Panáček v reality show

Masterchef Česko (27.2.): Dycky hmyz! (rekap)

28. Únor 2019 | napsal(a): | reality show: MasterChef Česko

ms2721

Soutěž značně pokročila, do této epizody vstoupilo již pouhých 13 amatérských kuchařů. I proto na ně nečekaly lehké úkoly. Nejdříve přišel na řadu nevyzpytatelný hmyz, poté ale na soutěžící čekal možná zatím nejnáročnější úkol vůbec. Perfektně napodobit jídlo jednoho z nejlepších kuchařů v Česku? Kdo to byl, komu se dařilo a kdo nakonec (ne)vypadl? Zjistíte v rekapu.

Hlásí se hmyz

Jako již tradičně začínáme tajemným boxem. A tentokrát se nezdá, že by se uvnitř nacházelo něco, co porotce vystřelí z trenek. Naopak silný odpor ke skrytému obsahu cítí Jan Punčochář, ani Přemek Forejt se netváří nijak nadšeně. Na soutěžící totiž čeká hmyz, a to červi, cvrčci, švábi, larvy a další hnus :-). Velký respekt k této surovině měli téměř všichni, nejvíce zřejmě Mona, perné chvíle ale čekaly i Leu, které se na paži dostalo zvířátko Pepík (rukou Přemka). Zuzce zase jeden exemplář vyskočil z hrnce, musel tedy zasáhnout Bohouš, který uprchlíka vrátil na místo. Zatímco dámy se hmyzu bály, pánové to nijak zvlášť neprožívali.

Co tedy soutěžící uvařili? Dalo by se říci, že klasická jídla, jen s tím rozdílem, že na vrch přišli brouci. Porotci se poprali s ochutnáváním, někteří pokořili své fóbie. Nakonec si červa dala i Mona, která celé jídlo připravila bez jediného ochutnání (a přesto se jí zadařilo). Hmyzí zahrádka, placky s brouky, bábovka s kandovanými brouky, salát s cvrčky a šváby, tortila s červy, krém s crvčky, cvrčkové ragů. Tak co, těšíte se na jídlo budoucnosti?

A první kolo vyhrává: Ester! Really jo. Postup jí dojal k slzám, což krásně ukazuje, jak velkou radost z postupu měla. A s vítězstvím přichází i možnost ulehčit cestu dalším třem soutěžícím, kteří rovnou postoupí. Ester vybrala Olivera pro jeho kreativitu, Zuzku pro jejich dobré vztahy, a nakonec překvapivě Šárku, protože kombinuje nepochopitelné věci (ať už to může znít jakkoliv bizarně). Na zbylých 9 čeká ultra těžká výzva. Uvařit signature dish jednoho z nejlepších kuchařů u nás.

ms2723

Pohlreich? Ale vůbec ne, přichází Radek Kašpárek, michelinský kuchař. Následuje osmiminutový sestřih jeho umění, během kterého připravil srnčí hřbet s telecím mozečkem, pečenými houbami, lanýžovým velouté a emulzí z hnědého másla. A na soutěžících je nyní tenhle majstrštyk napodobit. Jídlo, které bylo tak perfektní, že ani vegetariánka neodolala a srnu musela ochutnat.

Ale dost ochutnávání, jde se vařit. A hned je tu problém pro Bohouše, kterého zasáhla bolest kolena. I když ale chvílemi musel sedět, ve vaření pokračoval. A ať je to jakkoliv překvapivé, kromě nějakého ohýnku, mouše, popraskaným vajíčkům a klasicky časovému presu šlo vše jako po drátkách. Proto přišel čas Radka Kašpárka, který rozhodoval o osudu soutěžících. Lea – super omáčka, super houby, nic moc maso. Bohouš – emulze super, velouté vlažnější, chybí sůl. Petr – jeho slovy nejlepší a nejkrásnější jídlo v jeho životě, Kašpárek pokrm nekomentuje. Denisa– utáhlá omáčka, nedosolená houba, maso perfektní. Mona – dobrá kyselá emulze, celkem docela zdařilé. Honza – emulze příjemně kyselá, houby nedosolené. Kristína – vynikající omáčka. Mirek – sterilní, nevýrazné. Kačka – pořádná chuť, osolený mozek, maso není nejhorší.

