Panáček v reality show

Vítejte doma 2: Shrnutí závěrečného dvojdílu

15. Únor 2010 | napsal(a): | reality show: Vítejte doma / Extreme makeover: Home edition

Mnozí z vás už určitě reality show Extreme makeover: Home edition znají přímo tady z Panáčka v RS. Prima COOL ji ale pod názvem „Vítejte doma“ zařadila do svého programu a jelikož ji vysílá v nelidských časech a nedaří se mi najít nikoho, kdo by ji nahrával musím si na ni čekávat až dlouho do noci. A když už tomu teda věnuji tolik úsilí řekl jsem si, že by asi nebylo na škodu dát o jednotlivých dílech vědět i dalším lidem, kteří nemají možnost tak dlouho čekat nebo kteří možná ani neví, že to někde v programu je ukryto.

Bohužel mě tato myšlenka napadla až teď, kdy na Prima COOl běží už 30. epizoda druhé série z roku 2003 a bohužel je to poslední epizoda vysílaná Primou COOL. Možná si někdo řekne, že je to zbytečný článek, ale není. Chci upozornit na to, že i tato show u nás běžela a vy můžete začít Primu bombardovat maily a žádat reprízy nebo další série.

Článek bude asi o něco delší hned z několika důvodů. Jednak ten dlouhý úvod co proč a jak, pak taky by asi nebylo na škodu připomenout princip show a ve finále se jedná hned o dvojdíl.

Tak nejdřív hodně stručný popis show. Extreme makeover: Home edition je taková extrémní verze stavitelských pořadů jako je u nás třeba Vítejte doma nebo Bydlení je hra, kde vám udělají jednu místnost a v podstatě za vaše peníze. V Extreme makeover to berou pěkně od podlahy a postaví vám za týden celý dům a zadarmo. Aby to ale mělo i nějaký význam nestaví domy na potkání, ale pomáhají tak sociálně slabým rodinám nebo lidem v nějaké těžké životní situaci. Pořad víc než na stavbě staví na příběhu rodiny pro kterou dům staví, takže ze stavitelství se nedozvíte vlastně nic. Zato se ale dozvíte zajímavé a dojemné příběhy. Mě teda úplně chladným nenechávají. K tomu dají do oběhu jejich příběh a najde se spousta lidí, kteří na rodinu uspořádají sbírku, banka jim odpustí hypotéku, škola dá pro děti stipendium nebo jim Ford dá auto. A firmy, které dům staví nebo vybavují si přijdou na své zase v podobě všudy přítomných reklam a neustálého opakování jejich jména a děkování jim.

A teď už k danému dvojdílu.

Válečné hrdinky a indiáni

Lori a Jessica se potkaly ve válce v Iráku. Daly si slib, že pokud se některé z nich něco stane, tak se ta druhá postará o její rodinu. Bohužel Lori Piestawová byla při převozu zásob nešťastnou náhodou zabita a na Jessice bylo, aby splnila svůj slib.

Povolala si teda na pomoc pořad Extreme makeover Home edition a ten, pod vedením živlu jménem Ty Pennington, snad poprvé přivezl kompletní tým návrhářů.

Nejdříve zamířili za rodiči Lori, kteří po ejí smrti převzali do péče její dvě děti, Brandona a Carlu. Spolu s nimi žijí v karavanu na pozemku, který navíc ani nevlastní. Návrháři z nich nejdříve vytáhli co nejvíc informací a pak je poslali na týdenní dovolenou do Disneyworldu. Pak přišel na řadu první úkol, vynosit z karavanu co nejvíc věcí, hlavně věci patřící k jejich kultuře indiánů Hopi a věci Lori. Jelikož pozemek nevlastnili povedlo se týmu získat obrovský pozemek v nádherné přírodě Flagstaff v Arizoně, kam se rodina vždycky toužila odstěhovat. Po posvěcení pozemku domorodými indiány se mohli návrháři pustit do projektování domu. Na pozemku nebyla zavedena ani voda ani elektřina a s tím vším se musel tým vypořádat a současně zajistit, aby se s tím mohla vypořádat i rodina po nastěhování, k čemuž použili slunce a vítr. Zároveň aby byla rodina samostatná vysázeli na zahradě spoustu rostlin.

Vzhůru do práce

Jako pokaždé si tým rozdělil místnosti, kterým pak věnovali extrémní pozornost. Dva z týmu, Ed a Preston, ale byli poslání do města, aby tam postavili centrum válečných veteránů, na což jim měly stačit pouhé tři dny. Aby to stihli využili již před postavený dům, který si nechali přivést a proměnili ho v luxusní centrum s internetem, kancelářemi, kuchyňkou a konferenční místností.

