Panáček v reality show

Krutá pravda o reality show SURVIVOR: Manipulace skutečnosti, neomezené pravomoce tvůrců a podvody na diváky!

5. Červen 2010 | napsal(a): | reality show: Kdo přežije / Survivor

Reality show Survivor sice nedávno oslavila již své 10. narozeniny, přesto se zákulisí jednoho z nejlegendárnějších pořadů všech dob podařilo odkrýt až nyní. Na světlo světa vyplavala nejen supertajná kompletní pravidla show, ale i celé znění smlouvy, kterou se všemi adepty na post soutěžícího tvůrci uzavírají. A pravda je přinejmenším… zarážející.

Tak trochu zbytečná pravidla

Pravidla soutěže čítají celkem devět stránek, přičemž některá jsou nám známá a o některých jsme doposud neměly ani potuchy:

  • Soutěžící mohou být natáčeni nonstop, a to praticky po celou dobu přítomnosti – tedy i tehdy, když již ze soutěže vypadli. Natáčeni mohou být rovněž při sprchování nebo v dalších případech, kdy jsou zcela nazí.
  • Soutěžící nemohou bez souhlasu členů štábu opustit základní tábor a rovněž bez souhlasu štábu nesmějí komunikovat s členy opačného kmene.
  • Pokud soutěžící poškodí chráněnou rostlinu či zraní chráněného živočicha, může být okamžitě vyloučen ze hry, načež může být souzen a může po něm být požadována náhrada škody.
  • Tvůrci pořadu můžou kdykoliv, jakkoliv a bez předchozího upozornění měnit pravidla hry. A to platí i v průběhu jednotlivých soutěží či v průběhu kmenové rady.
  • Tvůrci si vyhrazují právo kdykoliv a jakýmkoliv způsobem měnit hlasy jednotlivých soutěžících.

Dokument s pravidly řeší i některé další případy. Co se bude dít v případě rovnosti hlasů při finálové kmenové radě pravidla neřeší. Respektive se v nich píše, že v tomto případě mohou tvůrci udělat, co uznají za vhodné.

Smlouva se soutěžícím: Stále byste chtěli být soutěžícím v Survivoru?

Ještě zajímavější je však 32stránková smlouva, kterou musí podepsat všichni přihlášení v semifinálovém kole castingů. A soutěžící se v ní doslova upisují ďáblu: Vždyť posuďte sami:

  • Soutěžící souhlasí, že jsou do soutěže výhradně na vlastní riziko, přičemž se v průběhu soutěže mohou vážně nakazit smrtelnými nemocemi, včetně HIV.
  • Soutěžící se zavazují, že v případě, že znají či poznají některého svého spoluhráče či člena štábu, budou o tom neprodleně informovat tvůrce pořadu.
  • Soutěžící se zavazují, že nebudou pomlouvat či se negativně zmiňovat o pořadu samotném, o jeho tvůrcích či o jeho sponzorech.
  • Soutěžící podpisem smlouvy rovněž dávají opci televizi CBS na sebe samotného. Čili pokud by se v Survivoru zrodila nová televizní hvězda, výhradní právo na ní má televize CBS.
  • Soutěžící souhlasí, že podstoupí sérii fyzických a psychických vyšetření, včetně testu na detektoru lži. To všechno může být zaznamenáváno a následně libovolně publikováno.
  • Soutěžící se zavazují, že se mezi ukončením natáčení a finálovým dílem (Reunion show) nesetkají s žádným ze soutěžících z téže řady.
  • Soutěžící berou na vědomí, že se v důsledku nižší úrovně zdravotní péče v místě natáčení mohou zranit či nakazit různými chorobami, včetně HIV. Toto riziko podstupují čistě na vlastní pěst.
  • Soutěžící souhlasí s tím, že zaplatí 5 000 000 dolarů za každé porušení pravidla mlčenlivosti.
  • Soutěžící převádějí veškerá autorská práva vzniklá v průběhu natáčení na tvůrce pořadu, a to bez nároků na další honorář. To znamená, že pokud třeba soutěžící v průběhu hry složí básničku či písničku, veškerá autorská práva náleží tvůrcům Survivora.
  • Soutěžící dává tvůrcům hry právo zaregistrovat libovolnou doménu s variantou jména účastníika a libovolně ji použít k propagaci programu.
  • Pokud soutěžící má svoji internetovou stránku či profil, musí ho v průběhu natáčení a vysílání pořadu deaktivovat či ho převést do režimu Stránka je ve výstavbě.
  • Soutěžící bere na vědomí, že tvůrce pořadu může libovolně využít veškeré detaily o dané osobě a to včetně těch intimních.
  • Jako soutěžící udávám tvůrcům hry povolení ke zjištění a prověření mé kompletní minulosti přičemž mu dávám i právo prověřit si mne ve všech registrech a institucích.
  • Podpisem smlouvy se soutěžící rovněž zprošťuje práva na podání žaloby a to na kohokoliv a z jakéhokoliv důvodu.

A to jsou jen některé z podmínek a závazků. Tak co, pořád byste se chtěli zůčastnit natáčení?


Podvody na diváka, aneb ten blbec to stejně nepozná

Obsahuje menší spoilery (průběh děje, kdo kdy vypadl se z toho nedozvíte) z Survivor: Samoa a Survivor: Heroes vs. Villains!

