Panáček v reality show

Masterchef (12.10.) – moderní tradiční CS kuchyně

15. Říjen 2012 | napsal(a): | reality show: MasterChef Česko

[singlepic id=5485 w=420]

Dočkali jsme se. Janička zatleskala v MasterChef pacičkama a její basetí pohled získal jiskru a další soutěžící se rozpláče nad Mystery boxem. Tento týden je totiž ve znamení české a slovenské kuchyně. Jak se naši favorité poprali s tradičním postupem a moderní prezentací jídel ze svého dětství? 

Mystery box

První úkol byl jako již tradičně Mystery box na téma týdne Česká a slovenská moderní kuchyně. Soutěžící odkryli Mystery Boxy a našli – své fotky z dětství. Většina se usmála nebo propadla nostalgii, na Václava však vzpomínky na minulost nezapůsobily dobře. Evidentně rozhozený se snažil dostat své pocity pod kontrolu a opravdu „trefné“ otázky porotců zda se mu nelíbí zadání nebo neví, co bude vařit, bohužel v celé situaci vyzněly dost komicky. Jediný Radek pochopil, odkud vítr fouká. Jaké jídlo budou vařit a co k němu si nakoupí v šopu již bylo na rozhodnutí soutěžících.




Tradiční postup, moderní pojetí

Z tohoto slovního spojení mi běhal mráz po zádech, ale porotci jej vyžadovali. Po soutěžících chtěli, aby si vzpomněli na své oblíbené jídlo z dětství a připravili ho moderním způsobem, ale nezapomněli na tradiční postupy. A tak se na stole porotců objevily halušky, krupicová kaše se sifonem, tatarák s hranolky, červená řepa s bůhvíčím, dušená mrkev, guláš … Nejlepší jídlo měla Adriana (které Radek osobně políbil ruku a poděkoval, Jiří oznámil, že je nudí, když jí nemají co vytknout a Martin se na ni naprosto nádherně usmál). Nejhorší byli Patrik, Matěj a Pavel. Pro fanoušky JP přikládám i foto jejího výtvoru Kuře na paprice.

Boj o eliminaci

O nechtěné místo na Zdi poražených se utkali Pavel, Patrik a Matěj. Úkol byl zdánlivě snadný a jednoduchý – připravit tradiční, chuťově vyváženou majonézu. V šopu měli soutěžící připraveny košíky se surovinami, ne všechny ale do majonézy opravdu patří. Na tento chyták doplatil Patrik, který použil olivový olej místo slunečnicového a musel začít od začátku. Do eliminace tak kráčí Patrik.

Týmový úkol

Kapitánka Adriana měla výhodu výběru barvy (modrá), protikapitána (Jana) a prvního parťáka do týmu, ale jinou výhodu jsem pro její tým nezaznamenala. Uprostřed noci je na vile Radek vzbudil megafonem a Václavovo „tato akce byla zrušena, rozejděte se prosím“ bylo jen přáním jeho a všech ostatních. Týmový úkol měl dvě části. V první zůstali 3 soutěžící s kapitánem v pekárně a museli napéct dle tradičních receptů koláče, chleba, rohlíky a loupáky. Druhou část – přípravu královské snídaně pro porotce – budou samostatně plnit zbylí tři členové týmu. Na obě části jsou tři hodiny času.

Snídaně s domácím pečivem

V pekárně má každý tým k ruce poradce, mistra pekaře a tak většina prací jde od ruky. Modří i červení dostanou na konci směny od majitele pekárny vysvědčení, které předají porotě. K jejich královské snídani také přinesou vlastnoručně vyrobené pečivo, trojice snídaňářů z každého týmu pak servíruje jejich výtvory. Bohužel, ani jedna ze snídaní se nesetká úplně s nadšením. Modří mají míchaní vejce jako piliny, u červených se moc nepozdává rozdělení porcí.  Porotci se nakonec rozhodnou nebrat snídani v potaz a určit vítěze jen na základě vysvědčení z pekárny. Vyhrávají červení s Janou v čele. Adriana se jako kapitán přidává k Patrikovi na zeď poražených a s sebou vybírá i Petra (za snídaňová pilinová vejce). Vítězný tým odjíždí do Jiřího restaurace na dlabanec.

