Panáček v reality show

Paterčata: všude dobře, doma nejhůř (4. díl) – video

2. Říjen 2014 | napsal(a): | reality show: Paterčata

[singlepic id=10243 w=615]
13 dílný dokumentární seriál Paterčata pokračoval včera ve 21:30 na ČT dalším, již čtvrtým dílem s názvem Všude dobře, doma nejhůř. Saša, matka paterčat se totiž hroutí, tělo vyčerpané extrémním těhotenstvím, porodem a následnou péčí o paterčata. Jak Saša tyto zdravoní potíže zvládla? A jak řeší vyostřující se spory s ošetřovatelkami svých dětí, kterým příliš nedůvěřuje, ale nemá jinou možnost, než je si od nich nechat vypomáhat?

Video ukázka 4. dílu Paterčat – Všude dobře, doma nejhůře

Sledujete Paterčata? Jak si dle vás zatím Saša stojí?

SUNíčko

Ten, který kolem roku 2005 měl trochu více času a tak ho napadlo, že spustit si bložínek o reality show, které tehdy začaly vtrhávat do českých i slovenských televizí, bude dobré na ukrácení času. Dopadlo to, jak vidíte. Panáček v reality show žije dodnes, když už to rozhodně není one man show, ale výtvor mnoha autorů, bez kterých by to skutečně nešlo. Chcete mě kontaktovat? Pak sunicko[at]centrum[dot]cz Díky.

Paterčata

Diskuze k článku

Počet komentářů: 17
1
Marie
Reagovat

Pokud může mít matka tolika dětí nalakované nehty a melír na vlasech, tak ať nevykládá, že se má zle, že nemá čas na sebe. Je jen lenivá a panovačná. To z toho včerejšího pořadu naprosto vyplývalo. Podívejte se na maminky, které se opravdu starají, třeba jen o dvě děti, ty na „takové maličkosti“ čas nemají. Dětem se opravdu věnují. A ta její matka, že se nestydí. Kdyby byla co k čemu, tak by pomohla a ne jen kritizovala a stavěla se ke všemu nadřazeně. Však se jim to jednou vrátí – ten nejstarší chlapec to vidí!!! Chudery chůvy – nedělala bych u nich ani za 50 tisíc!!!

2
Boban84
Reagovat

@Marie: HEZKY NAPSÁNO. SOUHLAS

3
LadyXL
Reagovat

Viděla jsem včera kus, akorát spory s ošetřovatelkami a výstupy „babičky“… A docela jsem zírala. Chvílemi mi přišlo, že by si obě dámy tak rády sedly, koukaly se na vrnící drobečky a vše okolo by lítalo, pobíhalo dle pokynů. A nejlépe aby každé mimčo mělo svou ošetřovatelku, která by tam byla 24 hodin denně. A ony by se jen s nimi mazlily. Bylo to jako vždy – oni/ony MUSÍ, my můžem… a ještě mne dostal výstup u nemocnice – „a to jsem dostala na ně jen 1 rodičovský příspěvek!!“ no představte si tu nespravedlnost… :-). Zkrátka, raději jsem přepla…

4
maruška
Reagovat

ad LadyXL – presne aj som mala pocit z maminky a babičky, kukala som to iba chvíľu.

Reagovat

Viděla jsem včera jen asi 20 minut, ale k naštvání stačilo. Poroučet umí celá rodina výborně, jinak nesleduji, nechápu rozsah a smysl pořadu. Jeden dokument by bohatě stačil.
Už jen to, že žili tři v garsonce, na krku exekuce a k tomu všemu si pořídili další dítě bylo nepochopitelné. A zákon schválnosti z jednoho plánovaného bylo pět.

6
Poppy
Reagovat

Přes to, že se snažím pochopit maminku, že je utahaná a nevyspalá a tudíž nervózní, její přístup je fakt „na držku“, když použiju její výrazivo. Princezna spadla z višně a děsně se diví, že všichni neskáčou kolem, jak ona píská. Koho teda obdivuju, je její manžel, ten je hodný, trpělivý, fakt bezva. Ještě jsem ale nepochopila, jestli je to manžel nebo přítel.

