Panáček v reality show

Paterčata: křtiny za všechny peníze (6. díl) – video

15. Říjen 2014 | napsal(a): | reality show: Paterčata

[singlepic id=10243 w=615]
Je středa a to už 6. týden znamená, že ve 21:30 na veřejnoprávním kanále ČT1 půjde další díl dokumentu Paterčata. Další díl bude věnován křtinám, kdy vyvstanou následující otázky: Jaké zkušenosti mají další maminky vícerčat z Milovic? Co si o Saše myslí? A můžou si Saša s Tondou vůbec dovolit pokřtít své děti? A mezi diváky a našimi čtenáři samozřejmě i mnoho dalších otázek. Tak se nezapomeňte dnes večer dívat.

Paterčata: 6. díl křtiny za všechny peníze, video

SUNíčko

Ten, který kolem roku 2005 měl trochu více času a tak ho napadlo, že spustit si bložínek o reality show, které tehdy začaly vtrhávat do českých i slovenských televizí, bude dobré na ukrácení času. Dopadlo to, jak vidíte. Panáček v reality show žije dodnes, když už to rozhodně není one man show, ale výtvor mnoha autorů, bez kterých by to skutečně nešlo. Chcete mě kontaktovat? Pak sunicko[at]centrum[dot]cz Díky.

Paterčata

Diskuze k článku

Počet komentářů: 35
1
LadyXL
Reagovat

Tak jsem zase viděla kousek, ale druhou část jsem si nahrála, tak ji zkouknu… No, co říct a neopakovat se :-)… Asi to, jak mne neustále udivuje, že ten 5-ti násobný zázrak používají jako „zbraň“ či prostředek na získání výhod pro sebe, jakoby stát-společnost gadžů mohl za to, že porodila tolik dětí a tudíž se MUSÍ postarat. A to bědování prarodičů, že MUSÍ pomáhat, jakoby to nebylo normální v jiných rodinách, kde navíc jsou všichni krom mamky zaměstnaní od rána do večera… Pravda, nemají paterčata…, ale mají zase jiné problémy. Nemá peníze, ale plánuje si velkolepé křtiny a očekává, že na ně nejspíš dostane peníze… – zatím nevím, jak to dopadlo. Nějak tam nevnímám trochu pokory, ale vlastně mne to neudivuje…

Reagovat

@LadyXL: Pro mě největší perla tohoto dílu byla, když Saša rezolutně prohlásila, že když jí ještě víc VŠICHNI nepomůžou, tak holt Tonda přestane pracovat. A nová velká TV v obýváku, divné u někoho, kdo má na krku několik exekucí.

3
Poppy
Reagovat

Máte pravdu, skoro všechno pořád stejné. Princezna nadává na sloužící. Nové mi připadalo to, že Královna matka se už ani jednou neusmála, byla nasupená, co si to ti gádžové pořád vymýšlí. Král otec toho už má taky dost – v Anglii je líp, proč nepopojet.
Ta obrovská televize a před ní naskládány všechny děti, aby měly trochu zábavy – to byl gól. Jediné, co jsem nepochopila (přiznám se, že jsem to mohla slyšet špatně) bylo to, že platí 16 tisíc za nájem. To mně docela udivilo, pokud to bylo jiné číslo, tak se omlouvám.

Reagovat

@Poppy: Ten nájem je včetně všech služeb a energií. Byt má asi 120 m a odpustili jim tříměsíční kauci na nájemné. Je jich sedm, to zálohy naskáčou.

5
Slámka
Reagovat

Já nepochopila, proč utratila 6.000.- !! za 5 nových kombinézek!!! Pravda, křtiny si žádají krásný obleček, ale v jejich finanční situaci nepochopitelné. Jistě by doma krásné oblečeníčko našla. Toto nové bylo dětem za měsíc malé, snad mimo nejmenšího chlapečka. To byly vyloženě vyhozené peníze. Zřejmě byla Saša přesvědčena, že to „někdo“ zaplatí.
A křtiny samotné? No, jiné etnikum, zde není co řešit. A pak, Saša řekla, že očekává při křtinách dary. Takže opět, nic nového pod sluncem.

