Panáček v reality show

Už dost, šéfe! (6.11.) Choltice a Vlčárna – rekap

6. Listopad 2013 | napsal(a): | reality show: Už dost šéfe!

[singlepic id =7795 w=615]
Do středečního dílu Už dost, šéfe! se podařilo vecpat hned dva Zdeňkovy návraty do míst, na kterých byl už dříve. Dočkal se provozovatel Chateau Choltice vytoužené nálepky? A jak daleko to dotáhla paní Panenková na Vlčárně? Překvapený byl asi nejen Zdeněk, ale i diváci s dobrou pamětí (protože návrat na Vlčárnu byl s odstupem tří let).

Zámek Choltice

Na díl s Choltickým zámkem si dobře pamatuju. Pan Raba řečený Krab účinkoval v posledním dílu poslední sezóny Ano, šéfe!, sjeli se k němu další účastníci pořadu a když na konci Zdeněk Pohlreich odjížděl, zámecká restaurace zůstala bez nálepky, což majitel dost těžce nesl. Leč vybičovalo ho to k akci a tak nyní Zdeněk při návratu zjistil mnohé změny. I co do vzhledu restaurace zase o něco prokoukla, největší změny se ale odehrály na talíři a ve skladu surovin.

Před časem totiž pan Raba kupoval mražené maso z dovozu. Kvalita nikde, cena zbytečně vysoká. Dnes je to jinak. Majitel zámecké restaurace se stal členem sdružení místních podnikatelů a valnou většinu surovin odebírá z lokálních zdrojů. Našel si i spolehlivé dodavatele českého masa. Maso kupuje chlazené, místo dřívějších mražených prsou kupuje celá kuřata, která v kuchyni sami naporcují a zužitkují. Je to jen trocha práce navíc a ekonomická úspora přitom obrovská.

[singlepic id =7801 w=615]

Zlepšení nastalo i v rodině – manželka pana Raby se začala aktivněji podílet na provozu restaurace a tak se vídají častěji než dříve. Restauraci naopak opustil jeden z mladých kuchtíků, který si pronajal místní hospodu s velkým sálem a věnuje se raději velmi nenáročné gastronomii pro pivní štamgasty.

S jídlem byl Zdeněk spokojený. Našel samozřejmě řadu míst, kde by se leccos dalo doladit, na dvě hvězdičky to ještě nebylo – zejména kvůli poněkud vykyslému a neloajálnímu přístupu personálu – ale nálepky s jednou hvězdou se pan Raba dočkal. A samozřejmě i reklamy v televizi, což se také hodí.

Vlčárna v Krásné Lípě

V druhé půlce pořadu se Zdenál vydal do českého Švýcarska. Když před třemi lety opouštěl restauraci Vlčárna, vládla tam paní Panenková, vařila zpívající kuchařka Pavlínka, kolem hospody jezdil drsný motorkář pan Panenka a jejich dcera protáčela panenky, když viděla, kam vedou matčiny pokusy o řízení restaurace.

[singlepic id =7799 w=615]

Po třech letech jsme se dozvěděli, jak to dopadlo. 14 dní se prý jelo podle Zdeňkova záchranného plánu a pak se vše vrátilo do starých kolejí. Paní Panenková přivedla restauraci takřka ke krachu, Pavlínka odešla do jiné restaurace, Panenkovi se rozvedli a vousatý motorkář se rozhodl hospodu zachovat. Ale protože sám neměl v gastropodnikání dost zkušeností, udělal to nejlepší, co udělat mohl. Nechal si doporučit spolehlivého člověka, který hospodu vede a vaří v ní. A rozhodně v tomto směru nešlápnul vedle.

Provozní a šéfkuchař pan Brouk dělá přesně to, co se od takovéhoto podniku očekává. Nekomplikovaná a přitom výborná domácí jídla. Žádné zbytečné fúze s cizokrajnými kuchyněmi, žádné pokusy o vysokou gastronomii, ale také žádné kuřecí prso s broskví, sprejovou šlehačkou  a vlaječkou. Kdepak, dobrá poctivá česká strava. Halušky, kachnička, jelení guláš, dobré steaky, bylinkové máslo z vlastních bylinek. V kuchyni mu sekunduje jeho přítelkyně, ze které láska k poctivému vaření doslova sálá. Přitom je na obou vidět, že to vůbec neřeší. Že si vlastně ani neuvědomují, jak jsou dobří a výjimeční, protože de facto nic výjimečného nedělají – pouze dobře, poctivě a nešizeně vaří. Jenže v současném světě plném šizuňků a ojebávačů je to zkrátka výjimka.

[singlepic id =7796 w=615]

Před odjezdem se Zdeněk dovídá, že na víkend se v hospodě chystá svatební hostina a šéfkuchař s kuchařkou na ni pečou dort. A to opravdu zgruntu – vyrábějí si i vlastní marcipán. Zdeněk nemá slov a nemůže udělat jinak – tuhle hospodu, která kdysi mívala jednu hvězdičku, oceňuje nálepkou novou, kde za poctivý domácký přístup ještě jedna hvězdička přibyla. Zaslouženě. Kéž by v Už dost, šéfe! bylo podobných příjemných návratů a příjemných zjištění více.

[singlepic id =7800 w=615]

Scalex

Miluju reality a talentové show a Panáček je jednoznačně nejvýznamnějším médiem u nás, které se tomuto žánru věnuje. Takže je jasné, že jsem se sem musel nakýblovat. Nejraději mám pěvecké soutěže, kontejnerovky a kuchařské show. Nenávidím blbce a sport.

