Panáček v reality show

5 nejlepších filmových písní nominovaných na letošní Oscary ! (video)

31. Leden 2013 | napsal(a): | reality show: Panáčkovo videobraní

[singlepic id=5787 w=420]
Jsme sice blog o reality show, ale jelikož tu komentujeme také hudební show a jiné hudební počiny, tak jsem si řekl, že bych vám mohl nabídnout pohled na písně bojující o nejslavnější trofej z oblasti filmů, tedy filmové písně bojující o Oscara. Malinkatá odbočka od reality show do světa filmů.

O zlatého plešouna se na konci února popere celkem pět songů. Každá kategorie má svého favorita a ne jinak tomu je i v kategorii Nejlepší píseň. I přes velkého favorita si můžeme celou pětku představit.

Adele – Skyfall (z filmu Skyfall)

Bezesporu největší favorit letošního vyhlašování. Snad nikdo nepochybuje, že by si Adele Oscara za tuhle parádní pecku neodnesla. K vítězství by mělo i pomoci 50leté výročí agenta s povolením zabíjet, který se už půl století pohybuje mezi diváky, a také to, že píseň z Bonda byla naposledy nominována v roce 1982. Adele z počátku nechtěla vůbec spolupracovat kvůli velkému očekávání od titulní písně, ale pak si vše rozmyslela a do práce se pustila se vší parádou. Celý song si napsala sama s pomocí producenta Paula Epwortha a do světa ho vypustila 5.října 2012. Vznik písničky provázela řada spekulací. Filmaři neustále mlžili, kdo že bude song komponovat, jak se bude jmenovat a kdo ho bude zpívat a kdo jak moc na ní pracuje. Všechno rozsekla sama zpěvačka, když vše na Twitteru osvětlila. Skyfall byla nahrána v londýnské Abby Road 77 členným orchestrem. Kritika song miluje, skladba vyprášila mnoho míst ve světových hitparádách, posbírala několik cen a Oscar by měl být už jen finální třešničkou na dortu. Adele filmovou hitovku zazpívá živě na předávání Oscarů.

Hugh Jackman – Suddenly (z filmu Bídníci)

Bídníky od Victora Huga natočilo už mnoho filmových a divadelních štábů z celého světa. V roce 2012 se do světového románu pustili Britové, aby zase jednou složili poctu muzikálovou formou. Nabrali do hereckého ansáblu mnoho hvězd. Filmová akademie nominovala píseň Suddenly z celkového počtu 50 písní z filmu. Osobně jsem čekal, že díky Susan Boyle se do nominace dostane I Dream a Dream, protože píseň totálně zpopularizovala, ale to je už tak ošlehaná klasika, že ji Akademici nechali u ledu. Zajímavé na celém muzikálu je, že veškeré písně z filmu jsou autentické a zpívané přímo na natáčení. Čili žádné dopěvky přidané ve studiu, ale vše bylo zpíváno ihned na místě. Filmaři chtěli, aby písně byly syrovější a autentičtější. Suddenly tedy nazpíval sám herec Hugh Jackman a na to, že je to neprofesionál, tak zpěv není špatný. Suddenly nejspíš plešouna nezíská, protože Bídnici už za celou svou muzikálovou existenci nasbírali tolik cen, že se to dá těžko spočítat. Navíc písnička sama o sobě nemá takovou razanci, když si ji pustíte jako samotný kus, ale je lepší když ji máte v kontextu s dějem filmu. Dle mého by byla I Dream a Dream v podání Anne Hathaway mnohem větší sázka na jistotu, protože lepší hudební kus s celkovou scénou ve filmovém muzikálu dlouho nebyl. Pro zajímavost, herečka na konkurzu svojí interpretací rozbrečela celou porotu.

Bombay Jayashri – Pi´s Lullaby (z filmu Pí a jeho život)

Pi´s Lullaby je titulní píseň výše zmíněného filmu. Píseň je nazpívaná v tamilštině a sama zpěvačka Bombay Jayashri si napsala celý text. Zadání od režiséra znělo, že píseň musí vyzařovat náladu a emoce. To se určitě autorce povedlo, protože tímto songem se dostáváme do snů hlavního hrdiny. Někdo by řekl, že je to utahaný cajdák, ale v kontextu s kulturou a s vyzněním songu to nemohlo být lepší. Uvolněnou a příjemnou atmosféru písnička určitě vyzařuje. Píseň a autorka však čelí tvrdé kritice, že prvních osm řádků není originální kompozice, ale převzatá pasáž z jedné slavné tamilské ukolébavky. Autorka se však dušuje, že vše napsala tak, jak jí srdce přikázalo. Avšak mnoho lidí ji nevěří, protože po rozborech obou písní se došlo k názoru, že podobnost tam je. Tím song ztrácí zřejmě veškeré naděje na úspěch, protože Akademie by zřejmě svou cenu nedala plagiátorům. Přes toto všechno je píseň příjemná na poslech a rozhodně neurazí.

