Panáček v reality show

Tlouštíci už podruhé zabojují s kily navíc

25. Říjen 2021 | napsal(a): | reality show: Tlouštíci

t1

Slabá vůle, přejídání, minimální pohyb, stresové faktory i psychika, to vše jsou důvody, proč lidé tloustnou. Místo včasné brzdy nechávají rozjet nabírání kil až do extrému. Deset účastníků druhé řady hubnoucí reality Tlouštíci, se rozhodlo zatočit pod dohledem odborníků se svojí obezitou.

Cíl pořadu

Roman Mrázek, programový ředitel skupiny Prima: „Věříme, že druhá řada nabídne zajímavé příběhy a motivaci nejen pro účastníky před kamerou, ale i diváky, kteří se rozhodnou hubnout společně s našimi statečnými. Během přípravy konceptu nám nešlo o krátkodobou změnu vizáže, ale o dlouhodobou proměnu každého z účastníků, která začíná v hlavě. Teprve pak se přesouvá do lednice a na talíř. Změna návyků je vždy výzvou pro každého.“

První bojovnice budou matka s dcerou

t2

Míša (46) a Tereza (23) bojují s kily navíc skoro celý život. Tereza je mladá maminka, která hodně přibrala v těhotenství a ani teď kila nejdou dolů. Bojuje s chutí na sladké a nepravidelnou stravou. Míša je řidičkou tramvaje a sedavé zaměstnání jí nesvědčí. Vzájemně jsou si ale velkou oporou a navíc je podporuje babička, která holkám drží palce a věří, že se jejich život po zhubnutí změní k lepšímu. Obě dámy se přiznají, že jsou na sladké a na pečivo. Netuší, jak se během hubnutí právě bez těchto dobrot dokážou obejít.

Metabolický věk

Obě začnou brát hubnutí vážně v momentě, kdy jim odborníci vypočítají jejich metabolický věk, který přibližuje celkovou tělesnou kondici. Ukáže se, že obě ženy jsou mnohem starší, než udávají jejich roky narození. Do pořadu Tlouštíci se Tereza hlásila se 108 kilogramy tělesné váhy. Dietoložka Dita Pichlarová doporučila zdravé hubnutí až na váhu pod 80 kilogramů. Míša začne pod dohledem specialistů hubnout ze 118 kilogramů hmotnosti. Doporučeno jí bylo, dostat se trvale alespoň pod 100 kilogramů.

Míša trpí prediabetes, takže hubnout musí s rozvahou, to znamená hlídat si jídelníček mnohem pečlivěji, než kdyby byla zdravá a jen se chtěla zbavit několika kilogramů. Ovšem je velmi tvrdohlavá, a když už se rozhodla, že chce být krásná a život si užívat, do detailu dodržuje nutriční plán i sportovní a pohybové cíle. A kilogramy jdou dolů samy.

Tereza se s několika kilogramy navíc trápí, řešením i motivací pro ni může být liposukce. Absolvuje ji a opravdu, opět se jí začne dařit. Na cestě k vysněnému cíli už nejsou žádné překážky.

Jak to nakonec celé dopadne? Podaří se dostat se oběma dámám na vysněnou váhu? Má hubnutí v tandemu smysl? Splní si Terezka s Míšou a nakonec i s babičkou vysněný sen? Projdou se po plážové promenádě v plavkách, aniž by se styděly za svoje tělo?

Jak to dopadlo

t2

Tereza zhubla sedmnáct kilo, aktuálně váží 91 kilogramů. „Místo obezity třetího stupně máte už jen obezitu prvního stupně a velmi brzy se překlopíte do nadváhy. Což je výborný výsledek. Důležité je, že většina z těch kil byla v tuku,“ vysvětluje lékařka Pichlerová.

V případě Míši se z obézní ženy středního věku s těžkou cukrovkou stala žena mnohem štíhlejší s vhodně zaléčenou cukrovkou. Míša zhubla na 99 kilogramů. Dohromady tak obě ženy shodily téměř 40 kilogramů, jsou šťastné a budou v nastaveném životním stylu pokračovat. Za odměnu odletěly k moři.

Promo video

Zdroj: extra.cz, FB TV Prima, Pražský magazín.cz, idnes/onadnes

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Tlouštíci

Diskuze k článku

Počet komentářů: 12
1
Prochor
Reagovat

Doufám, že i v druhé řadě bude Sandra Schmidová. Dodnes si peču její bulky ze špaldové mouky a cottage. Snad zase přijde s nějakým dietním receptem. Jinak naši Tlouštíci mi připadají „lidštější“ než slovenské Extrémní premeny. Ty se snaží o maximální změnu za každou cenu. Třeba Jan Hodoň dokázal za rok zhubnout z 287 kg na 112 kg o 175 kg !

Reagovat

@Prochor: Mně přijde, že Extrémní proměny jsou lepší. Delší doba, přísnější kontrola, cvičení, zákroky….. Bože, uspávačka Sandra a její recepty, to fakt ne. Napíchat kuličky mozzarelly a cherry rajčat na špejli, to byl výkon do MCh :D Pro mě je nepochopitelné, že to nechají dojít až do morbidní obezity, ale dívat se budu určitě.

3
Prochor
Reagovat

@Ajda: Mně je Sandra sympatická a ten recept je opravdu dobrý. Jinak ten její přístroj na měření podílu tuku, svaloviny, vody atd. mně přijde zbytečný. Doma mám osobní váhu a ta to umí také. Samozřejmě, že nevím, jaký je rozdíl v přesnosti měření.

