Panáček v reality show

Čtyři v tom 4: V očekávání (4. 4.)

4. Duben 2018 | napsal(a): | reality show: Čtyři v tom 4

ctyri v tom

Oblíbený dokumentární seriál Čtyři v tom se vrací se čtveřicí nových rodin. Tentokrát se tvůrci zaměřili více na roli otců. „Už při těch přechozích sériích jsme si uvědomili, jak velkou změnou otcovská role ve společnosti prochází. Tátové jsou běžně u porodu, někdy i nedobrovolně, víc mužů zkouší fungovat na rodičovské dovolené, ale nemají to s čím srovnat, jejich otcové a dědové žili jinak,“ vysvětluje dramaturgyně seriálu Zuzana Trávníčková. Po šest večerů můžeme nahlédnout do rodin a sledovat, jak příchod nového člena dokáže vše obrátit naruby. Co se změní, co je zaskočí, jak budou sourozenci reagovat na miminlo v rodině? Sledujte každou středu docusoap Čtyři v tom a dozvíte se víc.

Čtyři rodiny se představují

Zuzana a Honza

zuzana-honza

Rodina pochází z Kyjova čekají první dítě. Zdravotní sestřička a úředník se vzali nedávno po krátké známosti a jejich společnou vášní je moravský folklor.

Proč jste se do pořadu přihlásili?

Zuzana: Sledovala jsem předchozí řady. Když jsem později byla těhotná a viděla, že další série bude zaměřená na otce, tak jsem nás přihlásila. Nicméně vůbec mě nenapadlo, že nás vyberou.

Jan: Já jsem jí v tom podporoval, protože mi také bylo jasné, že nás nevyberou. Ale potom, když už se to blížilo, tak pro nás udělali speciální casting v Brně. To bylo asi týden před naší svatbou. Jel jsem tam s tím, že odmítnu, ale po castingu jsem změnil názor.

Co Vás přesvědčilo?

Jan: Sám nevím, možná přístup štábu. Řekli mi, že se přihlásilo hodně lidí, kteří chtěli do televize, ale neměli příběh, a že my ho máme.

Co Vám přišlo nejzajímavější na předchozích řadách?

Zuzana: Nejvíce mě zaujal rozdíl mezi chováním těhotných a matek po porodu, protože s dítětem se život obrátí úplně na ruby. Zaujala mě také forma pořadu, ostatní televize pojímají obdobné seriály velmi bulvárně, ale Čtyři v tom je takový intimní pořad. Jde prostě o záznam života.

Uvažovala jste nad nějakou alternativou klasickému porodu?

Zuzana: Jsem vystudovaná sestra, takže mám mnoho zkušeností. Byla jsem například u císařského řezu i spontánního porodu. V podstatě jsem od začátku věděla, do čeho jdu.

Který z ostatních páru je pro vás nejzajímavější?

Zuzana: Jsem zvědavá na všechny, ale nejvíce na Lenku a jak to všechno zvládne. Protože je to vysoce postavená manažerka. Má přesný opak mého životního stylu, čili mě to velmi zajímá.

Jan: Já osobně jsem nejvíc zvědavý na Květu, protože v dnešní době vychovat pět dětí je veliký unikát.

Jak hodnotíte stav porodnictví v Česku?

Zuzana: Dlouhodobě jsem zastávala názor, ať si lidé klidně rodí doma, když si to vezmou na zodpovědnost. Nicméně když jsem si tím porodem sama prošla, tak jsem velmi ocenila nejen to, že mám v porodnici zázemí. Ale také, že poté rovnou na místě udělali veškerá nutná vyšetření dítěte.

Dovede si představit, že by natáčení pokračovalo?

Zuzana: Mně to nedělalo problém. Na začátku to bylo poněkud zvláštní, ale měla jsem možnost si říct, kdy jsem nechtěla, aby štáb něco natáčel.

Jan: Mně to také nevadilo.

