Panáček v reality show

Masterchef Česko (29.5.): Kaťák i smažák – věnováno Pohlreichovi

28. Květen 2019 | napsal(a): | reality show: MasterChef Česko

ms2019-smazak

Jak udělat ze smažáku nebo kaťáku, prokletí českých hospod i restaurací, Hochküche, na které by si třeba i Zdeněk Pohlreich pochutnal? To je otázka, kterou se pokusí zodpovědět naši čtyři kuchaři. Každý bude mít vlastní lahůdku, kterou bude muset dekonstruovat. Kdo se s výzvami popere nejhůře a neprobojuje se do TOP 3?

Lukša

Mladý psavec, kterého to z komentářů vyneslo až na autorský post. Z reality show toho sleduji opravdu hodně, mezi mé nejoblíbenější se ale jednoznačně řadí Got Talent a The Amazing Race.

MasterChef Česko

Diskuze k článku

Počet komentářů: 53
1
Jana
Reagovat

Ja tem jejich postupum ted nejak nerozumim…

A Kristyna fakt v deseti letech chtela delat Wellington, jo?

2
Prochor
Reagovat

Makronky o finále je jasná nahrávka Kristíně. Tak schválně jak to dopadne.

3
Lukša
Reagovat

@Prochor: V dotáčkách vypadala nějak uplakaně. Tipuji to na slzy smutku.

4
Lukša
Reagovat

Hm, takže nakonec vlastně díl k ničemu…

5
Ina
Reagovat

I když Kristíně nahráli, tak ji makronky nevyšly. A Petr kdyby je dělal poprvé, tak pak by asi byly perfektní-:) Už se nemůžu dočkat středy, tahle serie se opravdu hodně povedla

6
Prochor
Reagovat

@Ina: Odbornice na FB tvrdí, že za 75 minut se makronka nedá udělat. Tak nevím co si mám o rostřelu myslet. Každopádně Kristína se k tomu nevyjádřila ani po soutěži.

Reagovat

@Prochor: Makronky jsou o štěstí a trpělivosti. S hmotou se musí vyhrát, sušení v troubě je skoro alchymie. Můžeš je dělat stokrát a stejně se občas nepovedou. Osobně toto cukroví nemám ráda, výsledek neodpovídá námaze, tvarem mi připomínají dětské piškoty :D
Jak porota říkala, že chutnají jako kokosky, klasika, česká laskonka :D

Kristina mě dostala, jak tvrdila, že panenku wellington zkoušela v osmi letech. Makronky asi míchala, když seděla na nočníku.

8
Monika
Reagovat

ja se priznam, ze nemam makronky rada, asi jsem divna, ale vubec mi nechutnaj. Jsou az prilis sladke, clovek kousne a vsude se to drobi…Vzdycky si rikam co na tom kdo vidi :-)) Ostatne ani laskonka nepatri mezi me oblibene zakusky…Radeji si dam vetrnik.

Kristina me taky dostala s wellington, moc ji to neverim. Navic mi je i nesympaticka od vareni s maminkou. Tahle premira snazivosti a ambicioznosti, vse bere vazne, vitezstvi nejvic preji Honzovi.

9
Prochor
Reagovat

Tak od Honzy to byl velice hloupá poznámka, kterou každý opakuje jako ovce. Jestli Kristína umí ve svém věku vařit jak umí, tak určitě začínala velice brzy. Vemte si, že třeba malé krasobruslařky se naučí velice obtížné figury a začínají taky od malička. Děti jsou velice učenlivé-já bych to nepodceňoval. Mimochodem by mně zajímalo kdy a co dokázaly vařit děti z Junior Master Chef, kteří dají klidně na frak i dospělým kuchařům.

10
Prochor
Reagovat

@Lukša: Tak jsou i takoví podivíni, kteří sledují MasterChef kvůli vaření. Pro ty to asi nebyl díl k ničemu. Lidé jsou prostě různí.

