Panáček v reality show

Dnes startuje Ano, trenére! Nová show z prostředí venkovského fotbalu!

22. Říjen 2015 | napsal(a): | reality show: Ano, trenére

[singlepic id=11403 w=615]
Dnes na obrazovkách TV Prima od 21:30 poběží nová reality show z fotbalového prostředí Ano, trenére!, která koncepčně navazuje na kuchařské Ano, šéfe!. Show bude sledovat, jak se dělá fotbal na vesnicích. Party amatérských fotbalistů a trenérů si pod křídla tentokrát bere charismatický český kouč František Straka a svým svěřencům bude rozdávat místo samolepek pohár. Jak si povede první díl?


Ano, trenére! na Panáčkovi

Pokusíme se čtenářům každý týden přinést rekapitulaci odvysílaného dílů. Samozřejmě se říká, že co Čech to trenér a že jsme v hodnoceních mnohdy až přespříliš chytří. I já jsem fotbalový fanoušek a rád s nadšenci diskutuji, ale v rámci mezí. Takže každý pátek v dopoledních hodinách se můžete těšit na rekap z odvysílaného dílu.

O show

Po úspěchu výborného Okresního přeboru se zájem o amatérský fotbal zvednul. I Prima se pustila do lákavého tématu a vzniknul osmidílný pořad, kde budeme sledovat zápolení amatérský fotbalistů a konkrétních klubů a to vše pod taktovkou svérázného Františka Straky, který se bude snažit zlepšit jejich úroveň hry, výkon, tréninkové metody, charaktery hráčů či zázemí.

Projekt se zrodil už v roce 2013. Tehdy už proběhl rozsáhlejší casting mezi 30 vytypovanými mužstvy. Produkce pak vybrala 12 nejlepších, které v prosinci roku 2013 pozvala na turnaj do Prahy, kde se vybralo konečných 8 mužstev pro natáčení. Při výběru měl hlavní slovo Straka. V lednu 2014 se pak konaly první schůzky vedení vybraných mužstev s produkčním týmem a Strakou. Produkční tým pak sledoval celé mužstvo po dobu jarní části ligy.

[singlepic id=11398 w=615]

V každém díle bychom měli sledovat jedno vesnické mužstvo, jak přežívá ve své lize, jaké má trenérské a jiné metody a hlavně jaké mají hráče. Show slibuje nakouknout nejen do sportovního prostředí, ale také hlavně do osobních a rodinných životů hráčů. Straka tak kompletně nahlédne pod pokličku vesnického fotbalu. Své svěřence bude také odměňovat. Pořádná motivace musí být. Mužstvo za své snažení mohlo získat různé věci. Například vylepšení zázemí stadionu, přestavba či modernizace šaten nebo splnění fotbalového snu. Franz v rozhovorech slibuje, že se máme na co těšit.

První díl se bude odehrávat v severomoravské vesničce Holasovice a společně se štábem budeme sledovat fungování klubu TJ Sokol Holasovice.

[singlepic id=11396 w=615]

Pro a proti

Co víme, že se bude show vysílat, tak s sebou nese protichůdné názory. Jeden tábor diváků a fanoušků se určitě těší na další obdobu Okresního přeboru, tentokrát v reálném kabátu. Těší se i na Františka Straku, který proslul svými tréninkovými metodami, kdy například hráče před zápasem krmí tataráčkem nebo skvělými motivačními řečmi. Koncept pořadu hodnotícího slavného mentora je také dobrý, protože otevírá a uzavírá jeden příběh v jednom díle. Divák jednak bude moci u pořadu vypnout a ještě k tomu v konceptu, který skvěle zavedl Zdeněk Pohlreich. Mnozí fotbaloví nadšenci se těší, že uvidí nové tréninkové metody v praxi a budou se mít také čím inspirovat.

Ale pak je tu také tábor diváků, fanoušků či jiných nadšenců, kteří z pořadu Ano,trenére! mají spíše kopřivku. Jednak tu panuje trochu obava, aby samotný koncept od Zdeňka Pohlreicha, kdy cepoval restauratéry, fungoval znovu. Aby se nestal už okoukaným. K tomu se vážou i očekávané senzační mluvené projevy Straky, který bude prvoplánově, až někdy trapně a za každou cenu hláškovat a přehrávat, protože je to pro televizi. Straka má charisma, pro ostrá slova také nechodí daleko a obava panuje z toho, aby nechtěl přehláskovat právě Pohlreicha. A také jsem zaznamenal, že mnoho divákům se nelíbí ani František Straka jako trenér, který má jít příkladem venkovským fotbalistům. Nejde mu sice upřít fotbalový um, ale jako trenér v posledních letech výrazně vyhořel a jeho hvězda upadá a trenérská kariéra těžce vadne. Posuďte sami ve spodních řádcích, kde jsem zmapoval Strakovu trenérskou kariéru.

