Panáček v reality show

Jak se staví sen 2016 (6. díl – 9.4.): Plzeňská paneláková přestavba, aneb modrá není dobrá!

10. Duben 2016 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

jsss-2016-e06-foto-1

V šestém díle Jak se staví sen čekal na designérské duo Kamilu a Františka dvougenerační byt v Plzni. Ten si pořídil mladý pár, a to 30-ti letý kuchař Jaroslav, a 23-letá vyučená kadeřnice Nikola. Plánují rodinu a v dvougeneračním bytu v Plzni si chtějí nechat předělat hlavně obývací pokoj a celkově byt zútulnit. Pár dříve investoval do herního počítače, televize a mobilů, a tak jim moc peněz nezbylo na rekonstrukci bytu, jelikož danou elektroniku musí prvně splatit. Naštěstí tu máme heroes z JSSS!

Byt v původním stavu působil velmi neutěšeně. Police sem, police tam, chyběl v něm systém a uspořádání věcí. Panelákový byt navíc hyzdily základní prvky jako třeba dveře, okna nebo podlahy. Když se k tomu přidají obklady stěn, historizující dekor a stará pohovka, bylo vymalováno co vyhazovat z horního patra!

jsss-2016-e06-foto-2

jsss-2016-e06-foto-3

PROMĚNA

Designéři se rozhodli nejen pro rekonstrukci obývacího pokoje, ale i chodby. Snažili se dát mladému páru trochu trapného morálního kázání tím, že si každý mohl vzít z pokoje jen 3 věci, aby si mladý pár uvědomil, co doopravdy potřebuje. Fotky v rámečku, prasátko….a pc na splátky málem nechali ladem…

OBÝVACÍ POKOJ A CHODBA

Designéři rozdělili obývací místnost na dvě části – pracovnu a obývací pokoj, které dělí pomyslná „brána“ osvětlená „disko“ páskem, u kterého lze měnit barvy. Na předěl pracovny a obýváku položili také krb a nad něj disko kouli. Na stěnu do pracovny vedle stolu vybrali 3D tapetu s motivem včelí plástve a nad stůl boxy stejného tvaru. V obývací části nechybí pohovka na „gaučing“ a nad ním květináče s kytkami. Topení se barvilo na modro, stejně tak je celý pokoj laděn do modra. Odkrytí původního betonu se v obývacím pokoji nepodařilo, a tak se nakonec použila na stěnu za televizi dřevocementová deska.

Na podlahu do obývacího pokoje i do chodby použili Kamila a František vinylovou podlahu, kterou položily diagonálně. Do obývacího pokoje navíc použili i kusový koberec. Dveře, které měnili se barevně snažili přizpůsobit k podlaze, a to s dřevodekorem zabarveným do šeda. Designéři také vybrali nové zárubně, které umístili na stávající kovové zárubně. Jako dekor použili designéři mimo-jiné nápisy na stěny nebo hotelové kartičky na kliky. Do dveří chodbičky do kuchyně navrhli ne moc praktickou roletu.

CENA

Za stavební a ostatní práce se celkem utratilo 147 476 Kč, sedačka a taburet přišla na 61 074 Kč, podlaha a koberec stáli 46 116 Kč, nové dveře a zárubně na 23 186 Kč. Za veškerý nábytek, dekorace a doplňky se utratilo 90 365 Kč. Celkově přišla proměna na 368 217 Kč

jsss-2016-e06-foto-4

jsss-2016-e06-foto-5

jsss-2016-e06-foto-6

HODNOCENÍ: 4

Idea byla vytvořit nadčasový obývák s designovými prvky. Prý tak trochu high-tech. A to třeba i s ovládáním osvětlení přes aplikaci. Myslíme si, že designéři to trochu různými vzory přemrštili a přeplácali výdobytky, o které vlastně nikdo nestojí. Použití tolika světel evokuje showroom osvětlení, nikoliv domácnost. Opravdu chce mít mladý pár v obýváku pod disko koulí krb? Celkově interiér svým vizuálem navazuje na devadesátkové designové porno. Velmi zvláštní, že designéři do obyváku nepoužili žádný konferenční stolek, nebo kam ten zmizel? Kompenzují to nesmyslným počtem boxů, které jsou snad všude! Tyto různé kastlíky s květinami nad sedačkou se obyvatelce bytu moc líbí, ale nám tedy příliš ne. Interiér působí celkově dost studeně. Co je to za šílený závěs ala krajka, visící mezi obývákem a pracovnou? Škoda, že tu raději nebyl pokus, jak lépe zakrýt okno, než ušmouranou záclonou. Světel je v obývacím pokoji přehršel, ale chybí u pohovky čtecí lampa. K pracovnímu stolu by si Jaroslav zasloužil kvalitnější židli, podle všeho tam tráví dost času. Designéři si sami pochvalovali, jak pěkně vybrali odstíny dveří k podlahám, ale mohlo to být přeci jen lepší. K tomu v chodbě ponechali vstupní dveře, které jim tak nějak neladí s ničím. Mladí lidé mají spoustu věcí, tak příště více úložných prostorů! Realizace je takovým špatným pokusem o to být cool.

