Panáček v reality show

Recept na bohatství (27.8.): tuhá slepice, shnilé zuby a spousta plivání

28. Srpen 2012 | napsal(a): | reality show: Recept na bohatství

Vzhledem k tomu, že lidstvo se primárně zajímá jen o dvě věci – sex a žvanec – je logické, že šoubyznys se snaží tento zájem patřičně uspokojit. V posledních letech české a slovenské televize zjistily, že už to, že je pořad o jídle, je polovinou zaručeného úspěchu a tak se na nás ze všech stran hrne jedna kulinární pecka za druhou. Se svou troškou do tohoto gastromlýna přišly i TV Barrandov s TV JOJ a pořadem Recept na bohatství.




V podstatě je to variace na Superstar a nevím, nakolik za to může personální obsazení štábu – první castingový díl Receptu byl totiž némlich to samé jako jakýkoliv castingový díl Superstar, jen se tam trochu méně zpívalo.  Ale zběsilý a občas nepřehledný střih, stejný typ čísel na prsou, neustálé skákání v prostoru i čase (které diváka až tak nezajímá – fakt je mi jedno, zda dotyčný patlal pochází z Prahy nebo Košic), hledání mikropříběhů (někdy až vycucaných z prstu za každou cenu, např. lovestory mezi soutěžící a porotcem na základě několika úsměvů), Adeliny rozhovory v zákulisí, no a pak spousta točení se stále stejných záběrů, hlavně odplivování nepoživatelných soust do připravených kyblíčků (jen čekám, trumfne-li některý z porotců montypythonovského pana Créosota) – to vše bylo k nerozeznání od Superstar.

Porotce Mauer vyplivuje nepoživatelné sousto

Tak, prosím, flusněte, prosím.

Do pořadu se přihlásila spousta amatérských i profesionálních kuchařů, každý člověk ale směl přinést pouze jeden recept, který považuje za dokonalý, vymazlený klenot, jež si zaslouží dostat velkou marketingovou podporu a který jednou přiměje Gordona Ramsaye slintat nad česko-slovenskou gastronomií. Ale znáte lidi a jejich soudnost. Stejně jako se do Superstar přihlásí kdejaký kdákal, do Receptu přicházejí i lidé, kterým by měl soud zakázat přiblížit se ke sporáku na menší vzdálenost než tři metry. Už první castingový díl na téma Mezinárodní kuchyně nám předvedl nebývalé hnusy nebo vrcholně nenápaditá díla. Co si myslet o člověku, který smíchá špagety s filé, obalí to jako řízek, osmaží a pak to hrdě servíruje porotě? Co si myslet o pánovi, který do soutěže o nejlepší recept přinese těstoviny zalité sýrovo smetanovou omáčkou? Propána, tady se po soutěžících chce gastronomická bomba. Ne něco vybabicovaného, co si plichtí šikulové na vysokoškolských kolejích podle Studentské kuchařky.

Blitíčko s petrželkou

Tohle znám! To jsem viděl na chodníku před hospodou U Beránků!

Před odbornou porotu ve složení Líba Šmuclerová (mediální a marketingová odbornice), Pavel Maurer (gastrokritik a gourmet) a Michal Rabina (uznávaný šéfkuchař) lidi nosili nejen neskutečně hnusná jídla, ale místy dokonce až zdraví nebezpečná – zkažené maso, použité v jednom receptu, by porotcům zrychlilo tep i peristaltiku. Docela se divím, že s dotyčným kuchtíkem relativně slušně vyběhli. Dostat ho do svých pořadů Pohlreich s Ramsayem, nevyšel by dotyčný ze studia živý.

Libuše Šmuclerová provádí čichometrickou zkoušku čerstvosti.

Voní to jako kontejner za masnou v půlce července.

