Panáček v reality show

Masterchef Česko (7.2.): Vražda, větrník a konec (rekap)

7. Únor 2019 | napsal(a): | reality show: MasterChef Česko

ms72

16 nejlepších českých kuchařů čekalo první finálové klání, ve kterém bylo pro každého připraveno nějaké překvapení v tajemném boxu. Osm horších kuchařů z tohoto dílu si následně zasoutěžilo o setrvání v soutěži, a to v cukrářském klání. Někomu se dařilo více, někomu méně, někdo musel dokonce překonat sám sebe. Jak to celé dopadlo a kdo už v soutěži nepokračuje?

Po příchodu do kuchyně si každý kuchař zvolil jeden tajemný box. A co si kdo vybral? Bohuslav papouščí rybu, Petr býčí žlázy, Marek mozeček, Denisa husu, Kačka jazyk, Kristína úhoře, Šárka srdce, Ester panenku, Lea chobotnici, Mirek ančovičky, Mona roštěnou, Oliver králíka, Bára živé raky, Zuzka jehněčí kotlety, Pavel holuba a Ondřej telecí rám. Na to vybrat si veškeré suroviny potřebné měli všichni pouze 5 minut, nezdálo se ale, že by někdo něco zapomněl. Hlavním bodem vaření byl poté boj Báry s raky. Ta chvilku přemýšlela i o tom, že by soutěž opustila, nakonec ale odolala a rozhodla se poprvé v životě usmrtit zvíře kvůli tomu, aby ho mohla sníst.

Některým se vaření dařilo více, některým méně. Na balkon se ale dostalo jen 8 kuchařů, a to Oliver, Zuzka, Honza, Pavel, Bohuslav, Lea, Petr a Šárka. Ta zároveň uvařila nejlepší jídlo ze všech a získala tak zajímavou výhodu.

K tomuto bloku si dovolím malou poznámku. Pro diváka je jistě zajímavé, když vidí 16 různých surovin, je to ale dost nespravedlivé pro soutěžící. Někteří dostali surovinu, se kterou pracují párkrát do měsíce, jiní něco, co nikdy neviděli, natož vařili, další dostali surovinu, která se za 90 minut dokonale uvařit nedá (husa), další holuba, kterého už jednou perfektně zvládli (náhoda?). Na druhou stranu, je potřeba soutěžící pochválit, že se s tím všichni dokázali se ctí porvat. I díky porotě, která je dokázala občasnými radami posunovat vpřed.

Ale zpět k Šárce. Díky hovězímu srdci na způsob guláše to byla ona, kdo mohl rozhodnout o osudu zbylé osmičky. Tu čekal boj o udržení v soutěži, boj na sladko. Z trojice větrník, indiánek (čti indoš) a bublanina Šárka vybrala větrník. Tím rozpoutala pro mě nepochopitelné rozepře. Hlavně Mona si stěžovala, že jim kamarádka vybrala to nejtěžší, a ne „primitivní“ bublaninu. Jejich rozepře pokračovaly i při vaření, kdy Šárka Moně nemohla správně poradit. Té se ale přesto nakonec dařilo, na rozdíl od jiných.

Marek připravil větrník s čokoládovým krémem a pyré z brusinek, což nebyl větrník. Kristína se vytasila se dvěma větrníky, první s malinovým krémem a bílou čokoládou, druhý se švestkami a mákem. Nebyl to větrník, ale bylo to děsně dobrý. Ester připravila banánky s pistáciovo-vanilkovým krémem, což na 100 % není větrník. Mirek připravil kakaové větrníky, kde konečně i porota podotkla, že to větrník není. Mona udělala větrník s vanilkovým krémem, který byl nedopečený, a navíc to nebyl větrník. Bára předvedla pokus o čokoládový větrník s malinami, který byl nedopečený, bez cukru, bez krému, a navíc to nebyl větrník. Denisa se snažila porotu okouzlit větrníkem s avokádovo-banánovým krémem, z čehož místo větrníku vyšla nedobrá, ale zdravá šlichta. A nakonec Kačka, která porotu okouzlila větrníky se slaným karemelem, čokoládovým krémem a s krémem z bílé čokolády. Forejt nikdy takový větrník neměl (protože to nebyl větrník), Kašpárka ale tento perfektní dezert dohnal až k slzám.

ms16

Z osmi dezertů byly tři jasně horší než ty ostatní, pokud samozřejmě odhlédneme od toho, že vlastně nikdo větrník nepřipravil. Z trojice Mirek, Bára a Denisa, jsme se museli rozloučit s Bárou.

Zbývá 15 soutěžících. Kdo soutěž opustí příště?

