Panáček v reality show

Survivor Nikaragua (1.část)

17. Září 2010 | napsal(a): | reality show: Kdo přežije / Survivor

Netrpělivé čekání fanoušků je u konce, populární trosečnická reality show Survivor se svým 21.pokračováním. Tentokrát zavítáme do Střední Ameriky, konkrétně do Nikaraguy. Jednou z novinek této řady je, že 20 trosečníků je rozděleno do dvou kmenů podle věku. Soutěžící, kteří mají víc než 40 let, budou bojovat za kmen Espada (barva jejich buffíků je modrá). Proti nim se postaví žluté družstvo La Flor tvořené výrazně mladší generací do 30 let. Budou mít mladí fyzickou výhodu v soutěžních úkolech anebo je převálcují zkušenosti starších? Kdo přežije následujících 39 dnů a stane se Posledním Trosečníkem?

Druhou novinkou v Survivoru je takzvaný Medailón moci, který může ještě hodně zamíchat kartami. O jeho výhodách se soutěžící přesvědčili hned v prvních minutách hry. Krátce po přivítání dostali od moderátora Jeffa Probsta za úkol, aby se jej pokusili najít v nedaleké laguně. [singlepic id=895 w=160 float=right]Povedlo se to Brendě (La Flor), která jej našla v koruně stromu. Její kmen tak dostal na výběr dvě možnosti. Buď ho mohli vyměnit za škrtátko a bednu plnou rybářského vybavení (v tom případě by Medailón museli předat protivníkům), anebo si ho mohli ponechat pro pozdější použití. Protože oheň a jídlo jsou v této soutěži klíčovým faktorem, La Flor se rozhodli pro bednu s vybavením a Medailón předali starším soupěřům.

Oba kmeny se poté vydaly ke svým novým táborům, trosečníci se pustili do výstavby přístřešku a navzájem se představovali. Ve kmenu starších byli všichni překvapeni z toho, když mezi sebou viděli legendárního trenéra amerického fotbalu Jimmyho Johnsona (67 let), [singlepic id=896 w=160 float=left]kterému se povedlo se svými svěřenci dvakrát vyhrát Superbowl. Jako úspěšný trenér měl vhodné předpoklady, aby se stal i vůdčí postavou kmene Espada. Jimmy Johnson se do této role ale moc nehrnul, protože jako dlouholetý fanoušek Survivora dobře věděl, že vůdce to v případě neúspěchu v soutěži na Kmenové radě vždycky odskáče jako první. Naopak všem spoluhráčům narovinu řekl, že se do Survivora přihlásil jen kvůli zážitkům a není tam pro miliönovou výhru. Všichni totiž vědí, že není žádný chudák, ve finále by mu z tohoto důvodu porota stejně nikdy výhru nedala. Místo toho raději pomůže k výhře někomu jinému. Tímto proslovem se pokusil přesvědčit ostatní, že jim může být prospěšný, obvykle totiž kmen jako první vyhazuje své nejstarší hráče.

V táboře La Flor jsme se mohli více seznámit zatím jen se dvěma hráči, [singlepic id=897 w=160 float=right]ne moc inteligentním hezounem Judem (kterému ale všichni spoluhráči okamžitě dali přezdívku Fabio) a s Kelly B., která raději hned všem ukázala, že má od narození amputovanou nohu a nosí mechanickou protézu, která ji ale nijak neomezuje a může být v soutěžích stejně platným členem jako ostatní. Stejně jako Jimmy Johnson věděla, že právě tento handicap by mohl být snadný důvod pro její vyloučení. Měla velké štěstí, když spolu s Alinou na kanystru na vodu našla připevněný svitek s nápovědou k nalezení skryté imunity. [singlepic id=898 w=160 float=left]Tentokrát ale nápovědy nejsou tak jednoduché jako dřív, protože jsou zašifrované do piktogramů. Děvčata zatím na řešení nepřišla, svitek s nápovědou si schovala na později. Na celou nápovědu se můžete v klidu podívat tady. Jestli se vám ji nepodaří rozluštit, tak v komentářích pod článkem najdete řešení téhle hádanky.