Jane, jak vnímáte roli otce?

Jan: Už pár let jsem chtěl dítě, nedokázal jsem si ale představit, že se o něj budu starat. Tím těhotenstvím se to zlomilo. Žiju v tom, že by otec měl rodinu uživit a postarat se o ni. Takže to vlastně beru celé tak tradičně.

Máte v plánu dceru zapojit do vaší folklórní záliby?

Zuzana: V rámci natáčení na jedné slavnosti jsem dostala od režisérky otázku, kdy a jestli mám v plánu Zuzanku obléct poprvé do kroje a já odpověděla, že Zuzanka prostě nebude mít na výběr a v tom kroji chodit bude. :-)

Květa a Jirka

kveta-jirka1

Pečovatelka Květa a její manžel Jirka čekají druhé společné, ale Květino páté dítě. Spolu kromě dvouletého Adámka vychovávají i Gábinu, Aleše a občas i nejstarší Dominiku z Květiných předchozích vztahů. Jirka jako poštovní řidič živí celou rodinu.

Proč jste se rozhodli se do pořadu přihlásit?

Květa: Přihlásila sem nás já, protože to byl takový můj sen a shodou okolností jsem byla těhotná v době, kdy se hledali účinkující.

Co se Vám nejvíce líbilo na předchozích řadách pořadu?

Květa: Líbil se mi celý koncept. Pořad Čtyři v tom mi připadá jako pěkná sonda do různých rodinných uskupení. Líbila se mi tedy také pestrost a různorodost účinkujících.

Jiří, jaká byla Vaše reakce, když jste se dozvěděl o účasti v pořadu?

Jiří: No nejdřív jsem chtěl partnerku „zastřelit“ a pak jsem pomýšlel na rozvod :-)

Květo, kde jste v těhotenství získávala informace a rady?

Květa: Když jsem byla poprvé těhotná, tak jsem neměla internet. Čili informace, které jsem potřebovala, jsem získala od svého doktora. Informovanost do hloubky přišla vlastně až s pátým dítětem.

Který z ostatních párů Vám připadá nejvíce zajímavý?

Květa: Všechny jsou úplně jiné než my, a tak jsou pro nás vlastně všechny velmi zajímavé.

Dokážete posoudit stav českého porodnictví?

Květa: Z mého pohledu s ním nemám žádný problém.

Jste rádi, že je natáčení za vámi, nebo si dovede představit pokračování?

Květa: Kdyby to měl být časosběrné, tak by nám to nevadilo. Se štábem jsme se skamarádili a brali jsme je jako návštěvu a zpestření.

Jiří: Já jsem si na to také zvykl a naučil jsem se s tím žít a pracovat, takže by to vlastně nevadilo.

Tato série je zaměřená na roli otců, jak ji vnímáte Vy?

Květa: V naší rodině je otec vše v jednom, vydělává peníze, živí rodinu, tráví čas s dětmi, i se stará o domácnost. Dokonce peče a vaří.

V čem Vám partner nejvíc pomáhal během těhotenství?

Květa: Manžel se staral o zbytek dětí, když mně bylo špatně, nebo když jsem byla následně v porodnici. Mezi tím vším, ale také stačil ještě jezdit za mnou na návštěvy.

Jiří, jak moc to pro Vás bylo náročné?

Jiří: Nejdřív jsem si myslel, že to nepůjde, ale ono se to nakonec nějak muselo zvládnout. Člověk si to hlavně musí dobře časově rozvrhnout.

Jste poměrně veliká rodina, jaké to má klady a zápory?

Květa: Jedno plus to má a to je že člověk není nikdy sám, a to dokonce ani na záchodě :-) Je to ale velmi náročné. Teď třeba přišla docela brutální puberta na naší nejstarší dceru a druhá dcera to od ní chytá, do toho škola a všechny další povinnosti. Je to prostě zápřah na 100 %.

Jiří, cítíte nějaký rozdíl ve vztahu k Vašim vlastním a nevlastním dětem?

