Panáček v reality show

MasterChef US – Velký rozhovor o zákulisí (2.část)

20. Listopad 2013 | napsal(a): | reality show: MasterChef Česko

[singlepic id=7901 w=420]

Obří náhoda chtěla tomu, abych na internetu potkal člena týmu, který natáčí americkou mutaci kulinární show MasterChef. První část rozhovoru se střihačem tohoto pořadu jste si už na Panáčkovi mohli přečíst a zde je dokončení celého rozhovoru. Opět musím upozornit ty z vás, kdo ještě neviděli finále čtvrté sezóny US MasterChefa, že se v článku hovoří o vítězi. Takže pozor, spoilers inside!

Ostatní tedy proti Lucovi neměli šanci?

Ve chvíli, kdy vypadl Jordan, bylo jasné, že hlavním mužským elementem ve hře je Luca. James se mu jen zdálky blížil. U žen to bylo složitější. Bylo zřejmé, že Natasha i Krissi mají našlápnuto víceméně stejně. Obě měly nálepku určité mrchy. Natasha měla výhodu atraktivity a nebyla až tak nepříjemná. Přítomnost Krissi ve finále by asi rozlítila spoustu diváků. Pak tu byla Jessie a ta měla smůlu v tom, že typově podobná dívka už amerického Masterchefa vyhrála. No a po třech ženských vítězkách už bylo na řadě, aby trofej svíral muž. Kdo zná zákonitosti televizních soutěží, tomu muselo být hned po vypadnutí Jordana být jasné, že celou soutěž vyhraje Luca.

[singlepic id=7897 w=420]

Chystá si štáb vždy nějaký příběh podobně, jako Lucův?

Jistě. Hned na začátku si u každého soutěžícího dramaturgové vytypují budoucí možnosti. Co je na těch lidech zajímavého. Kam se mohou vyvíjet. Jaká jsou jejich slabá a silná místa. Kdo bude diváky víc zajímat. Kdo je bude dojímat. Kdo štvát. Koho jim nebude líto, když vypadne hned na začátku. A podle toho se připravuje dramaturgie celé soutěže i úkoly, kterým soutěžící čelí. Dramaturgové například sledují příběh Lucy, příběh Krissi, příběh Natashi. Mapují jejich konflikty. A připravují úkoly tak, aby někomu seděly více a někomu méně. Ale nejde o vyložené klacky pod nohy nebo bezskrupulózní protežování. Vše je homeopaticky odměřováno a nikdo nemůže říci, že měl výrazně horší podmínky než ostatní. Nepočítáme-li to, že občas musí vegetariáni porcovat vepřové hlavy.

Co je na střihu pořadu nejdůležitější?

Jsou tři zásady: divák musí být neustále v obraze, pořad nesmí ztratit švih a porotci a hosté musejí vypadat jako bohové. To první je jasné. Bylo to vidět v mém příkladu se střihačskou šablonou – divákovi musíme vše ukázat jasně, zřetelně, musí vědět kdo co uvařil, jak to vypadá, co je to zač a jak se na to porotci tváří. To druhé – pořad má svoji dynamiku, neustále spěchá kupředu. Divák nesmí poznat, že se epizoda natáčela tolik hodin. Musí mít pocit, že tam všichni naběhli, za hodinu a půl uvařili a bylo to. Ve skutečnosti natáčení trvá třeba 10-12 hodin, někdy se dokonce vaření opakovalo nebo probíhalo uprostřed noci, aby se stíhal natáčecí plán. No a to třetí, to je jasné. Máme štěstí, že Gordon, Graham i Joe mají obrovské charisma, silnou autoritu a nemusí si svoji pověst u soutěžících obhajovat.

Měli jsme signály, že v některých zahraničních mutacích pořadu měli občas šéfkuchaři problém s dostatečnou autoritou. Já stříhám pořad tak, abych divákovi nezavdal příčinu k pochybám. Každý z porotců má svoji roli a ta se udržuje. Gordon je Gordon, ten je prostě svůj. Graham je dobrosrdečný vtipálek. Joe je největší oříšek – tvrďák s citlivým srdcem, který ale umí být nekompromisní. Kdysi si zvolil svoji roli “dívám se soutěžícímu chladně do očí, mlčím a pomalu odcházím” a někdy je legrace to natáčet, protože Joe občas vyprskne, někdy zakopne a nebo se dívá soutěžícímu do očí tak, že když pak teatrálně hází jídlo do odpadkového koše, netrefí se. Ale to diváci nesmějí vidět. Ani následný smích soutěžících. Vybereme takové scény, aby to podpořilo jakousi mrazivost té atmosféry. Další podfuk na diváky, sorry.

