky občas producent a televizní rada :-(. Upoutávky dělá Nova a její PR oddělení.
Mě se to docela líbilo, i když právě díky těm medailonkům to pro mne občas ztratilo švih. Ale lidi byli milí a porotci se mi zamlouvají.

19
Katynka
Reagovat

@haha bimbi:

Mě taky nevadí, že by to mělo být předtočené, přesně jak píšete, u této show to nevadí. Mě se líbila i ta první řada, i když výhrady jsem měla a zatím tyto výhrady u této řady zmizely, takže za mě spokojenost, já se těšila a těším moc.
Soutěžící jsou opravdu moc a moc milí. Ale letos mám takový dojem i u Superstar a u ČSMT. Asi se začínají vynořovat hodní lidi, abychom neměli dojem, že svět jde do háje. :-) (myšleno tím ironicky v návaznosti na to, co se v Evropě poslední dobou děje)

20
Scalex
Reagovat

@Lady XL: střihačovi jsem v článku naložil taky, ale samozřejmě když píšu střihač, myslím tím celou sérii profesí, které na vzhledu a rytmu pořadu mají vliv, tedy zejména dramaturg, režisér, střihač a občas možná krapítko i scenárista.

21
Johana
Reagovat

Dík Scalexovi za podrobný rekap. Tolik mínusů jsem nezaznamenala, nebo mi to až tak nevadilo.
Já jsem naopak ráda, že v porotě nesedí ani jeden z těch kuchařů, co jsou neustále k vidění na všech televizních stanicích ( nic proti nim ).
A u Lucie, druhé soutěžící, ten vtip nezanikl, protože po tom, co se ji vzňala pánev, prohodila, že její manžel je povoláním hasič, což mě rozesmálo.

22
Scalex
Reagovat

@Johana: ano, ten hasič to trochu zachránil, ale když jí hořela ta pánev a do toho by dali její slova „jsem do vaření zapálená“, bylo by to ještě lepší – a ten hasič by se tam samozřejmě mohl prodat taky.

Ad „mínusy jsem nezaznamenala“ – znáš a sleduješ MasterChefa US? On si člověk mnoho chyb neuvědomí, dokud neuvidí, že jinde to samé dělají sakra líp. Já chápu, že televizní trh u nás je menší a že český rozpočet nikdy nebude tak velkorysý, ale tady mi přijdou špatně i mnohé věci, které nejsou nákladné, rozpočet by nezatížily a jsou dané jen tím, že lidé dělali svoji práci jen tak na půl plynu a s malou pečlivostí. Stačí se podívat na tu americkou verzi a hned je vidět, co mají kameramani točit a co s tím pak má režisér se střihačem vykouzlit.

23
Petr Staníček
Reagovat

@SUNíčko: Malinko jsem to úmyslně nadnesl, ale ne úplně. Billa jako záměrný diskont vznikla a dlouho existovala – ostatně i název tomu odpovídá (Billa = Billiger Laden, asi jako kdyby se česká sámoška jmenovala Levnota nebo tak něco). Poslední roky se od toho diskontního obrazu snaží trochu distancovat, ale moc jim to nejde. Pořád je to spíš lowend, hypermarkety nemají, ty velké prodejny jsou už celkem slušné, ale ty menší a zastrčenější pořád jedou spíš v tom diskontním modu. A sortiment je dost omezený, spoustu věcí v Bille nekoupíš vůbec – výsekové maso, čerstvé/chlazené ryby, exotičtější suroviny a mnoho MNOHO dalšího. Už se těším, jak se budu zase smát těm luxusním surovinám údajně z Billy, z nichž budou vařit.

24
Katynka
Reagovat

Fíha, Vy jste jim Scalexi dal sodu!!!!!!!!! Mám teda nakoukané všechny série US, miluju to, ale takto bych to asi nesepsula. Kdyby jste si tam přečetl můj pohled ode mne, tak by jste věděl, jak to myslím.
Ale zas klobouk dole, nad spoustou věcí jsem se ani nezamýšlela. Je ale fakt, že na té scéně si mohli dát víc záležet, to zas jo. Však uvidíme, jak to bude vypadat, až budou vařit, ale asi dle toho, jak to vypadá teď, to bude vypadat obdobně jako minule. Já jsem šťastná, že tam není Peštová, že porotci jsou super a soutěžící taky vypadají slibně. No a ta reklama tam být musí, ale s Arielem nesouhlasím.

