Panáček v reality show

Paterčata: jak na nový rok (8. díl) – video

29. Říjen 2014 | napsal(a): | reality show: Paterčata

[singlepic id=10243 w=615]
V již 8. díle dokumentární série Paterčata budeme dnes večer 29. 10. od 21:30 na veřejnoprávní ČT1 sledovat jak paterčata mají neštovice, Saša kýlu a jaké pocity má, když jako máma nemůže pochovat své děti. Pomůže jí sdílení krizových momentů s jinými maminkami? Prohlédněte si video ukázku z 8. dílu Paterčat.

Video ukázka 8. dílu Paterčat – Jak na nový rok …

SUNíčko

Ten, který kolem roku 2005 měl trochu více času a tak ho napadlo, že spustit si bložínek o reality show, které tehdy začaly vtrhávat do českých i slovenských televizí, bude dobré na ukrácení času. Dopadlo to, jak vidíte. Panáček v reality show žije dodnes, když už to rozhodně není one man show, ale výtvor mnoha autorů, bez kterých by to skutečně nešlo. Chcete mě kontaktovat? Pak sunicko[at]centrum[dot]cz Díky.

Paterčata

Diskuze k článku

Počet komentářů: 32
1
LadyXL
Reagovat

Ještě jsem to nedokoukala do konce, ale moc se mi líbil „taťka“, jak se staral o děti, když byla Saša na horách. A koukám, babička je nakonec zaměstnaná…, tak se ji podařilo přesvědčit, že „zaměstnání babičky“ je lepší než dávky… Ale mezi námi, kdo to tak má, mít doma svou babičku a ještě aby byla placená, dá se říct státem…? No je fakt, že ale nemáme doma paterčata. Jinak dobrý byl dialog s Dášou o tom, jak ji přesvědčovala rodina, že má žehlit!!

Reagovat

Základní a nejsilnější momenty dílu jsou hned v prvních minutách. Prozření Kláry Rulíkové je kouzelné. Její syn má přesně pocity diváka a maminka konečně přiznává, že ji Saša a její rodina jen využívají. Zbytek klasický kolotoč stížností na sponzory, pečovatelky, stát…

3
LadyXL
Reagovat

@Ajda: Tak já zrovna prvním cca 10 min neviděla a nenahrála… škoda. Ale musím to říct – to to poznala dost pozdě :-). Jo to setkání na horách…, nevím, zda to Saše něco dalo. Ale trochu mi vadilo, že tam byl mezi ní a maminkama dost velký věkový rozdíl. Jak jsem pochopila, tak většina ne-li všechny měly děti už téměř nebo zcela dospělé…

4
LadyXL
Reagovat

Ajdo – Tak jsem v rychlosti, co to šlo, koukla na úvodní minuty. No a je to síla, že to tak dávají do dokumentu. Tedy je to syrová pravda a Klára opravdu konečně říká na kameru, co cítí, jak to je. To využívání a žádný vděk za to. Obdivuji ji, jak pomáhá, co zvládá a jak se ovládá. Poznala jsem podobné lidičky a bohužel, když potkají lidi typu Sašiny rodiny, tak nemají pak šanci na vlastní život. To se nestydí (ne nestydí) celá rodina Saši s každou blbostí volat a žádat o pomoc, radu?? Jsem zvědavá, kam ten dokument dospěje… Ještěže je vidět, že ty děti prospívají :-D, i když jsou tam minimálně.

5
Poppy
Reagovat

Já jsem tentokrát poprvé ráda, že to natočili, jak to natočili. Ještě jsem se koukla na chat s tou paní Rulíkovou a to mi ten můj dojem ještě podtrhlo. Pořád si pamatuju, jak mi Saša byla sympatická na těch prvních záběrech v TV, kde chodila od postýlky k postýlce a šťastně se na ty své dárečky usmívala.