[singlepic id=7903 w=420]

Kolik těch podfuků tam ještě je?

Ani se neptej, celý televizní průmysl je jeden velký podfuk. :-)  Ale třeba mezi uvařením soutěžního jídla a jeho předložením porotě někdy uplyne opravdu dlouhá doba. Spěchá se jen v případě suflé nebo podobných věcí, které by po vychladnutí splaskly nebo mohly jinak negativně ovlivnit svůj vzhled. U běžných jídel ale třeba některá ochutnávka proběhne hodinu či dvě po uvaření. Vše je studené, ale všichni se tváří, že je to čerstvost sama. Naštěstí porotci během soutěžního vaření procházejí mezi soutěžícími, dívají se a ochutnávají, takže mají dobrý přehled o tom, jak kdo vaří a jak to chutná.

Jak je možné, že o některých soutěžících v soutěži dlouho nevíme – pořad nám je dlouho neukazuje? Narážím na “zjevení se Savannah”. (soutěžící Savannah nebyla několik prvních epizod čtvrté řady vůbec v záběru, přestože se soutěže normálně účastnila; pozn. Scalexe)

Ano, spousta diváků nám psala, kde se Savannah po několika epizodách vzala, že tam nikdy nikoho takového neviděli. Ale to je daň za hektický začátek pořadu, kdy je soutěžících příliš mnoho, ale stopáž pořadu stále stejná. Není možné ukázat vše, takže se omezujeme na to nejlepší a to nejhorší. To, co je průměrné, se do pořadu nedostane – ale daný soutěžící samozřejmě postoupí. Tak se stalo, že Savannah nenápadně postupovala, aniž by v prvních epizodách dostala prostor. A najednou bum – výrazněji se projevila, v pořadu dostala své místo a diváci se divili, protože o ní do té doby nevěděli. Pro nás je to samozřejmě také poučení, že se takovým “šokům” máme vyhýbat a pokud některého soutěžícího příliš neukazujeme, je potřeba ho před jeho větším entréé trochu představit. A vysvětlit divákům, proč ho zatím neviděli na scéně.

Jsi jediný střihač MasterChefa?

Kdepak, je nás více, na stříhání spolupracujeme, abychom byli kdykoli zastupitelní kolegou. Máme rozdělené úseky, někdo například stříhá především exteriérové scény, jiní lidé zase mají na starost stříhání eliminačních testů nebo mystery-boxů. Ale není to rozděleno nijak přísně, v podstatě kdokoli může zasednout k čemukoliv. My jako střihači dáváme pořadu dynamiku, ale o obsahu plně rozhodují dramaturgové s režisérem a od nich máme velmi přesné pokyny.

[singlepic id=7899 w=420]

Po reklamě se vždy znovu opakuje to, co bylo před reklamou? Je nutné to tam dávat? Není škoda stopáže pořadu? (tlumočil jsem Anarvinův dotaz zpod minulého článku, pozn. Scalexe)

Je několik důvodů, proč to tam je. Jednak tradice. Lidé si na to zvykli a nebylo by to dobré měnit. Pak skutečnost, že během reklamy mohl přijít k televizi nový divák a i když neviděl pořad od začátku, bude díky kratičké rekapitulaci v obraze. Dále musíme počítat i s tak bizarní věcí, že by třeba některého z diváků zaujala některá z reklam natolik, že by dočista zapomněl, co vlastně dávali před reklamním blokem. Zkrátka je dobré to lidem připomenout. Dělali jsme testy na testovacím publiku, zkoušeli jsme variantu s opakováním i bez opakování a verze s opakováním byla vždy hodnocena lépe.

Musím se ale trochu ohradit – není to obyčejné opakování. Je to výrazně zkrácené, zestručněné, ořezané, sestříhané jinak. Není to tak, že bychom vzali třeba poslední minutu před reklamou a tu celou zopakovali tak, jak leží a běží. Ne, vypíchneme jen to podstatné. Je to v zájmu toho, co jsem řekl dříve – že divák musí být za všech okolností v obraze.

Nedá mi to a musím se zeptat na Bri Kozior. Kdysi jsem vypátral její civilní fotky a vypadá na nich úplně jinak, rozhodně ne ve stylu Ošklivky Betty. Co si o ní myslíš?

Bri je herečka. Nevím, z jakého důvodu se takhle stylizovala, ale dost často bylo vidět, že na jednu stranu dělá stydlivé ksichtíky a tváří se jako panna před prvním rande a na druhou stranu se jindy chová velmi sebevědomě a extrovertně – vybavte si, jak se chovala při dotáčkách ze skladu. Podle mě brala účast jako něco, kde se může zviditelnit. Možná se někde ucházela o podobnou roli a nevzali ji, tak chtěla dokázat, že je přesvědčivá. Nebo chtěla hrát na city – diváci mají podobné bezbranné a slabé typy rádi. Jenže v této show nerozhodují diváci.

