Panáček v reality show

Zlatá maska: Čím to, že ztroskotala?

26. Září 2020 | napsal(a): | reality show: Zlatá maska

zlata maska 2

Největší show, co tu kdy byla. Bizár, co diváky nadchne. Geniální masky, parádní pěvecké výkony, jedinečné taneční kreace. Tak byla propagována novinka Zlatá maska, která měla premiéru 6. září, v hlavním vysílacím čase ale nevydrží ani polovinu dílů. A propad bude pokračovat. Proč světová show v našich končinách nefunguje?

Největší chyba? Federace!

Detektivové v průběhu soutěže hádají, kdo je pod maskou. A aby se divák bavil, musí rozumět, o kom se mluví. Když jeden z porotců vykřikne, že pod maskou je Lucie Bílá, vyvolá to emoce. „Blbost.“ „No jasně, to by mohlo bejt“. „Ani náhodou.“ „To nemaj uši?“ „Dyť to je jasnej XY!!!“ Ale co když jiný zvolá, že je to jasný Michal Martikán? A jsme u kamene úrazu. Český divák najednou neví, o koho se jedná, byť je to slovenský olympijský medailista. Stejně tak může Prachař označit masku za Přemka Forejta a slovenský divák je rázem ztracen, byť Češi ho vidí na obrazovce minimálně každé úterý. Opravdu bizární situace ale nastane ve chvíli, kdy ani porotce (či lépe řečeno porotkyně) nedokáže tipnout ani jedno jméno ze druhé země, nebo nepozná odhalenou soutěžící. Možná kdyby tentokrát Prima s Jojkou nešly společnou cestou, mohla show dopadnou lépe. Asi ne suprově, ale lépe.

Masky – kýč nejhoršího rázu

Soutěžící jsou po dobu soutěže uvězněni v těžkých, neforemných maskách. A ač jsou někteří diváci jejich podobou nadšeni, u mne to vskutku vyvolává jen kýčovitý dojem a upevňuje mě to ve stereotypu, že přesně takové blbosti lidi v šikmookých zemích baví. Ale u nás? Nene. Rádoby vtipné a honosné převleky jsou spíše k smíchu. Korunu tomu nasazuje změna hlasu (ať už to je mikrofonem či jiným přístrojem před ústy), který některým soutěžícím nemění hlas jen při rozhovorech, ale také při vystoupení. Pohlreich by mohl vyprávět, u toho jsme jeho pravý hlas až do odmaskování neslyšeli ani jednou.

Na pódiu toho ale nefunguje víc. Strašlivý byl první díl, kdy zpěv ve hře všech okolních ruchů nebylo skoro slyšet. Pokud má divák hádat, musí slyšet hlas. Pokud má rozumět porotě, musí slyšet jí a ne jekot publika. Pokud má slyšet moderátora, nesmí ho přehlušovat zvukový podtext.

Steroidy zdarma

Publikum je kapitola sama pro sebe. Pořad se natáčel v Maďarsku a je tak skoro jisté, že lidé v hledišti jsou místní. A také dobře placení. Taková herecká představení, jaká předvádějí, vyšperkovaná ještě vskutku kvalitním střihem, to svět neviděl. Mít takové publikum Horst Fuchs, prodal by dvojnásobek. Ano, tady se rozdávají steroidy hned při vstupu. Škoda že se netočilo v rouškách, možná by to působilo věrohodněji.

O co vlastně jde?

Možná větší záhadou než to, kdo je pod maskou, je to, jak soutěž funguje. Tady se totiž nevolí ten, jehož výkon byl nejlepší, to by Eva Burešová nemohla ve 3. kole vypadnout. Diváci nejprve hlasují, zda se vystoupení líbilo, nebo ne. Poté ale nerozhodují o tom, kdo byl nejhorší a měl by s ostudou masku shodit, ale o tom, koho si chtějí prohlédnout bez masky. Vůbec tedy nejde o předvedené výkony, ale o zvědavost. A nebo je to jinak? Těžko říct, když v tom má bordel i porota a moderátor. A nelze se jim divit.

