Panáček v reality show

Zpívá celá rodina: Návrat do televizního pravěku

26. Květen 2013 | napsal(a): | reality show: Nostalgická slza v oku

[singlepic id=6432 w=420]

Speciální vydání pořadu Zpívá celá rodina, které při příležitosti oslav 60. výročí zahájení televizního vysílání připravila ČT1, sledovalo v sobotu večer téměř milion diváků starších 15 let (964 tisíc). V této cílové skupině se stal nejsledovanějším večerním pořadem.

Jak jistě všichni víte, Česká televize letos slaví významné jubileum, proto nás celý tento rok krmí všemožnými návraty archivních pořadů. Výjimkou není ani show Zpívá celá rodina, ve které mimo jiné poprvé upozornila i zpěvačka Bára Basiková. Soutěž získala nový kabát, moderátorského žezla se po Vladimíru Dvořákovi chopil Roman Vojtek, ale princip soutěže zůstává stejný.

Tři rodiny soutěží ve tříčlenných týmech (obvykle generačně různorodých) a jedna z nich si vyzpívá luxusní dovolenou. Ač tato soutěž není klasickou reality show, tak jsme si řekli, že ani její rekapy nemohou na Panáčkovi chybět. Tentokrát však můžete očekávat, že svým obvyklým výrazem touchdown budu rozhodně šetřit.

Ještě než se pustíme do hodnocení soutěžících rodin, musíme si představit porotu. Myslím, že Janka Ledeckého ani Petru Janů není třeba nijak zvlášť představovat, ovšem třetí člen poroty může být mladším divákům už spíše neznámý. Miloš Skalka je hudební publicista a dýdžej (takže tak trochu můj kolega z oboru), který se v minulosti proslavil především moderováním italských festivalů v San Remu a jeho „Přejeme vám ostrý obraz a dobrý zvuk“ už doslova zlidovělo. Ale teď už k soutěžícím.

Rodina č. 1: Hanáčkovi




První soutěžní rodina pochází z Brna a její obsazení je čistě pánské, tedy dědeček Zdeněk, jeho syn Roman a vnuk Lukáš (kteří však vzájemně nejsou otec a syn, ale strýc a synovec). Na rozdíl od zbylých dvou rodin neměli mezi sebou jednoznačného favorita, kterého by považovali za své želízko v ohni. Patronkami této rodiny byly dvě mladé a půvabné zpěvačky ze stáje producenta Petra Šišky, tedy finalistka první Česko Slovenské SuperStar Markéta Konvičková a její kamarádka Elis.

Lukáš Kulendík

Hned na úvod se nám představil vůbec nejmladší účinkující včerejšího večera. Jeho vystoupení bylo však čistokrevnou a nefalšovanou dětskou besídkou, čemuž výběr písně o Večerníčkovi jen napomohl. Byl to prostě výkon zcela adekvátní Lukášovu věku, nic víc, nic míň.

Hodnocení poroty:
Janek Ledecký 8, Petra Janů 9, Miloš Skalka 9, celkem 26

Roman Hanáček

A z dětské besídky jsme se přenesli na vesnickou tancovačku. Roman je typově jako vystřižený z revivalové kapely coverující megahity 70. a 80. let. Má však celkem pěkný hlas a s písni Hotel California se vypořádal, přičemž do ní dokázal dát patřičnou naléhavost. Ve srovnání s jinými rockovými zpěváky by sice Roman byl jen průměrný, ale v této nekonkurenci patřil rozhodně k tomu lepšímu a z Hanáčkových je rozhodně nejsilnějším článkem.

Hodnocení poroty:
Janek Ledecký 9, Petra Janů 9, Miloš Skalka 9, celkem 27

Zdeněk Hanáček

U vystoupení pana Zdeňka se mi okamžitě vybavil výrok Eduarda Klezly: „Vy jste snad pojal podezření, že jste zpěvák“. Mám úctu k lidem v pokročilém věku, kteří neupadají do důchodcovského stereotypu, ale Zdeňkovi bych doporučil, aby se radši vrátil ke krmení kachniček, protože opravdu nemá hlas a jeho podání evergreenu Stín katedrál se jiným slovem než těžké karaoke nazvat nedalo.

Hodnocení poroty:
Janek Ledecký 7, Petra Janů 9, Miloš Skalka 9, celkem 25

Rodina č. 2: Lexovi

Druhá rodina pochází z Českých Budějovic a důvodem, proč se přihlásili, je především malá Lucka, kterou její tatínek Martin a jeho tchýně Miloslava považují za svou tajnou zbraň. Jejich patronem byl několikanásobný stříbrný Slavík Petr Kolář.