Zbytek týmu při tom pracoval na domě. Pro Brandona vznikal pokoj ve stylu stavebnice LEGO, kterého se ujal tesař Paul a postel postavil z obřích kostek, které nazval Paulovky. Přizval si na pomoc i profesionální designéry LEGA a celý pokoj vybavil sestavenými modely i tisíci volných kostiček.

Page, která i přesto, že je blondýna tak to s pilou a nářadím umí líp než leckterý muž, se ujala pokoje pro malou Carlu, který udělala v princeznovském stylu s postelí jako královský kočár.

Jedním ze záměrů týmu bylo udělat pokoj i pro Lori, aby ji měli pořád poblíž a aby na ni měli lidé kde vzpomínat. Pokoje se ujala Conney a musím říct, že to byl asi nejhezčí pokoj ze všech domů. Nebyl kýčovitý a opravdu plnil svůj účel, když byl plný Loriiných věcí a čekal už jen až se v něm Lori zase objeví a lehne si pod svou deku.

Tyovým pokojem byla ložnice prarodičů. Z té jsme toho jako diváci moc neměli, jelikož Ty má vždycky svůj pokoj jako tajný projekt a tudíž celý týden do něj nikdo nesmí a výsledek se dozvíme až při provázení rodiny domem. Jako vždy se jednalo o nesmírně luxusní pokoj, který přesně kombinoval Tyúv střízlivý styl a indiánské tradice.

Nábytek a vybavení jako vždy věnoval asi největší sponzor pořadu, obchodní řetězec Sears, který tentokrát věnoval i 300.000 dolarů na oblečení pro další lidi v rezervaci.

Dalším takovým miniprojektem byla pamětní deska na horu, která byla na počest Lori pojmenována Piestewova hora.

Jako vždy celá poslední noc byla určena pro nastěhovávání nábytku, kterého byly plné tři kamiony a k jeho nastěhování byla povolaná národní garda.

Vítejte doma, Piestewovi!

Po týdnu nepřetržité dřiny nastal čas pro návrat rodiny. Musím se přiznat, že i mi v tento okamžik běžel mráz po zádech a byl jsem plný emocí. Tento dům podle mě patří k nejzdařilejším, které jsem v pořadu viděl.

Jak jsem již říkal na začátku je to prozatím poslední článek o této show. Nezbývá nám než doufat, že se Prima COOL umoudří a bude v jeho vysílání pokračovat. Tak vzhůru do toho a dejte se do psaní mailů.

Nick Flyer

Takový pisálek co občas něco napíše a někdy o něm lidi roky neví. Sleduje hlavně domácí RS, ze zahraničních jen ty netalentové. Na panáčkovi působí už několik let, a to hlavně proto, že je to jediný web s normálním vedením. Jinak povoláním grafik a srdcem filmař. Takže v případě zájmu pište flyer.nick[áčko]gmail.com

Vítejte doma / Extreme makeover: Home edition

Diskuze k článku

Počet komentářů: 25
1
RadstaR
Reagovat

Skoda, ze to skoncilo. Sam jsem videl jen par dilu, protoze rano nebyla sance na to koukat a cekat do 3-4 hodin rano taky zadna slava. Docela jsem koukal, ze se s tema domama neparaj a obcas staveji opravdu obrovske domy, az hrady :) Vsak kdo ma doma pokoj o velikosti 120m ctverecnich apod. Jinak je videt, ze sponzori (ruzne firmy) se snad predhaneji v tom, co komu nabidnou. Bohuzel jediny co me obcas nezda jsou ruzne kreace pokoju, ktere jsou vetsinou strasne kycovite, ale tak zadarmo …. taky je fajn, ze vetsinou rodiny dostanou i nejake penize na provoz domu, protoze kdyz clovek vidi tech televizi a dalsich zarizeni a serepeticek, tak je sice pekne, ze treba socialne slabsi rodina ziska dum, ale nechapu jak jsou schopni pak platit jeho provoz :) Mno uvidime zda Prima zacne vysilat i dalsi dily. Narozdil od Fear Factoru v americe stale vysilaji nove dily.

2
Nick Flyer
Reagovat

Tak je fakt, že někdy ty pokoje jsou kýč jak prase :-D Ale to se jedná hlavně o dětské pokoje, tak tam to to dítě vnímá jinak. Ale jak dítě vyroste třeba jen o rok už to pro něj není vhodný pokoj. Já osobně bych asi půl nábytku vyházel a prodal a zařídil si to decentněj.
Jedinou výjimkou jsou Tyovy pokoje (většinou ložnice) kde to jsou vážně designérské skvosty.
Většinou jsou to sice provozně šílené domy, ale občas si dá tým přímo do zadání, aby dům nebyl provozně náročný (třeba jako tady, kdy jim postavili solární panely a větrnou elektrárnu a z 65% si dům vyrábí energii sám.