Jenže normální život přináší boj s realitou – dětí je až moc, příbuzenstvo z jedné strany na mrtvici a z druhé strany neexistuje, vlastní pohodlnost a nechtění si přiznat, že to už není pohádka, ale tvrdá skutečnost, která má do pohádky daleko…

Jsem tedy ráda, že zřejmě vidím kus reality a ne nějakou do růžova zabarvenou slátaninu, kterou jsem vlastně na začátku s nadějí očekávala. :-)

6
LadyXL
Reagovat

@Poppy: To máš pravdu, já jsem taky ráda, že to je natočeno takhle, jak to vlastně doopravdy je. Jen se podivuji, že našli odvahu to tak odvysílat. Dají se očekávat reakce ze strany určité skupiny spoluobčanů…
Můžeš dát odkaz na chat s paní Rulíkovou? Díky :-)

8
LadyXL
Reagovat

Díky!

9
Poppy
Reagovat

Není za co :-)

Ještě jsem si vzpomněla, že nejvíc mne udivilo, že ji doktoři nechají běhat s kýlou a mají pro ni jen doporučení, aby nic nezvedala.

10
Petra
Reagovat

Lidi vás všechny zajímá jenom účet , kolik na něm je, za co utrácí peníze , co dělají rodiče! V dokumentu už chybí jenom záběry z ložnice , aby jste byli všichni spokojeni? Nejradši by jste aby Saše byli děti odejmuty, a to jsem ještě slušná v názorech. Prostě a jasně píšete jenom o rasistických narážkách, kam jdou a za co peníze. Radši se starejte o sebe, a to se týká takovích lidí co jim závidí a nepřejí. Takoví lidi jsou chamtiví, závistiví a nepřející. Ale uvědomte si že jim není co závidět , vždyť jsou od rána do večera zaneprázdněni. Určitě v takové situaci by jste byli také unaveni a zdrceni. Některý z vás zajímá kolik pobírá za tyto služby pečovatelka,fuj že se nestydíte!!! A Sašu nemůžete odsuzovat za to, když je její matka Olga negramotná, nemusí být i Saša negramotná. Saši účet se sbírky vás strašně moc zajímá, ale peníze určené např: Afrika atd. to je vám šum a fuk, vás užírá jenom to slovo CIKÁNI. Cikány zatracujete, ale černoch vám nevadí!

11
Poppy
Reagovat

@Petra: Myslím, že brečíš na nesprávném hrobě. A proč bychom se měli starat o sebe, když je nám tady předkládám nějaký příběh – snad máme právo na názor. A protože my platíme daně, zdravotní i sociální pojištění, můžeme se starat i o to, kam ty peníze jdou, ne?

12
Monika
Reagovat

@Petra: Tak nevim, zda to neni ironie, je to tak blbe, ze to snad ani nemuzete myslet vazne. Ja uz jsem dost otravena ze Sasy a jejich slov „nemame sponzora“, to uz je nejake zaklinadlo snad. Vcera jsem dokonce mela pocit, ze by tu kylu mela do konce zivota, jen aby nemusela kolem deti vubec nic delat, chudinka. jak tam zacala vyjmenovavat, ze nemuze to a to a skoro u toho zarila stestim, ze ji ted budou muset vsichni obskakovat, mela jsem ji vazne dost. nicmene kolem sesti deti se mota sest dospelych, to je myslim celkem dost.
V okoli znam 26 letou maminku s 24 letym pritelem, kteri maji skoro dvouleta dvojcata a ted druha dvojcata cca pul roku a nikdo jim nepomaha, nikdo jim nic nedava….Sasa muze byt opravdu rada, ze misto patercat nema pouze ctyrcata, jinak by nikoho nezajimala a nic nedostavala.

13
Ajda
Reagovat

@Petra: Trošku mimo, ne?! Asi neumím číst, já žádný rasismus mimo váš příspěvek nevidím, zdejší postřehy neřeší žádný účet, ale jen a jen chování celé rodiny. Tolik zloby v jednom příspěvku, to se Petro hned tak nevidí. A mimochodem, toto etnikum nemá rádo označení „rom“, jsou hrdi na „cikána“.