4
dejna
Reagovat

@Ajda: Mě by zajímalo, kolik z těch úspěšných „zhublíků“ si tu svoji novou váhu skutečně udrželo.

5
Prochor
Reagovat

Ještě chci říct, že se taky budu rád dívat. Baví mně i sociální pozadí kolem hubnutí. Třeba mně šokovalo, že jedna adeptka byla uprostřed procesu hubnutí a její partner ji jako dárek pozval do Mc Donalda :-)) Samozřejmě, že neodolala a dieta byla fuč.

6
Prochor
Reagovat

@dejna: To by mně taky zajímalo. Mohli by jako začátek 2. řady provést vážení všech 8-mi adeptů z 1. řady.

Reagovat

@Prochor: Hezká ženská Sandra je, ale ten její unylý projev, nic pro mě. Bulky jsem znala, ty docela na fitness fórech tehdy frčely. IN body je přesnější měření než váha, ale je potřeba dodržet některá pravidla před diagnostikou. Já bych ráda znala svůj podíl svalů, ve fitku INbody je, ale mám v těle kov, takže smůla, žádné měření. Váha pro běžnou orientaci stačí, ale málokterá je opravdu přesná a vůbec to není o ceně.

Udržet novou váhu je horší než hubnutí. U velké nadváhy jde hubnutí na začátku rychlé, ubyde voda, pokud se hýbou, zrychlí metabolismus. Změnit trvale životní styl se ne každému chce, proto u mnohých z první řady v trvalé zhubnutí nevěřím.

Přidala jsem do článku info o první dvojici.

8
Lady XL
Reagovat

Taky by mne zajímalo, jak na tom jsou bývalí účastníci. Bohužel to není snadné, udržet si to zhubnutí. Hodně to je o psychice. Já bych to potřebovala, ale… ale nemohu cvičit, kvůli problémům s kolenem, nemohu moc chodit. A diety s počítáním kalorií dovedou hubnoucího dost často k jojo efektu. Díky dietám je zpomalený metabolismus. Měla jsem kolegyni – hubenou celý život – ta, když potřebovala zhubnout, tak si prostě nepřidala k obědu další porci jídla! A i tak jedla víc než všichni okolo. A ani nechápala, že je hubená i díky rychlému metabolismu a říkala, že je to tím, že cvičí… Jenže to její cvičení byl 1x týdně golf a jinak všude jezdila autem! A já v té době 2x týdně cvičila i 1,5 hodiny…. Jinak mi vadí v některých těchto pořadech, že už neříkají, jak se ti, nyní štíhlí, zbaví převislé kůže. Té totiž je ohromné množství, když se jim podaří zhubnout hodně. Ne vše se „vsákne“. V podstatě musí na plastiku – tj. na odřezání kůže, vytvarování nového pupíku, někdy i prsou…. Viděla jsem ženu, zhublou o 55 kg ale i o 90 kg a byla to síla! No držím palce!

Reagovat

@Lady XL: Všechno prý začíná v hlavě. Kalorické tabulky jsou za mne nejlepší metoda. Ne každému se do toho chce, ale je to jen o zvyku. Perfektně se člověk naučí jíst správně, dodržet makra a po pár týdnech už to má nastavené v hlavě. Na začátku spočítat bazální metabolismus, nastavit cíl a potom se jen naučit nejíst pod bazál a dodržet maximum povolených kalorií. Začátky jsou těžké, vše vyhledávat, počítat, trvá i několik týdnů, než tělo začne reagovat, hubnutí je pomalejší, ale člověk se „naučí jíst“. Zda vydrží je na každém jednotlivě. Často člověk zjistí, že jedl málo a měl nadváhu. Cvičení je bonus u hubnutí. Jak se říká, břicho se hubne u ledničky :D Základní pravidlo je, že příjem musí být v deficitu k výdeji, hlavně žádné hladovění. Osobně bych nedokázala držet nějaký předepsaný jídelníček, nebo dietu, pít jen koktejly…. Kůže je opravdu problém a z operací bych měla strach.

10
Prochor
Reagovat

@Lady XL: S tím metabolismem je to asi pravda. Měl jsem štíhlou kolegyni, která moc necvičila a dala si k obědu klidně 8 ovocných knedlíků, ke kafíčku dortík jak hrom atd. a pořád byla krásně štíhlá. Ostatní kolegyně, které trpěly pro každé deko, tím docela slušně vytáčela :) Nikdo nechápal, jak to dělá.

11
Lady XL
Reagovat

Děkuji za reakce, vaše názory – Ajdo, Prochore. Přiznám se,že jsem kdysi začala hubnout pod vedením dr.Kateřiny.Zjistila jsem,že mi různé hubnoucí kurzy rozhodily metabolismus a způsobily slušný jojo efekt. Zhubla jsem,ale hladověla, i když jsem to už ve staženém žaludku nepociťovala. Ona mi s Havlíčkem vypočítala,kolik čeho mám jíst a kolikrát denně. Šlo ne o Kj ale o BST (bílkoviny,cukr,tuk) a jejich denní gramáž. Fungovalo to, měla jsem problém vše sníst a hubla… Problém ale je, že to je hodně časově náročné vše si o potravinách zjistit a vše poskládat 😲. Neměla jsem tehdy moc přístup k internetu… a vůle…😥. Ale psychicky mi dr Kateřina moc a moc pomohla v životní situaci do budoucna.

Přidat komentář