Eliminace

Tři soutěžící mají v eliminaci za úkol uvařit, resp. upéct variaci na wellington. Prostě kus masa zabalený v čemkoli, to celé pak v listovém těstu a upečené. Chyták je v odhadu délky přípravy masa, protože jak je upečené se dozvíte až po rozříznutí balíčku. Adriana zvolila kuřecí maso a houbičky, Patrik vsadil na jablka a Petr na bramborák. Všichni měli všechno výtečné, ale Patrikovi se stalo osudným lehké připálení listového těsta a jako sedmý v pořadí tak soutěž opouští Patrik s komentářem „Jsou tady takoví, kteří neznají nic ze světové kuchyně, jen českou, ale holt mají štěstí“. Nezbývá než souhlasit.

Pod čarou

Moderátorka opět nezklamala a opět mluvila jako dabing Terminátora z osmdesátých let. Ovšem „uelintn“ vyslovila skvěle. Škoda jen, že v češtině tak přirozená není. JP nám (bohužel) opět postoupila do dalšího kola na úkor skvělého Patrika. Pomalu se nám rýsují ti lepší a ti horší, favorité i ti na odstřel z různých důvodů. Kdo je váš tip na vítěze, komu byste to přáli a kdo vám pije krev? A příště budeme vařit zdravě a chutně. Takže k roládě s bramborama přidáme rajčatový salát…

(vítěz Adriana a kudlu v kapse mi otvírá JP a křivák Marek, pozn. autorky)


dessin

... to jsem tak jednou do diskuze napsala kratoucky rekap jedne RS, ten byl zkopirovany primo do clanku a pak uz se tak nejak stalo ze jsme misto do diskuzi zacala psat do clanku :) Delam to svym blondatym zpusobem, delam to rada, bavi me to a snazim se, aby to bavilo i vas ... a víte jak? STAB JE MRKEV!!! :)

MasterChef Česko

Diskuze k článku

Počet komentářů: 53
1
LadyXL
Reagovat

Viděla jsem první část na Slovácích…, co mi vadilo – neviděla jsem jídlo JP!! Nějak divně to střihli, neukázali tak 2-3 jídla… Tak schválně, zda ho tam Češi dají. Ale holt to neuvidím, tak aspoň napište, co vlastně vařila. Já to vůbec nepostřehla.

2
dessin
Reagovat

1: jsem na tom stejne, asi si to schovavaji jako zlaty hreb vecera „jako dite jsem milovala roladu s bramborem“…

3
Anta
Reagovat

2 – :-D
My neuvidíme roládu !!! :-)
Tak třeba konečně vyletí, JP né roláda nebo ta možná taky :-)

4
JanaH
Reagovat

No to mně, holky, neříkejte ani ve srandě, že neuvidím výtvor Janči! :-D Jak je toto možné? Jsem se těšila na nápor inspirace! Nové postupy, neotřelé nápady, nevšední prezentace!!! :-)))

5
dessin
Reagovat

no fakt jsme to video skoukla na SK dvakrat. Jedine fakt ze by u nich byla az jako v druhe pulce, tzn v patek vecer a proto to nemaji na webu.