To, že se pravidla upravují k libosti tvůrců hry je patrné na příkladu Russella z posledních dvou sezon. V pravidlech je jasně dané, že soutěžící pod hrozbou vyloučení ze hry nesmí ničit majetek ostatních soutěžících. Ale když Russell pálil ponožky soukmenovců, prošlo mu to. A co víc – tvůrci z toho udělali hlavní lákadlo pro diváky.

Stejně tak, dle tvrzení Colbyho, zmanipulovali scénu, kdy se Daniella a Amanda během užívání si odměny dohadovali o nápovědu k skryté imunitě. Ačkoliv to v televizi vypadalo, že nápověda našla Amanda a ohýbala se pro ní, nápověda byla již dávno v držení Danielle.

Zmanipulované prý jsou i téměř všechny záběry z vrtulníku. Zatímco nádherné záběry malých panáčků vypadají z helikoptéry jako praví soutěžící, ve většině případů se jedná o najaký komparz, který hraje divadlo na kamery.

Dobře známý je pak i příklad z první sezóny, kdy tvůrci hry údajně naléhali na na soutěžící Seana Kenniffa a Dirka Beena, aby na kmenové radě nevylučovali nejstaršího účastníka Rudyho Boesche, ale Stacey Stillmanovou. Údajně proto, že kdyby byl ze hry vyloučen jediný hráč důchodového věku, sledovanost v této kategorii by rapidně poklesla.

Kritika na hlavu producenta Marka Burnetta se začala snášet i poté, co vyšlo najevo, že se mnohé ze scén v pořadu natáčejí či přetáčejí znova s najatými herci. Mark k tomu poznamenal, že se tak koná čistě z dramatického hlediska a že to nijak neovlivňuje průběh hry.

Jak se získávají soutěžící do Survivora? Přes kamarády…

Ta tam je i doba, kdy se soutěžící do Survivora sháněli výhradně přes otevřené castingy, kterých se mohl zúčastnit kdokoliv. Většina soutěžících v posledních několika řadách byla do soutěže rekrutována. Třeba přes známé. Ostatně to je i příklad Russella – myslíte, že se do soutěže přihlásil sám? Ale kdeže.

Castingové pracovnici (Erika Shay, která se shodou náhod zúčastnila i Amazing Race 5) ho doporučil její kamarád Boo, kterého jsme mohli vidět v Survivor: Fiji. Boo byl vůbec dohazovač, neboť do Survivora přivedl i dalšího soutěžícího – hromotluka Jamese. A jak se do soutěže dostala Parvati? Jednoduše, v té době to byla velká kamarádka právě Eriky.


Takže castingová pracovnice Erika Shay a soutěžící Boo, James, Parvati a Russell se vzájemně znali dávno před natáčením celého Survivora. Zajímavé, že?

A toto všechno jsou jen skutečnosti, co vyplavaly na povrch. Co jiného před námi tvůrci hry ještě tají?

Petr

Půl hodiny jsem přemýšlel, co sem napsat a pak jsem si uvědomil, že na Panáčka píšu tak zřídka, že je to celkem jedno.

Kdo přežije / Survivor

Diskuze k článku

Počet komentářů: 51
1
Weasley
Reagovat

A tak uviesť zdroj?Jáj, či aha, bulvár?
Z tých pravidiel nerozumiem asi tak trom, inak chápem, prečo tam sú tie ostatné.
Odkedy robíte bulvár? Lebo tá zmena prišla celkom nenápadne.

2
Petr
Reagovat

Tak všechny ty pravidla tam jsou proto, aby tvůrci minimalizovali svý rizika a maximalizovali svý možnosti, jak nakládat se soutěžícíma či s průběhem hry. :)

3
chaarleene
Reagovat

Mně stačilo si přečíst Daltonův recap první epizody Heroes vs. Villains a nestačila jsem se divit :o))) Například že první soutěž byla hraná na 9 kol a ne na 5, že Steph si vykloubila rameno v 1. kole, ale sestříhané to bylo tak, že jsme nejdřív viděli 6. kolo (se stejným obsazením jako první), ve kterém Steph hrála už s vykloubeným ramenem, a až potom to samotné zranění… A tak dále… Až pak mi došlo, že když se na kmenovce čtou hlasy, tak je záběr na Jeffa, jak čte hlas, a potom na soutěžící, když říká, kolik to je… Takže si v podstatě libovolně můžou sestříhat pořadí hlasů, aby to mělo větší koule :o))) Ale mně to nevadí, stejně se mi to líbí :o) A pravidlům a smlouvám se vůbec nedivím, jen si chrání záda.

4
Pattrick
Reagovat

hm :D a já se pořád nad kmenovkou divil, jaktože vytahuje hlasy tak chytře, že to je pořád vyrovnané :D

5
Honzad
Reagovat

Pattrick: nikdy jsem nepochyboval o tom, že si hlasy samozřejmě srovnají dle největší dramatičnosti :)

Upřímně ale, nic z tohoto textu mě výrazně nezaskočilo. Při čtení nadpisu jsem se obával, že snad soutěžící všechno hrají, že hádky jsou pouze ve scénáři na popud dramaturga a že je to vlastně všechno jen nahraná pohádka pro diváky. Což se naštěstí nepotvrdilo.

Tvrdé smluvní podmínky jsou asi samozřejmostí. Je jasné, že pokud někdo něco během show porzradí médiím, lidi se přestanou dívat. Je jasné, že pokud někdo zabije chráněné zvíře, bude vyloučen, protože tím přece porušuje i zákon, ne? A to už televize podporovat nemůže.