7
Katynka
Reagovat

Já se snažím myslet na ta miminka, tatínek a maminka mi byli sympatičtí, o zbytku rodiny nemluvím, tam je vidět typická romská povaha. Ale Saša a její přítel mi přišli takový dost uvědomělí a milí a cítila jsem z nich lásku a fandila jsem jim.
Trošku jsem rozčarovaná z toho včerejšího dílu, protože sice tam byly záběry, kdy byla nenamalovaná, neučesaná a vypadala jak smrtka, ale ale byly záběry, kdy vypadala jak ze žurnálu. Já jí to přeju, ale já tak nevypada ještě dlouho po porodu.
A vidím tam to, že děkují a jsou rádi, že jim lidi pomáhají, ale víc si stěžují a pořád se jim něco nelíbí. Snažím se vidět obě strany – chápu ty pečovatelky, že dle zákona nemohou všechno a že je toho dost, ale taky chápu maminku – mě by se taky nelíbilo, aby dítě bylo v poblinkaném a dlouho pokakané atd. A na co by mi byla pečovatelka, která to s dětmi neumí a musím jí to učit, to jen na hovno pomoc s prominutím. Na co musí být maminka u každého rozhodování pečovatelky, to jako se neumí rozhodnout, že když má přebalit, tak matka u toho jako musí být? To je opravdu pomoc na nic, přeci tam má být tak, že když pečovatelka je u dětí, tak maminka si může v klidu odsát mléko, ohřát, navařit si, či dělat jiné práce.
Ale taky vidím, že by maminka nejraději byla, kdyby i ty ostatní práce dělaly pečovatelky, jenomže ona opravdu nepochopila, na co tam tu službu má – ona tam není na to, aby jí uklízely – ona je tam na to, aby jí byli více rukama, takže ano – ona si to tam má dirigovat, ale tak že řekne – hele budete teď u dětí, já si jdu navařit oběd, dát pračku, pověsit prádlo a nebo na hodinu si lehnu, protože jsem v noci nespala. A ne že jim bude přikazovat, aby za ni všechno dělaly – nejsou to služky.
Přesto stále doufám, že se to vyvine tak, že z ní a jejího přítele budu mít pořád fajn pocit. A budu jim držet palce. Protože tak nebo tak, nikdo tady nebude něco vykládat – nemáme paterčata.

8
Poppy
Reagovat

Tak už vím, jestli je manžel nebo přítel. Samozřejmě nezbytné exekuce :-(

Jsem moc ráda, že ČT tento pořad natočila.

9
Blabla
Reagovat

já nevím, proč to natočili…v minulém díle, sousedi řekli, že ten týpek už v bille nepracuje chodí po automatech…jeho se na to nikdo nezeptal…

navíc jsem ráda za tyto vaše komenty…jsem se dívala na komenty na čt a byla jsem opět divák…četla jsem jen, jak jim všichni fandí a cítí s nimi…ok, taky s nimi dokážu cítit…ale z toho dokumentu mi přišlo, že jen nadávají, jak je všechno špatně apod…chápu, že to není lehká situace…ale sakra!! Tohle mi už přišlo moc…

10
Katynka
Reagovat

@Blabla: Zkus jít na Modrého koníka.cz, tam jsou většinou maminky a tam ta diskuze teprve vře:-) někdy by člověk řekl, že tam nejsou ani maminky :-)

11
LadyXL
Reagovat

Ad Katynka – napsalas to dobře,s většinou naprosto souhlasím. Už tehdy jsem slyšela,že právě ošetřovatelky nemohou bez matky nic,už tehdy se mluvilo o tom,že je to na hlavu… Ale prý takové jsou předpisy. A se stížnostmi,že to ty nové musí učit,nejspíš přeháněla,šlo spíš,aby věděly,kde co je… Myslím,že mladá si to neuměla moc zkoordinovat. A řešila občas zbytečnosti.