14
JanaH
Reagovat

Petra si evidentně spletla diskuzi. To, o čem píše, se řeší na ČT… účet, plat pečovatelky, rasismus, Saša, babi atd. Asi zabloudila. :-)

15
LadyXL
Reagovat

@Petra: Tak nevím,kdo je tu rasista? Kdo je tu gramotný ? Kdybys nevěděla – doporučuji přečíst znovu svůj příspěvek!! A vezmi k tomu učebnici češtiny. Ale možná postačí,když se vrátíš do jiné diskuze a tam budeš prudit.

16
Lenka
Reagovat

@Petra:
:-) ach so, das ist der fliegende Holländer :-)
Petro, vy jste fakt zbloudila kamsi, kde se to, co píšete, opravdu neřeší :-)
———————
Ae už bez bloudících divných duší konečně k poslednímu dílu:
Saša je holt herečka, hraje v dokumentu.
Kýla nekýla (myslím předkýlové období!) s dětmi se nijak moc nepárá = ve smyslu neňahňá = nebere je do rukou, atd. = viz záběr, jak se vrací z těch hor (jejichž název nezná), dědko Alexandr drží v náručí jedno mimčo, máma se nakloní … ovšem ručky nepracujou, ty jsou za zády (?!?) a tak se máma po jednom dni přivítá se svým mimčem… :-)
Samozřejmě částečně žertuju (ale moc ne :-)
Protože v naprosto stejné situaci (ok, spíš v řadě situací) táta Tonda funguje normálně, tedy má děti v náručí, mazlí se s nimi, povídá jim, atd. Dědko Antonín jakž takž taky, dokonce i divná babka Olga funguje v péči o dítka normálně.
V tomhle podobném momentu ovšem Sašu nějak vidět není…
Njn, kamera jede, světla svítí.. :-)
A na kameru přece musí být hérečka upravená, načesaná, načančaná, prostě připravená, tak hergot, kde pak brát čas na tu miminčí „havěť“?!? :-)
Však se postarají táta, babka, dědko, taky služky přece hejbnou kostrou, no ne?!? :-)
Aneb = nemám na péči o pět mimin čas! (ani na to šesté dítko!)
Já jsem paterčata donosila, porodila, ale sorry – teď hraju hlavní roli v tv :-)
:-) :-) :-)
Zkusila jsem to humornou formou, i když je to vcelku dost smutné.
Pravdou zůstává, že ta hloupá Saša se prdelí před kamerou, na dětičky silně kašle, buzeruje služebnictvo a vcelku dost času tráví telefonováním/stěžováním Kláře, takto další naivce v pořadí, co si myslela, že téhle rodině lze pomoci,
A pobavila mě info, jak Saša neumí vařit ani teď a musí ji to učit… mmch, když si odmyslím paterčata, Tonyho měla předtím cca 4 roky (?) – co jim ta současná suprmatka Saša tedy dřív vařila?!? :-) resp. tomu dítku? :-)
A už zbývá jen doplnit:
Nezvládla jedno dítko (bez legrace – ani netuší, že to dítko má velký logopedický problém), neuměla mu ani uvařit…
Prokrista – co ta „supr“ máma si chce počít s paterčaty, když neuměla zvládnout ani dítko v počtu 1 (slovy: jednoho) ks?!? :-)
No a asi proto jsou tam ty „koordinátorky“ = ženské pro všechno, co sice odmítají žehlit :-), ale hlavně mají za úkol naučit Sašu všemožné věci :-)
Možná běžnou komunikaci, možná běžné vaření, možná běžnou péči o rodinu.
Zkrátka – děs běs, Saša je prostě totál mimo a až dohraje svou hlavní roli v tomhle dokumentu, tak opravdu doufám, že se nějak vzpamatuje, ujme se péče o děti a bude se hlavně konečně chovat jako matka!
V případě opačném totiž – bohužel! – hrozí, že se stát „probere“ a sláva nesláva, první česká paterčata/neprvní česká paterčata… téhle divné matce prostě dítka sebere…
Samozřejmě, že k tomu nedojde, byl by to totiž skandál – ale když si představíte takovouhle matku u jinších dětí? totálně neschopnou matku u jinších dětí? matku, která – asi – dělá na MD bůhvíco (ok, dítku ani neuvaří) a dítko ještě v pěti letech neumí pořádně mluvit… no, tipla bych, že se sedmnáctiletá prvorodička Saša jako matka fakt moc nepřetrhla… aneb RD silně proflákala :-)
A nic na tom nezmění, že ta paterčata donosila…