11
Lukša
Reagovat

@Prochor: No jasně, já jen narážím na to, co jsem psal minule, tedy že ač je tato řada jasně ze všech nejlepší, tak už trvá moc dlouhou, byl bych raději, kdybychom už měli aspoň jednoho člověka ve finále. Na druhou stranu, rozhodnutí poroty bylo zcela správné, včera si to nikdo nezasloužil.

12
Wally
Reagovat

Kristina dělala prvního wellingtona v 8 letech (2009), po prvním shlédnutí MCH (2015) a na IG má video z roku 2011. :D)))

13
Pattrick
Reagovat

@Wally: Taky mě to včera praštilo přes uši, ale nepátral jsem po tom, možná myslela, že sledovala třeba Masterchef US (2010) případně Wellington se vaří v Hells Kitchen (2005)..

14
Libuše
Reagovat

Děti dělali steak Wellington v první řadě Masterchef Junior (2013) – tam to podle mě Kristýna viděla a pak doma zkoušela. Ale osm jí teda být nemohlo.
Ten bych teda ráda ochutnala.
Souhlasím, že už se to nějak moc táhne. Kdy má být finále? Za dva týdny?

15
anonym
Reagovat

Ono je jedno, co zkoušela v osmi letech, pro mě je docela zajímavé vědět, co dokáže ve 22 letech. Vzpomínka na lasagne a křidýlka s kečupem.

@Prochor: Nevím, kdy holka začínala vařit, ale šunku měla v ruce poprve v životě a celkem dost toho i zkazila. Pokud se v 8 motala kolem plotny a trouby, dost nebezpečné pro děti, tak zřejmě jako čiperná pomocnice často zmiňované babičky.

16
Jana
Reagovat

První Masterchef u nás byl v roce 2012, to byl ten československý, a tam právě Wellington dělali někde v rozstřelu… Pamatuji si, že ho někdo (myslím Petr) dělal z panenky, Adriana snad z kuřete… (to byl ten masterchef, kde se sice natočil jeden materiál, ale každá televize si z toho stříhala svoje, takže Češi měli jinou verzi než Slováci… V české verzi zcela vystřihávali Vaňka, což bylo v případě, kdy jim přišel zadat úkol na vypadávání, dost problematické :-))) ) Ale jinak mi všechny včerejší Wellingtony přišly, že by ještě chvíli v troubě snesly :-)
Ke včerejšku – makronky dobrý, zkouší je na nich pokaždé :-) ale vzhledově se mi nelíbily ani jedny a u nich musí být fakt všechno přesně, takže mi jednak nepřijde úplně fér ten časový limit a jednak se nedivím, že to v nervech podělali… Ale překvapili mě tou naprostou neoriginalitou krému… Tedy Petra jsem skoro litovala, a to rozhodně není můj fanoušek.
Řízek Jindráš tedy vůbec neznám :-) A jestli dekonstrukce znamená, že vlastně vezmu stejné suroviny a udělám z nich něco úplně jiného, tak se Petrovi divím, že spáchal tu směs. Ostatní se mi líbili a u té první fáze mi ani nevadila Kristina. Pak už trochu jo :-)
Jsem tak přemýšlela, koho bych z těhle lidí ráda viděla jako vítěze – a zjistila jsem, že vlastně nevím :-) že mě nikdo svými výtvory až tak nezaujal – maximálně asi Honza.

17
Lady XL
Reagovat

@Jana: Já neviděla zadávání úkolů, tak jsem pak žasla, co že měli jako vařit. Smažák jsem nepoznala :-D, Jindráš – nemělo to být Ondráš, nějaké takové špízy snad byly… Musím ale říct, že to měli všichni moc pěkně nandané a ač Petra nemusím, tak mne dojalo jeho dojetí při pochvale… Fascinuje mne, jak hned sypou recepty „z rukávu“, tím myslím u dezertů, kde musí člověk znát přesné váhy všech surovin a vůbec leckdy znát přesný postup. Jo chápu to u Kristýny, že to zná, ale Petr? Musel s tím nějak počítat, že znal přesný recept, ale rozhodně se nepřipravil dobře na ten krém. Tam si evidentně vzpomněl jen na „máslový“ – jak psali v tom receptu (tak nějak to říkal porotcům). Kristýna podléhá stresu při tlaku a to kupodivu hlavně u jídel, která zná a umí. Tady hned na začátku zblbla ten rozvar a to už od smíchání, kdy jí cukr zůstal na stěnách hrnce. Ale dopadlo to spravedlivě!