[singlepic id=11401 w=615]

Takže show dle mého startuje s očekáváním tak 50 na 50. Dle mého bude mít absolutní zastánce, ale také sveřepé odpůrce. Osobně show dám šanci. Jediná moje obava je, aby Straka opravdu moc nepřehrával pro televizní efekt a venkovským mužstvům něco ze svého talentu předal. I když se mu v posledních letech nedařilo, tak stále je to člověk, který fotbalu rozumí a může hráčům a trenérům předat něco ze svých bohatých zkušeností. Nápad sledovat vesnický fotbal je velmi dobrý. Proč? Protože fotbalová družstva na vesnicích ovlivňují mnohdy celý komunální, kulturní a sportovní chod vesnice a prolíná se i do sociálního života obyvatel. Když se to produkci podaří dobře pojmout a poutavě prezentovat, tak to by mohla být kvalitní sonda do života amatérských, venkovských fotbalistů, která by mohla pomoci vylepšit nejeden amatérský fotbalový klub. Zbývá už jen čekat, jak to dnes večer s prvním dílem dopadne.

Kdo je František Straka?

[singlepic id=11397 w=615]

František Straka se narodil 28.května 1958 v Českých Budějovicích. K fotbalu tíhnul od mala. Do mládežnických klubů naskočil už v osmi letech. Působil v letech 1966 až 1979 v Dynamo České Budějovice a vojenském VTJ Tachov. V roce 1979 přestoupil do Sparty Praha, za kterou odehrál 223 ligových utkání. V roce 1988 přestoupil do slavné německé Bundesligy, kde hrál až do sklonku aktivní fotbalové kariéry v roce 1998. Hrál za kluby Borussia Mönchengladbach, Hansa Rostock, Wuppertaler SV a FC Viktoria Kolín nad Rýnem. Celou kariéru hrál na postu obránce a vstřelil 14 gólů z toho 10 za Spartu. V letech 1983 až 1990 působil i v československé reprezentaci, za níž odehrál 35 zápasů, ale nevstřelil ani jeden gól. Proslul jako velký fotbalový nadšenec s obrovským zápalem pro hru a hlavně sršel vždy obrovským charismatem.

[singlepic id=11399 w=615]

Trenérská kariéra Františka Straky

František Straka následoval po ukončení hráčské kariéry své kolegy a usedl na trenérskou lavičku. Od roku 2000 až dodnes vystřídal 14 klubů a koučoval jeden zápas s české reprezentace. Pojďme si zrekapitulovat, kde Straka všude působil a co dokázal.

[singlepic id=11400 w=615]

Jeho první trenérskou štací byl v roce 2000 německý Wuppertaler SV, třetiligový klub, kde působil jako hrající kapitán. Tým po obě sezóny skončil na druhém místě. V roce 2002 se objevil jako asistent trenéra v Teplicích. Později se stal hlavním trenérem. V první sezóně dovedl mužstvo na 6.místo a hlavně do evropského Poháru UEFA, kde překvapoval celou fotbalovou Evropu. Došel až do čtvrtého kola, vyřadil slavné soupeře a spanilou jízdu zastavil až skotský Celtic Glasgow. Další sezóna už tak slavná nebyla. Tým skončili na 9.místě, do evropských pohárů nepostoupili a František Straka, jako trenér, který ordinuje kvalitní fotbal, přichází na jaře v roce 2004 do Sparty Praha. Spartu dovedl na 2.místo a všichni se těšili, co předvede v následující sezóně, protože Spartu nasměroval do Ligy mistrů. Tam ale skončila na posledním místě. To, populárního „Franze“, který si získal srdce fanoušků, stálo přes obrovskou nevoli fotbalové veřejnosti místo trenéra a koncem roku 2004 ve Spartě za obrovského mediálního humbuku skončil. To byla Strakova nejlepší trenérská léta, kde nabyl velkou popularitu a stal oblíbencem národa.

