Panáček v reality show

X Factor Australia 2014: rozhodnutí 10. live show (+ video)

14. Říjen 2014 | napsal(a): | reality show: X Factor Australia

[singlepic id=10470 w=615]
A je rozhodnuto. V tuto chvíli už známe složení Top 3, která se již příští týden popere ve velkém Grandfinále o vítězství. Dopadlo to podle očekávání, nebo došlo k překvapení? A je složení nejlepší trojky spravedlivé? A které hvězdné hosty jsme mohli vidět tentokrát? O tom všem vám opět poreferují DJ Vlado a VojtaP.

Společné vystoupení: Top 4 & Boyzone

DJ Vlado: Myslím, že zvláště my dříve narození si vzpomínáme, že Ronan odstartoval svou kariéru v 90. letech v irském boybandu Boyzone. Z původní pětice už zbyli jen čtyři členové (Stephen Gately zemřel před pěti lety na vážnou srdeční chorobu) a vzhledem ke svému pokročilému věku už by si možná neměli říkat Boyzone, ale Manzone, případně Rumcajszone (vysvětlovat zřejmě nemusím). Místo svých kdysi dávných hitů zazpívali hned dvě coververze nedesátkových evergreenů (což mi přijde rozumné, jelikož slaďáky pro holčičky by od takových „dědků“ působily směšně), konkrétně Reach Out I´ll Be There od Four Tops a You Can´t Hurry Love od The Supremes (mnohým známou spíše od Phila Collinse), při které se k Boyzone připojila i naše Top 4 finalistů. A na rozdíl od minolutýdenního vystoupení se to od jiných společných vystoupení až tak nelišilo a především závěr působil poněkud chaoticky.

VojtaP: Boyzone již oslavili dvě dekády pohromadě (i když s přestávkami). Už to nejsou žádní mladí kluci, s novým albem Dublin To Detroit plným coverů jejich oblíbených motown hitů cílí na dospělé publikum. Nové album nejspíš hitparády nezboří, ale jejich fanoušky, kteří společně s nimi vyrostli, možná osloví. Pokus napodobit cestu comebackových Take That jim před lety nevyšel, třeba je tohle správná cesta. Jejich vystoupení bylo zábavné, zajímavé, že si stále zachovávají styl devadesátkových boybandů, kdy zpívají předvádí různé tanečky, jen už kolem nich neomdlívají puberťačky.

Hvězdný host: The Script (Superheroes)

DJ Vlado: Tato irská pop-rocková partička už na scéně funguje třináct let a stihla už vydat čtyři CD. Do našeho rádiového éteru pronikl zejména jejich loňský singl If You Could See Me Now. Tentokrát představili novinku Superheroes z aktuálního CD No Sound Without Silence. Tuto píseň bych hodnotil jako celou jejich tvorbu – příjemný pop-rock, který sice není nijak zvlášť inovativní, ale na poslech nikoho rozhodně neurazí.

VojtaP: Osobně mám The Script rád. Hrají příjemný pop-rock, který má moderní zvuk. U nás si jich rádia všimla až z vydáním předposledního alba #3 a spoluprácí s Will.a.mem na singlu Hall Of Fame. Na ten se právě snaží navázat také novinkovým singlem Superheroes, který působí stejně hymnicky a motivačně, posluchač se chytí na první poslech. Bohužel jejich živé vystoupení mělo několik vad na kráse.

Odhalení bottom 2

DJ Vlado: Tentokrát jde už opravdu o hodně. Kdo postoupí, je v Grandfinále. Jako první k překvapení mnohých postoupili Brothers 3 a nutno říct, že po včerejších výkonech nezaslouženě. Ale holt mají asi silnou fanouškovskou základnu složenou nejen z puberťaček, ale i dospělých žen. Jako druhý postoupil podle očekávání Dean, takže bylo jasné, že bottom 2 bude tentokrát dívčí záležitost a utkají se Marlisa s Reigan. A zatímco Marlisa tam byla po včerejších výkonech zaslouženě, Reigan si zvláště za včerejší druhé vystoupení účast v bottom 2 nezasloužila, místo ní tam měli být Brothers 3.

VojtaP: Do dnešní bottom 2 jsem tipoval Brothers 3 a Marlisu, můj tip vyšel přesně na půl. Vůbec nezaslouženě do B2 spadla Reigan, kterou doplnila právě Marlisa. Brothers 3 jsou nezmar, poslední kolo jim vůbec nevyšlo, přesto je silná fanouškovská základna protlačila dál. Jsou tak jediní, kdo nezažil B2, což se až nápadně podobá cestě loňské vítězky Dami Im, která taky byla do soutěže po vyřazení navrácena a poté ji celou bez zakopnutí ovládla. Uvidíme za týden, jestli se podobný scénář bude opakovat. Kdo tedy Brothers 3 a Deana ve finále doplní?