18
Jana
Reagovat

Jinak tady je recap toho tehdejsiho dilu :-)
http://reality-show.panacek.com/22261-22261.html

19
Jana
Reagovat

@Lady XL: Jojo, je to Ondráš, ale neznám ani ten :-) Ona to snad Kristina blbe rekla a pak to nekolikrat zopakovala v Jak to vidi MC :-)
Presne, pohled na dojateho Petra me tentokrat taky nejak dostal…

20
Wally
Reagovat

@Lady XL: Tady bylo jasně poznat, že makronky trénovali. Znali přesný postup, přesné teploty i časy. Sama Kristina přiznala, že to měla dokonale natrénované, Petr obdivoval jaké dokonalé makronky umí. A při Petrovi u trouby oba porotci shodně vyhrkli , že místo 130° mělo být 135°.

Upřímně, kdo z vás by si nedal ty „pekelné pokrmy“ raději než bramboreto? Já tedy ano.:D))

21
Lukša
Reagovat

@Wally: Než bramboto cokoli, ať už původně ukázané „hrůzy“ nebo ty nové, dekonstruované :-)

23
VojtaP
Reagovat

Zase dobrý díl, souhlasím s některými, že už je to poměrně dlouhé, k tomu Finále by to už mělo mít větší spád. Naštěstí mě to pořád baví, za poslední dobu opravdu povedená Česká show, radost sledovat.
Dekonstrukce hospodských minutek byla určitě zajímavá. Lea tu výzvu vyhrála oprávněně, za boha by mě nenapadlo, co jiného udělat se smažákem a ještě aby to bylo podle představ porotců. Moc mi neseděla verze Kristýny, nejspíš to bylo dobře připravené jídlo, ale dekonstrukci Ondráše bych v tom na první pohled nepoznal. Nejpěknější talíř měl zase Honza. Co mi trochu lezlo na nervy byl Petrův „Kaťáček/Kaťák“, u nás tomu takhle teda neříkáme nebo jsem to takhle dosud neslyšel, ovšem ten výraz mi evokuje mnohem nechutnější věci než je Katův šleh samotný a ještě to Petr pořád opakoval, to se mi kroutily prsty u nohou. Kdyby k tomu ještě přidal salátek nebo jablíčka, tak něco mrsknu po televizi. Brrr.

K makronkům, znám jednu cukrářku, která sama dělá makronky často a říkala, že se jí 5x podaří a pak z toho 2x ne a to ani nesoutěží a nemá na to šibeniční časový limit. Makronky jsou už taková alchymie, nejdou udělat rychle a chce to tu techniku vychytat. Podle těch komentářů oba udělali několik technických chyb, možná kdyby měli víc času, tak tolik nespěchají a nezbabrají to oba a úplně. Kristýna měla sice podle poroty lepší krém, ale sama říkala, že s tímhle by postoupit neměla. Petr chtěl shovívavější kritiku, no nevím co čekal dva týdny před finále. Může být rád, že za to nešli oba rovnou domů.