Co se týká měnících se pravidel- to je pro mě kouzlo Survivora- zvraty, překvapení. Ať je to jak chce, twisty tuhle show dělají a kdyby byly obsaženy v pravidlech, soutěžící by se tím mohli v klidu ohánět a v průběhu se hádat s produkcí, že tohle tam teda napsáno nebylo! Kam by se tam show potom dostala?

Ničení ponožek je sice proti pravidlům, ale za majetek bych měsíc nošené ponožky rozhodně nepovažoval. A navíc, ruku na srdce, koho ta scéna nebavila? Je to všude stejné, co se televizi v rámci největší zajímavosti hodí, to tam dá (viz RS na Primě Hledá se táta máma, stačí si přečíst diskuzi a je jasné dle slov jedné z „maminek“, jak to funguje).

A na závěr si ještě dovolím jednu věc- jak já jsem rád, že na Borneu Rudy nebyl tak brzo vyloučen :)

Takže, nic, co by mě od této soutěže distancovala jsem se nedočetl, naštěstí!

6
Chen
Reagovat

Tak to jsem čekal mnohem horší (alespoň podle titulku :D). V podstatě skoro nic mě nepřekvapilo. V USA člověka vznikají soudní procesy i ve chvíli, kdy si člověk upšoukne na veřejnosti, tak se CBS nedivím, že se jistí. I když asi zbytečně, když se na internetu objevila pravdivá informace, kdo bude ve finálové trojce poslední série poměrně brzy.

Reagovat

Tak přidávám se k ostatním … Nic moc. Většina těch pravidel mi přijde dost logická (opouštění tábora), ostatní jsou tak „správně americky ujeté“ (např to s těma básničkama a písničkama)
A to, že se nálety vrtulníkem točí s komparzem … Myslel si snad někdo něco jiného? Je to mnohem jednodušší než to krutě organizovat při skutečné soutěži.

Chtěl jsem říct nuda článek, ale přečetl jsem ho, takže jen „zbytečný, rádoby-světoborný článek“

8
Radka
Reagovat

Tak já třeba chápu,že by měl člověk nahlásit opuštění tábora kvůli bezpečnosti, ale dost mě překvapilo jak teď na Reunionu někdo říkal (myslím, že Colby) jak měli zakázano někam chodit, že vlastně museli být jen v táboře a vůbec si nemohli prohlídnout ostrov….to my přišlo hodně divné…nebo jsem to jen nepochopila?

9
fb
Reagovat

5m dolaru za poruseni … huh :)

10
Yperiter
Reagovat

Nikoho nezaráží že štáb může kdykoli změnit číkoli hlas?

11
Weasley
Reagovat

Yperiter – jj, to je jeden z tých bodov, ktorému nerozumiem, prečo tam je.

12
Luboš
Reagovat

Myslím, že jsou to více méně standardní smluvní podmínky, tedy kromě té poslední, ta je v ČR neplatná…

13
Zeck
Reagovat

Četl jsem tady názor, že někoho to nepobouřilo, protože měl Rudyho rád. To si děláš srandu ne? Ty smluvní podmínky s hráči jsou pochopitelné, ale to, aby produkce tlačila na dva hráče, aby vyhodili toho, koho chtějí oni, to je hnus první kategorie, tím u mě Survivor dost klesl a to jsem ho měl hodně rád. Nemůže být možné, aby vyřazování řídila samotná produkce, ta tam musí být jenom od toho, aby všechno zařídila, postavila a natočila. To samé twisty. Musí být předem dané a ne, že se Burnetova parta sejde a řekne si – „hmm, kmen, který je divácky atraktivnější prohrává, udělejme twist ať se srovnají počty“. Kdyby twist byl předem daný, neřeknu ani slovo, ale je nemyslitelné, aby se hra měnila tak, aby se co nejdál dostal člověk, který je divácky atraktivní. Měl jsem podezření už na Samoe a Heroes vs. Villains, že produkce tlačí Russella tajnýma imunitama, které v podstatě ani nebyly schované, pouze se válely pět mětrů od táboru. Sledovanost klesala a pokud si jí chtějí nahnat zpátky tímhle způsobem, tak to ať jdou do prdele. Od tyhle manipulace je jen kousek k tomu, aby se z toho stalo hrané divadlo.

14
Weasley
Reagovat

Zeck – v tomto úplne nesúhlasím
nepamätám si názov série, ale bola tam Stephanie a Bobby John, alebo ako sa volal (pre istotu napíšem, že sa jedná o SPOILER :)) :
Ich tím prehrával každú súťaž a mňa ako diváka to fakt nebavilo. Aký je rozdiel v tom, že sa štáb rozhodne pre twist nečakane? Tak či onak by o tom twiste súťažiaci dopredu nevedeli. Jasné, že je to zlé, ak by bol twist urobený za účelom udržať v hre konkrétneho súťažiaceho. Ale nevidím nič zlé na tom, ak sa twist urobí nečakane aj pre to, lebo hra začala byť nudná.

Ale tomu s tým Rudym teda fakt nerozumiem. Dúfam len v to, že to bola chyba prvej série, ktorá sa už nikdy neopakovala.