Saša totiž hraje, Saša je totiž herečka dokumentu Paterčata :-)
Saša – jako herečka – na ta dítka, na ta paterčata, moc času nemá :-)

17
LadyXL
Reagovat

OT- viděla jsem kousek dokumentu – Třída 8A… ! Doporučuji! Tady vyrůstají “ Saši“..V 8.třídě neumí pořádně číst? A dostala mne ukázka,jak se chovají bez kamery… No když takhle prochází školní docházku,tak lecos v té Sašině rodině chápu:-(.

18
Poppy
Reagovat

@LadyXL: Nahrála jsem si to a ráno to zkoukla. Co říct, ach jo. Je mi líto všech učitelů, kteří učí v takových třídách. Hlavně že za všechno můžou bílí. Je fakt, že osmá třída – to už je pozdě, tam už se naplno projeví ta jejich mentalita. Asi by se dalo dělat něco s mladšíma dětma a jistě se o to hodně učitelů pokouší. Lituju je, ta práce je nakonec zřejmě nanic.

19
LadyXL
Reagovat

@Poppy: Viď, síla… „čím chceš být? … Američanem..“. To mluví za vše. Na konci toho dílu, jak mluví matikář, že si pořád myslel, že je to jeho chyba, že neumí učit a musel se srovnávat s tím, že mu říkali – to je realita, takoví jsou…, to není tvoje chyba. Dobrá je i diskuze k tomu dílu. Jasně pojmenovávají tu školu jako zvláštní, specielní a ne klasickou základní! V hodině jsou minim.2 pedagogové, minimum žáků, osnovy prapodivné a úkoly evidentně spíš nezadávané (stejně by je nedělali). Mám obdobnou školu teď poblíž. Taky tam chodí minimum dětí a přijde mi, že se učí nějak krátkou dobu na rozdíl od jiných základek… Fascinuje mne, že v 8.třídě nejsou schopni logicky uvažovat a vlastně nejsou schopni a hlavně ochotni! se přinutit dávat pozor a samostatně něco udělat… (samozřejmě existují i vyjímky). Já bych odtud coby učitel prchala a prchala a ani jednou se neohlídla.

20
Katynka
Reagovat

Řeknu taky něco, diskutuju o tomto dokumentu jinde a všude je to stejné. Každý řeší peníze, to jak ta rodina pořád je nespokojená a tak. Většina lidí nechce vidět nic pozitivního, protože jde o Romy. Jsem naprosto přesvědčená, že kdyby šlo o bílá paterčata, tak by se všichni přetrhli, nikdo by jim účet nekontroloval, každý by chápal nálady maminky, dary by se hrnuly a nikdo by se nedivil a každý by jim to přál.
Každý řeší jen a jen to, že když jsou to Romové, tak jsou takoví a takoví. Já to respektuju, beru veškeré názory, ale sama za sebe říkám – panebože teď jsou to miminka, ještě chuděry ani pořádně nemluví a lidi jim přisuzují děsnou budoucnost, nepřejí jim nic dobrého a atd. Pro mě je to obrovský zázrak, že u nás v ČR se narodila paterčata, že jsou všechna zdravá a prospívají. A jak krásně! Mají milující rodiče. Tatínek je skvělý,pořád nějaké v náručí a další houpe nohou v autosedačce.
Ano, Romové mají jiný naturel, dovedou se prát i o to, na co nárok nemají, proto dovedou přežít. Ale já Saše fandím, Tondovi fandím, jsou mi sympatičtí a hotovo. O babičce a dědečkovi to už teda říct nemůžu, myslím si bohužel, že Saša je maminkou dost ovlivněná, ale Sašu omlouvá tak mladý věk.