Několik soutěžících dostalo v prvním castingovém dílu o trochu větší prostor než ostatní. Ne u všech to považuju za nutné, zejména v případech, kdy to absolutně nesouviselo s gastronomií, ale dramaturgům to holt přišlo zajímavé. Například příběh ženy, která žila s olašským Rómem a která během prezentace svého receptu stihla odvyprávět celý svůj životní příběh včetně několika vedlejších větví. Porotci útrpně čekali, kdy se jim dáma přestane svěřovat s úskalími, která soužití s odlišným etnikem přináší a předloží jim typické romské jídlo, slepici se speciálním druhem chleba. Ouvej. Slípka byla usušená do absolutní neukousnutelnosti a mohla by směle nahradit pemikan v batozích polárních výprav, tvrdá chlebová placka by pak udělala radost všem milovníkům frisbee, rozhodně však ne milovníkům chleba. Na etnické recepty se porota těšila a romská kuchyně je zajímavá a nápaditá – když se ovšem umí udělat. Což nebyl tento případ. Fuj, pryč, další prosím.

Mistryně světa v sušení slepic

Aha, já to spletla, ta slepice neměla být sušená, ale dušená!

Hoang Tran Tri Cuong si říká Dominik, protože s jeho původním jménem má většina Čechů problém. Do hry přišel s jarními závitky plněnými krevetami. To je trochu škoda, čekal jsem něco originálnějšího, co u nás není tak známé. Tyhle rolky sice byly trochu odlišné od těch zelných závitků, které si dáváme v asijských bistrech v domnění, že tentokrát už nám po nich snad špatně nebude (a ono nakonec zase je), ale až tak výrazná změna to nebyla. Usměvavý kuchtík si ale porotu získal svým nadšením a postoupil do dalšího kola. Jen doporučuju, aby ho příště nezpovídala Adela, protože Dominik u nás žije teprve čtyři roky a horko těžko zvládnul základy češtiny. Slovenština ho pořádně vykolejila a nevěděl, na co se ho ta čtyřikrát vyšší paní než on vlastně ptá.

Vietnamský kuchař Dominik

Toto je Dominik, nebo chcete-li zjednodušeně - Hoang Tran Tri Cuong.

Petr Jachnin je tak trochu světoběžník a ještě za totáče u nás založil první second-hand, kde se navzdory názvu neprodávaly náhradní končetiny pro lidi po úrazu, ale vozily se do nich pytle oblečení ze Švýcarska. Během cest po světě ochutnal kdeco a napadlo ho, že by mohl vyrábět taštičky s náplněmi typickými pro různé světové regiony. Někde mají rádi slano-sladkou chuť, jinde sladko-kyselou, někde cpou do všeho pálivé papričky, někde zase zelí a mletého čuníka… a to všechno chce pan Jachnin nabízet ve svém dobře promyšleném projektu. Porotcům přináší taštičky s mnoha náplněmi, sladkými i slanými, je tu mexiko včetně papriček jalapeños, je tu echt zabíjačka, je tu německé mleté maso se zelím, zkrátka vše možné. Porotce Rabina se na okamžik pozastavuje nad druhem těsta, ale i zde má Jachnin vysvětlení. Lidé sice v podobných pokrmech dávají přednost klasickému lístkovému těstu. Jenže to je tak drobivé, že je člověk po prvním soustu ihned zakydaný spoustou drobků. A tak po mnoha pokusech soutěžící přišel s těstem, které je lahodné jako lístkové, ale nemá jeho negativní vlastnosti. Petr to má propracované od začátku do konce a protože je to i nesmírně dobré, vyslouží si potlesk celé poroty a jasný postup do dalšího kola.

Jachninovy taštičky - chutě z celého světa

Jachnin doufá, že k chutím svých taštiček přidá i zatím nepoznanou chuť vítězství.

Poněkud nepochopitelně na mě působil příběh Martina Kandy. Ten se rozhodl prezentovat svoji skládanou pizzu Calzone jako hotový výrobek zatavený v igelitu a opatřený etiketou. Tedy plus mínus tak, jak by byl dodávaný do distribuční sítě. Obal porotce neuchvátil, poměrně chudá náplň také ne a nepřišlo mi ani, že by se rozplývali nadšením nad chutí. Naopak, Líba Šmuclerová si vyloženě stěžovala na pachuť. Martin se ale hájil tak plamenně, že porota se nakonec rozhodla ho do dalšího kola pustit. Přiznám se, že netuším proč. Buď jim to chutnalo nebo ne a pokud ne, proč Martina poslali dál?