Jenže jakoby „Franze“ neslavný odchod ze Sparty poznamenal a v následujících letech nezářil. Tam kam přišel, tam bylo většinou zle. Zpočátku se mu pár zápasů vždy zadařilo a mužstva předváděla líbivý fotbal, jenže poté se spadlo do průměru, výsledky nepřicházely a Straka odcházel s potupou.

Začalo to v roce 2005 v německém Ahlenu. Tým přebral na posledním místě a klub zachránil. Ale v nadcházející sezóně sám odstoupil, protože v prvních deseti zápasech jako jediný klub v lize neměl ani výhru. Poté na šest zápasů vedl Viktorii Plzeň, která se zachraňovala. Klub sice udržel prvoligovou příslušnost, ale vedení mu neprodloužilo smlouvu. V roce 2007 až 2008 působil v rakouském Wacker Tirol, kde byl po 12ti zápasech bez výhry odvolán. V těchto letech také vedl Dynamo České Budějovice a klub jen tak tak, že nespadnul do druhé ligy. Vedení se Strakou opět neprodloužilo smlouvu.

Poté trénoval klub OFI Kréta, ze kterého byl také vyhozen, protože nevyhrál ani jednou v osmi zápasech a klub skončil na posledním místě. Poté si spravil chuť na Slovensku, kdy přebral posledním tým Ružomberok a dovedl ho až na páté místo. Jenže vedení s ním opět neprodloužilo smlouvu. V roce 2010 se přesunul do Austrálie, kde trénoval klub North Queensland Fury. U protinožců měl vyloženě smůlu, protože vstoupil do nezdravého klubu. Jeho tým zaznamenal historicky nejvyšší porážku 8:1 v australské lize, která nebyla dodnes překonána. Klub skončil poslední a v těžkých finančních problémech, kdy se ani nepřihlásil do dalšího ročníku. Další angažmá přišlo v Polsku roce 2011, kdy vedl tým Arka Gdyně. To byla další pohroma. Tým skončil na posledním místě a sestoupil z polské fotbalové elity do druhé ligy. Další vyhrocená atmosféra nastala v roce 2012, kdy jako velký Sparťan přichází trénovat Slávii Praha. To se nelíbilo oběma pražským kotlům fanoušků. Zejména slávističtí fanoušci svého trenéra vyloženě nenáviděli a pískali na něj každý zápas. Dokonce mu posprejovali dům a musel si najmout ochranku. Straka nakonec po velkém tlaku sám odstoupil. Poté znovu přebral český klub, tentokrát Příbram, která bojovala o záchranu. Prvoligovou účast se podařilo zachránit, ale z kraje další sezóny byl znovu odvolán po neuspokojivých výsledcích.

[singlepic id=11402 w=615]

Už to vypadalo, že Strakova trenérská kariéra bude na dlouho pasé, ale pak přišel hvězdný návrat, který měl znamenat cestu ke slávě. Slovan Bratislava Straku angažoval v roce 2014. Tým přebíral jako mistra ligy. V létě 2014 měl s týmem velmi slibný rozjezd. Vyhrál slovenský Superpohár, Slovan dovedl do základní skupiny Evropské ligy a vyhrál i první zápas domácí soutěže. Fanoušci byli nadšení, fotbalisté předváděli atraktivní fotbal a všichni se těšili, že „Franz“ je opět ve formě. Jenže v září přišel radikálním a těžko pochopitelný zlom. Tým ztratil svou tvář. Z osmi zápasů vyhrál jen jeden, vstřelil pouze jeden gól a 18 jich inkasoval, hra mužstva byla náhle bídná a v říjnu 2014 ho vedení klubu odvolalo. Jeho trenérská kariéra se v tu chvíli zdála být na bodu mrazu a končil s pověstí sice velkého motivátora, ale psalo se o něm také jako o neschopném trenérovi, který nedokáže mužstvo vést. František Straka měl hodně pošramocenou pověst.

Pasuje podle vás trenér Straka do pořadu Ano, trenére! ? A budete se dnes večer na show dívat?