12
Lenka
Reagovat

S těmi pečovatelkami to asi bude složitější. Na jedné straně pochybuju, že by jim tam pečovatelská služba poslala totální „telata“, když jdou do rodiny, kde natáčí tv, na straně druhé chápu mámu mimin, že „cizím“ lidem nechce své děti přenechat, že o ně má strach. Taky chápu přetaženou mámou, utahanou těhotenstvím, dlouhým pobytem v nemocnici, návrat domů, než se to všechno zaběhne, je bezpochyby taky velký zápřah. Jenže tohle ještě ke všemu není standartní situace (tedy ve smyslu návrat maminy s jedním miminem domů, tady se domů vrátilo mimin pět… ), Což opravdu je situace mimořádná. Nezdá se mi tak docela mimo mísu názor někoho z peč. služby, že oni (ony) jsou tam proto, aby pomohly mamince a rodině v tom, aby se v základu naučili péči o tolik dětí zvládat, protože základ je opravdu ta rodina a věčně tam pečovatelky nebudou. Samozřejmě, že u těch mimin je to v prvním momentu o tom, že je potřeba každá ruka (tedy nejen rodinná, ale i pečovatelská, pomocná), viz krmení, přebalování, apod. Zatím jsme viděli, že pečovatelky tam jsou i v noci (snad minulý díl), přes den samozřejmě, děti krmí, přebalují, apod. Trošku mám pocit, že ta máma (ač ji chápu), danou situaci hodnotí, porovnává, řeší v pohledu toho, jak se vrátila kdysi s Tonym z porodnice, tedy s jedním dítětem – a asi si neuvědomuje, že tohle je opravdu situace jiná, mimořádná, kde holt musí strpět cizí lidi (ač by tam chtěla jen svou mámu), protože těch dětí je prostě moc :-) Samozřejmě se mi nelíbí Sašino prohlášení, že pečovatelky by zasloužily přes držku, pak v rozporu s tím v závěru vyjmenuje pár pečovatelek, se kterými je spokojená, samozřejmě se mi nelíbí věčné vměšování matky královny a kecy dědečka, který se i kojit již naučil… :-) Ale ve snaze pochopit tu mladou vystresovanou mámu (a se vší tolerancí), musím i dopsat, že na ní těžko v téhle chvíli chtít racionální postoj… třeba jen v tom, že v téhle mimořádné situaci musí jít všechno nepodstatné stranou a základní je zajištění péče o těch pět dětí, tedy vč. pomoci cizích, stejně tak i zavedení určitého systému fungování rodiny s tímhle nadělením :-) Někde v tomhle smyslu psala matka čtyřčat, že nejtěžší bylo právě to nalezení „systému“, tedy např. krmení všech ve stejnou dobu (a ne, když miminko chtělo, takže na krmení i třeba dvě budila), protože by to jinak absolutně nezvládla (píšu tohle ve zkratce, ale věřím, že budu srozumitelná).
Máma Saša má pravdu v tom, že by si všechno u sebe doma chtěla tzv. dirigovat, otázkou druhou však je, zda na to teď, v tomhle stavu, má, zda je schopná to zvládnout. Vcelku lze předpokládat, že se do všeho motá matka královna, takto generál, přemoudřelý dědeček určitě nezůstává pozadu, takže pečovatelky tam práci snadnou nemají určitě.
Na offiku čt1 se často objevují dotazy, jak se rodina sama připravovala na narození dítěte, resp. více dětí (a častou reakcí bývá „závidíte, jste zlí, příp. rasisti“), pobavila mě poznámka, proč se i Tonymu kupovala nová postel s dovětkem, zda předtím spal ve vaně :-), zařizování nového bytu vším jen novým jsem taky moc nepochopila (aneb něco snad už předtím měli a pokud není moc peněz, řeší se to i věcmi z tzv. druhé ruky a není na tom nic divného) – tím samozřejmě nemyslím vybavení pro paterčata, jako postýlky, apod.!,
Když se tenhle dokument začal vysílat, poslouchala jsem, jak paní režisérka projevila přání, aby jsme my diváci koukali hlavně srdcem … o to nic, to mám :-) ale z postupně vysílaných dílů začínám mít spíš takový divný pocit … něco ve smyslu natažených rukou, „musíte nám přece pomoci, protože my přece máme těch pět dětí“, „když s tím, jak se chováme, nesouhlasíte, jste rasisti“, „pomoc pečovatelek nepotřebujeme, dejte peníze naší babičce a zvládneme všechno hravě“ :-), atd., atd.
Nemyslím si, že by si zatím hlavní aktéři svými projevy získávali moc sympatií, ale zda je to střihem či projevem etnika, nevím… S jedinou výjimkou (zatím), a to je táta Tonda.
No, uvidíme v dalších dílech, jak tohle bude pokračovat… :-)