15
Lifty
Reagovat

Tak pravidlo, že v průběhu hry nesmí nikdo mít aktivní profil na internetu, porušil letos Tyson, který sice nepsal nic konkrétního o Survivoru, ale „twítoval“ o sto šest…

16
Zeck
Reagovat

Weasley: Steph a Bobby byli v Survivor Palau, 2005. Pak oba soutěžili i v Guatemale, ale to co popisuješ ty, bylo v Palau. Ta sezóna začla tím, že se rozhodili sami hráči z kmenů, takže koho si vybrali s tím taky museli hrát. Ulong (Steph, Bobby) hrál na mladé, silné hráče, Koror měl pro změnu mix všech různých osobností. To, že (SPOILER) Ulong projel všechny souboje o imunitu je naprosto v pořádku, nevím co konkrétně tebe na tom nebavilo, protože pokud jsi dopředu nevěděl, že Ulong nic nevyhraje, mohlo to být naopak zábavné tím, jak se s tím marně pere. Byl to přirozený vývoj soutěže, jen si představ, že by si Burnet řekl: „do hajzlu, klesne sledovanost, hodíme tam tři tajný imunity (tenkrát ještě nebyly), promícháme znova kmeny a lidi z Kororu, kteří díky tomu vypadnou i když by se normálně dostali do sloučení, mají prostě smůlu“. To je špatně, například v Číně se měnili dva nejsilnější hráči z obou kmenů. Pokud to vymysleli až při průběhu soutěže, pak v podstatě ztížili hráčům vůbec se dostat do sloučení, zkazili jim hru. Pokud to bylo takhle myšleno dopředu, pak je to prostě jen hra a klasickej twist i když blbej. CBS je král mezi manipulací diváka, všímavý člověk to viděl už dříve. Je krásné vidět, jak jednoho člověka zaberou pokaždé ve špatné pozici, protože nevyhraje, druhého od začátku ukazují, jako svatost samotnou, špatné záběry vystříhají, protože bude účastník finále, potenciální vítěz a lidi na to budou dál čumět jenom za podmínky, že budou vyhrávat jejich favorité.

17
drug
Reagovat

zbytecny clanek ala bulvar … panacek .com pomale a jiste upada … uz jen diky stale zvisujicim se podilem reklamy v clancich …k Survivor – smlouvam se nedivi dnes to neni jine ani u nas .. viz. smlouvy treba u Talentmánie a to ze rezie-strih je mocny nastroj zname take davno z CZ reality show

18
Adio
Reagovat

To že sa kmeňovka strihá mi bolo jasné, lebo vždy keď pri hlasovaní ukážu kto ako volí, tie hlasy ktoré sme vedeli aké budú ukazujú vždy prvé.

19
Ján
Reagovat

Tak ta zmenou hlasov ma dosť sklamala. Sledujem Survivora od začiatku, ale to o Rudym som vôbec netušil. Velmi ma to sklamalo, ale tiez som bol pekne naivny. Ked som sledoval poslednu seriu, tak som si hovoril, že to nie je možné, aby im tie kmenové rady tak vychádzali, ale budiš, može to tak byť. Ale celkom ma napriklad prekvapilo, ked bolo v H. vs. V. súťaž o imunity kde dal J.T. skrytu imunitu Russelovi, tak sa tam vsetci zacali obimat….ale to je celkom divne, pretoze poziadnej sutazi o imunitu sa kmene navzájom neobímaju. Dokonca ani v spomínanom Palau, kde to ten jeden kmen vsetko prehral.
Ono je to asi v prvom rade show a až potom súťaž, ktora je od spravodlivosti vzdialena ako Norsko od rovnika….

20
Ján
Reagovat

Inak a tým, že to vraj Colby povedal, že ta scena s Amandou a Danielle bola zahrana, neporusil tym tak zmluvne podmienky? Inak aj kvoli Colbymi pribudlo do pravidiel, že nemožu ničiť prírodu a chránené druhy, pretože prave on po sutaži za odmenu v Australii odlomil kusok z Velkej utesovej bariery….
a počas tejto série mali mnohí zo súťažiacich aktivne FB profily, teda najmä Jerry, ktore este pred Reunion postovala rozne videa, preco hlasovala tak a tak a podobne….

21
Zeck
Reagovat

Hlasy na kmenovce: To bylo přece jasné každému, ten pořad, zvlášť kmenovka je hodně sestříhaná, takže to vypadá, že soutěžící tam sedí tak 15 minut, ve skutečnosti tam můžou strávit třeba dvě hodiny. Když dohlasují, tak produkce vyndá všechny hlasy (Jeff je asi u toho, nebo to dělá on sám) a jednoduše je srovná tak, aby při čtení byla buďto remíza až do konečného hlasu, nebo aby to bylo co nejvíce zajímavé. Je jasné, že to není náhoda, to muselo být jasné každému už po zhlédnutí svý první řady. :-)

22
Pattrick
Reagovat

Tak já se nad tím vždycky udivoval, že ty hlasy padají tak pěkně, ale nepřemýšlel jsem nad tím :D prostě jsem to bral, že Jeff je mistr v tahání papírku :D

23
Weasley
Reagovat

Zeck – nebavilo ma to, myslím, že je v základnej ľudskej povahe, že fandí skôr „lúzrom“, než favoritom. Áno, v tom konkrétnom prípade – Palau, Ulong – sa to dá považovať za chybu kmeňa. Ale predstav si, že by sa tak dialo v 4 sériách po sebe, že jednému tímu sa proste nebude dariť a druhý bude excelovať. Stále by ťa to bavilo?
A stále nevidím, čo je na tom nefér, keďže súťažiaci o switchoch dopredu nevedia. To nie je o tom, že režisér napomáha konkrétnemu jedincovi – tým, že rozdelí „lúzrov“, ktorí sú v číselnej nevýhode medzi „favoritov“, im určite nepomôže. Akurát budú pre diváka súťaže opäť atraktívnejšie, lebo nebude vedieť, kto to môže vyhrať.

