Panáček v reality show

Extreme Makeover: Home Edition – pohled zblízka

22. Srpen 2006 | napsal(a): | reality show: Vítejte doma / Extreme makeover: Home edition

V tomto článku se podíváme trochu blíž na reality show, která už podruhé za sebou vyhrála cenu Emmy. Zatímco v pořadu České televize Bydlení je hra odborníci pomáhají vybrané rodině s přestavbou jejich bytu, tvůrci Extreme Makeover: Home Edition se pustí do kompletní přestavby rovnou celého rodinného domu. A to, co by normálně trvalo minimálně několik měsíců, stihnou za pouhých sedm dnů. A navíc zadarmo!

Celá rekonstrukce je vlastně dar od televize ABC (která tuto show vysílá už třetí sezónu) pro vybranou rodinu, která se bohužel dostala do těžké životní situace a nikdy by na nový dům nenašetřila. Často to jsou hodně tragické příběhy: rodiny s dětmi trpícími leukémií, rodiny pečující o adoptované děti s tělesným postižením, sirotci, kteří přišli o oba rodiče a jsou vychovávani příbuznými, rodiny, jejichž otec se těžce zranil ve válce v Iráku, rodiny, kteřé přišly o střechu nad hlavou při hurikánu Katrina atp.
V úvodu každého dílu nic netušící rodinu přijede navštívit pětice špičkových designerů, vedených živelným Ty Penningtonem, který také celou show moderuje. Návrháři si projdou celý dům a zhodnotí, co všechno je potřeba na něm udělat, nenápadně se také vyptávají všech členů rodiny na jejich záliby a koníčky. Poté je celá rodina posazena do letadla, aby si užila týdenní luxusní dovolenou, než bude celá přestavba dokončena.

Sotva jsou pryč, do jejich domu naběhne armáda stovky dobrovolníků,
kteří jej pomůžou vystěhovat a s pomocí těžké techniky zbourají až do základů (v některých dílech k tomu pro zpestření použili dokonce tank nebo Monster Truck). Prakticky se začíná úplně znova. Tým návrhářů už mezitím pilně pracuje na podobě budoucího domu, každý z nich si navíc vybere jeden pokoj, kterému bude věnovat mimořádnou pozornost, aby rodinku překvapil. Snaží se přitom v designu pokoje zohlednit záliby toho, kdo v něm bude bydlet. Hodně se tak vyřádí zejména na dětských pokojích, které jsou tématicky vyzdobené (někdy ale až trochu kýčovité).

Času je ale málo, stavební práce tak pokračují i po nocích. Protože ale americké domy jsou většinou poskládané z předvyrobených dřevěných části, jde to docela rychle – celá hrubá stavba je hotová třeba už za pět hodin!
Hlavní práce jsou obvykle zadávány nějaké lokální stavební firmě, která tak nejenže pomůže potřebné rodině ze stejného města, ale hlavně si udělá dobrou reklamu v celostátní televizi. Stejně tak všichni ostaní subdodavatelé a velké obchodní řetězce (Sears je hlavním sponzorem pořadu) z toho mohou těžit: jejich reklamy jsou dobře vidět na každém záběru. Naprosto každá zúčastněná firma ma navíc dobrou reklamu i na webových stránkách této reality show (a je to hodně dlouhý seznam, je tam snad jmenovaná i firma, která do výsledného domu dodala třeba jen jeden popëlník…)

Po sedmi dnech usilovné práce nastává slavnostní okamžik.
Rodina se vrací z dovolené, na ulici je vítají stovky spoluobčanů a Ty Pennington jim předává klíčky od jejich zcela nového domu. Výsledek jim často vyrazí dech, dům je docela luxusně vybaven (v každém pokoji velká plasmová obrazovka s naladěnou televizí ABC), děti jsou nadšením bez sebe z tématicky laděných pokojíčků a návrháři nešetřili ani na úpravě zahrady a samozřejmě bazénu.

Není divu, že je tahle show tak populární. Sice se tu nic nedozvíte o tom, jak se takový dům staví (k tomu slouží občas vysílaný hodinový speciál Extreme Makeover: How’d They Do That?),
velký prostor je místo toho věnován dojemným příběhům postižených rodin. Někdy jejich těžký osud zasáhne i další lidi, kteří pro ně vyberou na sto tisíc dolarů, banky jim odpustí hypotéku, automobilka Ford (další sponzor) jim věnuje nové auto anebo místní univerzita zajistí stipendium pro děti. Na druhou stranu už se ale také stalo, že loni v jedné epizodě vystupovala rodina, která se ujala pěti afroamerických sirotků, ale sotva natáčení pořadu skončilo, tak je zase hezky z nového domu vykopli. A sirotci pak nelenili a zažalovali za to rovnou ABC…