Co tedy bude dál? Ještě jeden díl na Primě ve 20:20 a uvidíme, jestli sledovanost dokáže klesnout do větších hlubin. Pokud ne, tak za týden, kdy pořad poběží kolem půl desáté, už to spadne určitě. Jojka se zatím drží, i když tam čísla padají ještě rychleji.

Ze soutěže zatím vypadli Zdeněk Pohlreich, Maroš Kramár, Eva Burešová a Karel Vémola. Budete při sledování toho, kdo bude další?

Lukša

Mladý psavec, kterého to z komentářů vyneslo až na autorský post. Z reality show toho sleduji opravdu hodně, mezi mé nejoblíbenější se ale jednoznačně řadí Got Talent a The Amazing Race.

Zlatá maska

Diskuze k článku

Počet komentářů: 24
1
Lady XL
Reagovat

S hodnocením naprosto souhlasím. Viděla jsem jen 1.díl a tam ni vadilo vše, co píšeš! Nerozuměla jsem zpěvu,nepoznala hlas, pohled na placené publikum -šílené, masky vhodné do Asie…. Jakási nápověda,která mi nic neříkala…. už jsem to dál nesledovala… Nemusím totiž ani rozjuchanou Bohdalku, která za peníze vleze všude…

2
Johana
Reagovat

Taky naprosto souhlasím s článkem. Tento formát se absolutně nehodí pro dva státy, kde se ještě navíc dělají cavyky s šířením tv signálu, takže je značně omezený přehled o možných kandidátech z druhého státu. Tím pádem se pořad stává neatraktivním pro diváky.
A ještě jedna věc mi hodně vadila a to absurdita nápověd.
Jedna nápověda za všechny: ,,Já bych to odtančila i v podpatcích, proč ne, když se v nich dá běžet i na tramvaj.“
Vysvětlení – Evy zvláštní dovedností je dobíhat v podpatcích na tramvaj. Myslím, že v jejím věku to umí každá žena, která nosí podpatky a jezdí často tramvají, není na tom nic charakteristického pouze pro Evu Burešovou…ale zpívala krásně, vypadnutím jednorožce to pro mě skončilo.

3
JBMNT
Reagovat

Taky nechapu proc to Prima netoci sama, pulka je kvuli Slovakum pro nas nezajimava. Ale zas vybiraji lidi, co jsou znamy tam i tam. Ano sefe bezelo dlouho na Joj, Kramar je u nas dobre znamy, Buresovou znaj Slovaci diky Talentu. Urcite tam bude i Gransky, Dyk, porotci ze spolecnych shows. A vypadnuti jednorozce bylo weird. Ale o zpevu to neni, je to o hadani a topovych maskach. V Nemecku jsme casto chodili na maskovy party, hlavne jeli konsky hlavy a klauni. U nas zas je popularni masopust. No chci vedet kdo je kdo, ale posunuti o hodinu je divny kvuli pul milionu. Modry kod ma stejne, Mame radi Cesko jen 300 000 ale posouvaji jen Masku. To ti hlava nebere. Druha serie uz jen ceska pls.

4
Michal
Reagovat

Teletubbies nebo Teleblbis v hlavním vysílacím čase? Člověk neví zda se smát, nebo brečet nad estrádou porotců, diváků v sále a účinkujících. 7 letá dcera se u slovenských dialogů ptá co říkají a já sám sebe jak tohle na tržnici v Číně vzniklo 🤔😁👌

5
Jirina
Reagovat

Naprostá pravda vše. Tyto společné projekty se Slováky jsou vždy strašně. A Bohdalová? Měla by se stydět, co všechno pro peníze udělá. Vždyť ani že Slovenská skoro nikoho z možných kandidátů nezná. A Prachar? Je vtipný, ale už by měl trochu účasti v porotach omezit, je všude.