Jiří: Ne, v tomhle ohledu je vnímám všechny stejně, spíš je dělím na starší a mladší. A ty starší dokážou člověka pěkně vytočit!

Lenka a Martin

lenka-martin1

Lenka pracuje jako vysoce postavená manažerka v automobilovém průmyslu a její muž Martin je na rodičovské s dvouletým Dominikem, do práce chodí na jeden půlden v týdnu. Teď čekají dcerku, se kterou chce být Lenka doma alespoň tři měsíce, ideálně celých pět měsíců mateřské, pak ji vystřídá opět Martin.

Proč jste se rozhodli se do Čtyři v tom přihlásit?

Lenka: Rozhodli jsme se úplně náhodou, protože mně se ten pořad vždycky hrozně líbil, a když jsem byla těhotná, tak jsem se chtěla podívat, jestli se už nenatočilo pokračování. Zjistila jsem ale, že tvůrci zrovna hledají nové protagonisty. A protože je tato série zaměřená na otce, tak to byla jasná volba, protože Martin vlastně byl na rodičovské dovolené i s Dominikem.

Čím Vás pořad zaujal?

Martin: Tím, že zobrazuje každou rodinu dlouhodobě. Je tam vidět, jak se matky vyrovnávají s těhotenstvím. Když je člověk v té situaci člověk sám, tak to určitým způsobem pomáhá.

Co bylo Vaším zdrojem informací, když jste otěhotněla?

Lenka: Přiznám se, že já to zase tolik neřeším, takže jsem si nevyhledávala skoro nic. Hlavně jsem se ptala na zkušenosti kamarádů a známých, kteří už děti měli.

Kdo z ostatních párů Vás nejvíc zajímá?

Lenka: Já jsem zvědavá na všechny. Líbí se mi, že všichni máme různá zázemí a odlišný životní styl.

Jak byste ohodnotila české porodnictví?

Lenka: Upřímně nad tím moc nepřemýšlím, nejsem taková, že bych si chtěla měnit porodní plán a tak podobně. Vím ale, že pro maminky, co by třeba si ten plán chtěli sami nějak udělat, situace už tak přívětivá není.

Jak jste si zvykli na natáčení, nevadilo by vám, kdyby pokračovalo?

Lenka: No zvykli jsme si bez problémů, ale musím říct, že už stačilo :-)

Lenko, co je pro vás na roli otce to nejdůležitější?

Lenka: Na roli otce je pro mě nejdůležitější podpora. Potřebuji se mít na koho se obrátit, s kým sdílet radosti a starosti a je pravda, že můj muž se do toho rodinného života angažuje hodně.

Martine, převzal jste vzorce rodiny z domova? Je pro Vás váš otec vzorem v chování k dětem?

Martin: To určitě není. Můj otec na rodičovství moc nebyl, takže jsem si vytvořil svůj vlastní způsob výchovy dětí. Ze začátku to pro mě samozřejmě úskalí bylo. Ale teď už to není žádný problém.

Vaše partnerka říká, že ve vás měla během porodu velkou podporu, jak jste to vnímal Vy?

Martin: Když už jsme se jednou pro děti rozhodli, tak se snažím být oporou, jak to jenom jde.

Vidíte nějaký generační rozdíl v rolích otce dnes a dříve?

Lenka: Myslím, že ten rozdíl tam je. Otcové se více zapojují do rodinného života a do mateřství. Ale také bych řekla, že je to velmi individuální.

Proč jste se rozhodli, že otec bude na rodičovské dovolené?

Martin: Bylo to převážně z finančních důvodů.

Máte rádi cestování, cestujete hodně i s vaším prvním dítětem Dominikem?

Martin: S Dominikem už moc ne, hodně jsme cestovali před tím, ale když se narodil, tak to moc nešlo. Až oba vyrostou, tak se těšíme, že zase budeme moct jezdit po světě, protože to máme hrozně rádi.