13
Poppy
Reagovat

@Lenka: Předtím mne to nenapadlo, ale máš zřejmě pravdu v tom, že když se vrátila domů s prvním dítětem, byla to obletovaná princeznička a teď najednou dřina a dřina. Určitě to musí být velký zápřah, ale aby se před pečovatelskou službou přiblble usmívala a říkala, že by si představovala, že od pečovatelek potřebuje takovou pomoc, že když táta děcek přijde domů, aby si oba na sebe udělali čas, no tak to už jsem padala z gauče.

14
Lenka
Reagovat

@Poppy:
:-)
já spíš myslela tu její záměnu se situací, kdy se vrátila poprvé s jedním dítkem a teď s těmi pěti… ve smyslu, že pomoc pečovatelek přirovnává (možná podvědomě) spíš k té situaci prvé (kde by mohla doma vládnout až do aleluja), ovšem tohle je fakt situace a/jiná, b/ mimořádná… :-)
víš, já fakt obdivuju, že se zadařilo, že se narodilo pět zdravých krásných dětí (a nehledím na barvu pleti!), která navíc ještě úžasně prospívají (což u nedonošených dítek s porodní hmotností kolem 1000g nebývá pravidlem), proto jsem na tenhle dokument začala koukat.
stejně tak jsem si ale načetla zkušenosti maminky Horové (čtyřčtata z r. 1959), pak Lorny Vančurové (někdy kolem r. 1980) + další… a když srovnám reakce těch maminek čtyřčat (v různé době) a reakci matky Saši dnes, tak je mi Saša a její famílie už po odvysílání třetího dílu čím dál víc protivnější…
těžko se tyhle pocity popisují, ale pokusím se = žádná z těch mamin čtyřčat se nechovala tak jako Saša a nikde jsem neměla pocit jako tady = natažené ruce, povinná pomoc, arogance, nafoukanost, atd.
a to to neměly (ty matky) o nic snadnější a pomoc byla opravdu v různé době různá…
možná je to dáno nteligencí těch matek, možná geneticky dané daným etnikem v tomto případě, možná čerti vědí čím :-)
ale čím dál víc si myslím, že i když to sympatická paní režisérka myslela dobře (ve smyslu upozornit na problémy vícerčat) tak bude vysílání tohoto dokumentu – týkajícího se právě shodou okolností romské rodiny – postupem času asi spíš více darem jaksi danajským… protože hlavní aktéři (asi, tipuju) naštvou dost lidí
mmch, nějak zapomněli za pomoc i poděkovat :-(

15
Slámka
Reagovat

Ahoj děvčata, mne zaujalo následující: pečovatelka je od slova pečovati a tak se domnívám, že by měly pečovat pouze o děti, a to samostatně. Maminka si musí uvědomit, že když chce
pomoc pečovatelek, tak pečovatelky musí na děti sahat a to i v její nepřítomnosti v místnosti.
Na domácí práce byla v minulosti i současnosti pomocnice v domácnosti. Nebylo by řešením zajistit pomocnici v domácnosti a pak se maminka může starat spolu s pečovatelkou jen o děti (včetně prádla) a Toníka? Myslím, že i ty pečovatelky jsou fyzicky a psychicky utahané ( ale doma si odpočinou) a maminka svými nářky a požadavky nic neulehčuje. Tondovi svatozář, doufám, že vydrží.

16
Ananas
Reagovat

@Lenka:
Bohužel je tam znát, že dostávat je samozřejmé.

17
Helen
Reagovat

@Slámka: Tam nejde o to, že by Saša nechtěla, aby pečovatelky na děti sahaly, ony nesmí kvůli nějakým praštěným zákonům.

Přidat komentář