Kazdopadne pokud se najde nekdo kdo mi vysvetli jak sem vlozit PrtScn obrazek, Martin se nam dokonce usmal a to jsem si pustila snad 6x dokola :))) Je proste k sezrani :)

6
LadyXL
Reagovat

5-v druhé půlce už roládka nebude, když hodnotili ty výtvory z dětství právě v první půlce a na základě toho pak vítěz sestavoval své družstvo…. Pořád jsem se těšila a těšila, říkala jsem si -UŽ UŽ, teď zavolají JP a já uvidím její „roládku“ ….a… a on najednou střih a všeobecné shrnutí… Přitom se mi zdálo, že jak chodili kolem všech, tak že se tam u toho jejího (?) ještě nedokončeného talíře ošklíbali, co to tam je za suroviny na ozdobu…
Ale kdo ví, třeba to v pátek „u nás“ půjde, coby hlavní hvězda večera….

7
dessin
Reagovat

minuly tyden bylo taky par jidel ktery u slovaku v prvni casti nebyly, tak snad se dockame … ja ji tam celkove zahlidla jen jednou, v cervenym triku, jak si jako utira pot z cela a to bylo vse, predtim tam byla porad a najednou nic. Divne :)

8
nfl
Reagovat

5 dessin: dnes boli páni porotcovia zasa u nás v SK Teleráne. Všetci boli uvolnení, veľmi dobre sa bavili a smiali..aj Martin Korbelič… no to y bolo niečo pre Teba:-))))

9
Anta
Reagovat

Tak Marek s třema hranolkama pobavil, ještě že byly alespoň ty tři :-D

10
Anta
Reagovat

JP je vedoucí týmu, proč asi ! :-)

11
Jana
Reagovat

to vypada, ze JP zase unikne :-(((
ale je fakt, ze snidane modrych nic moc – a to tam jsou takove osobnosti…

12
Anta
Reagovat

sakra :-)))) zase unikla :-D

13
Majka
Reagovat

12) a kdo byl eliminován?

14
Anta
Reagovat

13 – do eliminace jde z první části Patrik a za prohraný modrý Adriana a Petr

15
Anta
Reagovat

Odchází Patrik a zase lepší než JP :(
JP prohlásila, že se chce dostat do top 10 ! :)

16
Jana
Reagovat

to je v p*, takovi skveli kuchari (tu variaci s bramborakem bych docela chtela ochutnat, i to s tema jablkama), jeden z nich musi skoncit – a patlalove zustavaji :-(

17
JanaH
Reagovat

Tak… výtvor JP opravdu nebyl vidět ani náznakem. A teď nevím, jestli mám být ráda nebo naštvaná. :-)
Zas se zachránila a do eliminace šli tři rozhodně lepší, než je ona, česká kuchtička. To je na palici! :-D
Uf, ale hlavně, že nevypadla Aduš a Petr, aspoň něco. Patrika je taky škoda, ale někdo to odskákat musel, no.
Sebevědomí přestárlé diblice JP je bezbřehé… prej TOP 10! :-)))

18
Anta
Reagovat

17 JanaH
No za Adrianu jsem si taky oddychla, to už by opravdu šel MCH do kopru :)
A to JPino rádoby nominování do TOP 10 je úsměvné, ale aby jsme se nakonec nedivili :-DDD

19
JanaH
Reagovat

18 Anta : já i věřím, že se jí to splní… bohužel, páč má děsnou kliku… slušně napsáno. :-)))

20
Majka
Reagovat

Patrika je škoda, byl šikovnej. Ale to i Petry a Katariny. Přidávám recept JP, pokud někoho zajímá: http://masterchef.markiza.sk/clanok/recepty-moderna-ceska-a-slovenska/recept-jany-podanej.html
Na Markíze jsou uveřejněné recepty a fotky všech z celé soutěže, některé opravdu zajímavé.

21
JanaH
Reagovat

20 Majka : díky za info.
Roláda se tedy nekonala… :-) Ale než jsem dočetla, fakt jsem si myslela, že je to zase brkaše z formičky. :-DDD

22
Majka
Reagovat

JanaH) Taky mě příjemně překvapila. Konec konců, tvrdí od začátku, že česká je její parketa.