K tomu zostrihávaniu – Doteraz som neporozumel jednému „zostrihanému profilu“ – Sugar. Viem, že mi vtedy prišlo, že ju opisujú dosť pekne, resp. nemala tam nejaké zlé momenty, až na to, keď mala Corinne, či ako sa tá baba volala, svoj prejav. Vo finále nedostala ani jeden hlas. Preto som nechápal a nechápem ten ukážkový zostrih :)

Inak, pozná niekto zdroj tohto článku? Nech aspoň viem, či toto sú nejaké anonymné diskutérske dohady s výpovednou hodnotou zero alebo to aj vydal nejaký oficiálny zdroj.

25
Ján
Reagovat

Inak stále nechápem tejto vete:Tvůrci si vyhrazují právo kdykoliv a jakýmkoliv způsobem měnit hlasy jednotlivých soutěžících“. Akože meniť? Já dám niekoho hlas, ale im to nebude vyhovovat, tak tam daju listok z menom niekoho iného alebo čo? Čo si o tom myslíte?

26
Zeck
Reagovat

Weasley: (SPOILER Survivor All Stars) To, že na twist doplatí opět slabší kmen, není vůbec pravda. Například v All Stars se měnily kmeny a jediný, kdo šel do druhého, byla Amber Brkich, která byla z dominantního kmene Bostona Roba, byla na odpis i když by se jinak zcela jistě dostala až do sloučení, to že nevypadla je věc druhá. Jen si vem, jak jí tím pokazili hru, mohli jí klidně vyloučit a nebyla by ani ve sloučení, takhle vyhrála 1 000 000 Dollarů. Kdyby si tvůrci předem řekli, bude twist, pak má prostě Amber smůlu, pokud si řekli, „Bostonův kmen je až moc dobrej“, pak by změnili hru podle toho, jaký je její vývoj a Amber by tím poškodili. Jen si vem, že bych se s někým dopředu domluvil na tom, že si zahrajeme fotbálek, kdo by dostal 5 gólů, prohrál by. Když bych prohrával 0:4, změnil bych pravidla, že se bude hrát do 10 branek. To je nefér vůči mému soupeři, a přesně tohle dělá produkce hráčům, když vsadí twist až podle situace ve hře.

27
Steph
Reagovat

Taky mě tenhle článek ani moc nešokoval.

Je jasné, že je spousta záběrů nahraná, obzvláště z kmenové rady, jinak by to nebylo tak napínavé. S těmi pravidly asi ve většině případů souhlasím, ti lidi tam chcou soutěžit, nikdo je nenutí, aby do toho šli. Spíš by mě zajímalo, jak je to s tím libovolným měněním hlasů. Ted se nebavím o Borneu, Stacy se s nimi i za manipulaci soudila, jak to dopadlo si už nepamatuju, ale chtěla bych nějaký konkrétní případ. To jestli je to tak v pravidlech ošetřené, nemusí být pravda, že se to tak provozuje.

Co se týče „herců“ na place, nikdo mi třeba nevymluví, že ten chlápek v řece v Tocantines, jak ho bere vrtulník, není Coach. :o)

A to že CBS rekrutuje soutěžící je celkem známá věc, za 10 let se jim tam stejně hlásí furt ti samí, nemají z čeho vybírat:o)))

28
Zeck
Reagovat

Steph: V podstatě s tebou souhlasím, myslim, že lidi, které ten článek pobouřil vůbec neřeší dotáčení, přetáčení, přehazování záběrů ze skutečných soutěží atd. Ohledně soutěží je známo, že existuje zkušební tým, který nejdříve prozkouší všechny soutěže, zda jsou hratelné a následně se natáčí ukázky soutěže pro diváky (záběry, které doprovází Jeffovi instrukce pro hráče, ohledně soutěže). Spíše je pobuřuje fakt, že produkce může měnit hlas, jak se jí zachce. To si dokážu vysvětlit pouze jednou věci, pokud by se nějáký hráč zbláznil a napsal na lístek z protestu, Jeff Probst, produkce by hlas mohla změnit třeba na jeho jméno, nebo ho ignorovat, nic jiného, proč měni hlasy hráčů, si nedovedu představit. Pak konkrétně mě štve, že produkce tlačí zajímavé hráče dopředu, odpouští jim prohřešky, méně zajímavým nedávají prostor a ukazují je ve špatném světle. Dám příklad Colbyho Donaldsona. V jeho první sérii byl vykreslen, jako americký hrdina – došel do finále, v All Stars nedošel ani do sloučení, jeho ale vystříhali celkem nesympaticky, jako intrikána, podražeče. V Heroes vs. Villains byl zase ten Colby z Austrálie, byl nemožný v soutěžích, ale režie ho ukazovala, jako dobrého jižanského chlápka – došel do TOP 5. Tohle je nenápadná manipulace s divákem, která dejme tomu není tak hrozná.