Hvězdný host: 5 Seconds Of Summer (Amnesia / Good Girls)

DJ Vlado: Tuhle letošní „senzaci“ jsem považoval za australskou odpověď na fenomén One Direction, proto mě překvapili aspoň tím, že se sami doprovodili na kytary a zvlášť nejnovější singl Good Girls tak získal punkovější nádech. Jinak co říct víc? Tato partička není hudebně šálek mého čaje, proto ji přenechám puberťačkám.

VojtaP: Tato mladá australská partička, která letos zažívá raketový úspěch, může svému úspěchu také nepřímo vděčit X Factoru. Soutěže se sice nezúčastnili, ale byli to právě One Direction, kteří je představili celému světu na svých dvou světových turné. Nálepka boybandu zde nesedí, 5SOS jsou klasickou pop/punk/rockovou kapelou pro dnešní generaci teenagerů. Do X Factoru přišli zahrát zatím svůj největší hit – baladickou Amnesia a také představit svůj nový singl Good Girls. V podstatě není co vytknout, dobře jim to hraje, zpívá a publikum je žere.

Zpěv o záchranu

DJ Vlado: Obě dívky daly do boje maximum. Reigan si vybrala snad nejprovařenější song ze všech finále X Factoru na světě, konkrétně Hallelujah (verzi Jeffa Buckleyho), ovšem i když v hloubkách byla trochu nadoraz, tak zde nechala perfektně vyniknout své barvě hlasu. Marlisa si vybrala klasiku nejklasikovatější Help od Beatles, ovšem ve verzi od Johna Grahama, a podala zde rozhodně lepší výkon než včera, především ukázala potenciál, který její hlas skrývá ve střední poloze. Za sebe bych přál finále oběma holkám, ale když mám volit, kterou bych do finále poslal, byla by to jednoznačně Reigan.

VojtaP: Poslední letošní sing-off otevřela Reigan. Ta zvolila Hallelujah, který by měli snad už mezinárodně v pěveckých soutěžích zakázat (spolu s dalšími na dlouhém seznamu), na této silné baladě už není nic, co by mohl interpret předvést nového. Reigan do toho dala maximum, jen v nižších polohách to vázlo. Marlisa navázala na svůj zdařilý casting, vybrala si upravenou verzi Help od Beatles a podařil se jí mnohem lepší vyrovnanější výkon než ty dva předchozí. Opravdu škoda, že nakonec neudělali finále ve čtyřech.

Kdo vypadl?

DJ Vlado: Porota, respektive její ženská část (a především Natalie, která rozhodovala jako poslední), jelikož mužská podržela své ovečky, se zřekla odpovědnosti a poslala to do deadlocku. Tam se ukázalo, že nejméně hlasů dostala favoritka Reigan, která tak zůstala před branami Grandfinále. A za sebe musím říct, že to považuju za největší nespravedlnost od dob vyřazení Elly Henderson v britském X Factoru před dvěma lety. I když Marlise finále přeju, především tedy za progres, který v soutěži předvedla a jsem rovněž rád, že se Ronanovi podařilo prolomit smůlu holčičí kategorie několika posledních let (i když jsem z jeho holek měl radši Caitlyn), tak Reigan v Top 3 rozhodně chybět neměla, jelikož s výjimkou jednoho kola podávala vysoce kvalitní výkony a vůbec nejvíc ze všech letošních soutěžících bych ji označil za whole package. Na štítě prostě měli skončit Brothers 3, ovšem rozbouřené hormony fanynek udělaly své. A ještě jeden postřeh – Redfoo už podruhé skončil na posledním místě (tzn. je tak trochu Darou Rolins v mužském podání), přestože tentokrát měl papírově nejsilnější kategorii, což je jasným apelem, že v příští sérii by už v porotě zasednout neměl.

VojtaP: V této fázi soutěže by nejspíš už neměla rozhodovat porota, dává to už moc velký prostor pro spekulace o manipulaci. Natalie ale rozhodla, že rozhodnutí tentokrát nepůjde na triko poroty, ale divákům, ti rozhodli, jak rozhodli a před branami velkého finále skončila Reigan. Vůči Reigan od diváků velmi nespravedlivé, celou dobu podávala nejvyrovnanější výkony. Připomíná mi to situaci, kdy loni také před branami velkého finále skončili výborní Third D3gree. Tenkrát neměl postoupit Jai, letos zase Brothers 3.

Shrnutí podle DJ Vlada:

Rozhodně nemůžu říct, že bych byl s Top 3 spokojený. Že tam nebude Caitlyn, s tím už jsem se smířil dávno, ale neúčast Reigan mi vadí hodně. V této chvíli to přeju vyrovnaně Deanovi a Marlise, z muzikantského hlediska víc Deanovi, ze sympatií naopak víc Marlise, navíc její vítězství by mohlo znamenat, že by tento půlrok mohl být půlrokem benjamínků a paralelní britskou verzi by mohla tak vyhrát Lauren Platt, které bych to přál ještě mnohem víc. Ovšem vzhledem k tomu, kdo (ne)byl v bottom 2, to vypadá, že o vítězi je rozhodnuto a budou to Brothers 3, čímž přesně naplní označení Drda Band, které jsem jim dal na začátku. Celá Top 3 je však dost vyrovnaná a ve finále může dojít klidně ke zvratu. Na to, kdo si nakonec odnese vítězné vavříny, si musíme počkat až do neděle.