23
Radka
Reagovat

No tak JP je také moje „favoritka“, ale co dělat má fakt z pr***e kliku.. :-). A ještě máme jednu favoritku Octavii… proč ještě nikdy neukázali co uvařila. No není to trochu čudné? Mám pocit, že to taky nebude žádná sláva?

24
Johan
Reagovat

22 Majka – se nedivím, že JP postoupila.Nejspíš se ji hrníčkové klouzáky mysticky povedly, když je vařila v mystičkách-)))

25
Majka
Reagovat

24 Johan) Tož potom by se mi ty mystičky také hodily:-).

26
Anta
Reagovat

Ale nám ta JP roste, co se týká prezentace, co ? :-)

27
Martin
Reagovat

Ahoj,
nevíte, kdo zpívá ten cover v úvodu původně od Queenů Show must go on?
Je to taková pomalá verze a moc rád bych ji někde splašil

28
Johan
Reagovat

26 Anta – mám pocit, že porotci měli nějaké výhrady k prezentaci jídla Adriany. Docela ráda bych si pak vyslechla jejich názor na ten svazek petrželové natě, plující v omáčce. Jestli ta JP nemá u štábu nějakého Borise….((

29
Anta
Reagovat

28 Johan
Borisové budou asi všude :-DDDD

Ale srovnávala jsem, když tenkrát předložila to maso s tou kostí čnějící jak stěžeň na lodi :-DDD a jakýs takýs posun tam asi je, nebo spíš tam už něco odkoukala :)

30
Anta
Reagovat

29 – to není o Adrianě, ale o JP :)

31
Johan
Reagovat

29 Anta – ten žeberní stěžeň byl fakt nezapomenutelný -DDD
Malý posun v prezentaci u JP bych taky viděla. Já stejně nejsem zastáncem těch moderních 3D konstrukcí na talíři. K některým aby člověk dostal manuál, jak to rozebrat.

32
Anta
Reagovat

31 Johan
To je dobrý příměr „3D konstrukce“.
Představa, že bych vnoučatům předložila 3D konstrukci na talíři :) tuším, že ta mladší by v tom asi pokračovala :-)

33
Johan
Reagovat

32 Anta -)))…kdo by to pak uklízel…

Pro mne je mistr v stavění vertikálním směrem Radek Kašpárek na Barrandově. Vždy s napětím čekám, jestli to jeho dílko ve tvaru katedrály spadne, nebo ne.

34
Majka
Reagovat

Mě přijde, že a JP se hodně zaměřila TV a tím ji trochu poškodila. Neříkám, že patří ke špičce, ale v polovině případů její jídlo vůbec nevypadá tak zle a Matěje Červenku bych s ní dala na srovnatelnou úroveň. Pavlovi se to také pokaždé nepovede. A zajímalo by mě, jak chutnal Markův tatarák. Hranolky by mě k němu nejspíš moc neuchvátily. Navíc mi moderní vaření připadá tak trochu jako plýtvání, ale to je asi můj problém. Každopádně bych nevařila řepu, abych z ní nakonec vykrojila 3 malinkaté kousky, ať už by to vypadalo jakkoliv báječně.

35
nfl
Reagovat

Dievčatá, však viete, že Jana P. nie je mojou obľúbenkyňou, ale tento krát si myslím, že sa jej jedlo podarilo. Aspoň súdiac podľa toho, čo som videla na nate. Zas a znovu sme veľa súťažiacich nevideli. Asi sme nemohli. Pozrite si Michaelu, alebo takého pana Rambouska – ten opäť stavil na nudle s mákem (tak ako aj na castingu). Myslím, že to je trochu na zamyslenie, keď nevie navariť niečo nové v takejto súťaží a na tak časový limit…. Čo vy na to?

Btw, tie zapečené rezance od Adriany by som si celkom dala:-)

36
Majka
Reagovat

35)Nejen ty zapečené rezance. Škoda, že vidíme jenom obraz a necítíme vůně a chutě. Obzvlášť když někoho hodně chválí, tak bych chtěla vědět jak to chutná. No, konec fantazírování, jdu dodělat dýňové bramboráčky.