Tři jídla byla TOP. Jednak to byl Petr, jehož pocit se ukázal jako správný a opravdu se jednalo o jeho jednoznačně nejlepší pokrm. Kristína sladila chutě jako profík a proto i ona zamířila na balkon. A jako poslední Kačka, jejíž jídlo Kašpárek přirovnal k michelinské kvalitě a sám prohlásil, že mnoho lepších jídel v životě nejedl. Jako další šli na balkon postupně Mona, Bohouš, Lea a Honza, dole zůstali Mirek s Denisou. A jméno toho, kdo soutěž opustí, je… Mirku, jděte na balkon (zdravíme Terezu Kostkovou do StarDance). V soutěži tedy končí vegetariánka Denisa.

Ale jen na chvíli. Její závěrečná řeč, kdy apelovala na to, že nejdůležitější je bojovat a dbát na své zdraví, donutila k přihlášení se Bohouše, který ze soutěže kvůli zdravotním problémům odstoupil – nejen koleno ho prý trápilo již v předchozích epizodách a i kvůli slovům Denisy se emočně rozhodl své účinkování ukončit. Denisa tedy zůstává, Bohouš končí.

ms2722

Zhodnocení

Perfektní spolupráci poroty už není potřeba dále rozebírat, prostě to funguje parádně. A stále lepší jsou i soutěžící, kteří si dokáží poradit zdá se opravdu se vším. Hlavně je tomu tak pro výborně zvládnutý casting, kdy žádný ze soutěžících není vyloženě nesympatický, jediné výhrady jsou k Šárce. Vzpomeňme na minulou řadu, kdy silná averze zaznívala vůči finalistce Lucce, něčeho podobného jsme tentokrát ušetřeni. K epizodě, hmyz byl zajímavým zpestřením, ta hlavní paráda přišla ale až poté, kdy jsme se konečně dočkali kompletní ukázky od jednoho z porotců. A opět můžeme porovnávat s ukázkami v minulých řadách. Pamatujete, jak byly vždy uspěchané a soutěžící si stěžovali, že nestíhají? Tady bylo vše v poklidu, Kašpárek dovysvětloval, humorně a navíc s ochutnávkou. A hlavně ta radost, která mu tříštila z očí, když viděl, jak jim chutná a jak jeho práci obdivují… A to utrpení pro ty nahoře, kteří nemohli ochutnat. Ale i když smutnili, že zrovna teď nemohou vařit, nakonec byli asi rádi, přeci jen konkurence byla vysoká. Odstoupení Bohouše bylo logické, zdraví je přednější, navíc když si musel být vědom, že šanci na vítězství nemá. A to i přesto, že bych osobně jeho výkony ocenil jako ty, které se postupně nejzřetelněji zlepšovaly.

Příště vyrazíme na vietnamskou tržnici a 4 týmy uvaří pro další várku nenasytných hostů. Zbývá 12 soutěžících, jeden bude muset z kola ven.

 

Lukša

Mladý psavec, kterého to z komentářů vyneslo až na autorský post. Z reality show toho sleduji opravdu hodně, mezi mé nejoblíbenější se ale jednoznačně řadí Got Talent a The Amazing Race.

MasterChef Česko

Diskuze k článku

Počet komentářů: 27
1
Lady XL
Reagovat

Dobrý rekap, děkuji!
V minulé řadě soutěžní úkoly nestíhali a tak mimo kameru se jim čas nastavoval, aby aspoň někdo jídlo dokončil :-). Ale i kdyby teď nestíhali a museli jim to nastavit, nevadí mi to. Úkol byl vážně těžký a byla radost sledovat Kašpárka při práci :-). Opravdu jen lituji, že nevařila Šárka, chtěla bych vidět, jak vaří bez toho, že dá všude „své koření“, prostě převede vše do španělské či středomořské variace. A nemyslím to nijak zle.
Vůbec bych měla pro příště nápad, že by vařili všichni, jen ti chránění by prostě věděli, že nevypadnou. Myslím, že by se jim to také zamlouvalo zvlášť u tohoto pokrmu, když tak vzdychali, že litují, že nevaří :-).