6
Lenka
Reagovat

Patřím mezi ty, kteří byli nadšeni po odvysílání prvního dílu, ale díl od dílu nadšení mizí a zvedá se spíš tlak… :-) Nad tou nesmírnou drzostí – hlavně Saši a jejích rodičů. Aneb „dejte!, proč nedáte?, dáváte málo!, my chceme, tak vy pomáhejte! je to vaše povinnost, protože my máme paterčata!, apod. „.
Je už zbytečné dodávat, že za nic poděkovat neumí. Samozřejmě si nedělám iluze a chápu, že tohle etnikum má plno věci jaksi jinak… ale…
No, škoda slov…
Už jen dvě poznámky:
– vcelku příjemná a rozumně vypadající paní režisérka (oproti svým proklamacím před vysíláním, tedy že chce pomoci rodinám vícerčat tímto dokumentem) musela být snad raněna absolutní slepotou nebo nevím čím, když pustila do světa tuhle perlu, která postupně spíš z 90% lidi naštve = přece si fakt nemohla myslet, že zpovykaný fracek matka Saša si získá symptatie?!? tedy tím, co předvádí… O bábě Olze a dědkovi Alexandrovi ani nemluvě :-)
– paterčata, o nichž měl právě tenhle časosběrný dokument být (aneb jejich první rok) tam prakticky nevidíme…. a přitom tady byl úžasný prostor právě pro ně, jak rostou, prospívají, jejich běžný den, atd.
Ale přece jen jsem se pobavila – na ofiku u „Hrdinové seriálu“ dopsali i ta dítka … ok, sice s porodní hmotností, ovšem s jejich budoucími profesemi :-) :-) Admin musel fakt padnout na hlavičku a hodně se bouchnout! Ježiši, to je blbý :-)

7
Lenka
Reagovat

@Slámka:
… a krásný moment byl, jak matka Saša v krámě mávala těmi šesti tisíci + sdělila prodavačce, že je to její komplet celý mateřský? rodičovský?příspěvek :-) :-)
hrdinná prodavačka/majitelka obchodu? se nechtěla stát sponzorkou a neřekla to kouzelné: nic neplaťte… vydržela a slevnila jen o tři stovky… :-)
Jenže stejně jako v tomto případě = křtiny? mám pět dětí (pardon, šest) a nemám moc peněz?
Samozřejmě děti obleču pěkně, ale proč kupovat nové? že je to stejné?.
Takže souhlas, to je přece blbost.
Ovšem Saša už to předvedla vícekrát – s prominutím zopakuju tu svou oblíbenou „sedačku“ :-) Stála cca 24 tis., pak uhnali nějakého sponzora, koupil… V tutéž dobu Saša kníkala, jak nemají sponzora na stravu = kdyby si pořídili sedačku levnější, sponzor by se určitě nebránil zbytek na tu stravu nechat … :-) A dalších příkladů je tam nepřeberně.
Njn, ale když holt Saša (evidentně zblblá z kamer a v pozici jakési Vipky) chce všechno nej a nové… vždyť je to přece zasloužilá matka! :-) Oprava: přímo supermatka! :-)
Ovšem při tom předvádění před kamerou ji prakticky nevidíme s žádným z paterčat, při natáčení toho většího kluka odhání, atd.

8
Lenka
Reagovat

@Ajda:
Ahoj, Ajdo :-)
Ad byt – nebudu asi teď úplně přesná, ale zaregistrovala jsem, že první snad tři nájmy jim radnice odpustila (ale vymalování a další úpravy v bytě, vč. těch folii do oken zaplatili), pak několik nájmů bylo placeno z toho účtu svaté Kláry (pardon – z transparentního účtu sdružení vícerčat – mmch, t.č. tam má prý být snad kolem 600 tis. Kč).
Pak radnice už dala zpátečku a další investování do téhle rodiny zabrzdila a další žádosti KiňaKrosčenFamilly už zamítli (na ofiku se objevily i konkrétní info z jednání rady či zastupitelstva obce, ale přesně si to už nepamatuju a dohledávat se mi to nechce).
Taky jsem chytla info, že od srpna t.r. má ta chudá rodina už i auto! :-) a táta Tonda má prý velkou radost :-)
No, nic malého to asi nebude… tam by se těch pět autosedaček asi nevešlo :-)
Vážně – chápu, že jen třeba nákupy bez auta pro početnou rodinu musí být děs běs, o tom žádná!