24
Lady XL
Reagovat

Ono u cukrařiny je hodně ošemetné mít před sebou časový (a šibeniční) limit. A ještě péct něco konkrétního ne nějakou „fantasii“. Proto se to taky Kristýně většinou nedaří. Má sice zažité postupy, ale nedělá to v časovém presu. Takhle lehce vzniknou chyby, které už pak nejdou vrátit. I když při tom rozvaru by možná stihla udělat něco znovu, proto ji na to jemně upozorňovali. Ona ale podle mne doufala, že to nebude tak zlé a hlavně asi taky předpokládala, že to Petr zblbne tak, že to její bude stačit na postup. Ale je to můj názor, spíš v tom presu moc nepřemýšlela :-).
@VojtaP: Slýchám říkat kaťák, ale osobně mám raději taky celý název…, nikdy jsem to ovšem nevařila, jen asi 2x ochutnávala. Za mne bych to jídlo neodsuzovala, ale považuji ho za jídlo pro doma ne do restaurace, kde do něj mohou schovat všechny možné zbytky…. Pořád nějak nevím, co měl být ten Ondráš (neviděla jsem začátek tak ani případné vzory). Neměla to být nějaká jakoby Živáňská?
Jinak mi připadá, že se Petr malinko horší, nevím, zda nehraje roli delší stres. A taky si myslím, že nemá až takovou kreativitu jako ostatní soutěžící. Nevím, jak to vyjádřit, ale přijde mi, že má lecos okoukané z tv, časopisů, knih a „jen“ má holt dar to dobře uvařit, umět to použít, zapamatovat si recept atp. Ale že by na něco přišel tak nějak intuitivně…? Nějak mu výhru nepřeji, protože si nemyslím, že by v budoucnu profesionálně vařil a tudíž změnil profesi…., takže by z vítězství využil jen ty finance, zatímco jiní by využili i ten titul.

25
Libuše
Reagovat

@Lady XL: řízek Ondráš je vepřový plátek v bramborákovém těstě

Výraz „kaťák“ jsem slyšela jen od Pohlreicha, jinak ne. Taky bych tyhle jídla až zas tak neodsuzovala. Smažený sýr si občas ráda dám. Určitě radši než bramboto. ;-)

26
Wally
Reagovat

Kaťák mi taky nevadí. Je to stejné jako smažák. Kaťáček už jo. A když se porotci oslovují Ráďo, jdou na mě mrákoty.
U Kristiny mám stále více dojem, že opravdu má vše perfektně naučené a jakmile se jí tam něco vloudí, na co není naučená, tak je z toho vedle. Jinak si ty její totální propady nedovedu vysvětlit.

27
libena
Reagovat

@Wally: ale přemek s tím ráďou zaválel :-) dobrej fór to byl – máte to tak udělaný jako to má rád ráďa …… a já taky :-D :-D
tam se to hodilo, ne?

28
VojtaP
Reagovat

@Wally: Výraz smažák mám zažitý víc. Ovšem při slově kaťák mi naskakují úplně jiné volné asociace, nic dobrého. Samotné jídlo úplně neodsuzuji, pokud se ta směs připravuje doma v kontrolovaných podmínkách a ne v restauraci, kde k té směsi člověk dostane ještě v oleji plavoucí bramborák.

U těch makronků to bylo opravdu ošemetné. Kristýna sama řekla, že už je dělala a nejspíš ani porota nečekala takový propad. Je to ten typ receptu, kde stačí malou věc nevychytat a jde to celé nenávratně do kytek a chybovali bohužel oba. Pamatuji si ještě z US MC, jak měli dělat právě makronky a měli zadání o to náročnější, že museli mít přesný počet (tuším 12) stejných makronků, naservírovaných v krabičce s danými rozměry a ještě to muselo být dobré. V tom by taky neobstál ani jeden.

29
Wally
Reagovat

@libena: Kdyby to bylo poprvé. Ale on to Přemek používá celkem často. :((

30
kktko
Reagovat

Co je proboha Ondras? Jinak slovo katak se pouziva bezne, ale kdo to ji, je prase. Ale jinak se ceskym shitum nebranim vzdycky, priznavam, ze smazak miluju nooo. Ale jinak preferuju kvalitni a hlavne zahranicni kuchyne jako vetsina lidi, kterym zalezi na tom, co jedi.

31
Prochor
Reagovat

Z komentářů se mi zdá, že si někdo překládá výrok Kristíny tak, že Kristína vařila v 8-mi letech sama. Vůbec jsem nepředpokládal, že si to někdo tak přeloží. Samozřejmě že žádná máma nepustí v 8-mi letech dítě samotné ke sporáku bez dozoru. Je jasný, že vařila maminka a malá Kristína jí při tom pomáhala a učila se a předpokládal jsem, že je to snad každému úplně jasný.

