Panáček v reality show

MasterChef US – Velký rozhovor o zákulisí (1.část)

14. Listopad 2013 | napsal(a): | reality show: MasterChef Česko

[singlepic id=7901 w=420]

Kdyby vám někdo říkal, že kouření je škodlivé, tak… tak má samozřejmě trochu pravdu, ale tento článek je důkazem, že může být i užitečné. Kuřáci klasických dýmek jsou ohrožený druh a tak se scházejí na diskuzních serverech, kde o své ušlechtilé neřesti diskutují. Když jsem v jedné zahraniční dýmkařské diskusi nadhodil, že jsem si právě zapálil dýmku a pustil si k tomu další díl amerického MasterChefa, ozval se mi jeden americký fajfkař se slovy: “Tak promiň za ten přešlap, co jsem tam udělal při stříhání.”  Takovou příležitost jsem si nemohl nechat ujít, takže následovalo několik plodných debat s jedním z těch, kteří nejvýrazněji ovlivňují výslednou podobu pořadu a z nich jsem zkompiloval níže uvedený rozhovor. S publikováním rozhovoru, který vyjde “v jakési pidizemičce někde v Evropě” souhlasil, jen prosil o nezveřejnění jména, aby nebyl “dogooglovatelný” – díky tomu pak byl mnohem sdílnější. Věřím, že rozhovor se střihačem “Johnem Smithem” oceníte i navzdory tomuto pseudonymu.

Ještě chci na začátku upozornit, že v rozhovoru mimo jiné padne i informace o vítězi poslední řady. Pokud amerického MasterChefa sledujete například v českém překladu na gordon.ura.cz a ještě jste neviděli finále (a chcete být překvapeni), nechte si tento můj článek na později.


Nakolik je to, co vidíme v MasterChefovi, realita a nakolik show?

Tak samozřejmě je tam celá řada míst, kde divákovi předkládáme něco dramatičtějšího, než je realita. Například závěrečných deset vteřin dokončování pokrmu – ve skutečnosti záběry, které se během odpočítávání objevují, pocházejí z posledních 2-3 minut. Občas si můžete všimnout, že na počátku těch deseti vteřin někdo teprve začíná nandávat na talíř a přitom má nakonec nádhernou prezentaci, která mu určitě zabrala mnohem delší dobu. Je to trochu podfuk na diváky, ale z kontrolních projekcí máme ověřeno, že je to divácky stále atraktivní.

A co vztahy mezi soutěžícími?

Určitá rivalita a vzájemné sympatie i antipatie tam jsou, ale obecně lze říci, že taková nevraživost, jakou občas vidíte v pořadu, tam ve skutečnosti není. Soutěžící nejsou do hry vybíráni jen podle kulinárních schopností, ale také podle mimiky, gestikulace a výrazových prostředků. Zkrátka než vzít tichého mlčenlivého “autistu” bez emocí, který umí geniálně vařit, to spíše dostane přednost někdo, kdo je trochu ňouma, ale při dotáčkách v zákulisí se umí senzačně rozčilovat a prožívat každé vítězství či prohru. A dost často té zdánlivé nevraživosti pomůže i šikovný střih.

Jak konkrétně?

Kameramani pořizují spousty záběrů soutěžících jak při vaření, tak při postávání nahoře na galerii. My pak máme k dispozici z každého pořadu širokou škálu “obličejů”, které můžeme použít tam, kam se to hodí. Takže Natasha třeba něco řekne a my za to zařadíme Krissino ironické ušklíbnutí – i když ve skutečnosti to ušklíbnutí proběhlo třeba až za dvě hodiny a s Natashou nemuselo mít vůbec nic společného.

[singlepic id=7898 w=420]

Tyhle “vzdálené” střihy ale mohou být ošemetné, ne?