3
KK
Reagovat

Mně právě vůbec kýčovitý nepřipadaj, líbí se mi moc (u dětí je to samo něco jinýho, taky se mi líbilo co nejvíc barev a co nejvíc blbostí:o)), když to porovnám s Jak se staví sen (kteří dle mě mají práva zrovna od tohohle pořadu – viz. Cejnar s megafonem), tak to je nebe a dudy.. je to studený, neosobní, hlavně že ultramoderní, ale hodí se to spíš do kanclu, to co dělá Ty a jeho parta je krásný:o)

4
Michaela Jackovičová
Reagovat

Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o adresu na kterou bych mohla napsat něco těm lidem co to pořádají v Americe,jsou moc dobrý a šikovný,nějakej jejich e-mail,nebo adresu díky moc míša

5
H.T.M
Reagovat

Adresa orig.stránek je zde:
http://abc.go.com/shows/extreme-makeover-home-edition/discuss?cat=27612
a zde je třeba hlavní aktér:
http://abc.go.com/shows/extreme-makeover-home-edition/bio/ty-pennington/27615
Jsem tímto pořadem fascinovám…:-) neobyčejní lidé…

6
Ivana
Reagovat

Pořad vítejte doma je úžasný,krásný a plní účel.Líbí se mi,že tým lidí a sponzoři vybírají dobře,že pomáhají opravdu lidem,kteří to potřebují,nebo si to prostě zaslouží.Vždy u každého díli bulim jako miminko a moc to těm lidem přeji.Děkuji i za sebe z malé vesničky ze severu Čech …Ivana

7
Pako63
Reagovat

Hra na city, hysterie a komedie pro diváky!
Samotný pořad možná získal cenu za profesionální zpracování, ale ten děs a běs, co tam vzniká!!! Naprosto nevkusné „paláce“, které za běžných podmínek půjdou jen těžko udržovat (úklid, spotřeba energií), přeplácané rustikálním nepraktickým nábytkem… a ty kýče v jednotlivých pokojích podle zálib jejich obyvatel! No, hrůza! Když to srovnávám s českou obdobou – Jak se staví sen a i „konkurenčním“ Bydlení je hra – tak v české verzi jde o nesrovnatelně zdařilejší vkusnou realizaci bydlení.
Taky na ten pořad koukám, ale jen, abych se zas a znovu ujišťovala o tom, jak jsou Američani „na štíru“ s veškerou kulturou, včetně bydlení!

8
Pavlína
Reagovat

Nedá se to někde shlédnout online?

9
Lucii
Reagovat

To Pako63: Sice píšeš „Hrůza…. kýč… nevkus…atd…“ Ale podle mého názoru….. Jen kdyby ti někdo chtěl takový KÝČ postavit, kompletně vybavit, přihodit k tomu nějaký to vozítko atd. a ZADARMO!!! Že??????? :-))))

10
nika
Reagovat

škoda že nemužou přijed do Čech a splnit sen nám

11
dana
Reagovat

moc se me to libi rada bych se podivala na online je to mozne a jak staveni baraku se plati a kolik dekuji za brzkou odpovet

12
zdenek
Reagovat

Je krásné když někdo může pro lidi v nouzi něco udělat.

13
jija
Reagovat

podle mě kdyby pomohli jen jedinému člověku na světě,tak jsou úžasní,a že těch lidí bylo.

14
Ivan
Reagovat

Sleduju to obcas v nedeli.
Celkove se mi porad libi, ale …
Krasne je videt, proc se v Americe spotrebovava tolik energie. Chlazeni a topeni musi zrat penez, az hruza.
Jestli jsou ty domy zarizeny vkusne nebo ne je otazka.
Mam takovy pocit, ze mnoho tamnich domu klidne vypada podobne a to si to lide plati sami. A co je nevkusne pro nas, nemusi byt pro ne.
Ani to cileni na city mi nevadi. Nektere pribehy jsou opravdu hrozne. Tady napr. postavit pokoj pro maminku, aby byla s nima – kdo ma deti, tak se mu hned derou slzy do oci.
Co mi ovsem vyslovene vadi, je to silene „mrhani“ penezi.
Chapu, ze postavi novy dum a ze bude velmi solidne vybaven, ale v nejakem dile treba tohle vsechno postavili a jeste otci dali veliky GMC pickup.
Prijde mi to, ze se to da postavit v podobnem stylu, jen ze by to stacilo na 2 domy, pokud by se to bralo jen trochu primereneji.
Jo, jsou to penize sponzoru, ale i tak …