32
Wally
Reagovat

@kktko: Proč prase? Je to normální masová směs. A záleží jen kdo nebo co do ní dá. Stejně jako do „číny“, indických a jiných karí, ragů.

33
Culi
Reagovat

Petrovi nefandím, ale ani kaťák, ani ondráš mě nijak nepohoršuje. Kaťák se u nás používá zcela běžně, s názvem ondráš jsem se setkala na Plzeňsku, my tomu tedy doma ale říkáme řízek v bramboráku.

34
Ajda
Reagovat

@Prochor: Spíše asi vařila s pořád zmiňovanou babičkou, to je jedno. Ale wellington údajně zkoušela s kamarádkou.

35
Prochor
Reagovat

@Ajda: Že by v 8-mi vařila s podobně starou kamarádkou (jak předpokládám) bez dozoru dospělých je nepravděpodobné – to uznávám. I když v životě je možné všechno. Můj synovec třeba málem zapálil byt – taky bez dozoru:-)))

36
Prochor
Reagovat

@Lady XL: Podle toho, jak se Kristína vyjadřovala, tak si v cukrařině věřila a doufala, že má na Petra výhodu. Věřila ve svoji jistou výhru ale šéfíci jí nedali šanci protože stanovili příliš krátký čas a v krátkém čase se asi makronky nedají udělat správně. Tím se šance obou vyrovnaly, oba upekli kokosky a nikdo nemohl dokázat, že je lepší. Otázka je, jestli tohle byl od režie záměr. Bylo by zajímavé, kdyby jeden z šéfíků pekl makronky s nimi aby jim dokázal, že se to dá ve stanoveném čase stačit.

37
Wally
Reagovat

@Prochor: @Ajda: Měla na IG storis jak 4 dětské ručičky rozkrajují wellinton z roku 2011. (10 let)
Kristina řekla, že to bylo v 8 letech po MCH Česko. Tak to tak bylo a Nova to bude muset dotočit. :)))))

38
anonym
Reagovat

@kktko: Ondráš je beskydské jídlo, tedy krajové, že ho neznáš je tvůj problém, maso obalené v bramborákovém těstě a usmažené. Dodnes se to podává i v poměrně dobrých restauracích a hlavně na kolibách.
Kaťák, jak tady už někdo psal, je hovorový název pro opečené maso se sterilovanou zeleninou, případně čerstvou. Nějak na tom nevidím nic špatného a určitě tohle doma semotamo lidi dělají jako rychlé jídlo, obzvlášť pánové:-) Dát si to v hospodě je risk, bohužel risk je i přesmažený sýr nevalné kvality a hranolky z vyjetého oleje, to je teprve zážitek, někdy i na celý den a jak to někomu chutná:-)

39
Wally
Reagovat

Kristina dnes začala odpočítávat, prý se to blíží a velkou 4. Takže je finále nebo venku? :))

40
Lady XL
Reagovat

Jak jsem psala, nevidím problém, vařit Katův šleh doma, kdy vím, co si tam dám…. Ale v hospodě to je sázka do loterie, do které bych nešla…. Smažený sýr mám moc ráda, ale přitom si ho zrovna často nedělám. A je pravda, že když si někde v restauraci nemohu vybrat jídlo, tak to zachraňuje „smažák“. Ale ne s hranolky. Přiznám se, že Ondráše neznám, co do názvu a ani do receptu. Ještě jsem ho nejedla. Takže jsem celou dobu žila v omylu, co vlastně měli uvařit :-D. Zazněl tu prima nápad, že by měl porotce vařit s nimi. Fakt bych to uvítala u těch makronek!! Četla jsem recept s postupem u Kristýny a je to fakt dost náročné na čas, přípravu. Rozhodně to není recept, když jste v časovém a nervovém presu…. a když nemůžete nic opravit!

