Panáček v reality show

Big Brother CZ/SK 2023 skončil a zná svého vítěze, pozitiva i chyby

14. Leden 2024 | napsal(a): | reality show: Big Brother

Big Brother

Další, poprvé federativní, Česko Slovenský Big Brother je za námi. Vítěz si odnesl pohádkově nízkou výhru 2,5 milionu korun a protože se tentokrát natáčelo v Bulharském domě tak se nemusí řešit, co s ním po konci natáčení.
Tento Big Brother byl o dost lepší, než jeho verze v roce 2005. Vedle jasných pozitiv ale měl také spoustu much, které, pokud bude i další řada, by se měly vychytat.

– Ovlivni co se děje v domě Big Brothera
Obrovským lákadlem a sloganem celé show ještě před jejím začátkem bylo „Ovlivni dění v domě“. Screeny z aplikace slibovaly hlasování o trestech, lidi se těšili na výběr pána domu a já doufal i v nějaké překvapení co diváci budou moci ovlivnit jako například nákupy. Nic z toho se bohužel nekonalo. Jediné, o čem se kdy hlasovalo bylo, kdo bude z domu vystěhován, respektive po úpravě systému hlasování o tom, kdo v domě zůstane. I tento nejednoznačný systém hlasování show moc nepomohl, při prvním vylučování dokonce ani neřekli spolubydlícím, jak se hlasuje a tak františek mluvil proč by pro něj měli hlasovat a přitom se hlasovalo pro toho, kdo má být vystěhován. Pravděpodobně změna ale byla reakce na přání diváků. Stejně tak začali po druhém týdnu ukazovat alespoň nějaká procenta v průběhu hlasování, i když bez obličejů. Konečné výsledky už ale nikdy neukázali, ani ve finále, kde Míra stokrát opakoval, jak těsné to bylo.
O nějakých úkolech pro spolubydlící diváci rozhodovali až v posledním týdnu, kdy oko diváka s erekcí (ve slovenské verzi občas nazývané jako Oko Big Brothera a občas jako Oko diváka, asi sami nevěděli co to je) nosilo soutěžícím úkoly nebo dotazy, které diváci psali na instagramu. Většinou ale působily dost stejně jako kdyby je vymyslel štáb a tak o jejich autentičnosti nejsem úplně přesvědčen.

BB_House_4

+-Moderátor
Role moderátora byla v této show tak okrajová, že se nedá hodnotit kladně ani záporně. Míra Hejda moderoval pouze sobotní vyřazování, kde se do domu spojil jen párkrát a tak se spolubydlícími neměl žádnou možnost navázat nějaký bližší vztah, jako tomu bylo u Terezy Pergnerové ve VyVolených. Tím se ale také snížila možnost nějakých jeho chyb a tyto večery tak nevypadaly tak tragicky i když Míra určitě nebyl tou nejlepší volbou pro tento typ pořadu.

– Nepřehledný střih a vysílací schéma
Střih celé show je kapitola sama pro sebe a tou nejhorší částí celého pořadu. Celý pořad působil nekonzistentně, chaoticky a nesrozumitelně. Střih nedával často vůbec smysl, jako kdyby deset střihačů mělo vždy udělat svou část a ty se pak slepily dohromady. Často tak spolubydlící řešili v sestřizích věci, které se v televizi objevily až o mnoho dní později nebo nikdy. Nedělní závěry týdne pak obsahovaly i části z týdnů dávno minulých a tudíž pro aktuální děj už nepodstatných. Záběry se často opakovaly, výběry Best Of jsme tak viděli i desetkrát a u vystěhovaných spolubydlících rovnou dvakrát za jeden večer. Jednotlivé epizody pak neměly žádnou vnitřní logiku, kdy by každý díl obsahoval události právě jednoho dne v domě, ale končil vždy někde uprostřed a tím, že sobotní a nedělní epizoda víceméně jen shrnovaly co se stalo v uplynulých dnech i týdnech tak to působilo, jako kdyby některé dny v sestřizích ani nebyly. Například posledních 24 hodin v domě se ve finálové epizodě vůbec neukázalo.
Chyběly také live streamy, u verzí z roku 2005 se dalo dění v domech sledovat 24/7, tentokrát to bylo pouze každý den od 4 do 6 hodin odpoledne. A to tak, že s úderem šesté hodiny byl stream vypnut bez ohledu na to, co se zrovna děje, často i uprostřed věty. Live streamy se také objevovaly na půl hodiny po skončení vyřazování, aby bylo vidět, jak to zamávalo s náladou v domě. Bohužel streamy pak nikde nebyly uloženy a tak ani platící divák voyo, který zrovna během přenosu nebyl přítomen, si jej nemohl pustit zpětně.