Shrnutí podle VojtyP:

Bohužel se potvrdilo, že u Australanů v této fázi už nerozhodují tolik výkony, jinak by se Reigan neocitla vůbec v B2. Marlise postup přeju, v soutěži prošla největším vývojem, ale hodně vývoje jí ještě čeká, než se bude dát považovat za hotovou zpěvačku, postup jí přeju taky kvůli Ronanovi. Ten si sice loni při práci s talenty vedl mnohem líp (to ale všichni), dokázal však po dlouhé době dovést do finále zástupkyni mladých děvčat. Nyní vítězství nejvíce přeji Deanovi, který podobně jako Reigan vykazoval vyrovnané výkony a nebyl by vůbec zbytečným vítězem, také nejspíš zdědí hlasy po Reigan. Teď záleží jestli se bude opakovat scénář z loňska, kdy Brothers 3, zopakují triumf Dami Im, která také byla do soutěže vrácena a poté ji bez klopýtnutí ovládla nebo se podaří v Austrálii po dlouhé době zvítězit skupině nebo klukovi? Deanovi bych to z této trojice přál asi nejvíc. Jak to dopadne uvidíme již tuto neděli a pondělí.

X Factor Australia

Diskuze k článku

Počet komentářů: 10
1
Lucas
Reagovat

Brothers 3 měli vypadnout už dávno, ale co se dá dělat, teď už jen doufat, že nevyhrajou. Alespoň, že je ve finále Dean a taky snad vyhraje.

2
PK
Reagovat

Brothers 3 si imho fakt nezasloužili dostat se do finále.. líbily se mi od nich dva výkony, zbylé byly buď nudné, nebo kýčovité (nebo oboje zároveň)… Doufám, že nevyhrajou…

3
Monika
Reagovat

Kdyz tohle je vec nazoru, mne se treba Brothers 3 celou dobu libi nejvice, a uz od castingu mam jasno. Zasluhy jsou velice subjektivni zalezitosti, no ale protoze se jedna prevazne o chlapske nazory v teto diskuzi tak to chapu:-))))
Myslim, ze je fatalni omyl domenka, ze jim posilaji hlasy pubiny, kdepak jejich nejvetsi sila bude ve starsi generaci maminek a babicek, pro dnesni pubiny jsou prilis staromodni a usedli. To uz imho vetsi teens zakladnu bude mit Dean nez Brothers 3. Odpovidalo by tomu i rozlozeni na FB, kde na ne pubiny vetsinou nadavaji a zasnou, kde se berou hlasy..No u babicek, ktere halsuji, ale na FB nechodi….

4
Lucas
Reagovat

@Monika: Naprosto souhlasím s názorem, že ty hlasy neposílaj pubiny, ale starší ženský :)

5
PK
Reagovat

@Monika: Jasně že je to všechno subjektivní, jinak by ty soutěže byly o ničem :) A když narážíš na ty „chlapské“ názory, tak já jsem třeba gay, ale nikdo z Brothers 3 se mi ani vzhledově nijak nelíbí… Dean je teda stokrát hezčí. Jinak ale z těch kapel z LS byli jasně nejlepší, já bych je dal v celkovém pořadí na páté místo (před ně Caitlyn a Reigan), protože na rozdíl od všech TOP6 a dolů předvedli alespoň něco, co se mi hodně líbilo :)

6
Michal V.
Reagovat

mno Moniko priznam se, ze hodne dlouhou dobu jsem premyslel nad tim jaky typ cloveka jsi… mel jsem dost potize te zaradit (dokonce jsem chvili premyslel o chlapovi vydavajicim se za zenu se zamerne provokativnimi nazory), ale takhle se odkopat v diskusi ;-).
No jsem rad, ze si te konecne muzu zaradit do spravne skatulky :-).

K clanku nemam moc co dodat neb muj nazor jsem uz vyjadril o clanek jinde…

7
Monika
Reagovat

@Michal V.: ???? asik si moc hulil ze:-))))

8
Willadraify
Reagovat

Tak za me dost zklamani, ze jsou v grandfinale brothers 3…Celou soutez se mi min a min libi a svoji kycovitosti a cajdaky z poslednich kol tomu nasazuji korunu…Navic mi porad vadi jejich vyrazy a mimika…Celkovej dojem je zkratka spatnej…No takze vitezstvi preju Deanovi nebo Marlise…Ale podle vseho to dopadne jinak…:/

9
libena
Reagovat

do pytle – je možné, že jsem si na fb přečetla informaci o vítězi x factoru australia????? wtf :-((((

10
libena
Reagovat

no tak jo, už to vím – celé pořadí top 3…zatracený facebook

Přidat komentář