Norah Jones – Everybody Needs a Best Friend (z filmu Ted)

Norah Jones je slavná zpěvačka, která píše texty, hraje na piano a je příležitostnou herečkou. Zpívá jazz, pop a country. Za celou svou hudební kariéru už prodala přes 50 milionů alb a posbírala devět cen Grammy. Celý soundtrack je složený z různých neoriginálních songů, které zpívají různé hudební celebrity. Titulní píseň dokonce upravoval sám režisér, aby se více hodila k ději filmu. Zajímavé jazzové aranžmá k úspěchu nepovede. Song je sice dobrý, ale samotný film Ted spíš boduje jako film, ne hudební zpracování.

Scarlett Johansson – Before My Time (z filmu Chasing Ice)

V Čechách a na Slovensku téměř neznámý dokument Chasing Ice dokázal svou titulní píseň procpat do nominace na nejlepší píseň roku. Chasing Ice je poctou slavnému americkému fotografovi Jamesi Balogovi, který se zejména proslavil v roce 2007, kdy založil projekt Extreme Ice Survey, kde na mnoha fotografiích a videích dokazuje globální změny klimatu na ledovcích. Jeho projekt je uznávaný mnoha vědci i jinými odborníky. Píseň Before My Time nazpívala slavná herečka Scarlett Johansson. Dle mého názoru, je to jediný song, který by mohl konkurovat Adele.

Kdo Oscara vyhraje?

Asi není jasnějšího favorita než Skyfall od Adele. Všechny okolnosti zpěvačce i filmu nahrávají. I vzhledem k tomu, že nejlepší bondovka posledních let byla Akademiky naprosto ignorována, tak si myslím, že se budou chtít revanšovat aspoň plešounem za nejlepší filmový song. Ač mám Skyfall moc rád, tak Before My Time mě naprosto uhranulo a jestli bych měl přát Oscara někomu jinému než Adele, tak to bude určitě Scarlett Johansson, protože je to neskutečně krásná píseň, obsahující snad tunu emocí. A který song se líbí vám?

Merťas

Začít koukat na zahraniční talentové show byla má zhouba i radost. Vystoupil jsem z našeho vakua a nakoukl za hranice a objevil jsem neobjevené. Lidé plni uměleckého nadšení ve všech směrech, kteří svou část ze sebe předávají dál světu. Nejdříve jsem sledoval sám, ale pak se objevil Panáček a od roku 2011 už sám talentové show nesleduji.mertas024@gmail.com

Panáčkovo videobraní

Diskuze k článku

Počet komentářů: 5
1
nee
Reagovat

Before My Time…….“uhranulo“ je opravdu to správné slovo i pro mě.

2
přiznivec.obecny
Reagovat

No, tak to byly krásný věcičky. Scarlet je pro mě velké překvapení. Úžasná komorní, jemná, interpretace. Od ní bych chtěla, aby zpívala. Mám ji ráda jako herečku, ale tahle její stránka je pro mě nesmírně zajímavá. Adele se ta skladba povedla a s tím orchestrem je to ještě víc umocněný, dokončený do dokonalé harmonie. Mě tam nic nechybí, nic nepřebývá. Hugh je dalším překvapením, protože umí vyprávět a projevit řadu různých emocí od smutku až po smutnou ironii vedoucí k zoufalství. Bombay mě zaujala, ale moc nerozumím tomu stylu a tak tuhle píseň musím dát stranou, protože to by bylo pro mě na opakovaný poslech. Mě se prostě nepovedlo vnímat si tu skladbu vcelku (byť tu dobrou kompozici cítím). Bude to určitě tím cizím folkrórem.
Nejvíc se mě líbí Adele, protože její hlas, hudba utvářejí krásný souzvuk a i skladba je na ten celkový harmonický souzvuk koncipovaná. Mám za to, že se všechno podřídilo tomu nejkrásnějšímu – hlasu s krásnou barvou a to asi musí být velký umění něco takovýho docílit.

3
Nikola
Reagovat

Držím palce Adele, ale Before my time mne příjemně překvapila, moc pěkná píseň.
Jinak pár poznámek k článku.
I dreamED a dream být nominovaná nemohla, protože to je originální píseň muzikálu a nebyla napsána speciálně pro tenhle film. Suddenly je úplná novinka, byla napsána přímo pro film, proto jako jediná mohla být z Bídníků nominována, taková jsou pravidla. Jinak Hugh Jackman je profesionál, vystudoval akademii múzických umění, začínal jako muzikální herec a odnesl si cenu za nejlepšího muzikálního herce a cenu Tony, takže bych ho opravdu neoznačovala za neprofesionála v rámci muzikálů.

4
přiznivec.obecny
Reagovat

3 Tak ohledně Hugha, že je vystudovaný v muzikálu a že to dotáhl i na ocenění, tomu se podle ukázky vůbec nedivím
:-)

5
dishy
Reagovat

3 – Tak jsem si napsala hezky odstavec o tom, že nominaci může získat jen původní píseň o tom, že božský Hugh je profesionál ve zpěvu a pak mě napadlo projet si komentáře :-D

Každopádně já fandím Adele, na rozdíl od áchající většiny, mě Scarlett nebere jako herečka ani jako zpěvačka, je to hezké komorní, ale i kdyby, tak jí dávám třetí místo:) Adele, Hugh, Scarlett.

Přidat komentář