Panáček v reality show

Solitary 2.0 – Jak se žije na samotce

12. Prosinec 2007 | napsal(a): | reality show: Solitary

Pokud si myslíte, že v žánru kontejnerových reality show se už nedá vymyslet nic nového, pak jste asi ještě neviděli nejextrémnější show současnosti, Solitary. Soutěžící v ní dobrovolně podstupují náročné testy psychické a fyzické odolnosti, které štáb posouvá až na samotné hranice jejich úplného vyčerpání. Ne nadarmo tomuto pořadu někteří diváci přezdívají „televizní verze filmu SAW“. Šéfové americké stanice FOX Reality projevili hodně odvahy, když v roce 2006 uvedli první řadu této soutěže na televizní obrazovky. Letos koncem léta odvysílali druhou řadu, nazvanou Solitary 2.0, do níž se na castinzích přihlásilo několikanásobně víc odvážlivců, kteří si toto týrání chtěli vyzkoušet na vlastní kůži. Přitom na toho, kdo ve hře vydrží nejdéle, čekala poměrně malá výhra, 50.000 dolarů (zato v jiných reality show se účastníci moc nenadřou a vyinkasují rovný milión).

Hry se účastní devět soutěžících, kteří jsou zavřeni do umělého prostředí pod neustálým dohledem kamer. Tím ale jakákoliv podobnost s Big Brother končí. Soutěžící totiž nežijí spolu, dokonce se navzájem ani nikdy nesetkají, protože každý je zavřen do malé osmistěnné cely, kde je naprosto izolován od okolního světa. Společnost mu dělá jen neosobní hlas centrálního počítače VAL, který má toto vězení na starosti. A svou roli dozorce vykonává opravdu pečlivě. Hned na úvod všechny vězně (ačkoliv jim vtipně říká „hosté“) poníží tím, že jim vezme jejich identitu a místo jejich skutečných jmen jim přidělí čísla od 1 do 9, kterými se musí dále hlásit. Jejich životy jsou od té chvíle jenom ve VALových rukou, rozhoduje, kdy se bude jíst, kdy mohou jít spát, řídí teplotu a umělé osvětlení v každé cele. Soutěžící bez možnosti spatřit denní světlo brzy ztratí pojem o čase. Například první dny jim VAL nedovolil vůbec spát (a když začali usínat, tak jim za trest několik hodin pouštěl nekonečnou zvukovou smyčku nervydrásajícího pláče malého dítěte). Teprve pak se nad nimi smiloval a umožnil jim spát. Po pouhých patnácti minutách jim ovšem rozsvítil a bezostyšně jim tvrdil, že spali patnáct hodin. Někteří soutěžící se skutečně po tomto vydatném spánku cítili odpočatí. Podobných psychologických hrátek měl VAL připraveno několik, nikoho ze soutěžících ovšem v cele násilím nedržel, kdykoliv mohli stisknout na stěně červené tlačítko a vězení navždy opustit, tím se ale sami připravili o případnou finanční výhru.

Hlavní náplní jejich pobytu byla ale série experimentů. V každém díle plnili nejdříve psychologické testy, zaměřené na jejich paměť a koncentraci (například co nejrychleji se naučit nazpaměť větu o 57 slovech, sestavit opatrně dráhu ze 400 kostek domina nebo odemknout padesát visacích zámků pomocí svazku padesáti růzých klíčků). Kdo tento úkol splnil jako první, vyhrál imunitu a nemusel podstoupit následnou „léčbu“. Touto „léčbou“ byl fyzicky náročný úkol, který probíhal tak dlouho, dokud to někdo ze soutěžících nevzdal a nestiskl červené tlačítko. Například hned v prvním díle museli soutěžící bez hnutí stát bosky na desce poseté kovovými kolíky, které jim po několika hodinách působily nesnesitelnou bolest. Protože ale byli soutěžící umístěni v samostatných celách, nikdo si nemohl být jistý, jestli už někdo dávno úkol nevzdal, proto bojovali s bolestí dál. Ten, kdo to nevydržel a stiskl červené tlačítko, mohl jen doufat, že mu VAL oznámí, že právě on nebyl ten první, kdo úkol vzdal. Pokud to neodhadl dobře a byl první, musel hru okamžitě opustit. Ale ani po jeho odchodu úkol neskončil, VAL nikomu neoznámil, že už to někdo vzdal, takže se zbývající soutěžící trápili ještě několik dalších hodin! Bojovali tak hlavně sami se sebou, do soutěže se přihlásili právě proto, aby objevili své limity.

Všechny úkoly štábu byly sice dopředu odzkoušené a schválené zdravotníky a psychology, ale stály opravdu za to. Například přeskok přes švihadlo, přičemž toto „švihadlo“ mělo podobu těžkého lana, kterým se přivazují zaoceánské lodě v přístavu. Cílem bylo jakýmkoliv způsobem lano otočit kolem svého těla, počet otoček se s každým dalším levelem zvyšoval. Kdo to nestihl ve stanoveném časovém intervalu, byl potrestán bonusovým kolem, kdo vysílením padl, musel stisknout červené tlačítko.