29
Steph
Reagovat

Zeck: nemyslím si, že by někdo ze soutěžících napsal na lísteček Jeff Probst :o)))))) oni moc dobře vědí, co by je to stálo:o) Když pořád o té manipulaci s hlasama přemýšlím, tak furt nevím :o) Clay v páté serii nenapsal Gandia, ale nějaké slovní spojení na ni, že Jeff se musel zeptat, co to vlastně znamená :o) Ale taky je pravda, že pátá řada je hodně vzdálená od té dvacáté :o)

To že někteří soutěžící dostávají málo prostoru, nebo se stanou obětí stříhačů je taky známé. Každý, kdo Survivora prožívá, si čte rozhovory a snad každého se někdy zeptají, jak je spokojen se svým „vyobrazením“. Takže bych řekla, že tohle pobouřilo ty, kdo asi nejsou skalní fanoušci dostatečně dlouho:o)) No a ted jsem si to u lidí „rozházela“

30
Steph
Reagovat

SPOILER 13 řada!!!!

ted mě napadla další manipulace :o) Cook Islands soutěž v přenášení bahna. Yul X Adam. V díle se nikdy neobjevilo, jak ti dva soutěžili ještě jednou proti sobě. Sestříhali to úplně jinak:o)))) Who cares :o)

31
Weasley
Reagovat

Zeck – ja som sa len snažil povedať, že twistom sa to môže dobabrať hocakému kmeňu a že záleží len na ľuďoch, ako si s ním poradia. A že pokiaľ to štáb nerobí kvôli tomu, aby to sťažil konkrétnemu jedincovi, ale napr. z dôvodu sledovanosti, tak na tom nevidím nič zlé.

Spomínal si futbal a priebeh, že sa na začiatku dohodnete, ako sa bude hrať a že keby si prehrával, tak to zmeníš. Lenže tu súťažiaci sú pripravení na to, že môže nastať twist, len nevedia kedy a akú bude mať formu. Jediné, čo vedia je, že raz bude zlúčenie a potom 1 víťaz :)

Nechcem sa hádať, len som jednoducho toho názoru, že twistovanie :) nie je opovrhnutiahodné, aj keď dopredu nie je stanované. Ak pre mňa existuje nejaká dilema, čo sa týka twistov, tak len tá, či a kedy ich použiť, aby to bolo zaujímavé pre hráčov aj divákov.

32
Zeck
Reagovat

Steph: Takže chceš říct, že to, že režie ukazuje jednoho jen v tom nejhorším světle (klasický záporák série, třeba že jen uměle udělaný), druhému odvysílají jen ty nejlepší záběry (hrdina sezóny), může pobouřit jen ty, kdo Survivora nesledují často? To nechápu, já Survivor začal sledovat v roce 2001 a tohle mě docela štve. Měla by být dodržená určitá objektivita. To, že režisér zařadí jen ty nejzajímavější záběry je pochopitelné, ale aby záměrně vybíral jen kladné, nebo záporné, to mi fér nepříjde. Hlas pro Jeffa byl jen příklad zbláznění hráče, což může klidně nastat a právě tento smluvní bod by ho eliminoval.

Weasley: Já se s tebou nehádám. :-) Jen diskutuju, od toho to tady je ne? :-) Na twisty máme stejný názor, je to dobrá věc, osvěžuje to hru. Rozhodně lépe, než trapný Exille islands, nebo „tajné“ imunity 2 metry od tábora s nápisem „snad to Russelle najdeš, chceme SHOW“. Možná máš pravdu, že soutěžící by si s tím měli poradit i kdyby to bylo ušité proti nim. Jsem asi moc puritánský v tomto hledisku a jako soutěžící bych chtěl předem dané podmínky a žádné změny v průběhu, které ovlivní zbytek hry. Myslim, že CBS by udělala nejlépe, kdyby sama zveřejnila její pravidla hry, aby nedošlo ke spekulacím, zda je tento převzatý článek fake, nebo skutečnost. Pokud ovšem nějáké pravidla vůbec existují.

33
Weasley
Reagovat

Zeck – hej, jasné, len som sa bál, aby to neprerástlo do zbytočnej „hádky“ :) Mňa aj tak najviac zaujíma to s tou zmenou hlasov. Teraz mi napadlo, že by som ešte chcel vedieť, lebo na to som zatiaľ nikde nevidel odpoveď – ako je to s počtom ľudí vo finále? Vedia súťažiaci, že pôjde o final 2/final 3 alebo to štáb tají?

34
Steph
Reagovat

můj komentář byl myšlen tak, že kdo survivora sleduje už nějakej ten pátek, tak prostě ví, jak to chodí a není to žádná novinka, to že ted někdo přijde s takovým článkem mě nechává úplně klidnou, protože mi to nepřináší žádně šokující info:o))) Jestli je nebo není fér, jak je kdo před diváky vykreslen je trošku jiná debata… Prostě to tak je a po všech seriích mi přijde trošku mimo mísu to řešit :o))))) Třeba taková Kelly ze Samoa by mohla vyprávět, nevešla se do střižny a musíme se s tím naučit žít :o))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Jediné, co se mi stále honí hlavou, je to měnění hlasů…

35
Weasley
Reagovat

Steph – súhlasím s tvojím názorom, len doplním, že by som chcel počuť zdôvodnenie, že prečo zo Sugar urobili hrdinku, keď na konci nedostala ani jeden hlas :)
A áno, to menenie hlasov je fakt záhadné

36
LuO
Reagovat

Sutaziaci nevedia, ci bude filnal 2 alebo 3… to je dobbre vidiet v Micronesii, kedy na to doplatila CIrie …

37
fx
Reagovat

Tak mě nepřekvapilo prakticky nic, až na to poslední pravidlo o tom, že mohou měnit hlasy. Že je kmenovka sestříhaná (respektive spíš hlasy v urně seřazené) mi bylo jasné už dávno. Že se soutěžící vybírají z řad známých a přátel mi nepřijde divné (ve spoustě firem se takhle najímají zaměstnanci). Dále z diskuze – twisty podle toho, kdo by měl déle zůstat.. To je mi jasné taky už dobrých 15 sezón.. A nepřijde mi to vůbec divné.. To si někdo vážně myslel, že televize dělá tu show tak, aby byla co nejvíc fair play? Stanice jako CBS si nic takového nemůže dovolit.. Tady jde o brutální prachy a nic není tak důležité jako sledovanost..