15
Dominik
Reagovat

Česka Republikia Blatnice 696 71 č.112

16
Kačí
Reagovat

Přijeďte k nám do Čech :D

17
kaja
Reagovat

hnfgdjud hdfd hfrdjuf bfkáid jhrkáf ujtžkýř jžtkiimgfr hvfekifn hztrjáut hdfrfmkur gfjkýu jhr bfrklár ut,lít htrmáíg. utřrotm jtzglo gtf tg,i,klf love story itrjýuhřjáru zčrjý tgejýt gewjáíe hdeekáír dftláiz btkiát zrliíátiž zřrrlí utrklu utjfruh bhgte bgcvfdre áujžt gřmkíie hek,áíui urtrkái utřfklítr tmkít ztžrkoédfr hrrlíz zhráýř zhřčkítr ntíotz ihtl.ío zřčůigrtz jztzpú jýzžůéz .uzřrjmžt čjýát fgešhýřčr gjhýr tgčrjmnát htrjmáír gfrrlíjnztřrt uzřrtoíe vbcvfdere bgfpd nhgvbgf gvbhf bgfhzt bgvhfb iamtf brnif thfifr jtrdmug fenuh hderfáíig frářágh tf,áug.

18
BRONISLAVA KALIVODOVA
Reagovat

CHtela bych jen rict,ze jsem rada kdyz muze nekdo pomoct tem kteri to potrebuji,protoze tady v Cesku pomuze jeden z milionu a to si musim rozmyslet jestli mam tomu verit ,ja to totiz zazila kdyz pri zaplavach jsme o vse prisli tak se na nas chodili divat jak do zoo a bylo opravdu jen par hodnych lidi kteri nam darovali sve veci at prezijem takze kdyz sleduji tenhle porad vzdy me to dostane vim ze to nemaji jednoduche, mam je vsechny rada zato co delaji a proto by se na to meli divat ti co jsou sobecti a mysli jen na sebe ,ale tady vladne kapitalismus ,bohati okradaji chude ,bezbranne a delaji znich bezdomovce, stydim se zato ze jsem z CESKE REPUBLIKY takze tymu VITEJTE DOMA fandim a preji hodne stesti

19
Eliška Štěpánová
Reagovat

Příběh Patricka Hughse by měl být povinně implantován do mozků našich teenagerů. Snad by to vedlo k jejich větší pokoře

20
angela
Reagovat

19 – teď jsem to dokouklala, fakt úžasný…
a to domácí video na konci, to mě úplně dostalo… když tam hraje na klavír jako batole:-)
někdy si říkám, že těmi „postiženými“ jsme vlastně možná my „zdraví“ – všechno nám funguje tak, jak má:-), bereme to jako normu… a díky tomu někdy pokřiveně hodnotíme/nahlížíme na věci kolem sebe…

21
zarubova helena
Reagovat

porad uzasny.skoda ze nemohou podobne projekty udelat u nas,i v cechach by nasli lidi v zoufalych situlacich kterym nepomuze nikdo a cekaji na zazrak .a to co delaji tito lide se zazrakem pro mnohe hranici,je sance jim napsat,<<< dekuji,

22
jarda
Reagovat

Je to hezký, když ještě stále mají lidé v sobě sílu si pomáhat.
KDO a která FIRMA, BANKA dnes zareaguje na neštěstí v Frenštátě??
To by byla pomoc dle amerického – VÝTEJ DOMA!!!
Všem poškozeným rodinám bez bydlení a prostředků!!!!
Tento pořad stále běží každou neděli dopoledne a opakuje se po obědě na femily Prima ,mam dojem.
Snad se zázraky dějí.

23
Martin
Reagovat

Tady by ale firma potřebovala 7 let a ne 7 dní

24
kassandra
Reagovat

tak na začátku jsme viděli pár dílů a od tý doby,co viděly i naše děti ty překrásné pokojíčky,které vytváří návrháři pro děti,koukají s náma.a mě to moc těší,protože takovej pořad mi tu moc chyběl.tady v čechách by nikdo nic takovýho jen tak nezištně neudělal.od tý doby co koukáme,tak si vždycky pobrečím ač nejsem želva,ale jsem šťastná,když vidím,že lidé ještě stále dokáží pomáhat jeden druhému a je to úžasný,protože ty rodiny,který si toho tolik prožily a přesto se snaží pomáhat (viz. ta rodina,co adoptovala 8 dětí) nebo rodiny,které to fakt potřebují jako tak rodina s holčičkou,která se nemohla ani vrátit domů,protože to pro ni bylo infekční prostředí.to je myslím úžasný,protože děti rodinu potřebujou.

25
jita
Reagovat

Seriál je vynikající, škoda, že se na něj nedá podívat na internetu.Nebo ano? Prosím napište mě.

Přidat komentář