[singlepic id=7896 w=420]

Je něco, co bys – kdybys mohl – na MasterChefovi změnil?

Vždycky se mi líbí, když soutěžící, který vypadává ze hry, dostane od porotců nějakou dobrou nabídku. Někdy nabídku pracovní, někdy třeba pracovní doporučení nebo alespoň pozvánku na stáž či na návštěvu restaurace. Někteří soutěžící ale v tomto směru odcházejí s prázdnou. Samozřejmě, mají honorář za účast, zajímavé kontakty a nezapomenutelné zážitky. Ale uvítal bych, kdyby byla nějaká kulinární cena útěchy připravena pro každého soutěžícího.

 

Scalex

Miluju reality a talentové show a Panáček je jednoznačně nejvýznamnějším médiem u nás, které se tomuto žánru věnuje. Takže je jasné, že jsem se sem musel nakýblovat. Nejraději mám pěvecké soutěže, kontejnerovky a kuchařské show. Nenávidím blbce a sport.

MasterChef Česko

Diskuze k článku

Počet komentářů: 12
1
Anarvin
Reagovat

Opět super čtení, díky za předání mého dotazu :)

2
evilmind
Reagovat

Tusim v nejaky predchozi rade byl zase neviditelnej cernoch, taky asi 4-5 episod… :-) Kazdopadne super rozhovor.

3
Jerremy
Reagovat

IMHO, cely tenhle strihacsky systém a praktiky stabu jsou aplikovane i v Survivorovi. AR…atd.
Myslim, ze v clanku byla odkryta podstata tvorby reality show vseobecne.
Velice zajimave cteni… diky za nej.

(ted by to ještě chtelo, aby podobny systém se osvojili i tvurci RS v CZ :D)

4
Kapi
Reagovat

Pekny a zajimavy clanek. Jak jsem psala u prvni casti Potvrdil mi vetsinu toho, co jsem si o techto show a jejich tvorbe myslela a prestala je postupne sledovat a prozivat, protoze jsem tusila, ze je to presne takhle „zmanipulovane“. Zvlast ty americke.
Ty rozhovory (stejne jako v urcite v Survivorovi, kdy je to herecky vykon po skonceni vseho me vzdy odrazovaly nejvic a prikladala jim stale mensi vahu stejne jako prostrihum na usklebky a reakce kohokoliv na cokoliv. To hrani na kameru jakoze „Ja ho zvladnu“ a pritom bylo jasne, ze to nemohlo byt strizene pred soubojem nebo naopak bylo videt ze je to nekdy PO a delani blbce z divak – to me dostalo od sledovani techto RS ze zahranici.

Nakonec clovek zjisti, ze je v tom pravdy a skutecnosti tak malo, ze po selekci techto figlu na zabavnost je to o nicem. Stejne to muze byt s vysledkem a vyhercem. At Masterchef nebo Survivor nebo treba Topmodelka a Amazing Race.

Vsechny ty sablony a typy soutezicich, zvraty, akce… uz se na to neda koukat, kdyz clovek vi jak je to umele. Ano je to RS v TV, ale nedokazu se pres tyhle čachry prenest a radovat se z vyvoje, ktery byl ve skutecnosti jinak a spoustu toho nevidime nez vidime.

Vse je podrizeno akcnostia zajimavosti. Pak k tomu dojmu pricichnou tvurci ceskych RS a dopadne to jak cesti vyvoleni se supermegatrupevega dejovymi linkami a zvraty. Smaozrejme z toho vznikne odpad.

Ani Hell Kitchen uz me nebavi, protoze tam jsou postupy urcite stejne a casto jsem si rikala, jestli to tak bylo nebo je to postprodukce a manipulace během… Tento clanek me v tom jen utvrdil a na tyto RS se uz nedivam. Pak me zarzi, jek nekdo muze byt vydreny z te ci one reakce souteziciho na neco a sahodlouze to resit, kdyz je to cele jen divadlo – u nas tohle priserne divadlo (na katastrofalne viditelne urovni) predvadi Talent, ktereho soucasny rocnik jsem vydrzela max. 2 minuty. Opravdu! A to jsem prvni radu hltala jak hladova. Bohuzel. No stejne je to v Superstar, Hlasu…všude.

Jedinym svetlym bodem bylo doufani v RS Vyvoleni, ktera temto vecem nedavala moc prostoru. Ale letosek ukazal, ze tam se to da takto pokazit.