BB_House_4

– Nevyužitý potenciál
V domě se nacházely hned dvě tajné místnosti. Obě ale pro samotnou hru neměly skoro žádný význam.
V té, o které věděli všichni spolubydlící se měly odehrávat různé úkoly. Bohužel se jednalo o komůrku tak 3×4 metry a úkoly v ní nebyly ničím speciální. Vlastně asi kromě úkolu s klíči by se mohly úplně jednoduše odehrávat kdekoli v domě. Když zvládl štáb do ložnice dostat asi milion nafukovacích balónků, proč by tam nezvládl dostat kostku se špendlíky?
O druhé tajné místnosti dlouhé týdny nikdo nevěděl, včetně diváků. Po vyřazení se do ní nastěhovala Karolína s Vítem a pár dní v ní tajně žili, pozorovali dění v domě, občas i rozhodovali o úkolech, aby se po pár dnech vrátili zpět do domu. Za mne nejvíc nevyužitá příležitost do hry přinést nečekané zvraty. Podobný prvek se přitom objevil už ve Farmě 12, kde se vystěhovaní hráči stěhovali do malé chajdy a z ní se teprve rozhodovalo, kdo úplně odejde ze hry. Napadá mne tedy, proč podobný systém nemohl být i tady a pár týdnů tak mít víc možností o čem hlasovat a pro spolubydlící pak velké překvápko, že se někdo zase vrátí.
Televize nevyužila naplno ani potenciál své aplikace nebo sociálních sítí. V dnešní době mohli zahltit internet videi a fotkami. Dávat tam hodiny materiálů, které se do sestřihu nevešly, psát články jak na běžícím pásu. V aplikaci se ale objevovaly jen jednotky videí denně a většinou jen ukázky z televizního sestřihu. Videa se pak, proti screenům v appstoru, dělily jen na Celé díly, Ukázky a Bonusy. Žádné dělení na konflikty nebo úkoly.

BB_House_4

+ Čistý stůl
Talk show, která vznikla nečekaně po vyřazení Andreje byl jeden z těch opravdu lepších nápadů. Andrej si zval do studia vypadnuté soutěžící a ptal se jich někdy i na nepříjemné věci. Vše ale působilo lehce a přirozeně a i Andrej nasadil přívětivější roli než hrál v domě. Že by se tak objevil moderátor pro další řadu Big Brothera?

+ Dodržování pravidel
Tento Big Brother by se dal nazvat nejstriktnější show poslední dekády, ve spolubydlících po pár dnech vybudoval takovou paranoiu co je a co není dovoleno, že ti se báli strčit i jen prst za nějakou čáru, aby nepřišli o značnou část rozpočtu. I během her jim Big Brother neodpustil jediné zaváhání a u prvních nominací vracel spolubydlící si znovu nominaci rozmyslet, protože mu jejich důvody nepřišly dostatečné. Bohužel to časem upadlo, zlom nastal po týdnu kdy v domě vládla hackeři a Big Brother tak chtěl spolubydlícím ukázat svou vlídnou tvář. A tak na konci za opravdu hrubé porušení pravidel následovalo třeba jen posměšné tričko.

BB_House_4

– Jídlo jako středobod nejen Karolínina vesmíru
Nejčastějším, vlastně jediným, trestem za jakékoli porušení pravidel, za nezvládnutou výzvu nebo i jen za špatný pohled do kamery bylo snížení rozpočtu na nákup na další týden. Big Brother snižoval rozpočet po desítkách procent. Chyběla ale druhá strana, kdy by mohli získat nějaká procenta zpět, za vše se jen odečítaly. Toto se snažil vykompenzovat jednoduchými úkoly, za jejichž splnění dával spolubydlícím rovnou 100%, takže často bylo jedno jak si celý týden vedli, za drobnost to skočilo rovnou na plný rozpočet.
Jídlo se tak občas stávalo alespoň nějakým hybatelem konfliktů v domě, ukazovalo sobeckost některých nebo neschopnost jiných a někdy i obyčejné vajíčko umělo spolubydlící pěkně naštvat.