Lukša

Mladý psavec, kterého to z komentářů vyneslo až na autorský post. Z reality show toho sleduji opravdu hodně, mezi mé nejoblíbenější se ale jednoznačně řadí Got Talent a The Amazing Race.

MasterChef Česko

Diskuze k článku

Počet komentářů: 20
1
Lady XL
Reagovat

Díky za článek s rekapem. V podstatě se vším souhlasím a to zejména s rozdílností masa a s větrníky :-). Jak já se těšila na krásné větrníky s karamelovou šlehačkou a ony z toho vycházely takové nějaké divné výtvory, jakoby zadání bylo jiné. Přitom jsem přesvědčená, že kdyby někdo z nich udělal „klasiku“, měl by úspěch zajištěný! Taky mne překvapilo, že většina z nich – podle jejich slov – nikdy nedělala větrník, respektive nic z odpalovaného těsta. Jasně, běžně se doma tyto zákusky asi nedělají, ale tito zapálení kuchaři, byť amatéři, že by si nikdy nevyzkoušeli odpalované těsto i v rámci tréninku na tuto soutěž?
Výběr masa -pominu tu náhodu s holoubětem a budu věřit opravdu náhodě. Ale vážně mi přišlo nefér dát někomu minutku a někomu maso, které s velkým štěstím a papiňákem bude jakžtakž na zkus za ten čas hotové. A je jedno, že někdo i tu minutku zkazí. Husa, srdce, jazyk – to byl fakt oříšek. No taky si dovolím váhat nad tím, zda to srdce od Šárky bylo doopravdy tak měkounké, když cca 5 min předtím bylo tuhé…. Ale to je jen můj názor a možná ovlivněný tím, že Š. není můj šálek kávy…

2
Lenka
Reagovat

Nevím přesně, jaký měli na větrníky časový limit, ale nějak si nedovedu představit, udělat za hodinu nebo hodinu a půl karamelovou šlehačku. To podle mě nelze, museli tedy experimentovat.

3
Johana
Reagovat

@Lenka: předpokládám, že lednice v kuchyni MCh má výkonnější chlazení s řízenou cirkulací a v nich by se karamelová šlehačka ochladit na šlehatelnou teplotu měla. Chtělo to akorát začít právě s ní.
Jednou se mi stalo, že jsem zapomněla udělat karamelovou šlehačku den předem, tak jsem si pomohla použitím mascarpone, našlehaného se šlehačkami a s karamelem. Netrvalo to déle než třičtvrtě hodiny i s chladnutím karamelu a podle chuti to větrník fakt byl:)

4
Lukša
Reagovat

@Lenka: Ano, 90 minut. Já netvrdím, že všichni museli udělat naprosto totožný větrník jaký Šárka vybrala, ba naopak jsem doufal, že soutěžící klasický recept něčím vyšperkují. Ale pokud je zadání větrník, tak chci vidět větrník, a ne banánek či nějaké bulky prošpikované malinami.

5
VojtaP
Reagovat

Díky za rekapy, k minulému článku jsem se nestihl vyjádřit. Je super, že tu MC má prostor, zvláště, když mě osobně tato řada zatím hodně baví, porota i soutěžící jsou zatím hodně v pohodě.

K epizodě. Rozdílné maso pro každého nebyl asi úplně nejférovější tah, ale bylo to zajímavý sledovat. Vzhledem k tomu, že si bedýnku mohl každý vybrat sám, tak asi opravdu rozhodla náhoda, potažmo karma. Srdce možná ještě Šárka jak takž díky papiňáku stihla, ale husa byla opravdu podpásovka, za 90 minut se vším vymýšlením a chystáním nedá stihnout. Když už tak to mohla být spíš kachna, nějak upravit třeba kachní prsa by už nebylo tak nereálné.
Že bude Mona tak vztahovačná kvůli větrníku jsem nečekal. Jde o půl milionu, tak bylo jasné, že jim nevybere primitivní bublaninu, ale něco na čem se dá předvést a zároveň i pěkně vysekat, i když ve finále nešlo o pravé větrníky. Kreativita asi byla žádoucí, zvlášť, když jde setrvání v soutěži, ale někteří se odchýlili opravdu hodně. Možná je lepší příliš neexperimentovat, ale spíš se soustředit na to to úplně nepokazit a udělat něco poživatelného. I když to porota nevychválí do nebes, tak alespoň nevypadnu.

Vypadá to, že příště bude taky tajemná bedýnka, tak snad přes příště bude i nějaký týmový úkol. Tam se většinou projeví i ta soutěživost mezi jedinci.