Po většinu času dostávali soutěžící speciální vězeňskou stravu v podobě tyčinky obsahující všechny potřebné živiny, ale absolutně bez chuti. V rámci jedné léčby se mohli těšit na jejich nejoblíbenější jídla- ovšem rozmixované do nechutného koktejlu. Úkolem bylo vypít skleničku této zvlášní směsi. Zpočátku to šlo dobře (rozmixovaný banán), jenže v dalších kolech přibývala oblíbené jídla ostatních hráčů (slanina s vejci, jogurt, suši, cheesburger, smažené kalamáry, …) a vypít skleničku bylo stále obtížnější. Tak se pokračovalo stále dokola, dokud to někdo nevzdal (respektive vzbouřil se jeho žaludek) a nestiskl červené tlačítko.

Nápor na žaludek byl ale také jiný úkol, v němž VAL soutěžícím stále dokola na obrazovce pouštěl krátký videosnímek, poskládaný ze záběrů, které byste raději něchtěli vidět před spaním. Připomínalo to něco jako video, které se vyskytovalo v japonském hororu Ring (nebo něco, co by natočil režisér David Lynch). Bylo dost hrozné vidět krvavý snímek jen jednou, ale soutěžící dostali sadu fotografií z tohoto filmu a měli za úkol je seřadit tak, jak šly záběry po sobě, takže na snímek museli stále myslet.

Podobné znepokojivé pocity mohli mít také televizní diváci při sledování jiného léčebného úkolu. Soutěžící v něm byli připoutáni k dřevěnému křeslu a v ústech měli vložený míček. Nepřitozeně rozevřená čelist začala po několika minutách strašně bolet, ale daleko horší pro soutěžící byl pocit naprosté bezmoci, kdy jim z úst nekontrolovaně tekly sliny. Z tohoto ponižujícího zážitku někteří málem skutečně začali šílet a úkol raději vzdali. Autoři této show mají někdy opravdu zvrácené nápady.

S každým dílem se počet hráčů snižoval, až zbyli jen dva finalisté, kteří si to rozdali v závěrečném úkolu. A z předchozích odstavců můžete usoudit, že to nebyla žádná procházka růžovým sadem. Čekalo je poležení na houpací síti tvořené třemi kovovými řetězy, které se jim po několika desítkách minut nemilosrdně zařezávaly do kůže na zádech. Ten hráč, který na tomto lůžku dokázal vydržet nejdéle, vyhrál a mohl si převzít šek na tvrdě vydřených 50.000 dolarů. Možná se z tohoto článku může zdát, že je tato show hodně drastická podívaná, ale ve skutečnosti obsahuje i dost vtipných momentů, například suché hlášky „nezaujatého“ počítače VALa, který si rád hrajé se soutěžícími jako kočka s myší. Nejen z tohoto důvodu stojí za to podívat se příští rok na Solitary 3.0. Ale na castingu mě teda určitě neuvidí!

videa ke stažení

Trailer na Solitary 2.0 (YouTube)
Upoutávka na Solitary 2.0 (YouTube)
Jeden z úkolů z první řady Solitary (YouTube)
– Všechny epizody ke stažení

Solitary

Diskuze k článku

Počet komentářů: 22
Reagovat

Šílené a skvělé zároveň, netušíš TK, jakou tohle má sledovanost? Průměr? Velmi vysokou?

2
Lucka
Reagovat

Bezva soutěž – hlavně at to nekupujou naši – zas by z toho byl jen paskvil.

3
Lukáš Franta
Reagovat

Vpodstatě podle fotek BDSM reality show:-) SAW verze je taky dobré přirovnání, napadla mě ještě KOSTKA. Každopádně jsem lehce v šoku, teď už jen čekám, kdy dostane Stephen King peníze za práva na reality show RUNNING MAN.

4
TK
Reagovat

to SUNíčko:
tak výsledky sledovanosti jsem nikde nenašel. Placená televize FOX reality přece jen nemá tolik diváků jako třeba NBC, CBS nebo FOX. Kdyby to běželo na těchto celostátních televizích, tak by to určitě vzbudilo větší protesty. Samotná Solitary byla ale dobře přijata jak diváky, tak kritiky, první sezóna se stala TOP 10 nejstahovanější sérií na iTunes.

FOX Reality si může dovolit přijít s takovýmito netradičními pokusy. Uvidíme, jestli se dočkáme i u nás s příchodem nových digitálních televizí, jestli nás některá překvapí také s nějakou netradiční reality show.