9
Lenka
Reagovat

@Poppy:
Mám z toho stejné pocity, jako ty :-)
A zařvala jsem smíchy nad projevy pramáti Olgy a pratáty Alexandra v posledním dílu = i když jim odpustím jistou jednoduchost (a to jsem teď hodně zdvořilá :-), dobila mě ta jejich fantastická úvaha:
1/ Olga (41 = porodila dcerku Sašu v 17, nemůže najít práci už tři roky, takže je doma) :
chce za pomoc vnoučatům platit (ok, jiné etnikum, u nás holt babičky, navíc babičky, co nechodí do práce, vnoučatům pomáhají zdarma),
2/ Alexandr :
držkuje, že nemá Olgu doma a on se musí starat o vnoučata, když do práce taky nechodí (jeho kecy na téma „v cizině by mi bylo líp“ nekomentuju, koneckonců, naposledy nám taky vážně sděloval, že kojí :-) :-)
= až bude mít Olga své místo u dcery a vnoučat placené, tak mu nebude vadit, že Olgu doma nemá ?!? :-)
Jestlipak on ten Alexandr nakonec nechce mít doma – místo té své Olgy – nakonec jen ty prašule?!? :-) :-)

10
Ajda
Reagovat

@Lenka: Ahojky! Z hologarsonky do bytu a pořád mají málo, rádi by domeček. Neodpustili jim nájmy, ale nemuseli jako jiní nájemníci skládat tříměsíční kauci na nájem, kterou má pronajímatel jako pojistku proti neplatičům. Byt jim dali do pucu na náklady města a to se některým sousedům nelíbí. Horda nezaměstnaných došla k hotovému, tak je to u nich se vším. Jj, chtěli toho moc a nakonec penězovod radnice uzavřela. Četla jsem, že Klub vícerčat chtěl po městu dotace na pečovatelku skoro 250 tisíc a taky už ostrouhali. Teď by mělo město jednu pečovatelku stopnout, platí přece bábu Olinu. Na ofiku je skvělá diskuse, ale na pováženou je cenzura která tam vládne. Ne rasistické a vulgární, ale hlavně negativní reakce se mažou.

11
Lenka
Reagovat

@Ajda:
O odpuštění kauce jsem četla, někde na ofiku fakt ještě o tom, že první tři nájmy (když se robátka vrátila domů) taky, další /snad tři/ nájmy v počátku měly být placené z toho účtu sv. Kláry :-) A líbil se mi na ofiku názor, že když Saša frflá (koneckonců, ona nespokojeně frflá furt), že mají málo peněz, tak by nebylo od věci, kdyby jim stát/obec/atd. dali na ruku ty kačky, co stojí ta rodina stát/obec/atd. měsíčně — někdo to tam odhadoval částkou 30 tis. (což se mi zdá při součtu jejich soc. dávek a v Kč vyjádřené další pomoci málo!— ale o tu částku tak nejde, šlo o to, že by prostě dostali prachy a starejte se! Sami! A dejte nám už pokoj!
Mmch, bába Olga jako placená bába dětí: v momentu, kdy by se tak stalo (jakože se už stalo :-) bych uvítala řešení = prsily jste se, že matka s bábou všechno zvládne? tedy, že za této situace nebudete potřebovat pečovatelky? Tak nám to ukažte a nevolejte o další pomoc! :-)
Vím, to je jen taková chiméra… Hloupá bába bude mít placenou péči o vnoučata (a asi míň kaček než když byla na soc. dávkách?), pečovatelky se tam furt budou střídat jako svatí na orloji (mmch, těch je mi fakt líto – bejt dirigovaná od těchto primitivních hlupců, tak švihnu během půlhodinky hadrem, pračkou, atd. a fofrem pryč!).
Aneb kdopak by si troufnul veřejně a na plno povědět, že je to naprosto nenažraná a nesmírně drzá rodinka, která jen natahuje ruce a chce furt víc a víc…. Vždyť by je okamžitě ukamenovali v případě prosté pravdy za rasismus! Přitom tohle je klasickej rasismus naruby, tedy obava, bázeň říct o těch nepřizpůsobivejch prostou pravdu bez ohledu na následky…
Starostka mluví opatrně (nedivím se jí), šéfová ošetřovatelek taky (nedivím se jí), kéž bychom se někdy dočkali názoru ošetřovatelek, co? Ale při projevu Saši a toho jejího klanu se lze lehko domyslet…
Už ten poslední díl jsem zvládla jen tak tak :-) Nějak tu aroganci spojenou s primitivismem a obrovskou vyčůraností nedávám :-)
Vč. toho ksichtu Saši, co si hraje na vipku a to už nemluvím ani o tom, co z ní padá, když hubu otevře (pardon).
Nenažranci, vychcánci, sprostota nejvyššího kalibru.
A je mi fakt fuk, jestli jsou bílí, fialoví, proužkovaní… Jsou to prostě hajzlíci. Uff… :-)