Další den přišla řada na první soutěž o imunitu. V ní se jeden člen z každého kmene postavil na vrchol dřevěné stavby a pět dalších spoluhráčů drželo několik žlábků, [singlepic id=899 w=160 float=right]které ústily až do připraveného sudu. Hráč na vrcholu stavby do žlábků naléval vodu, která měla naplnit sud. Jakmile byl sud plný, spustil se k zemi vak s kousky puzzle, z nich měli zbývající čtyři členové kmene sestavit skládačku. Protože kmen Espada měl k dispozici Medailón moci, mohl jej teď využít a získal by náskok před soupeři, v jejich sudu už by hned od začátku bylo jedno vědro vody (k naplnění bylo potřeba 5 kýblů). Pokud by ale Espada využil Medailón moci, ten by se přesunul do tábora protivníků, kteří by ho mohli využít zase příště. Medailón tak bude mezi oběma kmeny střídavě kolovat.

Protože tento soutěžní úkol nevypadal moc fyzicky obtížný, [singlepic id=900 w=160 float=left]členové Espada se rozhodli, že výhodu nepotřebují a Medailón si raději ponechají na příště. Možná svého rozhodnutí později litovali, protože soutěž prohráli a čekala je tak cesta na Kmenovou radu a první vyřazování. Zpátky v táboře Jimmy Johnson sebekriticky prohlásil, že kandidáti na vyřazení jsou dva nejslabší, tedy on a Wendy. Podobně uvažovali i další členové Espada, [singlepic id=901 w=160 float=right]takže to vypadalo, že se na Kmenové radě bude rozhodovat jenom mezi těmito jmény. Wendy to na Kmenové radě vycítila a pustila se do vlastní obhajoby. Hájila se třeba tím, že nedostala dostatečný prostor, aby se ostatním předvedla, jak je vtipná, společenská, hovorná, obratná… Jako jeden z argumentů uvedla třeba to, že narozdíl od jiných nemá ještě na chodidlech žádné puchýře (?). Její obhajoba ji opravdu moc nepomohla. Pokud někteří spoluhráči do poslední chvíle váhali, koho vyloučit, teď v tom měli naprosto jasno. první obětí Kmenové rady se stala Wendy.

Pokračování příště.

videa ke stažení

– Všechny epizody ke stažení

doporučený odkaz

česká fanouškovská komunita na Facebooku

Kdo přežije / Survivor

Diskuze k článku

Počet komentářů: 16
1
TK
Reagovat

* SPOILER *
Pokud nechcete znát řešení nápovědy ke skryté imunitě, tak tento komentář přeskočte!

Ještě jednou se podívejme na celou nápovědu.
Na prvním obrázku je znak X a jeskyně (cave). Spolu s osmičkou (eight-viz dále), to dohromady zní stejně jako anglické slovo „excavate“ (kopat).
Druhý obrázek obsahuje šifru, kdy E=římské číslici V (5), protože písmeno E je páté v abecedě. Podobně J=římská X (10), protože je to desáté písmeno. Písmeno H je osmé, takže řešením je číslo 8.
Třetí obrázek ukazuje na ráhno lodě (yard-arm), následuje znak minus a obrázek paže (arm). Takže od slova „yard-arm“ musíme oddělit „arm“, zůstane nám pouze slovo „yard“.
Čtvrtý symbol je nejjednodušší, představuje světovou stranu, na níž vychází nebo zapadá slunce nad mořem. Protože trosečníci jsou na západním pobřeží Nikaraguy, slunce nad mořem uvidí jen při zapadu.
Poslední obrázek je strom (tree) a postavička muže (male), což zní stejně jako „treemail“ neboli místo, kde trosečníci dostávají stromovou poštu.
Takže celá věta zní „Excavate 8 yard west of treemail“ (Kopejte 8 yardů západně od stromové pošty).

2
Vyrida
Reagovat

Konečně hodně povedenná hádanka :) Líbí se mi to.