41
Honzad
Reagovat

@Wally: Kristýna bude vydávat kuchařku, to odpočítávání na Instagramu určitě směřuje k tomu :)

42
VojtaP
Reagovat

@Prochor: Myslím, že ten limit na makronky byl trochu záměr. Jak jsem psal, tak známá, co je dělá pravidelně (na dorty nebo i samostatně) a už docela dlouho, říkala, že se jí občas nepovedou a to ji nikdo ani takhle nehoní. Sama potvrdila, že za takový limit to zvládne dobře jen ten, co to má už natrénované. Taky nebyl ani čas na nápravu chyb, bylo vidět, že Kristýna by se i pokusila znovu udělat ten rozvar ale evidentně to už skrz čas musela risknout s tím, co měla, což ji dost možná stálo místo ve finále. Kdyby chtěli od obou vyšperkované makronky, tak jim nastaví jiný limit. Ono i na ten Wellington to bylo tak tak stihnutelné, udělat někdo stejnou chybu jako Lea a nevzít si mouku na válení těsta, tak by to bez její výhody nedal.

43
Honzad
Reagovat

Mimochodem, v Entrée u Přemka pracuje kromě Olivera taky Honza. Kristýna do toho teď absolvovala stáž U Matěje, který patří Punčochářovi. Možná to nenaznačuje nic a je to jenom slabá spekulace, ale tak nějak mě tyto indicie vedou k tomu, že nakonec opravdu vyhraje favorit Petr (vítězství Ley by mě totiž vážně překvapilo).

44
Wally
Reagovat

Bára, Zuzana, Ester a Petr pořádají kurzy vaření.
https://krepelkyvcokolade.home.blog/2019/05/03/proc-krepelky-v-cokolade/

45
Monika
Reagovat

@Honzad: No vypada to tak, i kdyz na FB jsem uz nekolikrat cetla, ze vyhrala Kristina. V predchozi rade se psalo o Jirkovi a ten to nakonec vyhral, tak nevim no..

46
Ludmila
Reagovat

@Honzad: četla jsem rozhovor s Honzou a u Přemka byl na stáži před soutěží, jinak pracuje v Brně v Pavillon restaurantu. Mluvil tam o tom, že by se soutěže měli účastnit amatéři a lidé nad 18 let, ale že se to pravidlo nedodržuje, takže za mne Petr narozdíl od Honzi tuhle podmínku (amaterský kuchař) splňuje

47
Ludmila
Reagovat

Tipuji na vítězství Kristinu

48
Ludmila
Reagovat

A ten článek s Honzou už stáhli :-DDD

49
Wally
Reagovat

@Ludmila: Vždyť studuje 3. ročník hotelovky a pracuje? Není to jen stáž v rámci školní výuky? V Entréé byl i s Oliverem minulý týden, postovali videa.

50
Ludmila
Reagovat

@Wally: 5íkal že původně studoval ekonomku, ale odešel, ted studuje hotelovku a asi na normální úvazek, pokud si pamatuji vaří dopoledne obědy, pak má 2 hodiny pauzu a pak si dělá přípravu na večer. Mluvil tam i o stáži u Přemka, že tam byl před soutěží. Nicméně článek zmizel, nejspíš ho museli stáhnout. Psal tam o tom jak natáčení probíhalo. že porotci byli narozdíl od těch předešlých fakt lidský no a že se nedodržuje pravidlo, tedy amatér (žádný kuchař, provozní nebo jiná obdobná pozice a věková hranice 18 let), za porušení mlčenlivosti je půl mega pokuty. Nejspíš si myslel, že je ten hovor nevinný, když neprozradil vítěze.Točí se celý den a záleží hlavně na úpravě talíře, protože jídla porotci ochutnávají už studená.

51
Ludmila
Reagovat

Jinak za mne, ti letošní porotci jsou zatím nejlepší, tahle řada je díky ním opravdu povedená. No a pro mne N.1 pan Punčochář, když on mluví o jídle je to jak poezie.

52
Wally
Reagovat

@Ludmila: Dnes Honza zveřejni QaA a v Brně už nepracuje. Je v Entreé s Oliverem a dál studuje hotelovku. Vypadá to, že v Olomouci není moc dlouho.

53
Ludmila
Reagovat

@Wally: aha, tak dík za info, nicméně myslím že asi nevyhrál

Přidat komentář