Lucie Lexová

První vystoupení, u kterého jsem měl pocit, že sleduji profesionální soutěž, předvedla devítiletá Lucka, která v minulosti již zvítězila v rozhlasové soutěži Česko zpívá. Na svůj věk ukázala velmi vyzrálý hlas a extrémně těžkou píseň Slza z tváře padá z pohádky Šíleně smutná princezna zvládla na jedničku jak technicky, tak výrazově. Lucka je rozhodně na velmi dobré cestě, aby z ní jednou vyrostla velmi kvalitní zpěvačka. Jedno ze dvou nejlepších vystoupení večera.

Hodnocení poroty:
Janek Ledecký 10, Petra Janů 10, Miloš Skalka 10, celkem 30

Martin Lexa

Uf, růžová košile, tak to u chlapů opravdu nemusím. Co je však ještě horší, je fakt, že Martin trpí zažraným a neodstranitelným afektem, který jeho projev dělá neskutečně laciným. Zpívat umí a hlas nemá špatný, ale šílené přehrávání včetně násilné imitace Karla Gotta celý výkon dost devalvovala. V Martinově podání by se píseň Stokrát chválím čas měla přejmenovat na Stokrát stříkám kýč.

Hodnocení poroty:
Janek Ledecký 9, Petra Janů 10, Miloš Skalka 10, celkem 29

Miloslava Trummen

A opět musím citovat jednoho porotce SuperStar, konkrétně Paľa Haberu, protože tohle bylo „falešné jako divoká svině“. Chápu, že Miloslava vystupovala poprvé na veřejnosti, tudíž ji převálcovala tréma, ale v Červené řece se doslova utopila. Vedle nepřeslechnutelných intonačních problémů tu byl i ten problém, že barva hlasu Miroslavy zní opravdu velmi nepříjemně. Jeden z nejhorších výkonů večera, ne-li úplně nejhorší.

Hodnocení poroty:
Janek Ledecký 6, Petra Janů 8, Miloš Skalka 8, celkem 22

Rodina č. 3: Ryvolovi

Poslední z našich soutěžících rodin přijela ze středočeského Rakovníka a jednoznačným tahounem je charismatická babička Anna, spolu s ní přijel i její syn Vladimír a vnučka Vladimíra. Patronem byla legenda české pop-music Václav Neckář společně se svým bratrem Janem, hudebníkem a spoluzakladatelem skupiny Bacily.

Vladimíra Kozáková

Vlaďka na pohled vypadá jako těžká intelektuálka, ovšem výběrem písně Schody z nebe to rozhodně nepotvrdila. Ačkoliv je Tereza Kerndlová podprůměrná zpěvačka, tak ve svém projevu má aspoň nějaký ten sex-appeal, který však Vlaďce vyloženě chyběl. Celé vystoupení tak byla jedna velká a nezáživná nuda, na které nebylo zhola nic k zapamatování.

Hodnocení poroty:
Janek Ledecký 8, Petra Janů 8, Miloš Skalka 8, celkem 24

Vladimír Kozák

A v dietním duchu pokračujeme. Vladimír má celkem příjemný hlas, ale to je všechno, co se dá říct pozitivního. Vladimírovo podání písně Paní má se má bylo absolutně ploché jako Letiště Václava Havla. Další průměr v řadě.

Hodnocení poroty:
Janek Ledecký 8, Petra Janů 8, Miloš Skalka 9, celkem 25

Anna Ryvolová

Čest rodiny Ryvolových nakonec zachránila babička, která po mdlých výkonech své vnučky a syna vnesla do studia opravdu svěží vítr. Paní Anna má skvěle zabarvený hlas, je přirozeně muzikální a z jejího zpěvu jde obrovské množství energie. Spolu s Luckou Lexovou byl výkon paní Anny jediný, který působil profesionálně (v dobrém slova smyslu). Jednoznačný vrchol večera.

Hodnocení poroty:
Janek Ledecký 10, Petra Janů 10, Miloš Skalka 10, celkem 30

Celkově tedy zazněly pouze dva výkony, které byly kvalitativně srovnatelné s ostatními zpěváckými soutěžemi. Těžko říct, zda lepší byla Lucka Lexová nebo Anna Ryvolová, jelikož každá z nich je úplně jiná a jsou vzájemně neporovnatelné. Na třetí místo by se zařadil Roman Hanáček, kterého bych však hodnotil jen jako lepší průměr. Zbytek bylo těžké karaoke a tito zpěváci by v SuperStar podle mě ani neprošli castingem. Suma sumárum nejhůř dopadli Hanáčkovi, kterým od posledního místa nepomohly ani nejkrásnější patronky. Vyrovnaný boj se tedy vedl mezi Lexovými a Ryvolovými, přičemž těsně se z vítězství mohli těšit Lexovi, kterým výrazně pomohl i lobbing Petra Koláře.