37
nfl
Reagovat

Majka 36: veru toráčkak, ale ja by som si dala aj tie Tvoje bramboráčky:-)

Tak mi napadá, že ja som milovala a aj milujem také, že plnenú papriku s knedlíkom, alebo kyslú šošovicovú (čočkovú) polievku so slaným posúchom a pod. Že ako by som to asi nadizajnovala na moderno, aby ma s tým porota nevyhodila:-)

38
nfl
Reagovat

37 …. som niečo postláčala na klávesnici, prvú vetu z predošlého komentu radšej ignorujte, pls:-))

39
Majka
Reagovat

nfl) plněné papriky s rajskou omáčkou miluju dodnes, jen místo knedlíku si je v současnosti dělám s rýží, kterou jsem jako děcko naprosto nesnášela. Když jsem líná, tak je jenom tak naskládám do pekáčku, trochu podliju…. hmmm … báječný nápad, teď jsou k dostání nádherné červené papriky z Maďarska, takže si je hned připíšu do seznamu.

40
Anta
Reagovat

Stejně by ale pro mě to zdání bylo těžký, když vezmu ten věk na těch fotkách, tak bych nedovedla vybrat žádný normální jídlo, které jsem měla v tom věku ráda, já jsem holt asi byla hlavně mlsalka :-DDD
Plněné papriky mám taky ráda, ale až teď v dospělém věku :)

41
Anta
Reagovat

40 oprava – zadání

42
dessin
Reagovat

Rekap hotov. Tak doufam ze se bude libit a pro nas fanousky JP jsem pridala i fotografii.

Jsem zvedava na pristi dil, zdrave a chutne zavani dost prusvihem – kdyz jsou detem schopni naservirovat burger s hranolkama, tak by me zajimalo co si pod tim pojmem predstavuji…

43
Majka
Reagovat

dessin: díky za rekap. Já nemám úplně toho nej, protože mi přijde, že cca 5 je jich na hodně dobré úrovni (Alice, Adriana, Míša, Zuzka a Petr). Jejich vaření mě baví, škoda, že není čas dát jim víc prostoru. Pokud vyhraje kdokoliv z nich, tak mu to přeju. Je to bohužel o štěstí. Adriana měla tentokrát silný tým a když prohráli, bylo hodně těžké vybrat někoho do eliminace. A potom snadno vypadnou šikulkové jako Patrik. Doufala jsem, že se dostane dál. Na příští díl jsem hooodně zvědavá.
Anta: já měla v dětství ráda vdolky pečené na plotně (bez tuku), pomazané kleverou, strouhaným tvarohem a polité čerstvou smetanou. Další favorit byl králík na černo a hned v závěsu rajská. No, moderní verze bych vyrábět nechtěla ani u jednoho. Hlavně bych to nestihla v časovém limitu.Když zadělávám kynuté těsto, tak minimálně hodinu kyne, většinou i déle.

44
nfl
Reagovat

No veď to, že taká úplná klasika sa asi veľmi stihnúť nedá. Kysnuté cesto chce svoj čas a toto by asi málo kto zvládol.

Pre mňa samozrejme víťazí Adriana, Alice hneď v tesnom závese. Obe sú také šikovné a v pohode, mne také naturelom blízke osôbky.

Na druhej strane som ešte nič prevratné nevidela napr. u Igora, či Honzu. Keď už ukážu ich hodnotenia, väčšinou sú dosť negatívne, ale chlapci stále nejako preliezajú. Zmätená som z Mateja, asi som od neho čakala viac, ale zatiaľ sa v jeho prípade prikláňam skôr k pocitu sklamaná.