12
Monika
Reagovat

@Lenka: :-))) Ta tvoje nasranost me inspirovala ke shlednuti celeho dokumentu dodatecne. No priznam se, ze jsem to teda cekala horsi. Ja mam vuci Romum celkem velke predsudky, ale tato rodina mi prijde vzhledem k jejich kulture a zpusobu zivota docela v normalu. Tezko rict, zda je to jen hra na kameru a realita je jina, nicmene z toho co jsem videla, nemam zas tak spatne pocity. Rom se mi zda na svuj puvod docela inteligentni, pracovity, detem se venuje a citim z nej, ze je ma hodne rad. Romka ma stesti, ze na nej narazila, nevim proc ta jeji familie ma vuci nemu kecy, radsi by si meli srovnat dcerku. Rom je v cajku, pokud teda nechodi na ty automaty, jak zaznelo v dokumentu (i kdyz mi to prislo jako takova spise pomluva mistnich drben). Nevsimla jsem si ani, ze by rodice patercat kourili, ci jinak vyhazovali penize. Vlastne jsem prijemne prekvapena tim dokumentem, imho sporadana rodinka a o deti se staraji dobre.

13
Monika
Reagovat

Finance jsou a budou pro ne problem asi celej zivot, kdyz k tomu domyslim jeste ty exekuce, tak se maji co ohanet. Bohuzel, Billa je z toho problemu nevytrhne, tech par drobnejch, ktere tam dostane v rozpoctu zahuci ani nevi jak. Ja vim, ze je nekvalifikovany, coz mu velmi stezuje situaci na pracovnim trhu. Nicmene i nevzdelany clovek si muze zit dobre, znam nekolik vyucenych lidi a o penize nemaji nouze. Vetsinou kombinuji praci u nas a v zahranici, a to jim vynasi velmi slusne penize. Uvedu jeden priklad za vsechny, znamy pracuje tri tydny v Cechach, aby byl s rodinou a ten ctvrty tyden v mesici je v Nemecku, kde si vydela pomalu vic, nez za ty tri tydny u nas. V soucasnosti si stavi rodinny dum. A takovych pripadu znam nekolik, ten jeden tyden v mesici by to snad sasa vydrzela, za tu financni injekci by to rozhodne stalo.
Vubec jsem nepochopila proc kupovala tak drahe kombinezy na krtiny. Ja chapu, ze chce detem doprat neco pekneho noveho na tu udalost, ktera je v romske komunite silne vnimana, nicmene ty obchody u nas jsou strasne predrazene. Neznam maminku, ktera by tam chodila nakupovat, vetsina mych znamych s malymi detmi nakupuje v e-shopu v Cine, kde je obrovsky vyber obleceni pro miminka a sezenete to za par kacek, doprava zdarma.

14
Lenka
Reagovat

@Monika:
No, tak výhoda je, že vysílání dokumentu můžu v pravou chvíli vypnout :-) A nekoukat… :-)
Ale asi nejvíc mě zlobí, co v dokumentu není, tedy když člověk začne srovnávat. Kolik je např. rodin čtyřčat, trojčat (když vynechám poměrně častá dvojčata), kterým se o podobné pomoci může jen zdát… Nechci si ani představovat, jaké pocity musí zažívat při sledování dokumentu oni.
A např. Saša si vůbec neuvědomuje, jak těžké by to pro ně bylo, kdyby se narodilo třeba o jedno dítko míň. Žádný humbuk, žádné natáčení, atd. A taky si myslím, že právě to, že jde o Romy, kteří jsou v řadě věcí prostě jiní, je neomlouvá v tom, že od nich není žádný vděk, poděkování, o pokoře ani nemluvě.
Péče o paterčata musí být opravdu náročná (těžko si i představit), ale právě proto, že je to situace mimořádná, musí tam holt mimořádně být např. pečovatelky (s tím narušením soukromí rodiny, které to zákonitě přináší), A opravdu nevěřím, že všechny byly tak špatné, jak nám matka prezentuje, navíc ji nic neopravňuje se k nim chovat jako ke služkám.
Takže když to zkrátím, tak mi u téhle rodiny (s výjimkou Tondy) vadí hlavně nevychovanost… která se neprobudila ani narozením pěti dětí ani natáčením :-)