2
limbora
Reagovat

Při vyhlašování tří nejlepších hmyzařů:-) jsem se přistihla při touze vidět opět Katčin tanec a jsem ráda, že střihači to cítí stejně. Že myslí na diváky. Navíc jsem jim vděčna, že se nestříhají zběsile rychlé klipy, ale že konečně někdo pochopil, že nechceme koukat na efekty, ale sledovat děj. A užívat si to. Já si totiž tento pořad užívám a jsem ráda, že nejsem sama.Konečně se naplno předvedl i Kašpárek. v předchozích dílech se nechtěl cpát nikam dopředu, vévodit, teď však přišla jeho chvíle a naplno ji využil. Řeknu to gastronomickou terminologií :-) – byl k sežrání. A všechny čest jeho parťákům, že mu to přáli. V této chvíli považuji tuto reality show za jednu z vůbec nejzdařilejších od dob prvních Vyvolených.

3
Jossie
Reagovat

To je zajímavé, já ten Katčin „tanec“ upřímně nesnáším a kvůli němu mám vůči ní averzi. Teď mi přišlo, že už se konečně chová normálně, ale bohužel, zase to přišlo.
Jinak hmyzí úkol byl hrozný a litovala jsem porotce, že to museli jíst. Ovšem Kašpárkův pokrm – to bylo moc fajn. Já jsem ve Fieldu byla, takže vím, jaká ta jídla jsou. Oni ty nezvyklé suroviny (mozek, šlacha..) přidávají téměř do všech jídel a ty chutě jsou velmi zajímavé a prezentace úžasná. Ovšem uvařit bych si to asi netroufla.

4
limbora
Reagovat

@Jossie: Já neříkám, že se ten tanec chci naučit:-), jen že vystihuje její osobnost, chování – a tudíž vidíme, že pravdu je taková… Souhlasím, že je hrozný, ale je pro ni charakteristický… Ale ani si nechci představovat, že by ten tanec nacvičili jako odměnu či trest pro diváky. Protože vidět takto hopsat Ester či Kristínu, o bankéři ani nemluvě, by bylo nepřirozené. Možná by to ještě dala Šárka a Lea. Tak, pro dnešek jsem dotančila:-))))))))))))))))))))))))))))))))))

5
Jossie
Reagovat

No jen jestli jí to třeba nedali za úkol, že to má dělat. Jednou tam takovou blbost předvedla a třeba to po ní teď vyžadujou :)) Jinak mně už tam nevadí nikdo, jen některým fandím víc a některým míň a když neuvidím taneček, tak můžu fandit i Kačce :))

6
limbora
Reagovat

@Jossie: No, ale že bychom zakládaly její fanklub, to asi nehrozí:-)

7
VojtaP
Reagovat

Z posledního dílu jsem byl nadšený. Jak bylo zmíněno v rekapu, porotu už nemá smysl komentovat, prostě funguje dokonale a já už teď doufám, že nás další řada nemine, protože i casting a zpracování show je na skvělé úrovni.

Hmyz byl zajímavý úkol a bylo na soutěžících vidět, že je bavilo, jak si to ochutnávání ani porota zrovna neužívá. :D Přiznám se, že jsem zatím hmyz nechutnal (i když jsem měl možnost), ale některá ta jídla vypadala povedeně a s určitými komponenty bych to možná zvládl i bez ostychů. Výběr Ester jako vítězky kola mě taky překvapilo, dosud se jevila jako outsider. Pokud ale bude příště vést tým, tak si nejsem jistý, nakolik bude dostatečně průbojná a schopná organizovat tým. Katce v tomto budu věřit asi víc.

Když vařil Kašpárek svůj signature dish, tak jsem podobně jako soutěžící zíral s úžasem a otevřenou pusou. To, že to vlastně nikdo úplně nepokazil (maximálně to neměli úplně dochucené), tak jen dokazuje, že bude Kašpárek skvělý mentor. Jídlo vypadalo složitě a dalo se tam toho spoustu pokazit, takže něco takového napodobit po jedné ukázce a jen podle vlastních postřehů, fakt klobouk dolů před soutěžícími. Být u něj na stáži musí být pro kuchaře výhra.