38
fx
Reagovat

To měnění hlasů tam může být jen jako pojistka, neznamená to hned, že to opravdu používají..

39
Zeck
Reagovat

fx: O férovosti amerických televizí si nedělám žádné přehnané iluze. Ovšem fakt, že produkce tlačí své oblíbence vpřed by mě donutila, abych tuto soutěž přestal sledovat. Pak by celý kult Survivora tak, jak byl stvořen, byl prostě k ničemu. Sledovat pořad, jen proto, že je tam spousta umělé akce a emocí, na způsob Wrestlingu, nebo Show Jerriho Springera, nemusim. Survivor si pamatuju z dětství, férová soutěž o přežití v přírodě, dá se říct, že do All Stars to férové bylo a drželo se to původí myšlenky, od osmé řady se hrálo na sledovanost. All Stars byla celkově nejlepe sledovaná série ze všech a od té doby to upadalo, proto přišly nové prvky hry a tím i manipulace s hráči a divákem. Žádnou extra tlačenku oblíbenců produkce jsem si až do Samoi a Heroes vs. Villains nevšiml. Možná proto, že jsem vůbec nepodezříval CBS, že by něco takového dělala. Ovšem Russell byl extra protěžovaný a pokud s tím hodlá CBS pokračovat, pak na Survivor seru, ačkoliv je to můj nejoblíbenější pořad, už od dětství.
Steph: Mě to zase tak mimo mísu nepříjde, protože z toho, jak režie sestříhá záznam, vyplývá celkový úsudek diváka. A je dost podstatné, že někoho vnímáš kladně, ačkoliv ve skutečnosti může být uplně jiný. Druhého zase nesnášíš a on může být stejný, jako hrdina sezóny. To, že režie vynechá nezajímavé hráče, kteří v konečném hledisku hry nehrají žádnou roli mi nevadí. Ovšem zkreslování skutečnosti mě sere. Pokud je tvá prezdívka odkaz na Stephenii, tak si vem, jak byla zobrazena v Palau a jak v Guatemale, když to porovnáš s Heroes, pak dostaneš tři odlišné osobnosti, přitom to je ten samý člověk. James v Číně, Micronesii a Heroes také absolutně odlišný člověk, Colby, Boston Rob, Tyson atd. K čemu pak je, že podstatu hry netvoří hráči, ale režie? To se tam rovnou můžou najmout herci a vyjde to nastejno. Na způsob zobrazení si stěžovalo už X hráčů a mě to rozhodně v pořádku nepříjde, protože sezónu netvoří twisty, imunity, ani soutěže, ale hráči, kteří jí hrají. Jinak klasická série, kam byli naházení zkrachovalí herci a kamarádíčci tvůrců, bylo Fiji a je to jedna z nejhorších sérií vůbec.

40
me2d
Reagovat

já si myslím, že těch manipulací je málo a je to dost férové.

Třeba letos byli v amazing Race Jeff a Jordan z BB a došli poslední, každýho jinýho by vyhodili, ale je zachránili někde v půlce soutěže, takže to, že v Survivoru má vylučování v rukou někdo jinej než režie, je doufám jediná věc, která zůstane pořád stejná.

41
Steph
Reagovat

já jsem neřekla, že je fér, jak koho vykreslují, já jsem napsala, že se s tím musíme naučit žít :o)))))))))))))))) Když to nemúžeš překousnout, tak se na to rovnou vykašli, protože to lepší nebude….. :o)))))

Pokud jde o Steph z Palau, tak ona sama řekla, že hrála v Guatemale úplně jinak, takže to vypadalo i jinak. A co se týče jejího projevu v Heroes, nemyslím si, že by její řeči byly tak moc jiné, namachrovaná byla už i v Guatemale a bylo to znát, to mi nevymluvíš:o) Ani jsem od ní tentokráte nic jiného nečekala :o)

42
Steph
Reagovat

jo a ještě jedna poznámka pro mého oponenta zecka :o))) Já si umím dát 2 a 2 dohromady :o))) A je mi po těch letech jasné, že nic není takové ,jak se zdá:o) Každý týden si čtu snad všechno, co kde napišou o vypadnutých soutěžících a dělám si svůj obrázek :o) Emocionálně jsem byla naposled zaujatá u Cook Islands, pak už jsem to brala střízlivěji :o)) Takže at si CBS manipuluje, já se s tím nějak poperu :o))) Vím, že je to podle tebe špatně, ale já s tím žít dokážu :o))) A klidně mě ted roztrhej :o))))))))))))))))))))))))))))))))

43
Steph
Reagovat

SPOILER Gabon: !!!!!!!!

to Weasley: Jeff odůvodnil Sugar jako hrdinku proto, že ona sama chtěla, aby ve hře zůstali „good people“, to že vyhral Bob je jenom její zásluha :o) Víc už si nepamatuju:o)) Některá jeho vysvětlení byla trošku scestná:o)

44
Weasley
Reagovat

Steph – dík za vysvetlenie :)