Takže za mě, já jsem ráda, že ten dokument je, sice mluví spíše v jejich neprospěch, ale kdyby se tam více zaměřili na ta miminka, bylo by daleko lépe. Je to velmi špatně sestříhané. Velmi zle. Rodině to škodí. A nemyslím si, že by to byla stoprocentní realita, protože režisérka mluví naprosto jinak, než jak to natočila. No nic.

21
Ajda
Reagovat

@Katynka: Nemyslím že jde o špatný střih. Pokud si přečteš oba chaty, jak s režisérkou, tak s Klárou, tak obě jsou z rodiny „rozčarované“. Tady nejde o paterčata, ale o chování zbytku rodiny. Nejde o etnikum, ale o nevděk, nezodpovědnost a nataženou ruku. Sama Klára přiznává, že ji otravovali s absolutními banalitami. Většinou jejich zastánci obviňují ostatní z rasismu, ale to není rasismus, jen zdravé naštvání ostatních diváků z chování….a pořád dokola. Můj názor – ten dokument neměl vzniknout a už vůbec ne na ČT.

22
LadyXL
Reagovat

@Katynka: Věř,že bych psala téměř totožné příspěvky i u wc“bílé“rodiny! Nikdo Sašu nenutil chovat se,jak se chová. Tatínka tu všichni jen chválíme! Tak vidíš,že se snažíme na rodině vidět i to pozitivní!

23
Lenka
Reagovat

@Ajda:
Souhlas.
Navíc paní režisérka na přímý dotaz odpověděla, že moc nestříhali, že předkládají to, co natočili.
Taky mě mrzí ta vlna nevole vůči téhle rodině, navíc, když se v prvopočátku potkali i s nějakými výhrůžkami, což potom díky bohu zmizelo a teď při vysílání se to zase objevuje. A projevy členů rodiny opravdu vzbuzují velkou nevoli (když to napíšu mírně).
Těžko říct, čí je to chyba, vina… jestli autorů, kteří nepochybně první viděli, jak se tahle rodina chová a museli tušit, že národ jásat nebude (ale netuším, jak se dá stopnout roztočený dokument), nebo té rodiny, která – právě po těch prvotních negativních reakcích – měla dodržet svůj původní záměr a moc se veřejnosti nedávat „všanc“ :-)
Na druhou stranu jsou paterčata tak výjimečnou událostí, že by byla škoda o nich něco nenatočit.
Spíš by asi stačil kratší dokument, ale právě o těch dětech.

24
Ajda
Reagovat

@Lenka: Podle mě tento formát nepatří na veřejnoprávní stanici, ale na komerční.

@Katynka: Vím, že jsi také sledovala Čtyři v tom. Rodina postižené Amálky se vzorně starala, pomáhali všichni nezištně, úřady jim nic nedaly bez dlouhého vyřizování a přesto všechno si nestěžovali, věnovali se holčičce maximálně. Nedávno oznámili, že Amálka zemřela. A takových rodin je plno, pokud chtějí něco navíc, pořádají se sbírky, sbírají víčka, stát se drží striktně zákonů. U Saši mi vadí právě ten nevděk, vše bere automaticky, žádná pokora, využije každé situace aby si postěžovala na nedostatek sponzorů, nezájem státu atd. To je to, co mi vadí, žádná barva kůže v tom nehraje roli.