25
Johana
Reagovat

@Scalex: přiznávám, že dílů MCh US jsem viděla jen pár, kdysi dávno, když probíhal první MCh u nás.
Nejspíš proto budu patřit k těm tolerantnějším divákům, co jsou rádi i za malý posun. Tím myslím třeba i absenci moderátorky a to, že jde o čistě českou verzi.
Tyto pořady asi vnímám víc pocitově a pokud bych měla nepříjemný dojem ze soutěžících, nebo z poroty, pódium z mramoru a rozestavěné potravinové koše kolem něho to nezachrání.

26
Petr Staníček
Reagovat

@Johana: Vy berete jako pozitivní posun, že to už není česko-slovenská koprodukce?

27
Johana
Reagovat

@Petr Staníček: ano, protože jsem v minulém CS MCh zaznamenala pár, ač nevýrazných, přesto nepříjemných nacionalisticky zaměřených situací mezi soutěžícími i diskutujícími.
U MCh to nebylo tak patrné, jak v jiných společných RS, ale přesto mi to vadilo a tak jsem ráda, že po dlouhé době CS projektů se teď nebude řešit národnostní otázka.

28
Lady XL
Reagovat

@Scalex: :-), jo to beru. prostě komplet výrobní tým. I když vím, že nejvíc se na tom podepisuje režisér a producent. To podle velikosti týmu :-). Okrajově se v tom oboru pohybuji a tak musím naprosto souhlasit s tvými výtkami v rekapu!! Něčeho jsem si ani nevšimla, nebo to rovnou pominula. Ale např. ten střih by mohl být daleko modernější, rychlejší. použít tam zrychlené záběry např. těch příchodů skrz sklad, atp.. Ale myslím, že je to vše opět v rozpočtu, holt některé triky víc stojí (i kdyby jen čas navíc a ten ve střižně něco stojí). Taky si občas některé pořady „stříhají“ doma na domácích střihátkách, pak to tak dopadá. Prostě šetří z rozpočtu jak to jde. Nevšimla jsem si, která produkce to má na triku, kdo to dodal „na klíč“.
Zkrátka ale – rekap se ti MOC povedl, díky za něj, uvědomila jsem si díky němu další věci, co člověku unikly.

29
mAriella
Reagovat

Scalexi díky za rekap, už léta letoucí mám Tvé rekapy ze všech nejradši. Všechny Tvé připomínky uznávám, ale musím připustit, že mě ta škrobenost poroty bavila. Nejvíc Kalina. Už jak se představoval – jako James Bond – jsem Kalina.. Miroslav Kalina. Nebo když u Kanittina jídla prohlásil, že je rád, že ochutnává poslední a skoro všechno jí to snědl :o) Pohodářka Kanitta a nervák František mě ze soutěžících zatím zaujali nejvíc.

30
Katynka
Reagovat

@Johana:

Jsem na tom stejně, patřím mezi ty tolerantnější diváky, kteří se těší hlavně z toho, že do tohoto pořadu někdo jde. Ale je fakt, že i když pro mě je tam obrovský posun oproti minule, tak ty chyby nějaké jsou, ale mě to na nervy neleze a jelikož nejsem z branže, tak si spoustu těch dalších drobností nevšimnu a nevadí mi.
Ale Scalexovu kritiku beru, protože tomu rozumí a já se aspoň něco nového dozvím.

31
Katynka
Reagovat

@Lady XL:

a to je právě to, že do toho trochu víc vidíte, tudíž si těch věcí všimnete. Ale i tak děkuju, i přesto se mi to pořád líbí a dneska je konec US, takže se těším na ty nadšenecké stránky Gordona Ramseyho, protože letošní finále je super, už v poslední pětce mi nevadil nikdo, takže letos konečně nebudu mít mindrák, že můj oblíbenec nevyhrál, protože fandím všem. A přála bych českému MCH, aby dopadl taky tak dobře. S Amerikou se prostě nemůžeme srovnávat v tomto směru, je tam víc diváků a víc peněz, holt to dle toho vypadá.
Ale na druhou stranu si troufám tvrdit, že kdyby na tom dělali nadšenci, kteří to milují, dokázali by tam dostat možná víc i za cenu, že je to zadarmo.