15
Ajda
Reagovat

Hlavní problém tohoto dokumentu je jeho nevyvážený obsah. Očekávala jsem záběry na miminka ze všech možných stran a tak jsem dokument vypustila. Pak jsem viděla kousek třetího dílu a jen jsem zírala. Celé to je o neustálém kolotoči stížností, děti někde v pozadí jako kulisa. Ve finále to lidi akorát naštve
Když se rodina vloni uzavřela před médii, jsem to ocenila, že chtějí mít klid na děti. To jsem netušila, že svolili k natáčení tohoto podle mne zcela zbytečného seriálu.

OT: Kdo sledoval poslední Čtyři v tom, tak malá Amálka nedávno zemřela.

16
Monika
Reagovat

ad pecovatelky: No abych pravdu rekla tak na me ta kratkovlasa cernovlaska neudelala dobry dojem, podobne ta tlusta blondyna, ktera ani nevedela kolik bije….Pro me osobne by bylo silene mit pecovatelky, obrovsky zasah do soukromi, strasne by mi vadilo, kdyby se mi u deti stridal zastup sedmi pecovatelek, deti z toho byly zmatene, vsechny pecovatelky bych musela ucit co a jak, porad by po byte chodili cizi lide. To je ohromnej stres, daleko horsi nez se starat o sve deti sama, tim si jsem zcela jista. Navic cizi clovek je cizi clovek, vim o tom sve. Behem svych studii jsem se hojne venovala au-pair cinnosti a poznala spoustu rodin a ostatnich aupairek. Vzdycky rikam, ze kdyby maminky videly co se u nich doma deje v dobe jejich nepritomnosti, tak by takovych sluzeb nikdy nevyuzily. Vubec pokud jde o miminko ci dite, ktere jeste nemluvi a poradne nechape co se kolem nej deje, nemuze se branit a postezovat si mamince..A to muze dotycna mit stovku certifikatu a doporuceni, je to k nicemu, cizi dite je cizi dite…Tohle by bylo pro me uplne to nejkrajnejsi reseni a stejne bych ho asik nevyuzila.

17
Slámka
Reagovat

Souhlasím ve všem s Lenkou. Že je Tonda v cajku souhlasím s Monikou. Ale to je taky jediné, co je tam v pořádku. V dokumenty jsou děti

18
Slámka
Reagovat

Z nějakého důvodu se mail odeslal sám. Pokrač. – v dokumentu je všech 6 dětí úplně v pozadí, vystupují pouze stížnosti a natažené ruce. Takže pro nás diváky negativní pohled. To je škoda, všechny děti mají krásné, jak budou vychované?

19
Monika
Reagovat

Ja porad moc nerozumim z ceho vlastne zijou. At pocitam, jak pocitam, tak mi to nevychazi….Je fakt, ze jsem ty dily jela vsechny najednou, tak jsem mozna neco prehledla…Ale Sasa ma materskou 6 tisic. Tonda si v Bille moc nevydela, vsechny obchodni retezce plati bidne a nikdo tam nechce chodit, kousek od domu mam Lidl a prodavacky se tam stridaji jako na bezicim pasu. Platy jsou nizke pro zenskou, natoz pro chlapa…A to tam Tonda nema ani aspon funkci vedouciho, takze plat bude vubec mizernej. sasa rikala, ze plati 16 litru najem, vzdyt to jim prakticky vsechno co vydelaji padne na ten najem….Z ceho muzou zit..To maji nejake uspory nebo tak velke financni dary..Navic to nevypada, ze by zivorili…