Tato reality show Extreme Makeover:Home Edition je vlastně odvozena od původní Extreme Makeover, v níž šlo o kompletní „rekonstrukci“ přihlášených diváků. Üčastníky si vzali do parády špičkoví plastičtí chirurgové a vizážisti z Holywoodu, kteří pak pomocí řady operací (např.operace očí, lícních kostí, nosu, liposukce, silikonových implantátů, atd.) udělali z ošklivého káčátka supermodelku. Prostě taková radikální varianta dalšího pořadu na ČT – Vypadáš skvěle!.

videa ke stažení

– promo klip na stránkách majitele licence

související články

Cenu EMMY za reality program získala show Extreme Makeover

Vítejte doma / Extreme makeover: Home edition

Diskuze k článku

Počet komentářů: 21
1
Nick Flyer
Reagovat

Tak to je brutál. U nás na to asi není dost peněz (a nikdo by nedokázal barák
postavit za 7 dní, možná tak 7 měsíců) ale klidně by se mohla nějaká televize
zprčit a udělat to jenom v interiéru a s drobnýma přestavbama zvenčí.
ALe to je jen sen. U nás se nenajde žádný takový blázen. Škoda.

2
Jouza
Reagovat

Nick Flyer:
Tak vpodstate mas na CT ty porady, kde upravuji vnitrek, zahradu a prislo mi, ze byl jeste jeden podobny. Ty porady jsou docela ok, kdyby nechodili trikrat nebo kolikrat do tydne. Jako pozitivni vnimam i to, ze ti lidi si plati material vpodstate ze svojeho a jeste casto prilozi ruku k dilu.

I kdyz je teda fakt, ze z toho popisu to spis vypada, ze je to o hlavne o pribehu nejak „postizenych“ rodin a prestavba toho domu je az tak nejak na pozadi a je tam jenom od toho aby ses podival jak se dokaze vyblbnout banda navrharu, kdyz dostanou volnou ruku. A pak nasledne natocil emoce nekoho kdo dostane docela solidni dar zdarma.

Kazdopadne mam osobne radsi krapet akcnejsi RS.

PS:dycky musim pred odeslani prispevku refreshnout jinak ho to neulozi, tam je nejaky timeout na odeslani?

3
Nick Flyer
Reagovat

2 Jouza: To sice jsou, ale jde tam jen o jednu místnost, popř. nějaký prvek v zahradě. Tady jde o celý dům. Navíc by ta televize posílila na dobroděje a lidi by je milovali (taky způsob lovu diváků)

Myslím, že by to bylo zajímavý, jak během týdne mění jejich dům k nepoznání.

4
Jouza
Reagovat

Nick Flyer:
Pruser je v tom, ze u nas se stavi domy a i kdybys tam narval nevim kolik lidi, tak to u nas asi za tyden nedas. Krom toho si nejsu jisty jestli v nasim zemepisnych sirkach by to te rodine pomohlo. Prece jenom si vubec, ale vubec nezavidime ;) Ted nedej boze kdyby to mela CT, tak jak by si vsichni stezovali, ze jim stavi dum z „mojich“ penez.

A pak mi prijde, ze ten zacatek pak musi byt uz stereotypni. Proto asi na bourani pouzivaji ruzne nesmysly, aby to aspon krapet ozivili. Proste ten zacatek musi byt po par dilech podobne nudny jak zabery na vstavani VV.

Priznavam, ze varim z vody a zadny dil teto RS sem nevidel, takze se mozna ve vsem pletu.

5
Mirex
Reagovat

Mne na to nepripada nejak moc zabavne. Znam neco podobneho na MTV – Pimp my ride. Je to stejne az na to, ze v Pimp my ride prestavuji auto. Nekdy je to zajimava podivana – napr. kabriolet s krbem, vyrobnou popcornu a vselijake vychytanosti, ale je to spis takove hyreni penez.

6
TK
Reagovat

Jouza:
Přesně tak, u nás se dá natočit jen pořad o rekonstrukci maximálně bytu. Ikdyby se sehnalo dost sponzorů, postavit zadarmo celý dům by naše televize neutáhly. Určitě ne v pravidelně vysílaném pořadu (možná tak jedině v rámci nějakého dobročinného galavečeru, typu velikonočního Pomozte dětem).

Pro návrháře Extreme Makeover je daleko lepší starý dům strhnout („Panebože, vy tady máte ve stěnách azbest!“), samotnému bourání není věnováno moc času. Rodinka na dovolené ale dostává videozprávy o průběhu rekonstrukce, a když vidí, jak jejich dům, kde prožili celý život, nemilosrdně srovnává se zemí buldozer nebo bourací koule, tak se samozřejmě neubrání slzám. A o to štábu vlastně jde…

Osobně ale musím říct, že mi tahle show připadá neskutečně nudná. Opravdu jde hlavně o to, vyrazit stůj co stůj z diváků (divaček) co nejvíce emocí. Návrháři také hrají svoji zvláštní roli, místo, aby divákům poskytli nějaké užitečné rady, tak spíš šaškují, hrají „zábavné“ scénky, které jim předepsal scénárista. Já bych se spíš potřeboval dozvědět, jak mám přinutit dělníky, aby pracovali a neříkali pořád „Jo vážený pane, nepřivezli nám materiál, tak my přijdem zas za týden…“

Stavba hotová za sedm dní? U nás? cha, chá.