32
Scalex
Reagovat

@mAriella: tyhle vtipy poroty byly bezva. Porotu opravdu nekritizuju – jen je na nich vidět, že to nejsou televizní profesionálové. Ale nevyčítám jim to, to je prostě přirozené, být v počátcích natáčení trochu zabržděnější. Na mě kdyby se zaměřila kamera, tak zrudnu jak trenýrky nad Milošovo kanceláří, koktal bych, zasekával bych se, ztrácel niť a nakonec bych s hanbou a pláčem utekl na záchod a zamknul se tam. 8^)

33
Marek
Reagovat

Ahooj, ted si nejsem jisty, ale ta cast, kdy kraji cibuli a soutezicich jsou jeste kvanta, nebyva uplne na zacatku?? Protoze pokud ano, tak mi to tam docela chybělo :)

34
Scalex
Reagovat

@Marek: Těch typů startů pořadu je více, například pátá a šestá řada amerického Masterchefa začala rovnou tím, že lidé nastoupili rovnou do kuchyně Masterchefa a první den proběhla brutální vyřazovačka. Nebylo tam ale ani krájení cibule, ani tohle chození po jednom „do skladiště“ za porotci.

35
Theresa feat Vladko
Reagovat

Kalina uz varil na CT

36
David Krejza
Reagovat

Dovolim si jen opravit drobnou chybu :) , porotci mne neupozronili předem na již zmiňovaný „nezakompovaný restovaný pórek“. Věděli, že jsem už v kuchyni uvažoval o tom, že jim ho tam raději nedám. Jinak fajn článek, souhlasim ;-)

37
Scalex
Reagovat

@David Krejza: no a to je právě ta věc, která mě na českých reality show tak štve. Ten pořad by mohl být zajímavý i bez podobného dramaturgického usměrňování a přetváření reality. Bohužel čeští tvůrci mají neustále pocit (mylný), že bez scénáře a dramaturgických zásahů to nejde a že kdyby se do televize pustilo to, co se opravdu děje, že by to bylo pro diváky málo. A tak se vyvolávají umělé konflikty a občas se vyloženě lže. Účastníci jsou vázáni přísnými smlouvami, takže oficiálně nesmějí pořad kritizovat a vynášet z něj informace a když už ta smluvní doba uplyne, je už pořad (a lži v něm) zapomenutý.

Takže můj článek berte jako otisk mediální, nikoli skutečné reality. Popisuji to, co viděl divák, plus pár postřehů vzešlých z toho, že jsem se zákulisí několika pořadů různých televizí účastnil. Ale je mi jasné, že pod pokličkou je víc věcí, které jsou jinak, než jak to nakonec bude v televizi odprezentováno.

38
David Krejza
Reagovat

Ja jsem jen reagoval na to,co bylo videt. Netušim, jak se co „střihá“, jaké jsou požadavky atd. Ale muj pocit je, že když to vidim, tak si připadám „jako bych nastoupil do rozjetého vlaku a že mi pár dílů zřejmě uteklo“ :) , ale to jsou jen moje pocity. Děkuji za názor ;-)

39
Jana
Reagovat

Tak jsem to konečně zkoukla – s porotou mám asi trochu problém, i když to zřejmě taky souvisí s dra-re-střem… protože když už si chtějí hrát s „vtípkem“ já vás nemůžu poslat… domů… , tak by ho neměl říkat jeden porotce víckrát a navíc hned po sobě (nebo ob soutěžícího). Ale na porotu si rozhodně budu muset zvyknout, i když už je jasné, kdo bude ten „sexy chlap“, nevadí mi Kalina (ani oblečením), jen trochu něčím Fichtner… (ten trochu oblečením, i když oceňuji, že nebyl v černé…)
Jinak s výtkami se musí souhlasit – co ten kufřík peněz? Co ty bedny? Co režisérský pokyn „zastavte se před větrákem a zhluboka se nadechněte“? Co ten Ariel? (Billa mi až tak nevadí, je logické, že potraviny někde nakupovat budou…) Co ty medailonky? Co to nepoučování (kromě citronu ke sladkovodní rybě)? a tak dál…
Jinak k bratrům Slovákům – škoda, že to nedělají spolu, takhle se toho dozvíme mnohem víc. Nezapomenu na ten megafail s Vaňkem v minulé řadě…

40
Jirka
Reagovat

Asi jsem divný, ale původní MasterChef se mi líbil, i když jsem se koukal až na samotné „soutěžní“ vaření a ne na první kola. Nejvíc mě bavily různé úkoly typu „ochutnej polévku a řekni ingredienci“ a pak „tady máš všechny ingredience a teď tu samou polévku uvař“. Novou řadu jsem ještě neviděl.

41
Jana
Reagovat

Mne se libil jakz takz taky, nez jsem si stahla jeden slovensky dil a nevidela, hak ta sama vec ze stejneho materialu jde udelat jinak… O manipulaci stabu v pozdejsich dilech nemluvim…

42
Jana
Reagovat

@Scalex: tam horely dve panve :-) a jedna byla zapalena a jedna mela hasice :-)

Přidat komentář