25
Monika
Reagovat

Vcerejsi dil prakticky bez Sasy byl suprovej, nemohla by zustat v nemocnici dele a porad odvysilat jen s Tondou?:-)))) Ta zenska mi tak leze na nervy, jenom fnuka a stezuje si. I v te nemocnici, prijde za ni pritel a ona hned spusti utrapenou, porad jen chce, aby ji kazdej litoval a vse se tocilo kolem ni. Krasne bylo videt, ze to jde, pokud clovek chce. Tonda to sam daval lepe nez ona. Skoda, ze nema lepsi pritelkyni, takovej fajnovej a pohodovej clovek. Cetla jsem s nim chat a prijde mi i dost inteligentni, pise bez gramatickych chyb, Sasa ani nevi, co doma ma.

26
Poppy
Reagovat

@Monika: Vidím to podobně, včera byla radost se dívat. Samozřejmě až na ten Sašin ksicht. Možná si toho v nemocnici řekli víc než jsme viděli, ale jako hlavní téma bych ve svých představách viděla, že bude Saša ustaraná, jak to doma zvládají. Ale ne, ona má bebinko.

27
Kamča
Reagovat

@Monika: Myslím, že Tonda odpovědi osobně nepsal, zřejmě jen diktoval.

28
Ajda
Reagovat

Paráda, Saša se nezeptá na děti, ale hned si stěžuje na nemocniční personál. Vidím v tom paralelu s ošetřovatelkami.

29
Lenka
Reagovat

Včerejší díl se mi líbil, asi ze stejných důvodů, jako vám :-)
Tonda to zvládal, bylo to sakra klidnější.
Saša v nemocnici? Klasika = jak Ajda už psala = paralela s ošetřovatelkami… aneb špatní lékaři? špatné sestry? přitom nej péče? .. škoda slov…
Chat jsem četla průběžně, pak to osekali, zcenzurovali, takže trapný, hodně trapný! navíc jsem viděla, jak Tonda píše na fb… A je fakt blbé, uspořádat chat (ve smyslu chat!) s někým, kdo neumí česky psát. Pak tam musí mít „zapisovatelku“, která „tlumočí“ z řeči přímé do řeči psané… a marná sláva, přepis není originál!
Zkopírovala jsem si v průběhu chatu část – a upadla smíchy, jak Tonda ovládá např. závorky u oprav textu:
„Antonín Kroščen: Uměla vařit, to je jasný, teď se u nás nejvíc točí kaše. Výborně peče.
Sasa : Co kecas?? tys me nenaucil varitty arabe
Antonín Kroščen: Chtěla jsi napsat „srabe“? A co svíčkovou, tu jsem tě nenaučil?
Sasa : dej sem ty rizky vole
Antonín Kroščen: Nedám.“
— pak tam byla humorná pasáž, ať si to nechají na doma, cha, cha, cha….
Nechápu ofic. stránky dokumentu – proč diskuze, když ji mažou, proč chat, když přepisujou? :-)
Průšvih – podle mě – je to, že je to na veřejnoprávní televizi, kde by k takovéhle přiblblé cenzuře docházet nemělo a měl by to být volný prostor pro všechny názory!
Prcky jsem v tomhle dílu ráda viděla – děcka jsou fakt kouzelný!, připitomělé litanie kdysi „školáků“ bába a dědek bych oželela…
Mrzí mě negativní poznámky famílie vůči Kláře… dost mě to mrzí! Je od nich fakt „pěkné“, že se do ní obuli cca v 1,5 roce věku dětí :-(
Kdepak by do této doby byli bez ní?!?
Ale už mě nebaví psát furt dokola o těch nevděčnících s nataženýma ručkama bez schopnosti říct kouzelné slovíčko DĚKUJU:-)

30
Lenka
Reagovat

@Monika:
průšvih je, že před chatem se Tonda prezentoval… na fb minimálně :-)
a věř mi, že tak, jak upravili chat, Tonda fakt schopnej psát není :-)

31
Lenka
Reagovat

@Poppy:
taky mě to zaujalo – máma v téhle situaci má jedinou starost: co mimina… Saša ne, Saša heká a spílá sestřičkám, doktorům… Nechci jí křivdit, je to prostě hloupé stvoření, ale i ta nejpipka se nejdřív stará o svá kuřata :-)

Přidat komentář