jsss-2016-e06-foto-7

TRUNDA elements

Jsme dvě sestry, který mají rády design a všechny možný kreativní činnosti. Když nás SUNíčko oslovil na psaní do jeho blogu, hned jsme kývly. Pořad Jak se staví sen dobře známe a ne úplně vždy jsme spokojené, co designéři na komerční televizi vytvoří. Vlastně málokdy. Tohle psaní proto bereme jako dobrou příležitost, kdy namísto vymýšlení blbin, zkusíme taky trochu kritizovat a prezentovat jiný pohled na věc.

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 9
1
tecazara
Reagovat

Hnusy po predchozim majiteli sice zmizely stejne jako zelene pvc, ale Kamilka se u toho asi inspirovala a vyrobila designovy socialisticky hotel. Nicmene mladym, ktere vic nez slusne zarizeny byt, pali herni komp, tv a telefony, se dostalo zaslouzene odmeny – maji vysneny gauc.
Inteligentnejsi mlade by asi mezi dverma porazilo. Zaluzie cestou do kuchyne a do druhe casti bytu olol. Ta strasliva puvodni stena s opryskanymi okny a modrym topenim vypada o sto procent hur nez v puvodnim zneni. Ten straslivy font pisma co nalepili. Ty ostechtany hrany spatne sesazeneho heraklitu. Click vinyl polozeny na koso, aby byl prorez jak prase, je taky mozno zahlednout asi jen v cesku. Dilo hodno tak absolventu rekvalifikacniho kurzu.

2
Jana M
Reagovat

Bylo tam vysvětleno co je vedlo k tak promyšlenému designérskému nápadu natřít topení namodro?

3
sigi
Reagovat

fakt game over :-( tohle se opravdu někomu líbí? brrr!

nikdo jim neřekl, že i „biokrb“ zanechává zplodiny hoření (proč se to jmenuje bio? asi proto, že to jede na biolíh…?) a zároveň spotřebovává kyslík v místnosti – ale to se dá naštěstí vyhodit. to ostatní ne – psychedelická kosá podlaha, modrá žebra topení, interiér hodný vkusu moderního bavorského sedláka z let sedmdesátých

Reagovat

@sigi: V tomhle bytě naštěstí kyslík dodají stará, netěsnící okna. Tahle krematoria jsou strašný kýč, nechápu kdo si to dobrovolně pořídí. Až budou mít dítě, poletí krb jako první.

Líbil se mi obraz s kytkami, nemusel by ale svítit, jen jsem nesměla zjistit jeho cenu, fuj. Už jen barvy v obyváku ve mně vyvolaly odpor, zbytek to dokonal. Volně visící šňůry od osvětlení bych nevydýchala. Nechápu, proč si nedali novou kuchyni, to je v reálu daleko větší (důležitější) investice, než obyvák, kde už měli jestli dobře chápu nějaké nové kusy nábytku. Kontrasty mezi jednotlivými pokoji sráží jakoukoli rekonstrukci.

5
Zuza
Reagovat

coz o to, vsechno bych pochopila, i to topeni na modro ( jen proto, ze predchozi majitel naseho bytu natrel topeni v loznici ostre cervenou barvou a ta bestie sla priserne blbe dolu :D ), ale v predsini dvoje nebo troje hezke interierove dvere a pak ty socialisticke panelakove jako vstupni, to byla pecka……

a stejne jako Ajde se mi libil obraz z kytek….jen do zjisteni ceny :-)

6
peritknie
Reagovat

@Ajda, Zuza: „podsvícený obraz LED diodami, které podporují růst rostlin a vytváří příjemné světlo“ praví stránky prodávajídí toto veledílo.
Tak pak je ovšem zajímavé, že za měsíc v tom nepřežily 3 kytky

Reagovat

@peritknie: Vidíš, já věděla, proč se mi to svícení nelíbí :D
Já bych nepřežila už tu cenu :(

8
Zuza
Reagovat

@peritknie: no, ja se obavam, ze u nas by ta umrtnost kytek byla i vyssi, vzhledem k tomu, ze mou peci prezivaji jen extremne odolni jedinci :D

9
rosta
Reagovat

dobrej rad byh jsem se chtel prihlasit jak jse stavi sen chtel byh nehat postavit odvas nejakou krasnou verandu zkrbem a tomu byh tel nechat jeste udelat nejakou garaz pro auta moc jse budu tesit ja jsem z chomutova moc vam dekuji pavelka tel.704277236

Přidat komentář