Pizza Calzone v neprodyšném obalu

Adela ví, že to, co je placaté, nemusí být vůbec špatné.

Nejvíc z celého pořadu mě zklamala pasáž s paní Irenou. Ta měla bohužel chrup v naprosto katastrofálním stavu, na čemž se dentistova žena Libuše začala ihned vozit. Režisér čichal příběh plný člověčiny a dal mu velký prostor. Po mnoho minut se tak vůbec neřešilo Irenino jídlo, ale stav její ústní dutiny a důvod, proč péči o své zdraví tak zanedbala. Jenže aby ten příběh opravdu působil lidsky, nesměla by na jedné straně být právě úzce profesionální Šmuclerová. Její vystupování postrádá obyčejnou srdečnost a rozhovor s Irenou připomínal spíš ponižující výslech, po kterém se amatérská kuchařka div nerozbrečela. Libušino prohlášení, že nehodlá jídlo ani ochutnat, protože nejdřív je potřeba vyřešit zdraví a pak teprve soutěž, mi přišlo dost přes čáru. Maurer s Rabinou se to pokusili zachránit, ale správně by měli ochutnat všichni tři, od toho v té porotě sedí. Irenin medailonek končil návštěvou dentisty a Irena říkala, že se zastyděla a jde se svými zubními pahýly udělat alespoň něco. Podle zubařů ale půjde o totální endoprotézu rekonstrukci obou čelistí, což bude pekelně drahé a Irena tvrdila, že právě nedostatek financí byl tou hlavní překážkou, kvůli které se zuby dosud nezabývala. Pořad nám – když už věnoval Ireně tolik prostoru – mohl alespoň prozradit, zda například produkce pořadu na opravu zubů nějak přispěla či nikoli.

Irena a její dentální problém

Nemyslete si, tady Děd Vševěd umí ukázat zuby!

Abych jen nekritizoval, tak musím přiznat, že v prvním díle byly i příběhy, které dokázaly vzít za srdíčko (a za žaludek – v tom dobrém slova smyslu). Marta Tužinská přišla porotcům předvést svůj slovenský sýrový dort. Vše z poctivých čerstvých surovin, z doma ručně vyrobeného sýra, z domácí zeleniny i z na farmě vyrobených uzenin. A k tomu klasický korbáčik, který podle šéfkuchaře Rabiny byl absolutní bomba. Porotci se předháněli se superlativy, nadšení nebralo konce a paní Marta si dojetím pořádně propláchla slzné kanálky. Libuše Šmuclerová řekla, že doufala, že všechna jídla v tomto pořadu budou mít takovouto úroveň. Vystihla tím i můj názor na pořad, já zase doufal, že všechny medailonky a části sestřihu budou tak hezké a poetické, jako ten o Martě. Nakonec to bylo mnohem lidštější, než celý příběh bezzubé Ireny.

Marta Tužinská a její domácí sýr

Řekněte "sýýýýýýýýr!"

V příštím dílu porota vybere z postoupivších soutěžících čtyři nejlepší jídla a kuchtíci se utkají v přímém souboji, ze kterého vzejde nejlepší Čech a nejlepší Slovák, ti si to rozdají ještě jednou a na konci budeme znát vítěze kategorie Mezinárodní recepty. A pak vše začne znovu v další kulinářské kategorii.

Než přijde závěr, ještě musím vyzdvihnout dvě věci. Tou jednou je hudební dramaturg, který vždy vytáhl tu správnou skladbu, kontextově se hodící k dané situaci. Tou druhou je Adela Banášová, která je stále ve výborné formě a skvěle hláškuje. Bohužel opět postrádá rovnocenného partnera. Petr Vágner je sympaťák, ale nahodit Adele vtip neumí, ani když to má ve scénáři. Natož abychom očekávali nějaké improvizace. Velká škoda, protože spousta veselých situací, které Adela rozehraje dobrou hláškou, pak vyjde naprázdno a skončí bez pointy. To fakt není v Česku žádný Pyco?