Ano, povedla se mi jedna věc, které si pozorní fanoušci ihned všimli. Bylo to v dílu, kdy v eliminačním testu vařil Jordan a měl na sobě oranžové oblečení. Cosi řekl a já za jeho slova zařadil reakci Krissi z galerie. Jenže jsem si nevšiml, že používám záběr z doby, kdy už byl Jordan v bezpečí a také na galerii – a dokonce na tom záběru Krissi je vidět, že vedle ní stojí někdo v oranžovém oblečení. Sice ta osoba není vidět, ale z oblečení je naprosto jasné, že je to Jordan. Tohle byl můj největší přešlap.

 

Teď bych se chtěl dozvědět něco o těch komentářích, které soutěžící pronášejí ve skladu během vaření. Kdy jsou natáčeny?

Ve většině případů jsou natáčeny pár desítek minut až hodin po skončení soutěžního vaření. Je dobré, aby měl na sobě člověk stejné oblečení, jaké měl při vaření. Občas se tyto záběry natáčejí až druhý den, ale nevypadá to dobře – jiné oblečení, jiné líčení, ženy mají jiné účesy. Je pak vidět, že to bylo dotáčeno úplně jindy.

 

A jak to natáčení komentářů probíhá?

V televizi to není vidět, ale na place je opravdu velká spousta lidí. Je tam řada asistentů, která si dělá poznámky o nejvýraznějších momentech dne. Jednak vytvářejí poznámky pro nás střihače, abychom v záznamech co nejrychleji našli to, co potřebujeme, jednak dělají poznámky pro dramaturgy a právě pro potřeby těch komentářů. Takže do poznámek uvedou, kdy se někomu něco povedlo, kdy nepovedlo, kdy nastala hádka, konflikt, kdy se něco připálilo na pánvi, kdy někdo z porotců něco řekl a jak na to soutěžící reagoval.

[singlepic id=7896 w=420]

Když pak skončí natáčení soutěžního vaření, soutěžící jeden po druhém chodí do skladu a tam jim dramaturgové říkají, k čemu se mají vyjadřovat. Tahle část natáčení právě vyžaduje největší herecké schopnosti, protože přestože soutěžící před malou chvílí prohrál, teď musí “machrovat” a vyjadřovat se k tomu, jak to soupeřům natře. A o minutu později už natáčí pasáž, kdy je zkroušený a přiznává prohru.

 

Střihačskou práci v MasterChefovi dlouhodobě obdivuju. Máš nějaké pracovní fígle, které ti střih usnadňují?

Vyrobil jsem si do svého stříhacího programu časové šablony. Například mám šablonu pro záběry před reklamou a po reklamě. Ty, kde se v rychlém sledu prostříhávají tváře soutěžících, jejich pokrmy a k tomu tváře porotců. Po té spoustě pořadů už vím, kolik času má který záběr trvat, takže mám šablonku, která vypadá jako časová osa, na které jsou vyznačené úseky a je tam poznámka, co do kterého úseku patří. Takže to vypadá nějak takto:

… 2.3s jídlo prvního soutěžícího, 1s tvář prvního soutěžícího, 2.0s jídlo druhého soutěžícího, 2s tvář druhého soutěžícího, 1s Joeova tvář, 2.0s jídlo třetího soutěžícího, 2.3 tvář třetího soutěžícího, 3s Gordonova tvář…

Já pak do této šablony doplním konkrétní záběry z daného dílu a vím, že i kdybych na ty časy už nesáhl, bude to fungovat. Ve skutečnosti se ale i tak řídím hlavně citem a když do šablony doplním záběry, tak si s tím stejně trochu pohraju. Záleží totiž i na komplikovanosti jídel. U jídla se složitou prezentací musím nechat divákovi o něco více času si talíř prohlédnout, než když jde o něco jednoduchého. Kromě toho se snažím sladit obraz s podkresovou hudbou. Nebo naopak, někdy hudbu upravujeme, aby se hodila k dění na obrazovce. Aby výrazný úder na buben zazněl ve chvíli vizuálně výrazného střihu.

 

Jsou porotci k dispozici soutěžícím po celou dobu soutěže?