20
Lenka
Reagovat

@Monika:
Nemám takové zkušenosti jako ty, ale souhlasím s tebou, že každá máma si to své mimino nejraději opečuje sama. A když je mimin víc, musí mamině někdo prostě pomoci… Absolutně chápu mámu, která v tomhle momentu chce pomoc radši od těch blízkých, od rodiny, kde má důvěru (pokud to samozřejmě jde). Hlavně pro ten začátek, než se rodina sžije s těmi přírůstky a zevede se nějaký režim (asi jsem to tady už psala – zaujal mě např. názor jedné maminky čtyřčat: krmila jsem všechny ve stejnou dobu, i když jsem některé mimčo musela vzbudit, jinak by to nešlo). Samozřejmě, že je Saša mladá a samozřejmě, že všechno chce svůj čas… Ale pokud by se tady po jisté době líp zkoordinovala pomoc rodiny a pečovatelek, vč. toho, co kdo a kdy (zestručňuju), asi by se všem žilo líp :-) Chápu, že babička má vlastní rodinu, atd., ale když se už zadařila tahle mimořádná pětinásobná radost (stejně tak starost), tak – asi jako v každé rodině v mimořádné situaci – holt musí něco stranou a něco má přednost. Obrovská výhoda v tom počátku bylo, že prarodiče (a bratr matky) nepracovali, takže pomoci mohli. Že jsou všichni po cca 4 měsících unaveni, je logické. Jenže on tam ani po těch čtyřech měsících žádný řád není… takže jsou vlastně na začátku… Nakolik tomu přispělo chování Saši, je otázkou, já si myslím, že měrou značnou (ale to bych se už opakovala :-) A ještě poznámka ke ztrátě soukromí – natočit dokument a pustit si domů štáb, byla jejich volba…

21
Lenka
Reagovat

@Monika:
na ofiku byla info ze zasedání MZ Milovice – s info, že Saša má měs. 22 tis.Kč (součet dávek), Tonda nemocenskou 13tis.Kč, byt něco přes 13 tis.Kč (nájem něco přes šest, zbytek služby) – nechce se mi to hledat, takže jen zhruba :-)

22
Monika
Reagovat

@Lenka: Organizace tam je hrozna, nic nefunguje, celej porad je jen o tom, ze Sasa fnuka a chce dalsi pecovatelku. Pritom by to podle me stihala jen se svymi nezamestnanymi rodici, stejne porad tvrdi, ze tam je matka furt a dohlizi na pecovatelky… Ja bych se snazila vyuzit jen pomoci blizke rodiny, pecovatelky bych do toho nezapojovala. Uz jen predstava, ze ke mne domu chodi jako na smeny do fabriky, kazde musim vysvetlovat, kam patri jake obliceni, nadobi..kazda jinak sklada obleceni, me by to desne stresovalo..Vsak ctyrcata nebo patercata to uz neni velkej rozdil a take to zvladly samy. Sasa se o to ani nepokousi, porad ceka pomoc pecovatelek…..

23
Lenka
Reagovat

@Monika:
Já to myslela spíš tak, že pečovatelky by rodině opravdu mohly být tzv. k ruce (prádlo, pomoc s úklidem, apod.) – takhle to taky zpočátku vyznívalo (jestli jsem to dobře pochopila). Koneckonců v začátku každá pomoc dobrá (i za předpokladu, že základní péči o mimina zvládá mamina s rodinou),

24
Lenka
Reagovat

@Monika:
P.S. a to si ještě představ, že v tom prvopočátečním blázninci se ti po bytě prakticky pořád motají ještě lidi z tv štábu… :-)
Hrozná představa.

25
LadyXL
Reagovat

Tak včera jsme viděli klasické chování Romů – proč dělat, když mi paltí stát? Musím si to promyslet, co je výhodnější (ale už vím, že výhodnější bude nechat to na státu…) – babička „za všechny prachy“ fakt. Myslím, že jak se tam handrkovali okolo mzdy a příspěvku na nouzi, že tam nepadly další částky, které nejspíš dostává babí od státu a o to by přišla, kdyby měla onu mzdu 10tis. hrubého…

26
Poppy
Reagovat

@LadyXL: Jo, očka jí jen hrály, když přemýšlela, jak se vykroutit z toho, aby DOKONCE začala platit sociální a zdravotní pojištění! Mladá to velice pozorně sledovala, jak se to dělá. Ano – napřed kecy, jak chtějí pracovat a ti hrozní bílí jim to nedopřejí. A pak výmluvy, proč pracovat nemůžou.