Petr Vágner a Adela Banášová

Prý by si dal prsíčka nebo stehýnka. A já myslel, že Vágnerovci jsou jen na ryby.

Závěrečné resumé: není to až takový průser, jak jsem se bál. Čekal jsem jen menší podobnost se Superstar. Oba muži v porotě fungují dobře, Šmuclerová o poznání hůře, ale její role se může zlepšit ve chvíli, kdy se nebude jednat o gastronomii, ale o marketing, tedy o návrh obalu, návrh jména produktu a marketingový plán, jak jídlo co nejlépe prodat. Ubral bych na zběsilosti střihů, není to dynamický hudební pořad pro mládež. Chtěl bych vidět více reakcí poroty, více rozpitvávání jídel, méně plivání do kyblíčku. Více prostoru šikovným kuchařům, méně prostoru exotům a neumětelům. Hvězdná pěchota je sice zábavná věc, ale měla by být jen jako drobný doplněk celého pořadu. A do dalších dílů si přeju hodně pánů Jachninů a paní Tužinských – a jídla takové úrovně, jaké předvedli právě oni.

Scalex

Miluju reality a talentové show a Panáček je jednoznačně nejvýznamnějším médiem u nás, které se tomuto žánru věnuje. Takže je jasné, že jsem se sem musel nakýblovat. Nejraději mám pěvecké soutěže, kontejnerovky a kuchařské show. Nenávidím blbce a sport.

Recept na bohatství

Diskuze k článku

Počet komentářů: 32
1
anja
Reagovat

aa jooo, takže to byla jakože především hvězdná pěchota Receptu :DD ahaaa!! no to jste mne měli varovat dřív :DD protože já na to koukala v noci až v repríze, premiéru jsem prošvihla, jako běžně všechno prošvihávám, že, a nevěřila jsem svým očím a nechápala jsem jakože o co tam vůbec jde :))

2
Ronaldina
Reagovat

Velmi dobře shrnuto. Včera jsem neprovozovala ani noční přejídání, tak mi to přišlo občas nechutné. Doufejme, že z toho bude aspoň nový chrup za sponzorské peníze, paní bude moc hezká.

3
okkvp
Reagovat

mám radost, že i jiní mají dlouhé rekapy :-))) – akorát by to ještě chtělo zalomit (more) (rychle), ale to se jistě taky poddá ;-)

4
dr_x
Reagovat

To už vážně bez čobolů nezvládneme natočit ani pitomou reality show?

5
Franz Ruppert
Reagovat

Tak toto nevím co je to za RS. A k tomu ta čarodějnice Šmuclerová, brrr. Mrknem ještě na MasterChef a jinak zůstávám u klasiky což je „Ano šéfe“ se Zdenkem Pohlreichem. Toho nikdo nepřekoná.

6
Macík
Reagovat

hmmm…superrekap :-D

*Tak, prosím, flusněte, prosím*…muhehehehe…

7
Macík
Reagovat

*blití s petrželkou*…:-DD…mně dneska snad švihne :-D

8
Elko
Reagovat

Sýrová pani Martuška bola výborná a myslím si, že jej príbeh + recept = jasný víťaz v tejto kategórií

Pán „Second-hand“ zaujímavý recept a do obchodov skvelá voľba.

Naj bizzare – paní s cigánskou slepicou :D, ešte teraz sa smejem, ako ju v predošlej diskusii definovala Macík :D

a pán „EUROOBAL“ mal dobrý nápad, ale to prevedenie… ako mu povedala Adela, toto vyzerá ako z Wordu a skvelá vec do vody, nenamočí sa to… riešenie zubov bolo zbytočné :-)

…k strihu som sa vyjadril, typické Nunézoviny, ktoré si mohol odpustiť od Superstar :-)

9
Elko
Reagovat

Scalex: dovolil som ti upraviť článok, lebo sa zobrazoval na celom blogu :-) + doplnil som ti obrázek.