Samozřejmě, že ne. Jsou to hvězdy, které přijedou na natáčení a po jeho skončení zase mizí. Ale neznamená to, že by se soutěžícími netrávili nějaký čas i mimo kuchyň MasterChefa. Občas je navštěvují v jejich ubytovně nebo pořádají kuchařské kurzy. Soutěžící mají k dispozici nejen velkou knihovnu s kuchařskými knihami z celého světa, ale také se pro ně během soutěže koná několik přednášek, kdy jim porotci vyprávějí o správném používání některých surovin, předvádějí komplikovanější techniky a samozřejmě občas utrousí i nějaké dobré rady o restauračním byznysu – které soutěžící přímo hltají, protože řada z nich chce mít vlastní restauraci a nedovedou si představit, jaké náročné věci budou muset řešit.

Za soutěžícími jezdí třeba i účastníci minulých řad. Mihnou se v pořadu jako hosté, ale dají pak v zákulisí soutěžícím spoustu rad. Například Christine, nevidomá vítězka minulého ročníku, byla pro letošní soutěžící hodně inspirativní.

 

[singlepic id=7900 w=420]

 

Vyhraje vždy ten nejlepší kuchař?

Upřímně? Ne. Řada skvělých kuchařů se nedostane přes castingové kolo už jen proto, že je vidět, že by se s nimi nedalo spolupracovat. Představují si, že natáčení vypadá jako sestříhaný díl a že tedy přijdou, něco uvaří a za hodinku je hotovo. Nevědí, že ve skutečnosti stráví natáčením celý den, že tam bude spousta prostojů a nudného čekání a že to bude více vysilující, než si dovedou představit.

V téhle soutěži vždy budou hrát prim tři druhy lidí. Lidé se silným příběhem, jako Hà Huyền Trân aneb Christine Ha nebo Luca. Lidé zábavní – jako Ben Starr, Ryan “Chuťový výtah” Umane, a opět Luca. A lidé s progresem, kteří jsou na začátku jen lehce nadprůměrní, ale udělají obrovský pokrok. Což třeba v poslední sérii byl opět Luca a to je důvod, proč to celé vyhrál. Byl sympatický, zábavný, velice se zlepšil a navíc měl hned dva příběhy – jeden o Italově Americkém snu a druhý o tom, že ve třetí sérii pohořel hned na začátku a čtvrtou sérii vyhrál. Všichni v týmu jsme v poslední třetině soutěže věděli, že tohle MUSÍ skončit vítězstvím Lucy a že když budou porotci při nějakém hodnocení na vážkách, tak se vždy přikloní k Lucovi, protože ho zkrátka není možné vyřadit.

[singlepic id=7902 w=420]

/… pokračování rozhovoru příště… Ještě více o tom, proč vyhrál Luca, proč se Savannah zjevila uprostřed soutěže nebo na co všechno musí střihač MasterChefa ještě dávat pozor …/

Scalex

Miluju reality a talentové show a Panáček je jednoznačně nejvýznamnějším médiem u nás, které se tomuto žánru věnuje. Takže je jasné, že jsem se sem musel nakýblovat. Nejraději mám pěvecké soutěže, kontejnerovky a kuchařské show. Nenávidím blbce a sport.

MasterChef Česko

Diskuze k článku

Počet komentářů: 13
1
Ajvngou
Reagovat

Zajímavé! Těším se na druhý díl.

2
r@dim
Reagovat

Super, moc díky.

3
Katynka
Reagovat

Tuto reality show mám moc ráda a tento rozhovor byl pro mě obrovským překvapením. Děkuju Scalexi a těším se na další. Ostatně umíte vždy překvapit.