Reagovat

Tak ta nápověda je hodně dobrá. Bojím se, aby ji někdo rozluštil. Zatím ten díl znám jen rámcově, čekám na titulky, abych zjistil přesně kde o co jde detailně (ach ta má angličtina)

TK: Jen k tomu článku… Nechceš psát Nicaragua, když už píšeš Survivor a ne Trosečník?
A u toho prvního vysvětlování funkce medailónu moci je to trošku došmodrchané, ses v tom trošku ztratil (nejdřív že ho můžou vyměnit, pak že si ho můžou nechat, ale v tom případě by putoval k druhému kmeni), ale já se v tom taky ze začátku ztrácel.

4
Anonymní
Reagovat

Díky autorovi článku, že na Survivor nezapomněl :-)
Zatím mě tahle řada zaujala. Je jasný, že navázat na lokaci typu Gabonu nebo obsazení z 20.řady nebude lehké, ale myslím (doufám), že se máme na co těšit. Zajímaví lidi, nový prvek ve hře, rozdělení kmenů…jen ta soutěž mi přišla strašná, přece jen tohle by zvládli i děti v mateřské školce….snad tvůrci dál nebudou dávat takové soutěže, kde věk nerozhoduje, jednou je to Survivor, měly by být i fyzické. Doufám, že přibude taktiků a aliancí, líbí se mi, že někteří už na to vlítli (na co čekat?). Z lidí mě konkrétně zaujali Kelly B (vzhledem :-) ), Chase (takovou tou bezelstností) a Shannon (díky aspoň nějákému náznaku taktiky)…už aby byl druhý díl :-)

5
jukab
Reagovat

Jo a ještě jsem zapomněl na Jimmyho, jako hráč asi nic moc, ale aspoň jeden, co nějak vyčnívá, ať už jakkoli, jsem zvědavej, jak dlouho vydrží, jeden z La Flor z něho má dost respekt, tak by to mohlo být zajímavé při slučování kmenů…

6
L.O
Reagovat

Tak evidetne najlepsie sa zatial predstavila Brenda…nasla Medailon a ukazala, ze ma jasnu predstavu o hre a ako sa hra ( he´s clueless na adresu Chase-a)…Inak samozrejme ma kasting plno zaujimavych ludi a som vazne rad, ze sa stretli v tak krasnej lokacii. A ziadny Rusell, co je ohromna vyhoda.

7
Zack
Reagovat

TK: Díky za odkaz na facebook, už tam máš odkaz na svůj rekap.;)

8
TK
Reagovat

Nick Flyer:
Díky za upozornění, opravdu jsem to domotal přehozeným slovosledem, opraveno.

Do článku už se mi nevešlo například to, že ani kmen Espada nezůstal dlouho bez ohně, poradili si i bez škrtátka, protože Jane bez problémů rozdělala oheň s pomocí dioptrických brýlí a sluníčka. Takhle má vypadat správná příprava na Survivor, p5ed odjeydem trénovat doma rozdělávání ohně.

Reagovat

TK: Nz ;-) Stane se

10
koc
Reagovat

tak se ze mne asi stane fanoušek Survivor :D .. nevím zda mám za to poděkovat a nebo zatratit autora rekapu, ale stahuju pár serii .. rekap mě tak nažhavil že sem sám ze sebe překvapen :D

11
jana
Reagovat

dají se někde stáhnout starší řady s českými titulky?

12
jukab
Reagovat

Jana: Ano, do 6. včetně budou asi na uloz.to, jinak mladší pak mají titulky na titulky.com a videa seženeš všude

13
n-t
Reagovat

Zatím favoritkou je pro mě BRENDA,má podobný styl jako Parvati a nebojí se flirtovat a podbízet se…

14
Pattrick
Reagovat

Rozjezd se mi líbil a ten prvek s tím Power je chytrý :) Plus super místo při kmenovce (ten hřbitov) :)

Reagovat

Pattrick: Z toho hřbitova jsem taky unešený… ještě tak potmě… bych se tam i bál :-D

Jinak odkaz na české titulky:
http://www.titulky.com/Survivor-S21E01-Nicaragua-161677.htm

16
Míša
Reagovat

Jé super – na Survivaru a TARu těžce ujíždím, je fajn, že tu je tolik spřízněných duší … akorát já su teprv u Gabunu na AXN :)

Přidat komentář