10
Kapi
Reagovat

Pořad byl chaoticky, neprehledny, prilis na „efekt“ a „pribeh za kazdou cenu“, ktery nemel ducha. Nevidela jsem zacatek, ale doted nevim presne jaky ma ten porad cil- najit nove jidlo, ktere se bude uvadet na trh s nejakym komplexnim „pribehem“? Nebude tam zase predem jasny favorit vybrany produkci pro „jistotu“ a sponzoring?

Moderator nudny , moderatorka dobra. Smuclerova nudna protivna patronka, ale treba prekvapi. Ti dva kuchari ok.

Dam tomu jeste sanci.

Masterchef jsem jeste nevidela, ale tusim, ze to nebude o moc lepsi.

11
Pedro
Reagovat

Ta Šmuclerová je strašně nesympatická, brrr. Výstup se zubama mi celý ten díl totálně znechutil, to bylo fakt přes čáru. Když už jí „mecenáška“ zařídila návštěvu zubaře, měla by to taky celý zaplatit. Její manžílek by ten zákrok jistě za pár set tisíc Kč rád provedl :/

12
LadyXL
Reagovat

Viděla jsem včera tak 60%, zuby naštěstí ne, sýr bohužel ne a romskou slepici naštěstí ano, což byl zážitek…
Scalexi, rekap naprosto luxusní, dal mi víc jak pořad v telvizi :-) a s většinou psaného dokonce i souhlasím :-D komenty u obrázků světové, díky moc!

13
anja
Reagovat

jo, Vágner je slabý, ale tak třeba se rozjede :) když přišel Pyco s Prachařem, taky jsem Prachaře odepisovala hned zkraje a nakonec to nebyla taková tragédie, že :)

14
anja
Reagovat

taky musím pochválit Scalexe za rekap :o) po těch subjektivních a zaujatých farmářských je tady zase stará dobrá objektivní Scalexova sranda a vtip :-p

15
james73
Reagovat

Nezapomente připsat sledovanost :)
http://www.digizone.cz/clanky/barrandovsky-recept-na-bohatstvi-zaujal-napoprve-jen-144-tisic-divaku/
A to neměl žádnou velkou konkurenci, příští týden se sezona rozjede naplno a bude to ještě horší a já se tomu ani nedivím.

16
Johan
Reagovat

U Šmuclerů se asi suroviny nejdřív přežvejkají a pak plácnou na pánev, jinak si nedovedu vysvětlit, proč ironlady jídlo od Ireny nebyla schopna ani ochutnat. Trochu OT – pokud je mi známo, totální protězy jsou plně hrazené zdravotní pojišťovnou, takže o financích to až tak nebude, ale řešit to takhle veřejně bylo od Šmuclerové značně neetické a nechutné.

Reagovat

james73 (15) tak asi se není co divit. Dle mě je Recept stejný případ jako Hotel Paradise. Primárně tu show chtějí a tlačí Slováci, a kdoví proč, k tomu potřebovali sehnat i Čechy, nejspíše z důvodu snížení nákladů. Češi to pak ve výsledku moc nepromují, navíc TV Barrandov má alespoň u mě stigma: telka s normalizačními seriály, filmy, obsahem, co už šel v televizi x-krát. Vsadím se, že kdyby to šlo na Prima COOL, tak se na to dívá více lidí.

18
Motýlek
Reagovat

Pěkný rekap, pobavila jsem se…:-)
Kdyby se ten Jachnin rozhodl ponechat původně zamýšlené lístkové těsto, tak by pod tou fotkou mohlo být – „Jachnin doufá, že k chutím svých taštiček přidá i…. tácíček..“ :-)
Škoda, že jsem neviděla celý pořad…, tím pádem jsem si v prvním momentě když jsem viděla nadpis článku myslela, že je to narážka na Šmuclerovou, se mi zdálo, že má trošku jakoby slepičí look…, chvilkama jsem měla neodbytný pocit, že to bude zobat nosem…. Ale jinak nic proti, nakonec i na ni se dá zvyknout… :-)

19
anja
Reagovat

16 mně zas příjde nechutné nechat si takhle vyhnít chrup

20
Johan
Reagovat

19 – s tím naprosto souhlasím, Irenu neobhajuji, ale vyzvat ji, ať se na porotce usměje mi přišlo hodně mimo…To, co viděla paní doktorová, jsme viděli všichni i bez její stomatologické osvěty.