27
LadyXL
Reagovat

@Poppy: Dobře se vytáčela ta pracovnice, když s takovou radostí dávala babí smlouvu a ona ji nechtěla… Docela jsem se divila, že to tam do pořadu dali, i když všichni víme, že to tak dooprady je – „dejte nám práci, gadžové, ale raději rovnou peníze“. Ty nářky „já bych tak rád dělal/a…, když mi nikdo práci nedá, nenajde…“, hmm a skutečnost jsme viděli!! Ježíši, oni by na sociálce zjistili, že mám práci! Já bych musela platit daně!! Tak tenhle pořad by měli přeložit do angličtiny, francouzštiny a rozesílat jako odpověď na protesty, že tu Romy utlačujem a nedáváme jim práci…!

28
LadyXL
Reagovat

A ještě – hlavně že si naše princezna všude jen stěžuje. Nezapomene na to i na tom setkání „osobností roku“! Nikdo jí nic nedá, společnost je hrozná a pak ukáží, jak jí nesou dárky na Vánoce, jak jí shání postýlku atp.

29
Monika
Reagovat

Tak vcerejsi dil me dost vytocil, v jednu chvili jsem odesla i na toaletu radsi:-))) To byla tak vyborna ukazka nepracujicich Romu, ze by to meli vysilat casteji. Naprosto typicka reakce…….jezis, ja mam jako pracovat jo? A k tomu platit socialni a zdravotni, no a proc jako? Vsak stat se o me tak dobre stara a ted by se to melo zmenit? Vzdyt te stare cikance v hlave celou dobu srotovalo, jak se tomu vyhnout a dal dojit stat… Soucasna situace ji plne vyhovuje, akorat by stat mohl zvysit davky v nouzi:-))) No doufam, ze TV natoci pokracovani, jsem zvedava jak to dopadne.
A ta matka uz mi zacina lezt na nervy, jak si porad jen stezuje, presne i na setkani. Porad stejne kydy, uz to je takovej zaseknutej kolovratek. ja chudinka, politujte me a hlavne noste dary, co nejvic daru, naruc je neustale otevrena..Porad ma malo.

30
Ananas
Reagovat

@LadyXL:
Tenhle díl jsem konečně taky viděla. Postoj „pracovat se mi nevyplatí“ mne vlasně ani nepřekvapil, ten je bohužel velmi častý bez ohledu na barvu.
Ale přijímat dárky slovy „no aspoň někdo si na nás vzpomněl!“, to je silné kafe.
Dobře se v tom plácají. Ale ono není divu. Ještě včera byli nikdo s exekucí na krku, najednou řízením osudu je z ní „celebrita“, tahají ji po televizích, novinách, focení s osobnostmi roku. No to takovouhle holčinu k nějaké vlastní přičinlivosti nenamotivuje. Tím jí jen dokazují, že má právo dostávat.
Ale celkově to je ta situace nepředstavitelná. Stále byt plný lidí, ani minuta ticha, klidu.
Že byl starší syn odsunut ne na druhou, ale na šestou kolej je smutné, ale pochopitelné. Narozením miminka se každý do té doby benjaminek najednou stane „tím velkým“, natož pěti. Rodiče ho milují, to nepochybně, ale chybí jim vědomosti. Neúmyslné chyby ve výchově dělají lidé bez ohledu na vzdělání. Tady je vidět, že vlastní stín prostě nepřekročíš.

31
Lenka
Reagovat

Všechno už bylo napsáno :-)
Není co dodat …
Jen maličkost = škoda, že se tak předvedli, protože paterčata nebudou potřebovat pomoc od sponzorů, dárců jen do jednoho roku věku :-( Njn, ale tento pohled nemůžeme očekávát od matky Saši, která zpitoměla z toho, jaká je Vipka, když porodila paterčata a myslí si, že to má na doživotí (takže natřásání před tv kamerami ano, ale že by sama dítě opěčovávala, to už tam moc vidět není), Ok, na doživotí má šest dětí… Vip postavení jaksi ne… Ale tím, jak se pitomě chová, utahuje hodně kohoutek přísunu darů pro děti do budoucna…
Potencionální sponozoři/dárci po shlédnutí poloviny dokumentu (necelé) spíš budou prchat v dál :-) Nedivím se jim!
Kdopak by rád podporoval tu nevděčnou chásku :-)

32
Poppy
Reagovat

@Lenka: No, ještě něco nebylo napsáno :-) Zatím jsou to miminka, ale za chvílimzačnou chodit, potřeba oblečení, jídla a hraček bude větší a větší. Když to milá maminka moc nezvládá teď (a myslím, že se ani moc nesnaží), jak to bude zvládat později? Ať už je taková nebo maková, nejhorší scénář by byl, kdyby se to ta rodina nezvládla, rozpadla se a děti jim vzali.