7
Toony
Reagovat

Myslím, že u nás by byli lepší formáty BBC o bydlení
Changing Room – http://www.bbc.co.uk/homes/tv_and_radio/cr_index.shtml
nebo House Invaders – http://www.bbc.co.uk/homes/tv_and_radio/hi_index.shtml

Bydleni je hra je sice vykradlo, ale stále je někde na půli cesty – špatná moderátorka, málo zapojeni majitele, a někdy až moc zbytečně omezený rozpočet z kterýho je fakt těžký něco vykouzlit – i když to jsou vlastně momenty, kterýma se odlišuje od těchto výše zmíněných originálů ;-)

Jinak viděl jsem pracovní upoutávku na nový pořad ČT „Přes nový práh“ (další „okopírováný“ nápad z Anglie Petra Lesáka) o kupování bytů, domů a to je teda pořádný nářez křečovitosti.

8
Nick Flyer
Reagovat

to ALL: já vím, že u nás nikdo za nic na světě nedokáže postavit celý barák za týden. Já myslel, že by jen vybavili celý interiér (to snad stihnou) a udělají drobné stavební opravy (okna, omítky, plot, přepážky, schodiště …. a podobné kraviny)

9
Nick Flyer
Reagovat

Toony: aq o čem ty dva pořady jsou? Já totiž anglicky umím pendrek a docela by mne zajímal jejich princip.

10
Toony
Reagovat

Changing room – je postavený na tom, že dva páry si vymění byt (dům) a pak s pomocí bytového architekta přestavují nějakou místnost v bytě – a ten pár se snaží nějak korigovat architekta a co možná nejvíc se trefit do vkusu svých přátel, někdy jsou z výsledku majitelé nadšení a někdy kroutí očima ;-) (tady jsou omezeni určitým rozpočtem)

nejslavnější je asi díl, kdy tým Changing room zavítal do vesnice, která byla postižena povodní a s pomoci vesničanů opravili kuchyň a jídelnu v penzionu, který patřil místním důchodcům a před povodní prošel rozsáhlou rekonstrukcí.
(tento díl jsem viděl a jsou tam tedy maximální emoce)
Tady těch pět prvních fotek je od tam (ta druhá fotka je náhrada za karavan, který uplaval do oceánu)
http://www.bbc.co.uk/apps/ifl/homes/queryengine?templatestyle=designdropdown&config=&sort_1=FACTSHEETID&sortsense_1=DESC&page=1&pagesize=10&attribute_1=ROOM&operator_1=re&value_1_1=&val_1_1=Design&attrib_1=DATABASE&oper_1=re&bool_1=AND&attribute_2=STYLE&operator_2=re&value_2_1=&val_2_1=Changing+Rooms&attrib_2=PROGRAMME&oper_2=re&bool_2=AND&attribute_3=COLOUR&operator_3=re&value_3_1=&val_3_1=&attrib_3=&oper_3=&bool_3=AND&attribute_4=PROGRAMME&operator_4=re&value_4_1=Changing+Rooms&val_4_1=&attrib_4=&oper_4=&bool_4=AND&attribute_5=CELEBRITY&operator_5=re&value_5_1=&val_5_1=&attrib_5=&oper_5=&bool_5=AND&val_6_1=&attrib_6=&oper_6=&x=31&y=7

House Invaders – tam se zas předělávají v domě tři místnosti za 24hodin s neomezeným rozpočtem, takže tam se designeři pořádně vyřádí.

Já jsem Changing room sledoval hlavně kvůli moderátorce a návrhářce Anně Richardson, která je v tomto pořadu nepřekonatelná a přal bych Vám ji vidět v akci. btw. Anna teď dělá v americké verzi House Invaders pro BBC America. A z lidí co na těchto formátech dělají jsou v Anglii obrovské hvězdy.

Z těchto formátů pak vznikli další varianty se zahradou…

11
Hanisek
Reagovat

Chci jen trochu upravit popis Extreme Makeover HE: Vysílá se již 4. série!
Souhlasím s těma, kteří říkají, že je to jen získávání diváků, ale usuďte sami, že tohle je jediná reality show, která něco člověku v nouzi dá! Viděl jsem skoro všechny díly a pořád mě to někdy překvapuje! Začátky nejsou vždycky nudné!Není to pořád dokola jako VV, nebo BB.
A nechápu jak někdo může srovnávat tuto show s Pimp my ride! Co tyhle 2 show mají společnýho? Tam nějakému idiotovi udělají supr káru, ale v EMHE dají něco lidem, kteří to fakt potřebují!
Jinak s tím Českem máte pravdu, u nás by se nikdy nic takovýho natáčet nemohlo!