21
koc
Reagovat

Scalexi pobavil jsi :) budu se radeji soustredit na tve clanky nez na tu hruzu

22
Pitrýsek 007
Reagovat

To jsem udělala dobře, že jsem zavítala sem na „panáka“. Scalex – pobavil jsi mě ve velkém stylu, tvůj humor mi sedí až neskutečně, máš talent. To patrně není nic nového pro návštěvníky zde, já jsem začátečník a už jen kvůli těmto rekapům zavítám určitě častěji i když pořad jsem neviděla.
Dííík za to, že jsem se po dlouhé době dobře pobavila.

Naprostý souhlas s Franzem R. /5/ – Zdenda nemá konkurenci.

23
Koco
Reagovat

Tak nejprve samozřejmě chválím rekap. Svěže a vtipně napsané, jen tak dál :)

Pořad dopadl asi přesně tak, jak jsem čekal. Pokud dáte kuchaři špatné suroviny, musí se hodně ohánět, aby z toho uvařil něco poživatelného – podobně pokud Vám do reality show přijdou samí nepoužitelní soutěžící, má produkce před sebou sakra těžký úkol. Obávám se, že jsme viděli skutečně ty nejzajímavější situace z „mezinárodní“ kuchyně, takže i když souhlasím, že spousta emocí a příběhů byla uměle vytvořená, bez nich už by nebylo vůbec na co koukat.
Úroveň přihlášených kuchařů je skutečně tragická, na postup stačí jen to, že se z jídla člověku neobrací žaludek. No uvidíme, jak to bude dál.

24
Scalex
Reagovat

Kdyby chtěl mít někdo přehled o mých rekapech (nejen panáčkovských), tak doporučuju ke sledování jednu z mých rekapových stránek. Udělal jsem totožné stránky na Facebooku i na Google+, takže si můžete vybrat podle toho, co používáte (nebo co používáte víc).

Stránka „Scalexovo rekapy“ na Google+ :

https://plus.google.com/b/106267603022541305388/106267603022541305388/posts

Stránka „Scalexovo rekapy“ na Facebooku:

https://www.facebook.com/scalexovorekapy

25
Ifa
Reagovat

„Scalexovo rekapy“ – z toho nazvu budou lidem z jine nez zapadni casti republiky vstavat vlasy hruzou na hlave :-)

26
Pitrýsek 007
Reagovat

Scalex – dám si tě na fb, moc se mi líbí číst od tebe :o)

27
Kami
Reagovat

Souhlas, diky Scalexi za svizny a vtipny rekap, ten, narozdil od show urcite nevynecham.
Jinak.. jsem sama, kdo si vsimnul v kratkem strihu mezi lidmi chlapka, co byl v Prostreno? Takovy cernovlasy trosku zarostly.. Myslim, ze v Prostreno vyhral.

28
teacher
Reagovat

Ifa (25) – vstávají :oP

29
Maxx
Reagovat

Scalex je super, když je nezávislý a není pod nadvládou žádného korporátního média :D Pamatuju si doteď jeho rekapy VV1 na Bleskově, které jsem četl denně a VyVolené mám s tím spojené. Jojo, to byly časy…

30
haha bimbi
Reagovat

Maxxi to ti podepisuju, diskuse na Bleskově pod VV1, to bylo něco! Taky na to občas s nostalgií vzpomenu :-)

32
Max
Reagovat

Viděl jsem dva díly,víc času obětovat je nesmysl,zvláště pak, když vidím,že p.Líba potřebuje doma lékaře naprosto jiného zaměření!

Přidat komentář