Na ofiku jsem se dozvěděla, že existuje transparentní účet, kam lidé posílají peníze. Fakt jsem si to na stránce dvojčat a vícerčat našla a zaujaly mne dvě věci. Jsou tam uvedeny samé příjmy, žádné výdaje. Přitom na těch stránkách je napsáno, že za ně platili nájem za dva měsíce a nějaké další věci. Takže tomu nerozumím, jestli je ten účet opravdu transparentní a jak to, že by teda asi od srpna za ně nebo pro ně nic neplatili. Rodina v současnosti nic nepotřebuje a tak se to nechává jako rezerva nebo je nějaký jiný důvod?

33
Lenka
Reagovat

@Poppy:
Tak o to, že by jim děti byly „sebrány“ strach nemám – marná sláva, jsou to první česká paterčata a „stát“ se postará o to, aby žila ve vlastní rodině (co si budeme povídat, opak by byl přece jen ostudou … ).
Průšvih je, že se Saša ani co cca půl roku věku dětí nenaučila zvládat novou rodinnou situaci – tedy dát téhle mimořádné situaci nějaký řád. Ani za pomoci radící Kláry nebo jakýchsi koordinátorek (o armádě faktických pomocnic v domácnosti ani nemluvě).
Njn, ale když ono je to těžké – zavádět doma režim a stíhat se blýskat před kamerou :-)
(a tohle Saša ve světlu pofiderním světlu ramp :-) fakt nezvládla, to její hraní si na jakousi VIPku bylo sice hodně lákavé, ale… ale… :-)
Samozřejmě, že s tebou souhlasím, že ještě větší průšvih v téhle džungli nastane, až se začnou robátka pohybovat a vyžadovat ještě větší péči = pokud nezvládají domácí režim u mimin v postýlkách, potěš koště, jak to bude potom.
A kromě toho, protože tipuju, že kvůli jejich chování se dárci/sponzoři nadále už moc nepohrnou (myslím po odvysílání dokumentu), tak mě fakt mrzí, že je ta Saša tak hloupá, že jí nedochází, že děti budou materiální pomoc potřebovat ještě drahně let a že jim svým chováním vlastně do budoucna ubližuje, když holt naštve…
Jenže to už je jiná pohádka :-)
Třeba o intelektu herečky hlavní role v tomto dokumentu :-)
Samozřejmě, že chápu, že je to mladá holka, kterou holt kamery oslnily a plno věcí nedomyslela.
No, škoda :-(
Někde jsem četla koment, že se Saša chová jako velká hvězda, která splnila svůj úkol tím, že porodila… a vy ostatní se teď postarejte!
Zdá se mi to výstižné, ale nepíšu to moc radostně, spíš naopak :-(
P.S. nové okénko k vánocům, tedy k 7. dílu, už otevřeno :-)

34
Lenka
Reagovat

@Poppy:
P.S. tomu účtu taky nerozumím, slovo „transparentní“ tady moc neodpovídá, navíc se v poslední době změnil název toho účtu s vyšší částkou (600 tis.Kč?) z „paterčata“ na vícerčata (?!?), u toho s menší částkou (nepamatuju, ale bylo to fakt málo) zůstal název stejný (prý, psali to na ofiku, nechtělo se mi dohledávat)

35
Alena
Reagovat

Dost dobře nechápu,k čemu tolik cizích lidí a tolik nářku.Myslím že řešení je celkem jednoduché,mají pět kmotru a pět kmotřiček,křtiny byli velkolepé.Ale kmotrovství funguje i opačně.Ti z kmotru kteří pracují by snad mohli měsíčně přispět nějakou částkou,a jestli někteří nepracují mužou pomáhat místo pečovatelek Rodina je přece rodina.

Přidat komentář