4
VojtaP
Reagovat

wow, to fakt čumím, dobrá haluz natrefit na někoho takového :) Rozhovor fakt super a těch detailů. Mnoho věcí se už dalo odvodit při sledování, ale je dobré mít potvrzené vlastní konspirační teorie :D
Taky by nebylo od věci, aby se vyjádřil, proč jde vždy z úvodních titulků poznat, kdo bude v závěrečném testu po týmovém úkolu? Jinak jeho práci taktéž obdivuju, MC je sestříhaný fakt skvěle a článek bych doporučil našim tvůrcům…

5
Anarvin
Reagovat

Skvělý rozhovor, díky. Kdyby bylo možné se dodatečně optat, zkus se zeptat, proč Fox u svých reality-shows trvá na tom, aby se po reklamě rekapituloval dosavadní průběh dílu. To mají američané tak krátkou paměť, nebo se tak strašně spoléha na diváky, co přepnou progaram? Je to hrozné mrhání časem, když se ten čas sečte, stihli bychom například hodnocení dalšíhou soutěžícího. Jsem rád, že alespoň CBS tohle nedělá.

6
vubrus
Reagovat

dobra prace !!!

7
Lady XL
Reagovat

Velké díky!!! Tenhle pořad na stránkách Gordon… přímo hltám a vše kolemmne zajímá. Z blogu Bena Starra se dalo vyčíst, že je vše „kapánek“ jinak, že nevyhrává nejlepší… To byl pohled soutěžícího, přeložený překladačem :-( a hlavně pojednávající o sebevraždě jednoho z účastníků předešlé řady.
Takže tohle jsem s chutí přečetla a ještě jednou velké díky a těším se na další díl.

8
W - ten správny
Reagovat

Dík moc za rozhovor, Masterchefa nesledujem, ale je fajn precitat si nieco o tom, ako to funguje.

9
Scalex
Reagovat

6 – Anarvin – Zeptal jsem se. Až vyjde druhá část článku, dočteš se to. 8^)

10
Kapi
Reagovat

Zajimavy rozhovor a informace. Potvrdili mi vetsinu toho, co jsem si o techto show a jejich tvorbe myslela a prestala je postupne sledovat a prozivat, protoze jsem tusila, ze je to presne takhle „zmanipulovane“. Zvlast ty americke (nova se to pokousi napodobit ale uplne marne).
Ty rozhovory (stejne jako v urcite v Survivorovi, kdy je to herecky vykon po skonceni vseho me vzdy odrazovaly nejvic a prikladala jim stale mensi vahu stejne jako prostrihum na usklebky a reakce kohokoliv na cokoliv. Nakonec clovek zjisti, ze je v tom pravdy a skutecnosti tak malo, ze po selekci techto figlu na zabavnost je to o nicem. Stejne to muze byt s vysledkem a vyhercem. At Masterchef nebo Survivor nebo treba Topmodelka.

Vsechny ty sablony a typy soutezicich, zvraty, akce… uz se na to neda koukat, kdyz clovek vi jak je to umele. Ano je to RS v TV, ale nedokazu se pres tyhle čachry prenest a radovat se z vyvoje, ktery byl ve skutecnosti jinak a spoustu toho nevidime nez vidime.

11
sin_siob
Reagovat

Paráda, je úžasný mí takovouhle možnost a moc děkuju, že jsi toho hned chytře využil a zjistil co se dalo :D jako mnozí další jsem i já tušila, jak to asi chodí, ale přeci jen jsem se neubránila tomu, být trochu zklamaná z potvrzení domněnek…Masterchefa miluju a určitě se budu dívat dál, ale mrzí mě, že ta soutěž není „tak úplně fér“.. na druhou stranu je to vážně Show s velkým S, na kterou se dokážu 45 minut dívat naprosto fascinovaně a často se zatajeným dechem..což je vlastně i díky skvělému střihu :)

12
Simon
Reagovat

Skvělý rozhovor

13
David
Reagovat

Tak tenhle rozhovor byl velkým zklamáním. Masterchef u mě právě teď hodně klesl. Prej soutěž o nejlepšího amatérského kuchaře.. A jestliže to takhle funguje u masterchefa, určitě to bude fungovat ve všech reality show s Gordonem. Velký zklamání.

Přidat komentář