6
Lukša
Reagovat

@VojtaP: Díky. Týmovky budou dalším oživením, to je fakt, jen doufám, že se nebude příliš pokračovat ve vztahu Monika – Šárka. Také pamatuji, že někde bylo psáno, že se stejně jako v úplně první řadě soutěžící dostanou taky do terénu, tak jsem zvědav, zda to bude pravda. Vzpomínám na vaření pro děti nebo hasiče na hřišti, žádná sterilní masterchefova restaurace. To byla teprve zkouška.

7
VojtaP
Reagovat

@Lukša: ten vztahový reality prvek k tomu už patří, no. Pokud se mezi Monikou a Šárkou vyvine nějaká nevraživost a bude to mít nějakou pointu, tak ať tom klidně pokračují. Třeba příště bude Monika nějak zase „sabotovat“ Šárku. Nicméně i tak mi Monika v tomto přijde naivní. Na místě Šárky bych taky vybral větrník, i když sám bych ho určitě nezvládl. Pointa toho právě byla, že tím může Šárka vyřadit konkurenci.
Pokud v těch týmových soutěžích zase vyrazí do terénu, tak by to bylo super. Těch možností je spousta, v US verzi vařili třeba i svatbě, dětské oslavě, pro filmový štáb, atd.

8
anonym
Reagovat

Větrník nebyl větrník. Docela by mě bavilo se dívat, jak skutečně musí větrník co nejvěrněji okopírovat a ne tam nakydat avokádo, drobenku a podobné srajdy. Zřejmě by to nezvládl ani jeden.

Dělat kašpárka kolem obyčejných byčích koulí bylo směšné, tanečky kolem raků taky. Vcelku jsem chápala, že někdo neví, co je mozeček, když se dneska už snad ani neprodává. Taky jsem trochu nepobrala, proč ti tři porotci, kteří tam obchází a občas tedy i poradí, neporadili, že dělat husí stehno není dobrý nápad a že jsou tam i prsa. Jednomu poradí, druhému ne :-)
Pokud Šárka s Monikou půjdou proti sobě, bude to pěkné oživení.

9
Jana
Reagovat

tenhle týden nebude? :-)

10
Lukša
Reagovat

Jednak nestíhám, a jednak mě ten díl ani nějak nebavil (a nebudu sám, když i tady je diskuze mrtvá). Možná něco ještě sepíšu, ten další díl ale už určitě, konečně se bude vařit venku!
K tomuhle dílu bych snad jen řekl, že vypadl zaslouženě nejslabší článek.

11
Jossie
Reagovat

Ta zabijačka mě tedy nebavila a hlavně poté, co mi řekli, co se všechno dává do jitrnic, už nebudu jíst ani to :)

12
Lady XL
Reagovat

@Jossie: Ještě nikdy jsi nebyla na zabíjačce co? Takové míchání krve… a vůbec ten pach všeho dohromady. Čištění střev…. Já bývala o zabíjačce dlouho hladová, nebyla jsem schopná něco sníst.
Ale ráda jsem se dozvěděla něco o zabíjačkovém guláši, který jsem kdysi taky měla. Netušila jsem nic o zahušťování mozečkem a že se nedává paprika atp.
Ale k RS – ta zabíjačka mne moc nebavila z důvodu, že to bylo podle mne hodně pel-mel. Nemohla jsem se soustředit a uvědomit si, co to dělají. Vím,že to jinak asi nešlo, že se to do dílu nedalo o moc jinak… Až z rozhovorů na fc jsem se dozvěděla, že jim předtím ukazovali aspoň porážku prasete …
Hádka byla tedy výživná (prý trvala hodinu!). Je mi záhadou, proč se Bohoušek nepustil víc do práce, když tomu rozuměl, jestli chtěl, aby to odnesli kluci, což se nakonec povedlo. A Šárka je fakt na „pěst“, dobrá bonzačka, kterou podle mne fakt zvýhodňují, i když ji minim. jeden z porotců taky nemusí…

13
Lady XL
Reagovat

Jinak se nám to začíná pročišťovat, lidi se už odhaluji nejen šikovností ale i charakterem a jak zvládají stres. Poražený tým mne taky překvapil, jak se všichni hned psychicky sesypali, že prohráli. Vždyť měli před sebou ještě další výzvu, navíc je to hra, s tím do toho šli. Taky vám přijde, že pak při dalších výzvách solidně blbnou, že neumí ovládnout nervy? Tedy já se přiznám, že bych taky měla problém, ale proto bych ani do TV nešla… Jenže u dost velké části soutěžících se projevuje, že pod tlakem zapomínají recepty, hroutí se…. A s tím vegetariánským jídlem to pokazili skoro všichni, tak moc se na nich poznamenala ta hádka. Přitom podle mne by každý takovýto nadšenec pro vaření měl mít v zásobě 2-3 recepty na bezmasá jídla, určitě mají mezi známými dost vegetariánů nebo veganů. A štve mne vítězství Šárky, podle mne nezasloužené, i když jsem jídlo neochutnala. Ale to hledisko – i oko jí – platí taky moc. A určitě se jí vyrovnal ten „falešný“ Pastýřský koláč! Ten bych dala jako top toho kola.