8
libena
Reagovat

s celým zpracováním jsem maximálně spokojená, s porotou nadšená
baví mě petr, kristýna a oliver, od začátku je mi nesympatická šárka

kašpárkovo vaření – to byla parádička, připomnělo mi to jeho pořad v televizi. těším se, že i ostatní porotci se hecnou a něco předvedou

9
Sa. I.
Reagovat

Pěkná diskuse, pěkný pořad, vtipné dotáčky s Patricií viz link. Supr porota, fajn soutěžící, všichni mě baví, jen ze surovin se mi často houpe žaludek ;-) Zatím nemám jednoznačného favorita, možná soukromou top pětku.

https://novaplus.nova.cz/porad/masterchef-jak-to-vidi/epizoda/31953-8-dil-zmanipulovala-denisa-bohouse

10
Tanq
Reagovat

Porotci jsou mozna sympa, ale v MasterChefovi by meli byt raznejsi a ne soutezicim radit a jeste jim pomahat. Tohle je proste zase takova ceska mila nuda. Ale show me bavi. Clovek se az divi, ze to toci Nova a ne Prima. A ten tanec te holky je divny, trapny, trapne diblikovsky, jak se rika. Ta holka potrebuje vic sebevedomi a pak se bude chovat normalne.

11
Kozlík Matěj
Reagovat

@limbora: naprosto souhlasim se vsim v tomto komentari. Katcin tanecek a kyvani hlavou spousta lidi na fb odsuzuje, ale ja jsem si ho zamilovala. Prace strihacu je opravdu luxusni, porad moc rada sleduji. Ten se povedl.

13
Jossie
Reagovat

A já bych chtěla ještě pochválit Luksu za super rekapy, u jeho „nebyl to větrník“ jsem se fakt bavila :))

14
Lukša
Reagovat

@Jossie: Děkuju :-)

15
anonym
Reagovat

@Jossie: Připojím se :-) ani se nemusím dívat a vím, co se děje.

16
Lady XL
Reagovat

Dokoukala jsem. A aspoň v tomto díle se mi potvrdilo, že Šárka nebude tak dobrá, pokud je pod tlakem a pokud musí uvařit konkrétní pokrm nebo jídlo s „nadiktovanou“ chutí. Tj. že nebude moci využít španělskou a vůbec jihoevropskou kuchyni a bylinky. Při bodování bylo spravedlivé, že vítěznému týmu odebrali body. S tou situací se dobře vypořádali. Prostě mi tato řada MCH sedí nejvíc a porotci to začíná. Ti jsou fakt top! Vyřazovací vaření bylo taky fajn a porotci měli pravdu, čím jednodušší zadání pro soutěžící, tím víc se v tom plácají (překombinovávají). Tedy i když já bych byla šťastná za jakýkoliv výtvor tam podávaný :-D.

17
Jossie
Reagovat

Mě moc nenadchl speciální hoist – na Kamu si zrovna nepotrpím a Oliver u mě poněkud klesl tím, jak ji obdivuje (a porotci měli pravdu, když mu na konci trochu srazili hřebínek). Jinak mi ale Oliver přijde velmi kreativní a až odstraní své nešvary, mohl by být velký adept na vítězství. Petr mě trochu překvapil, na to, že strávil několik týdnů na těch kurzech, se moc do vaření nezapojoval.
Odebrání bodů za nesplnění limitu byla pecka i když mi přišlo trochu nespravedlivé mít stejnou hodinu na vegetariánský pokrm a na masové. Moc nechápu, co tam ti vegetariáni dělali, jejich obrovské závitky byly otřesné – není zas tak těžké je udělat a už vůbec zabalit.
S těmi saláty to bylo smutné – zaslouženě šli na balkon jako první dva ty nejlepší – i když ta Mona – to nebyl tak docela salát. Že vypadla Zuzka mě trochu mrzelo, její bláznivé kombinace jsem měla ráda, ale pokud opravdu jen nakrájela maso a nic s ním nedělala, tak se ani nedivím.