12
Bzuk
Reagovat

Tak vzhledem k tomu, že jsem tuto show sledovala, tak se jí musím zastat, protože tady je opravdu na co se koukat… Nuda to rozhodně není a nad výmysly designerů člověk žasne, jsou to opravdu extrémní změny doladěné do nejdetailnějších detailů a i přes to, že se často opakují stejná témata (hlavně u dětských pokojů), vždycky vymyslí nějaký originální nápad. Myslím si, že je ta show dobrá přinejmenším jako inspirace, takovéhle zařizování interierů bych si nedovedla ani ve snu představit. A kdyby se tohle vysílalo u nás (ne realizovalo, to by bylo vážně nemožný… :)), možná by tomu podlehlo mnohem víc lidí než sledování nějakých sobeckých hádajících se šašků.

13
Ancicka
Reagovat

Zrovna na to koukam, shodou okolnosti je to zrovna Novak family, a z tohoto dilu jsou pouzity obrazky. Pani umrela ve veku 28 na jakousi plicni embolii, nechala manzela se trema holcickama [6,4 a nekolikamesicni nemluvne] a teda to, co tam delaj, nema chybu :]
Fakt dokonala show, meli by to zacit vyslilat i v CR.
A miluji Tye. Nevite, jestli je zenatej?? :D

14
Hanisek
Reagovat

Ahoj,Ty je ženatej…

15
Ancicka
Reagovat

Hanisek: Tak to je podpasovka :D

16
Ája
Reagovat

Myslím, že srovnávat profesionalitu a úroveň návrhů v pořadech na prime a v extreme makeover od ABC je jako porovnávat práci Moneta a pětiletého dítěte. Naši stavaři odvedou práci za rok a ještě vám do domu teče, odlézají podlahy …, designeři dokážou akorát plácnout velkou LCD na stolek, který je vzhledově jako z výprodeje, k tomu žlutý gauč a plešatou kytku … Já bych se styděla to někomu jen nadhodit, ne se tím ještě chlubit v TV. Trapnější napodobeninu kvalitního pořadu jsem ještě neviděla. Ale co chtít po architektech a designerech, které učí bývalí komunističtí panelákoví stavitelé, kteří nedokázali také ani napodobit švédy ve stavbách betonových stavebnic. Chlubit je jedním úspěchem designu v 50.-60. letech, to nám jde, ale je to stejné jako bychom tvrdili, že když máme jednoho Saudka, všichni naši fotografové jsou lepší než zbytek světa a po jednom Menzelovi jsou všichni režiséři na světové úrovni. Pak se se soudností koukneme na jeden film dobré úrovně odjinud a srovnáme to s našimi big hvězdami v ordinacích, zahradách a víme, jaká úroveň tvorby se dá u nás čekat a ještě chtějí peníze z daní na svou „uměleckou“ tvorbu. Dá snad někdo ABC na tvorbu pořadu státní příspěvek? Nedá. A konkurence je žene vpřed.

17
Lucie
Reagovat

Ahoj všichni, nevíte někdo kde bych mohla zkouknout celou sérii tohoto skvělého seriálu nebo popřípadě i stáhnout?

18
Marci
Reagovat

Pořad je výborný, člověk se nad sebou aspoň zamyslí. Je tlačen na city diváka, a o tom to je. Česká národnost je nepřející, krutá, závistivá, bezcitná? Beru to jako celek, jsou lidé kteří pomáhají druhým, ale škoda, že všichni netáhneme za jeden provaz. Pořad mi nepřijde nudný, když se vcítíte do těch rolí postižených, pak to nudné rozhodně být nemůže. Bohužel naše pořady jsou nudné, u nich slzu nikdy neuroním, a desing je vždy podobný, v tomto pořadu je pokaždé něco nového, dávají do domu osobitost členů rodin.

19
pohádky reality
Reagovat

pr o nás jsou to jen pohádky v Česku se tohodle nikdy nedočkáte ,maximálně podrazů a okrádání..JAK SE JMENUJE TEN CHLAP CO TO UVÁDÍ TEN POŘAD nikde nemůžu najít o něm informace..pěkně zpívá

20
pohádky reality
Reagovat

zapoměla jsem tam dopsat email kd oby věděl jméno toho jak uvádí ten pořad ..samottarka@seznam.cz

děkuji za informaci

21
kika
Reagovat

ja porad nevim kde maj tyjejich officialni stranky ato mne sere.

Přidat komentář