14
Jossie
Reagovat

Lady XL: Ale jo, dvě zabíjačky jsem absolvovala, ale zavřená v kuchyni, na dvoře u samotné akce jsem odmítla být :).
Šárka mě také překvapila, že vyhrála, ale třeba to měla opravdu hodně dobré, co my víme – a že bonzovala, no bylo to trochu rozpačité, ale mně zase ty hodňoučký co nikdy na nikoho nic neřeknou a všechno je fajn a zalitý sluncem taky moc nebaví. A hlavně mě nebaví Bohoušek, zatím mě nepřesvědčil, že by uměl vařit a mám pocit, že si ho tam drží jen proto, že ho mají za kašpárka, co vždycky něco plácne.

15
Lady XL
Reagovat

@Jossie: No já zabíjačku viděla ze všech pozic…, tedy byla jsem spíš dorostenec, tak jsem jen přicmrndávala. Ale „vůně“ jsem absolvovala všechny :-). Jen u zabíjení jsem nebyla – kvůli zdraví, jednou totiž prase uteklo na dvůr :-). Ta všudypřítomná mastnota mne dostávala :-(.
Já mám ráda pohodu…, zkrátka mi Š. nesedí a navíc si myslím, že až tak výborně nevaří. Tedy abych to upřesnila, myslím, že má „své“ recepty, své koření a la Paella a Španělsko a tak jede furt. Tyhle chutě má vychytané, ale jakmile bude mít něco, co nedělala, tak to prostě tak excelentně nezvládne. Je to můj osobní názor a je pochopitelně i zkreslen tím, že mne prostě irituje :-) včetně jejích rozevlátých rukávů k vaření… A asi tam něco mezi nimi (soutěžícími) bude, když si nikdo Šárku nevybral do týmu… Bohoušek – myslím, že měl být už pryč. U těch palačinek měl jen jednu obrovskou kliku. Proplouvá jen tak tak. A je fakt, že mi vadilo, že nic moc v té soutěži se zabíjačkou nedělal.

16
Prochor
Reagovat

Mně na té zabijačce chyběly tři jídla: Prdelačka polévka, ovar a tlačenka (tu bych si dal).
U Šárky mi přišlo, že dělat celou hodinu tři ravioly je trochu málo na postup bez ohledu na chuť. Kromě toho mně u Šárky začíná dost vadit jak se snaží porotce citově vydírat neustálým fňukáním a slzama.

17
anonym
Reagovat

Mně u Šárky vadí vlasy. Ale to je zřejmě jen můj problém.
Ty její fňukance a hra na city zřejmě zabírají. On Bohoušek žádný pracant u zabijačky nebyl, zřejmě nevěděl, co dělat. Ale jako žalobníček je Šárka dobrá.
@Prochor: Na prdelačku je potřeba krev a tu jim nedali, ovar je jen uvařený maso a vnitřnosti, poměrně lehká činnost a tlačenka musí ztuhnout. I když je to nejznámější jídlo ze zabijačky tak by to nezvládli. Vždyť i škvarky nějak přepekli :-)
Výhra Šárky mě taky překvapila, že by některý z porotců měl na ni slabost?

18
Sa. I.
Reagovat

Možná si Šárku pěstují jako citový element, zprvu jsem jí lokálně patriotsky fandila, i v Prostřeno, které občas při dobré sestavě trochu sleduji, byla v kolektivu oblíbená a působila tam jako fajn a šikovná baba, ale jako bonzačka se mi poněkud zprotivila. Třeba to měla ve scénáři, na úplnou spontánnost už nevěřím v žádném pořadu. Jinak neustále mi vytírá zrak mladičká Kristínka, to je fakt talent tzv. od Boha.

19
Sa. I.
Reagovat

Jestli tu budu 2x, tak sorry, stále se to nezobrazuje…

20
Lukša
Reagovat

Rekap bude venku nejpozději zítra, dozvíte se mimo jiné, proč na ně čekáte tak dlouho a dostanete možnost, jak jejich tvorbu zrychlit :-)

Přidat komentář