+ Výběr soutěžících
Ať si říká kdo chce co chce, podle mne se výběr soutěžících, alespoň v rámci možností, povedl. Vybrali opravdu pestrou paletu lidí a snad kromě Karolínina vesmíru se nikdo z nich nesnažil nějak okatě tlačit svoje vegetariánství, sexuální orientaci nebo náboženství. A to je v dnešní době dost ojedinělé. Překvapivě pak v domě byla většina nekuřáků. Proti verzi z roku 2005 se pak nejednalo o čistě jen „nádherné“ lidi se spoustou plastik, ale většinou vypadali jako váš soused nebo sousedka, co občas i zapnou hlavu. Štáb si tím ale sám ztížil pozici, protože se málokdy něco rozrostlo do opravdu velkých konfliktů a chybělo i nějaké větší taktizování a hraní. Za to ale mohly částečně i pravidla, která zakazovala se o nominacích bavit nebo domlouvat, a částečně i střih, který nám ukazoval opravdu málo, a tak i když všichni říkali jak kdo hraje hru, my jsme to neviděli.

BB_House_4

+ Vítěz
Perfektní ukázkou toho, koho diváci v podobných show chtějí, je vítěz. Kluk, který vychodil pouze základku, žádný narcis a trochu šílenec.
Dalšími vítězi jsou ale Katrin s Tarikem, kteří se v domě dali dohromady, pokud spolu přežili v domě tak už asi přežijí všechno, a jak řekla Bára „oni v tom sestřihu vypadali tak cute“.
A největším vítězem je každý, kdo tuto show zvládl odsledovat, protože to občas bylo, díky nekvalitám štábu, peklo.

Jestli bude nebo nebude další řada se zatím neví. Každopádně by ale příště bylo fajn, kdyby se Nova s Markízou rozhodly tuto show svěřit někomu jinému než Bulharsku, případně si ji udělaly samy, a opravdu ji inovovaly a přivedly do 21. století. Zatím to vypadalo pořád dost zastarale a nudně.

Jak vy jste spokojení s vítězem? A přáli byste si další řadu?

Nick Flyer

Takový pisálek co občas něco napíše a někdy o něm lidi roky neví. Sleduje hlavně domácí RS, ze zahraničních jen ty netalentové. Na panáčkovi působí už několik let, a to hlavně proto, že je to jediný web s normálním vedením. Jinak povoláním grafik a srdcem filmař. Takže v případě zájmu pište flyer.nick[áčko]gmail.com

Big Brother

Diskuze k článku

Počet komentářů: 4
1
fx
Reagovat

Pod tohle bych se podepsal. Big Brother měl velký potenciál, ale technickou kvalitou ho Nova s Markízou naprosto zadupaly do země. Díky bohu jen za ten cast, díky kterému to i tak byla zábava sledovat.

Jinak za mě hlavně doufám, že se do příště zbaví Míry Hejdy. Jeho prkennost byla do nebe volající a jeho komentáře vůči soutěžícím občas působily skoro pasivně agresivně. Takhle nesympatického moderátora musel být celkem kumšt najít. Příště by bylo fajn k moderování pustit třeba Báru, přece jen je to jedna z nejoblíbenějších moderátorek rádia Expres, mluvit umí a Big Brotherem si sama prošla, plus je dost empatická.

Co mě pobavilo je, že průměrná sledovanost na Nova Fun byla jen 57 tisíc diváků. Nicméně Nově musel Big Brother skvěle fungovat na Voyu, protože už potvrdila přípravu další série viz odkaz níže.

Do příště bych si nejvíc přál, aby Nova show přesunula do Česka/Slovenska a umožnila tak štábu zvát živé publikum a hosty (rodinné příslušníky, minulé soutěžící atd.). Dál by měli nabídnout 24/7 live stream přes Voyo (to by jim přivedlo ještě víc předplatitelů) ideálně rovnou s možností komentářů. Pak bych vyměnil tedy moderátora. A v neposlední řadě by si soutěžící zasloužili pořádnou výhru, minimálně takovou jako v první sérii, která ale byla už před osmnácti lety.

A hlavně – naprosto bych změnil pravidla. Bylo vidět, že spousta soutěžících přišla do hry s nějakou formou strategie (chtěli hrát, ne jen získávat sympatie diváků), proto by bylo lepší začít Big Brothera hrát podle amerických pravidel. Ať se vyřazují sami mezi sebou, taktizují a diváci jen hlasují o nějakých úkolech atp. Stoprocentně by se mnohem víc ukázaly pravé charaktery soutěžících a byla by to větší zábava.