45
Ján
Reagovat

Podla mna, ten odkaz na to, že rezia moze menit hlasy sutaziacich v pravidlach takto uvadzana nie je. UZ neviem kto z vas pisal, že je to ošetrene kvoli tomu, aby niekto nenapisal Jeff Probst a ma pravdu. V pravidlach sa uvádza, že súťaziaci musi hlasovat a nápisat niekoho meno. Niekto by mohol hodit aj prázdny papier a podobne. Podla mna rezia neovplyvnuje a nemeni konkretne hlasy. A Stacey sudny spor prehrala. Dirk aj Sean povedali, že sa rozhodli z vlastnej hlavy a Burnett hovoril, že nikto zo štábu do vývoja sutaze nezasahoval…
Ale zas na druhu stranu si to hadam ta Stacey z prsta nevycucala.
Inak a najsledovanejsia séria nebola All Stars ale Australia Outback a najsledovanejsia epizóda je finalna kmenova rada prvej série, ktora bola ako jedina vysielaná naživo…..

46
wings
Reagovat

To Jan: Australi alen vdaka tomu, ze sla po finale Americkeho futbalu a este zili na vlne prvej serie…

Nepredpokladam, ze ked je tam cca 18 ucastnikov, ktorych berie nonstop kamera, tak za 3 dni musi byt 24*60*3 minut na ucastnika za jeden diel, ze uvidim vsetko. Pomer 700:1 neodvysielanych minut na odvysielane minuty mi musi povedat, ze je to zostrihane tak, aby som videl tie NAJZAUJIMAVEJSIE casti.
Osobne neverim, ze stab meni hlasovanie – kmenova rada trva priblizne 2 hodiny, plus pol hodinu triedenie hlasov, vypocuju si ich zdovodnenie, tie potom medzi prvymi ukazu… Verim, ze si Jeff natriedi listky, ale hlasovanie nemenia – preto idu ich listky na konci kazdej epizody, aby sme videli, kto co volil..

47
xxmxx
Reagovat

No a? Je to reality show – to je běžný postup.Že je z vrtulníku zabírán komparz je přece úplně jedno, stejně jako, kdo sebral jakou kartičku. Jde o show. Dokud je dobrá, na pravdě nezáleží. Nebo byste radši nudné a nezajímavé obrázky potvrzené notářem?

48
Johny
Reagovat

Hned bych se tam přihlásil. Tohle je můj životní sen projít si něčím takovým. Miluju přírodu a život v ní. Pravidla nepravidla :)

49
XXMMMMMMM
Reagovat

Nepredpokladam, ze ked je tam cca 18 ucastnikov, ktorych berie nonstop kamera, tak za 3 dni musi byt 24*60*3 minut na ucastnika za jeden diel, ze uvidim vsetko. Pomer 700:1 neodvysielanych minut na odvysielane minuty mi musi povedat, ze je to zostrihane tak, aby som videl tie NAJZAUJIMAVEJSIE casti.
Osobne neverim, ze stab meni hlasovanie – kmenova rada trva priblizne 2 hodiny, plus pol hodinu triedenie hlasov, vypocuju si ich zdovodnenie, tie potom medzi prvymi ukazu… Verim, ze si Jeff natriedi listky, ale hlasovanie nemenia – preto idu ich listky na konci kazdej epizody, aby sme videli, kto co volil..

50
XXMMMMMMM
Reagovat

soutěže mohou vážně nakazit smrtelnými nemocemi, včetně HIV.
•Soutěžící se zavazují, že v případě, že znají či poznají některého svého spoluhráče či člena štábu, budou o tom neprodleně informovat tvůrce pořadu.
•Soutěžící se zavazují, že nebudou pomlouvat či se negativně zmiňovat o pořadu samotném, o jeho tvůrcích či o jeho sponzorech.
•Soutěžící podpisem smlouvy rovněž dávají opci televizi CBS na sebe samotného. Čili pokud by se v Survivoru zrodila nová televizní hvězda, výhradní právo na ní má televize CBS.
•Soutěžící souhlasí, že podstoupí sérii fyzických a psychických vyšetření, včetně testu na detektoru lži. To všechno může být zaznamenáváno a následně libovolně publikováno.
•Soutěžící se zavazují, že se mezi ukončením natáčení a finálovým dílem (Reunion show) nesetkají s žádným ze soutěžících z téže řady.
•Soutěžící berou na vědomí, že se v důsledku nižší úrovně zdravotní péče v místě natáčení mohou zranit či nakazit různými chorobami, včetně HIV. Toto riziko podstupují čistě na vlastní pěst.
•Soutěžící souhlasí s tím, že zaplatí 5 000 000 dolarů za každé porušení pravidla mlčenlivosti.
•Soutěžící převádějí veškerá autorská práva vzniklá v průběhu natáčení na tvůrce pořadu, a to bez nároků na další honorář. To znamená, že pokud třeba soutěžící v průběhu hry složí básničku či písničku, veškerá autorská práva náleží tvůrcům Survivora.
•Soutěžící dává tvůrcům hry právo zaregistrovat libovolnou doménu s variantou jména účastníika a libovolně ji použít k propagaci programu.
•Pokud soutěžící má svoji internetovou stránku či profil, musí ho v průběhu natáčení a vysílání pořadu deaktivovat či ho převést do režimu Stránka je ve výstavbě.
•Soutěžící bere na vědomí, že tvůrce pořadu může libovolně využít veškeré detaily o dané osobě a to včetně těch intimních.

51
Domča
Reagovat

víte co? i kdyby to byla pravda,stejně bych se chtěla přihlásit ,je to můj životní sen a miluji survivor!!!!:))

Přidat komentář