Bodování po lobbingu patronů:

Hanáčkovi: Janek Ledecký 8, Petra Janů 7, Miloš Skalka 8, celkem 23
Lexovi: Janek Ledecký 8, Petra Janů 10, Miloš Skalka 10, celkem 28
Ryvolovi: Janek Ledecký 10, Petra Janů 8, Miloš Skalka 8, celkem 26

Celkové bodování:

1.Lexovi: 81 + 28 = 109 bodů
2.Ryvolovi: 79 + 26 = 105 bodů
3.Hanáčkovi: 78 + 23 = 101 bodů

Hodnocení poroty chvílemi působila velmi směšně, protože po všech řadách SuperStar a i ostatních zpěváckých soutěží bylo podobné bezzubé chválení i podprůměrných výkonů totálně mimo mísu a bylo návratem do časů DOREMI. Svá vystoupení předvedli i všichni patroni, z nich nejvýrazněji překvapil Václav Neckář, který i po těžké nemoci v Shalalalali sršel energií, a skvělé číslo v samém závěru večera předvedly Markéta Konvičková a Elis, jejichž rozverné podání hitu Hej pane zajíci, který v 60. letech nazpívaly Helena Vondráčková a Marta Kubišová, muselo nejednomu divákovi vykouzlit na tváři spokojený hovězí úsměv. Co se týče zpracování pořadu, tak to bylo jedno velké retro a celá soutěž je v podstatě klasickou estrádou na sobotní večery. Opravdu vážně se tato soutěž brát nedá ani v nejmenším, zvlášť ve srovnání se SuperStar. Nenáročnému divákovi však zřejmě estrády tohoto typu ke štěstí stačí.

Související články

GLOSA: Když po letech Zpívá celá rodina, zdá se i SuperStar snesitelná / iDNES.cz

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

Nostalgická slza v oku

Diskuze k článku

Počet komentářů: 11
1
okkvp
Reagovat

ughr, bylo to běsné a díkybohu to bylo jen jako jednotlivá připomínka kdysi slavého pořadu – v rámci oslav výročí tv. (bez pokračování)
V životě by mi nenapadlo, že tu o tom najdu článek . Škoda každého kb databáze

Reagovat

okkvp (2) za to mohu já, psal jsem o tom večer DJ Vladovi, že je to jako dědeček Superstar :)

3
Anta
Reagovat

No já se k tomu včera nachomejtla, slyšela jen kousek Hanáčka st., a s děsem rychle přepnula, to už snad nikdo, kromě příbuzných, nemůže sledovat ?

Reagovat

Anta (3) hm, evidentně to sledovalo více lidí. Včera nejsledovanější pořad večera, lehce pod milion. I já se na něj díval, dokud nezačalo finále Ligy mistrů a Star trek, mezi kterými jsem během večera tak nějak průběžně přepínal :)

5
okkvp
Reagovat

4 – v tomhle případě by byl zajímavější graf průběhu sledovanosti – imho po 20.15-20.20 jim čísla velmi spadla

6
Anta
Reagovat

4 SUNíčko – no co na to říct ? :D :D Prostě nezapadám do škatulek :-))))
Já tedy dala předonost Na samotě u lesa, ty hlášky já prostě miluju a i ty excelentní pány herce :)))

8
Anta
Reagovat

7 – dobrej článek :-)

9
Sidonie
Reagovat

U mne a mojich přátelů zabodovala jako č. 1 babička Anna Ryvolová!! Na tu bylo potěšení se dívat, jak to tam rozjela! Velice vitální, se smyslem pro legraci, ta by úžasně pozdvihla náš web, Svět seniorů.
Mladinká Lucka Lexová sice krásně zpívala, ale na svůj věk působila se svým sebevědomím jako“ stará-mladá.“

10
Akcul
Reagovat

Zapoměl jste jaksi uvést, že Lucie Lexová ten zpěv táhla přes nos, ostatně stejně tak i její tatínek. Takže rozhodně nejlepší byla paní Ryvolová. Ty ostatní výkony sice nebyly srovnatelné s profesionálama, jenže o tomhe ta soutěž nebyla. ČT se nechtěla srovnávat ze Superstar. A jen tak mimochodem dle vašeho mínění kolik lidí v naší republice umí asi tak perfektně zpívat, aby prošli vaším žebříčkem hodnot? Rádi bychom slyšeli někdy zazpívat Vás.

11
Autore
Reagovat

článku, vy zase neumíte česky a přesto píšete. Třeba vyskloňovat Červenou řeku, to vám asi dá zabrat.

Přidat komentář