Už dost šéfe!

Diskuze k článku

Počet komentářů: 15
1
honza
Reagovat

po dvou letech odesilam koment moc rychle po sobě….vostrý

2
honza
Reagovat

Psal jsem o Zlatopramenu….

3
ifa
Reagovat

Vlčárnu (zatím) neznám (chtěli jsme tam jednou jet, ale doneslo se nám, že už tam nevaří ti, co Zdenda chválil – teď už vím proč), ale na Stodolci vaří famózně!

4
L.
Reagovat

Klobouk dolu! Dnesni dil me prijemne prekvapil a jak nemuzu Prime posledni dobou prijit na jmeno, tak musim rict, ze tohle bylo super. Uz douho jsem u sledovani televize nemel v sobe ten hrejivy a veskrze prijemny pocit z lidi, ktere sleduji. Konecne v te zaplave idiotu, hovad, neumetelu a jineho prime time vyberu made in „knedlo vepro Ceko“ jsem dnes mel pocit, ze sleduji lidi co maji svoji praci radi, byt je mi jasne, ze kouzlo strihu je vsemocne. Za dnesni dil rozhodne velky diky.

5
L.
Reagovat

…samozrejme mluvim o Vlcarne :)

6
phanny
Reagovat

Vlčárna je super, byl jsem tam před měsícem a jídlo bylo jak od maminky

7
Paja
Reagovat

No nevim jestli udelal pan Panenka dobre, ze souhlasil s natacenim, protoze tu pohodovou dvojici v kuchyni mu urcite pretahne jiny podnik. Ty jejich jidla uz od pohledu vypadaly velmi chutne, urcite se zastavime, az pojedeme kolem

9
mari
Reagovat

Pajo, přesně to jsem si říkala také, ale třeba tam nejsou jako zaměstnanci, ale spíš jako nájemci a to už by byly jiné podmínky

10
honza
Reagovat

7)Proc by odchazeli,kdyz tady jim do toho nikdo nekeca a vicemene si jedou podle sebe.

11
koukac
Reagovat

Pavlina nejak zestarla za ty tri roky, asi hodne prace.

12
Honza
Reagovat

„Před odjezdem se Zdeněk dovídá, že na víkend se v hospodě chystá svatební hostina a šéfkuchař s kuchařkou na ni pečou dort. A to opravdu zgruntu – vyrábějí si i vlastní marcipán. “

A za zády Zdeňka Pohlreicha se při těchto záběrech míhá i flaška tekutého čokoládového humusu, který se používá třeba na rádoby zdobení palačinek :D

Ne, to byl jen malý úsměvný moment, domácí marcipán jim samozřejmě věřím a od pohledu je vidět, jak šla Vlčárna nahoru. Skvělé, víc takových hospůdek s domácí kuchyní.

Jinak jsem se ještě moc zasmál u návštěvy Kubici-Babici. Ten kluk je správnej týpek :)))

13
Veronika
Reagovat

S vychvalováním restaurace Vlčárna tedy vážně nemůžu souhlasit…V létě jsme restauraci navštívili a byla to vážně KATASTROFA… Přílohy pouze smažené (když jsme se zeptali proč, tak že si to majitel nepřeje..?!) Promiňte tedy, ale toto jestli je nějaká domácí česká kuchyně?! Že nejsou schopní ani oloupat brambory?
Hotovky, které p. Polreich vychvaluje stejně podávali pouze do 15. hod…Poté je již člověk odkázán na nějakou „smažárnu“…Věřím, že když se natáčelo, dali do toho vše, ale při naší návštěvě jídlo bylo katastrofální (něco připálené, něco staršího data…)
V Českém Švýcarsku jsme navštívili hodpod několik a všechny byly tisíckrát lepší…Tento personál již v restauraci vařil.

14
Bura
Reagovat

Tento vikend jsme na restauraci omylem narazili a byla to hruza. V nabidce nebylo prakticky nic jineho, nez smazena jidla (vcetne priloh). Nejvetsi vrchol nastal rano, kdy nam byla na snidani podavana max 50% sunka. To, ze se zde natacel tento porad jsme se dozvedeli z povidani v jidelnim listku a nutno konstatovat, ze to povidani ma daleko k realite. Kdyz byste nekdo vedel, kde vari Pavlina nyni, dejte vedet – myslim si, ze stoji za to se k ni stavit a Vlcarne se vyhnout obloukem.

15
jaxim
Reagovat

Dnes jsme Vlčárnu navštívili a dali jsme si salát s kuřecím masem, který byl servírován na malém talíři, což nebylo moc pohodlné. Nakrajená zelenina, orestované kuře, zalité česnekovým dresinkem, postrouhané eidamem na tom naložené volské oko… Jako fakt? K tomu panenku, což byla buď horší panenka nebo lepší krkovice zalitá houbovou omáčkou (asi neurazila) a pečený brambory došly, zbyly pouze americké…Tomu moc nerozumím… cena by byla asi přijatelná …v průměrné pražské hospodě. Obsluha trochu unavená nepříliš charismatická ani snaživá, ale slušná slečna… Vracet se tam už nebudeme, doporučit k jídlu to bohužel nelze. Myslím, ze se stali obětí Pohlreichova pořadu. Očekávání jsou vysoká (dvě hvězdy sic!) a kuchyně nezajímavá, nudná, vzhledem k okolí i drahá, jestli si to někdy zasloužilo nějaké ocenění, tak dnes jistě ne.

Přidat komentář