5
TK
Reagovat

to Lukáš Franta:
tak nevím, jestli Stephen King dostal skutečně zaplaceno, ale televize SciFi začne v lednu natáčet reality show Run For Money, což má stejný námět.
Bude se odehrávat během 60 minut čistého času a úkolem soutěžících bude utíkat a cestou plnit soutěžní úkoly. V patách jim poběží pronásledovatelé, jichž bude s přibývajícím časem stále víc. Soutěžící dostane peníze za každou sekundu, co bude „naživu“ než ho pronásledovatelé polapí. Odehrávat se to bude v ulicích různých měst, pilotní díl se bude natáčet v ulicích Los Angeles.
Tahle show se vysílala už v Japonsku, tam mají vůbec dost divný nápady.

6
Pattrick
Reagovat

TAk to je pecka.. :)

7
Honzad
Reagovat

Přijde mi až moc! VV a BB byli pro mě vždy o mezilidských vztazích, ale tohle? NE!=)

8
Lukáš Franta
Reagovat

to TK:
Cooool, yeeeaaahhh:-) Vždycky jsem snil o tom, že to někdo natočí, ale přišlo mi to realizačně náročný, protože město je prostě moc velkej prostor… jsem hodně zvědavej.

9
Nick Flyer
Reagovat

A jak dlouho tam byl vítěz?

10
andr3w
Reagovat

jde vám gorilla?

11
Azachiel
Reagovat

..myslim, že kdyby to dávali na jedničce, zas taká katastrofa by to nebyla…eště by si i zvýšili sledovanost…hlavně ať to nebere prima nebo nova. Totálně zpackaný čtyri kontejnerový reality-show stačily…

12
derewi
Reagovat

Zajímavé, neokoukatelné

13
TK
Reagovat

to Lukáš Franta:
řekl bych, že Run For Money se bude odehrávat jen v nějaké uzavřené oblasti několika bloků, asi to nebude přes celé město.

Našel jsem taky jednu ukázku z japonské verze.

A když jsem zmínil podivné japonské televizní pořady, tak by mě zajímalo, kdy někoho napadne natočit skutečný Battle Royale…

14
TK
Reagovat

to NickFlyer:
těžko říct, Solitary se nenatáčí po dnech, ani diváci nepoznají, co je právě za den (jedině tak podle oblečení soutěžících). Klidně mohli plnit několik úkolů v jeden den. Celá show měla osm dílů (+reunion díl), já bych to tipoval, že finalista tam pobyl tak 2 týdny.

Spíš bylo obdivuhodné, jak dlouho vydrželi hráči trpět v rámci léčebných úkolů, například víc než čtyři hodiny stát na kovových kolících…

15
TK
Reagovat

to Azachiel:
Tak Solitary na ČT1 si vůbec nedovedu představit, to by jim Rada dala pěkně mastnou pokutu. Spíše tak na nějaké nové digitální televizi, která bude mít víc odvahy. Nebo třeba na Stream TV.

16
q.Art
Reagovat

Kde se dá shenat? CHCI :D

17
Azachiel
Reagovat

…to s tou ČT1 je asi pravda-no, ne asi,každopádně na STREAMu by na to nesplašili dostatek peněz, si myslím, i kdyby je „popostrčil“ seznam. A když ano, kolik lidí by do toho šlo…?

18
Nick Flyer
Reagovat

to TK:
a nejde udělat nějaký „seznam“ těch úkolů a jak dlouho to vydrželi?

19
Pattrick
Reagovat

Já si myslím, že každá telka, která by do toho šla by mohla mít úspěch. Celkem krátká reality show. Český národ se rád kouká na druhé lidi ve svízelných a drastických situací a jsou strašně nepřející proto by pohled na mučení by každého bavil, no řekněte? Já bych jí dal zelenou

20
Nick Flyer
Reagovat

Tak české televize na to nejsou dost odvážné a když už by koupily licenci, tak by to byl jen slabý odvar. Ale je fakt, že soutěže většinou podle popisu nebyly tak drastické. Hlavní je, jak to ta televize umí prodat. i obyčejné odemykání zámků může být od dobrého týmu pro lidi lákavější, než míček v puse od týmu „Vyvolených“

21
BF
Reagovat

Mam pocit ze „lidi“, obecne, jsou cim dal vice znudeni a vymisleji takove hovadiny.
Ono stat na hrebikach nekolik hodin jenom proto abych vedel co zvladnu a posleze si dat roubik do huby, muze jenom clovek „ujety“, protoze to uz neni ani prirozene ani nic_prinasejici.
Jinak resim dilema jestli jsou ti lidi blazni, masochisti nebo jeste vetsi masochisti a blazni.
Battle Royale jse mi libila ale jenom proto ze to byl film s trochou nadsazky a SAW povazuju za totalni hovadinu.
Ale kdyby to bezelo nekde dosazitelne tak bych se na to asi koukal.
BF

22
TK
Reagovat

Doplněn odkaz ke stažení všech epizod.

Přidat komentář