45
Majka
Reagovat

Mě hodně překvapily ženský tím, jak dobře si vedou. Většinou mají lepší cit pro vaření chlapi. Alespoň u nás doma to tak bylo také. Mamka vařila takové ty klasické jídla, omáčky, krupicovou kaši (tu jsem vůbec nemusela), svítek s mlíkem, žemlovku a když si vzal táta do ruky vařečku, tak z toho bylo vždycky něco fantastického, že jsme se až za ušima olizovali. A děda taky vařil dobře. Pamatuji si jediné totální zklamání. Pořád nám sliboval horničinu a když ji nakonec udělal, tak to byly noky s bramborama a vůbec žádné masíčko. No … jak říkám … totální zklamání. Když bezmasé jídlo, tak to bývalo většinou něco sladkého.

46
Johan
Reagovat

dessin – dík za rekap. Uelintn mě hodně pobavil -))) Navrhuji, aby Daniela Peštová moderovala v angličtině se simultánním tlumočením Dany Hábové.
Jinak tip na vítěze stejný. JP mi ze začátku taky lezla na nervy. Její jídla mi zatím připadají jak z nabídky meníček nějaké vesnické čtyřky, ale ta snaha, s jakou se dere do finále je zábavná.

47
dessin
Reagovat

46 – potesilo, dekuji :) Navrh prijimam, ta jeji cestina se fakt neda poslouchat. Mam i problem ze mluvi stejne blbe kdyz nahodou omylem zasahne do debaty porotcu.

JP mi vadi prave kvuli jejimu patlamo, patlamo a basetimu pohledu, uz tam davno nema co delat. A Marek se teda taky vybarvil, arogantni frajer co pujde pres mrtvoly.

48
Johan
Reagovat

47 dessin – někde jsem četla, že za to moderování MCH dostane DP rovné tři miliony. To stojí za to trochu se strapnit před národem, ne? -)

49
dessin
Reagovat

48: COZE? Tri mega za nic??? Ta by mela platit jim, ze ji pustili na obrazovku!

50
Kapi
Reagovat

Peštová je šílena nejen ve zvukovem projevu, ony ty jeji vety vzdycky nemaji vubec zadny smysl a hloubku i kdyz se tvari jakoze ika smrtelne dulezitou vec.
Jako treba na konci neco ve stylu „Vypadl kvuli silnejsim…“ – LOL

52
Hana Otavová
Reagovat

Dobrý den jen chci říci Těm kdo moderují MasterChef jak vyhodili toho kluka jak si doma udělal svoje špagety tak to je pravda . Protože strojek na špagety a jiné těstoviny mají v prodeji . Stačí se podívat na internet . A byla bych ráda aby jim to někdo z televize řekl že ho vlastně ztrapnili. Díky Hana

53
nfl
Reagovat

52: Milá pani Hana,

je síce pravda, že srojčeky na cestoviny sú bežne k dostaniu, sama taký vlastním. A nechcem spochybňovať Váš vlastný názor.

Ale jednak ten mládenec tvrdil, že ich vyrábal cez mlynček na mäso a keď sa pýtali ako presne, tak sa začal zamotávať.

A potom, cestoviny boli nádherne lesklé, všetky úplne rovnaké a aj keď sú isto všelijakí fachmani, dosť pochybujem, že by sa niekomu až tak podarili doma urobiť. Zo semoliny z trvrdej pšenice, tomu by som možno bola ochotná veriť. Poviem Vám, že keby som tam stála ja a vedela by som, že moje jedlo je od A po Z doma pripravené, tak by som sa bila za svoju pravdu a povedala postup a presne použité suroviny.

Nie vždy sa stotožňujem s hodnoteniami poroty, ale toto bolo, myslím, úplne oprávnéné.
Skúste si pozrieť toto video na you tube, určite ho tam nájdete…a ak áte skúsenosť s výrobou cestovín, tak veľmi rýchlo prídete na to, že asi nehovoril pravdu. Aj keď mne ho tiež bolo ľúto, ale môže si za to sám.

Přidat komentář