Na druhou sérii se nicméně už teď těším :)

https://www.mediaguru.cz/clanky/2024/01/show-big-brother-se-uzavrela-nova-chysta-treti-radu/

Reagovat

@fx: Tak duo Andrej-Bára (ne spolu v jedné místnosti, to by nefungovalo, ale Bára na komunikaci s domem, to by mohla být druhá Pergnerová, a Andrej na nějaké rozhovory s vypadnutými, denní sestřihy a nebo dokonce jako hlas Big Brothera s tou jeho vojenskou dikcí by byl geniální). Výhra větší nebude, to Míra v nějakém rozhovoru prý říkal (ještě jsem neměl čas si to pustit) že ta výše je taková proto, že tam se už nehlásí lidi aby vyhráli prachy, ale aby se zviditelnili. S tím souvisí asi i to hlasování, kdy oni stejně potřebují získávat ty diváky pro své socky. Na druhou stranu kdyby se vyhazovali sami, tak by se rozšířily možnosti s vysíláním sestřihů i několik dnů opožděně a tím i lepší střih. S těmi diváky souhlasím, hlavně při finále bylo vidět, jak tam nějaká ta atmosféra, kterou by dělali právě diváci, zoufale chybí. Možná mohli udělat aspoň to, že by sobotní večery byly z Prahy, ono stejně bylo jedno odkud se Míra připojuje, a rozhovor s vypadnutým mohl dělat někdo jiný. Jako chápu, že postavit ten dům je drahé a náročné a využít jiný je ekonomicky i ekologicky lepší. Tak snad se pro příště podaří najít nějaký blíž, nebo se domluvit Česko-Slovensko-Polsko na nějakém v Ostravě, který by si prostřídali všichni tři (haha 😀 ).
PS: Nevím, jestli to změnili nebo to tam bylo pořád, ale na tom odkazu cos přiložil se mluví o další řadě Survivor, ne Big brother.

3
fx
Reagovat

@Nick: Já Andrejovi nemůžu přijít na jméno, tak mě ta představa úplně nebaví, ale asi bych to přežil :D Bára na komunikaci s domem rozhodně, jak píšeš :) S tou výhrou to vlastně taky chápu, a když se jim i tak hlásí dost lidí, tak nemají důvod dávat víc. Jen ta částka působí spíš úsměvně, no, ještě když ji označují za pohádkovou výhru… To s vysíláním sestřihů z Prahy aspoň občas je dobrý nápad, přece jen mít druhé studio by asi nebylo tak náročné, vzhledem k tomu, že tam měli jen obrazovku a dva gauče (tam taky dost šetřili) :D Ostrava zní rozumně, ale asi to neudělají. Ten bulharský dům patří přímo Nově, takže nemají důvod znovu stavět (v Bulharsku je taky televize Nova a dům patří jí, předpokládám, že název není náhoda a že mají stejného majitele, ale tak do podrobna jsem to nezjišťoval). Jinak jo, ten článek je změněný, ještě večer tam bylo, že chystají co nejdřív přinést třetí řadu Big Brothera. Škoda. Ale jestli to mělo v televizi sledovanost 57K, tak se ani nedivím :D

Reagovat

@fx: To mi nějak nedošlo, že to je pod stejnou společností, takže je to vlastně jejich dům. Ale taky tam asi nebude stát navěky a příště by mohl stát jinde a zase ty další země kde má CME televizi by natáčely tam. Ale tam si moc vybrat nejde, podle wikipedie mají televize v Bulharsku, Chorvatsku, Rumunsku, Moldavsku, Slovensku, Česku a Slovinsku 😀 Pokud teda budou další řady, kdoví jak si to vedlo na tom VOYO… Té sledovanosti se ani nedivím, technicky, inovativně a střihově to byla hrozná katastrofa, taky jsem často přemýšlel, jestli se ještě dívat, ale právě pár zajímavých spolubydlících mne u toho udrželo, jinak bych skončil tak po týdnu. Plus, jestli jsem si dobře všiml, byly v aplikaci ty epizody pár dní po odvysílání k vidění i bez předplatného VOYO, takže zase proč by se někdo díval v TV, když se mohl podívat tam.

Přidat komentář