18
Lady XL
Reagovat

@Jossie: Souhlasím skoro se vším. Já tu gastronomii tolik nesleduji, ale o „nějaké“ Kamu vím. A tak nějak chápu, že je jeho idol, ale toho adorování bylo docela dost…. :-). Taky jsem byla překvapená, ba přímo zaskočená, když z Petra vylezlo, že byl na kurzech v Thajsku. A je to od něj podpásovka vůči ostatním, že víc nepřevzal otěže a jen krájel a krájel. Podle mne má pořád trauma z kapitánství při zabíjačce a nechce tudíž vyčnívat. JJ závitky vypadaly hrozně, aspoň ty, co ukazovali. Plácali to tam páté přes deváté a i já poznala, že tam dávají moc zeleniny… a vůbec všeho, takže byl problém to zabalit. Při správném množství to není takový problém to zabalit. Jo nedivím se Ester – já koriandr taky nemusím, v pokrmu mi vadí.

19
JanaM
Reagovat

Bylo by myslím férovější kdyby je upozornili hned po skončení vaření, že jim odeberou body za překročení času, takhle to vypadalo že to byl momentální nápad až po sečtení bodů…a tu Šárku si tam možná pěstují kvůli zápletkám, zas tak dobrá mi nepřipadá

20
Jossie
Reagovat

Lady XL: Moje dcera někde četla, že jsou dva druhy lidí: ti co milují koriandr a ti co ho nesnášejí – já patřím k těm prvním :). Prý je to dokonce dáno nějak geneticky, že vy co ho nemáte rádi, za to ani nemůžete, prostě vám to špatně chutná.

JanaM: Zas na druhou stranu, stejně by prohráli, protože tam jaksi neměli tu tekutinu, což je u polévky docela zásadní problém :)

21
Sa. I.
Reagovat

@Jossie:

Špetičku sušeného koriandru přidávám do kde čeho, nesmí ho být moc, ale čerstvý také moc nemusím. Překvapil mě názor, že k vepřovému masu se nehodí zázvor. Za recept na vepřové na zázvoru a na mrkvi jsem kdysi dostala cenu, a kdo to zkusil, dál už to vařit musil ;-)

22
Jossie
Reagovat

Sa.I.: Ano to se zázvorem je teda nehorázná blbost, také dělám recept vepřového se zázvorem a je to moc dobré a v asijských receptech naprosto běžné.

23
Lady XL
Reagovat

@Jossie: Tak díky za vysvětlení :-). Asi to tak nějak bude. Prostě mi přijde to koření moc „voňavé“ a Ester to vyjádřila ještě líp – jakoby žvýkala mýdlo. Sušený jsem nezkoušela – tedy aspoň nevím, zda jsem ho v něčem neměla a netušila to… Já tedy nemusím ani řapíkatý celer. Rozhodně ne ho jíst syrový a v jídle jen ve velmi malém množství. Kolegyně to má zrovna tak včetně toho koriandru. S tím zázvorem jsem taky byla v šoku, co tvrdí soutěžící. Podle mne ho zapomněla a pak to tak řekla… :-). Ale zase to strávníci nekritizovali.
Jo, mě se líbilo, že zdůvodnili, proč jim nastavili čas, když by jinak byli diskvalifikováni. A i z toho důvodu, proč dostávají trest, jaký dostali. Zase je takto i nechali bojovat a zjistit, jak uvařili. A jak to tam prohlásil někdo z týmu, bylo moc fajn vědět, že uvařili vítězný pokrm

24
Wally
Reagovat

S koriandrem to je podle mě jako s koprem. Buď miluješ nebo nenávidíš. Čerstvý koriandr mi taky smrdí a nepozřu ho. Ale jeho semena miluju a moc ráda s nimi vařím. :))

Vypadá to, že příště nebude oslavný taneček stále pozitivně naladěné Kateřiny. :)))) A na to se upřímně moc těším.

25
Adam
Reagovat

Dnes vypadne Petr.

26
libena
Reagovat

@Adam: neeee, fandím mu

27
libena
Reagovat

@Adam: tak to asi nejspíš neklapne ;-)

Přidat komentář