Andrea a Jakub

andrea-jakub1

Jakub se chystá poprvé na rodičovskou, jeho novomanželka Andrea úspěšně podniká v prodeji textilu na sociálních sítích. Starají se o čtyřletou Agátku z Andreina prvního manželství, která má lehčí vrozené postižení, a těší se na prvního společného potomka, Kubíka.

Proč jste se do pořadu přihlásili?

Jakub: Byl to svým způsobem omyl. Neměli jsme doma ani připojenou televizi. Babička viděla upoutávku na jiný pořad s podobnou tematikou, který jsme my ani neznali. Tak jsme se podívali na internet a shodou okolností jsme našli výzvu, že se hledají protagonisté další řady Čtyři v tom. Napůl z recese jsme tak poslali přihlášku a ono to nakonec vyšlo

Čím Vás ten pořad upoutal?

Jakub: Tím, že je takový nekomerční a nebulvární.

Mění se podle Vás nějak role otce ve společnosti?

Jakub: Je vidět, že se otcové více věnují dětem. Když jsem v práci řekl, že půjdu na rodičovskou, tak místo očekávaných záporných reakcí jsem se setkal jen s kladnými.

Andreo, jak byste zhodnotila české porodnictví?

Andrea: V něčem jsem spokojená byla a v něčem ne, ale v Kadani to bylo super. Akorát jsou občas sestřičky nepříjemné.

Jak jste si zvykly na štáb, a šli byste do případného pokračování?

Jakub: Nebyl to pro nás problém a do pokračování bychom určitě šli, ale to by znamenalo další dítě a nám dvě zatím stačí :-)

Co je pro Vás na otci vašich dětí nejdůležitější?

Andrea: Nejdůležitější je, že se umí o ty děti postarat.

Když jste se dozvěděli, že vás do pořadu vybrali, jakou jste měli reakci?

Jakub: Měli jsme radost a podívali jsme se znovu na všechny tři předchozí řady.

Co Vás nejvíce zaujalo na předchozích řadách?

Andrea: Líbilo se mi, že každá rodina je úplně jiná. A taky mi to pomohlo se připravit, když jsem byla prvorodička.

Co Vás vedlo k tomu, že otec bude na rodičovské dovolené?

Jakub: V celku asi hlavně finanční situace. Kdyby to bylo obráceně tak si nemůžeme dovolit, co bychom chtěli. A také je super že můžeme být na začátku všichni spolu.

Jak jde manželovi role nevlastního tatínka?

Andrea: Úplně skvěle.

Zdroj:Oficiální stránky pořadu Čtyři v tom, http://www.ceskatelevize.cz/porady/11723173216-ctyri-v-tom-4/

Premiéru prvního dílu sledujte dnes od 21 h na ČT1.

Archiv pořadu – ZDE.

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Čtyři v tom 4

Diskuze k článku

Počet komentářů: 7
Reagovat

Nikdo se nedívá? O víkendu jsem tomu dala šanci a byl to první díl, těžko hned soudit. Tipuji, že dobrý materiál bude rodina Květy, ten její chlap je divný, skoro mi přišlo, že si na dětech zvedal ego.

2
Theresa_feat. Vladko
Reagovat

Ja sleduju!

3
Aža
Reagovat

Ahoj Ajdo, já se také dívám, jen čekám až se děj trochu rozjede.
Rozhodně je to zábavnější než výměna manželek, na kterou se úplně bojím dívat,
abych měla v noci klidně spaní….:))))

4
Theresa_feat. Vladko
Reagovat

Me strasne irituje hasicka Zuzana a to od prvniho okamziku :-D

6
Viki
Reagovat

@Theresa_feat. Vladko: V jakém smyslu irituje, vždyť je to pěkná a sympatická holka.

7
Aža
Reagovat

Bohatá diskuze je na Čt 1- Čtyři v tom—- o seriálu.

Přidat komentář