Omlouvám se za delku prispevku, nejak jsem se rozjela :)

5
Petr Staníček
Reagovat

Já naopak pod tu pokličku trochu vidím, zajímám se o to už léta – a užívám si to tím víc. Ano, za každou akci vidím či tuším příslušné kroky produkce, vnímám manipulativní střihy a nedokážu moc ignorovat změny času a prostředí, i když se snaží navozovat chronologický dojem. Ale možná právě tím mě to baví ještě o něco víc.

6
Katynka
Reagovat

Za prvé děkuju Scalexovi za výborný článek.
Já se náhodou ráda dozvím, jak to probíhá a je to velmi zajímavé. Taky je můj sen to jednou vidět natáčet, ale to se bohužel nesplní, jelikož nejsem ani kuchař, ani lačná se někde nechat zavřít a pod. Ale moc by mě to zajímalo.
Nejsem teda tak naivní, abych si myslela, že tyto reality show nejsou určitým způsobem ovlivněny střihem a postupem, který dala dramaturgie. Pro mě je důležité, aby se nešvindlovalo při hlasování a uvádění výsledků hlasování a v případě Masterchefa je přeci jen vidět, že by nevyhrál někdo slabý. V žádné řadě jsem neměla pocit, že by ve finále byl někdo na úkor někoho, to ne. Neřeknu, že mi třeba byl někdo sympatičtější, ale přeci jen dle výroků, postupů, výher bedýnek či účastí v eliminaci tak nějak divák odhadne, jak a kdo vaří. Takže mě nevadí ty různé prostřihy, zkrácení a pod.
Spíš jsem vždy přemýšlela, jak to můžou stihnout a z toho odpočítávání měla husí kůži.
Jediné co nezávidím porotě je to, že to musí ochutnávat často studené, ale útěchou je to chození během vaření, a tak snad ví, jak to chutná teplé.
A to že se něco natáčí několikrát a že to trvá hodiny? S tím ten soutěžící musí počítat, ani herec to nemá na první dobrou a trvá to. A soutěžícímu musí být jasné, že výsledek musí být atraktivní pro diváka.
Takže mě to neva, RS budu sledovat dál a budu doufat, že fatální chyby VV4 se už nebudou opakovat.

7
W - ten správny
Reagovat

5 – a v tomto ja súhlasím s Kali, aj keď som tušil a vedel o niektorých veciach, takto potvrdené je to fakt o ničom :/

Scalex – vďaka za rozhovor :)

8
Ajvngou
Reagovat

Pecka.

I přes všechny ty věci, o kterých jsem tak nějak v hloubi duše věděl a cítil jsem je, je to pořád tak dobrá show, že prostě tyhle věci řešíte, a ž když to skončí. Prostě to šlape. Možná by nebyl od věci článek k CZ MC.

9
Simon
Reagovat

Díky za osvětový rozhovor :-)
To by si měli přečíst všichni, kteří potom vášnivě diskutují v komentářích a spekulují o tom ci onom… ;-)

10
raf
Reagovat

4 – Není přece jen rozdíl třeba mezi Masterchefem a Survivorem? Nepochybuji, že i v Survivorovi je nějaká produkční část celé show – četl jsem např. (nevím zda pravdivý) nějaký denní plán natáčení – kdy kdo kde bude. Kdy kmen odvezou na kmenovou radu, kdy tam přivezou porotce apod. Nepochybně jsou i pokyny, kdy se natočí komentáře soutěžících během hry. Možná by i opakovali soutěž při nějaké technické chybě. Ale vlastní story musí být reálná – živly jsou reálné, nedostatek jídla je reálný (koneckonců viditelně hubnou), nepomoc štábu je reálná (asi i v pravidlech – kdy se volá lékař apod.), vzájemné vztahy, které jsou kolikrát vidět iv live show po pořadu. Že to možná někdo víc hraje (na popularitu), to asi ano. Třeba jsem kolikrát nevěděl, co si mám myslet o Russelovi. Nevím, zda mu štáb mohl radit, jak má provokovat apod. Ale obecně se mi základ té hry – tedy zejména psychologicko-sociální aspekt hry dojít do konce tak, aby mě soupeři volili, zdá ne moc ovlivnitelný. Jen těch zvratů na kmenovkách co bylo. Nevím, jak hodně může štáb třeba radit soutěžícím. No, zajímalo by mě hodně ze zákulisí SURV nebo TAR., tak snad bych nebyl zklamaný:-)

11
pernik
Reagovat

Diky moc za prilezitost se trosku podivat do zakulisi souteze.

12
Lucie
Reagovat

Dekuji moc za super rozhovor!

Přidat komentář