Merťas

Začít koukat na zahraniční talentové show byla má zhouba i radost. Vystoupil jsem z našeho vakua a nakoukl za hranice a objevil jsem neobjevené. Lidé plni uměleckého nadšení ve všech směrech, kteří svou část ze sebe předávají dál světu. Nejdříve jsem sledoval sám, ale pak se objevil Panáček a od roku 2011 už sám talentové show nesleduji.mertas024@gmail.com

Ano, trenére

Diskuze k článku

Počet komentářů: 23
1
okkvp
Reagovat

nic proti, ale úvodní obr by mohl být tak o 50% menší

(opravila jsem ti to)

Reagovat

@okkvp: Díky. ;-)

3
okkvp
Reagovat

tož todle bude náročné … zlatí blbci z hospod a restaurací

4
okkvp
Reagovat

na rekap si ovšem se zájmem počkám ;-)

Reagovat

Rekap dnes večer nebo v sobotu ráno. ;-)

6
mk
Reagovat

To byla teda hrozná nuda, příště už si to nepustím.

7
Radek aka SUNíčko
Reagovat

By mě zajímalo, jakou to mělo sledovanost, když proti tomu se hrál evropský fotbal na jiných TV kanálech :-)

8
okkvp
Reagovat

@Radek aka SUNíčko: „Start pořadu Ano, trenére! (Prima) s Františkem Strakou zhlédlo v průměru 177 tis. diváků starších 15 let (podíl 6 %, 15-54: 8,5 %)“ píše mediaguru

9
Bedy
Reagovat

@Radek aka SUNíčko: Sledovanost katastrofa… ani ne 200.000 divaku…

10
Radek aka SUNíčko
Reagovat

@okkvp: díky, takže jestli se to s dalšími díly nezlepší (jsem skeptik), tak to asi brzy nahradí reprízy Ano, šéfe :-)

11
okkvp
Reagovat

@Bedy: katastrofa ke katastrofě – do první reklamy jsem si říkala no, rozjezd, uvidíme, do druhé reklamy jsem si říkala, že to podle tempa vypadá na čtyřhodinovku a hýkajícího Franze netřeba bylo se obávati, protože se dosyta předvádí jiní. pak … no a konec si musím přečíst, protože jsem přestávala vnímat ještě dlouho před tím, než došlo k Frantově kontrole

12
okkvp
Reagovat

@Radek aka SUNíčko: anebo reprízy repríz, anebo kdovíco.

Reagovat

Sledovanost teda katastrofální…

14
MildaC
Reagovat

Tak si srovnejte kolik lidí asi zajímá jídlo, restaurace a Pohlreich a kolik fotbal a Straka….. a máte rozdíl ve sledovanosti :D

15
okkvp
Reagovat

@MildaC: tak kovanej fotbalista je kdejakej stréc, co mu na menu stačí knedle s uho a pívo a Franta je zrovna týpek, co by mohl nachytat jak své příznivce, ta všechny co rádi uvidí jeho znemožnění. Ale blbě promováno, blbě nasazeno (protože fotbal jinde) + kvalitka.

16
okkvp
Reagovat

Mimochodem – část, kde mužstvo mohutně pivuje a pěje mě bavila, neboť mi to připomenulo mé dětství a mládí u babi a tamní fotbalové borce. Ti se ovšem mezi svými zápasy nevysilovali tréninkem na hřišti.

17
okkvp
Reagovat

na celé primácké diverzní akci s Ano trenére, mě ovšem ze všeho nejvíc baví fcb Ano šéfe, kde kovaní nerozeznali, že se v té pozdní hodině vysílají reprízy z buhví kdy

18
koc
Reagovat

jako polodokumentární sonda do života vesnického fotbalu super .. jako RS o ničem

celou dobu jsem nevěděl, zda mám autorům poděkovat, že se Straka v pořadu jen mihne a nebo jim nadávat, že vlastně nic fotbalisty neučí

19
okkvp
Reagovat

@koc: dobrý i k tomu, že je tu fajn vidět staré známé nicky s obrázky :-)

21
okkvp
Reagovat

Tož rekapu jsem se nedočkala :-))) Tak jsem alespoň našla, že velkolepý úspěch prima řeší tak jako obvykle – přesunem v programu. Příště už 22:50
(a opět budu zvědavá, jak zareagují příznivci Ano šéfe- protože v 21.30 půjde, ale jen repríza starých dílů)

22
koc
Reagovat

SUN – mrknu na to
oovp – stare tvare s vetsim telem ;-) .. take vas zase po čase rád čtu .. add rekap – ono vlastně není co srhnovat .. Franta přijel odjel a zase přijel a zase odjel .. mezitím byl dokument o vesnickém fotbalu :)

23
okkvp
Reagovat

@koc: proto jsem na ten rekap byla taká zvědavá :-))

Přidat komentář