6
Irena
Reagovat

@JBMNT: tento pořad vůbec nestojí za to ho rozebírat

7
Marcela Richterová
Reagovat

Pravda všech přispévatelú! Nemá to ani patu ani hlavu! A potom pan Pohlreich by mél vařit, v tom je dobrý a paní Bohdalová by už v jejím véku méla velice vážit jakoukoli účast v tv v jakémkoli pořadu!!!!!

8
libena
Reagovat

panebože co je to tu za diskutující?? ani česky, ani slovensky….
a vyjma @Lady XL: a @Johana: nikdo u prvního dílu nediskutoval, jen najednou mají všichni názor :-(

9
Silvie
Reagovat

Me se teda vubec neliby porota. Maji blby keci. To nemaji nekoho jineho do poroty? Uprimne videla jsem oba dva rocniky v nemecku a bylo to uplne o necem jinem. Proc by v napovede mela byt pravda i lez. Kdyz se podíváte na nemeckou verzi The maskette Singer je ta ceska hruza hruzouci. Moderator za me super ale porota Katadtrofa. Taky to tak vypada.

10
Lucas
Reagovat

Můžu souhlasit se zvukem – je pravda, že hlas není občas moc slyšet. I diváci mi celkem vadí. Ale masky jsou přehnaný i v americký verzi a i já si chvíli zvykal, ale nakonec to beru jako srandu a už mi to nevadí.

Jinak se naše verze kupodivu dost blíží těm zahraničním, i když naše verze jsou skoro vždycky slabší. Ale pokud se někomu nelíbí ani ty zahraniční, nebude se jim líbí tohle. Kdo na to přistoupí, bude se bavit.

Porota mi nevadí, ale ani z ní nejsem odvařenej. Pro mě průměr.

Co se mi líbí, jsou někteří soutěžící a výkony. Pořád mě zajímá, kdo je pod maskou a to je hlavní.

Takže za mě je to moc tvrdá kritika. Podle mě dávají mnohem větší blbosti, tohle je jen nenáročná zábava. Poslední americká řada byla dokonce nominována na cenu Emmy a vyhrála Emmy za nejlepší kostýmy.

@Silvie: Nápověda pravdivá i lživá byla i v zahraničních verzích.

11
Piha
Reagovat

Tak já asi půjdu proti proudu,u nás to sledujeme skoro celá rodina a docela se nám to líbí.Je fakt,že zvuk je někdy špatný a souhlasím,že jen česká verze by byla mnohem lepší,protože neznám skoro žádnou z osobností,které porota jmenuje jako tip,kdo se skrývá pod maskou.Zatím jsem poznala jen Evu Burešovou,tipuju že ufon je David Kraus a králík by mohl být David Gránský..Z vypadlých jsem kromě EB nepoznala nikoho,což jen potvrzuje to že některé hlasy jsou upravené k nepoznání,minimálně pana Pohlreicha si myslím že bych poznat mohla,jelikož jeho pořady sleduji už několik let…Porota mi nijak zvlášt nevadí a Pyca miluju,takže za mě jsem celkem spokojená.

12
libena
Reagovat

@Lucas: děkuji za konečně konstruktivní názor a ne jen výkřiky do tmy. v podstatě se vším souhlasím. o přehnanosti masek může asi fakt mluvit jen ten, kdo neviděl jinou verzi. ale můžu říct, že ty naše masky téměř nezaostávají za zahraničními. fakt nejsou špatný. například letos v americe ty dvě sovičky v jednom vajíčku jsou k sežrání :-) prostě jak píšeš – přijmu to, že je to maska, že je to sranda, že je to soutěž a s tím se na to koukám. a mě to baví.
mě dost vadí zvuk (i když ten se opravdu zlepšuje) a obměna porotců. bylo třeba zajistit tři až čtyři stálé porotce a neměnit je – hlavně kvůli nápovědám nevím jak to bude do budoucna vypadat. přece když někdo neporotcoval v prvním díle, tak ty nápovědy soutěžících nemohl slyšet, tudíž si nedoplní skládačku? vždyť oni pak budou soutěžit všichni v jednom díle, až jich bude méně. to mi hlava nebere. ale ty nápovědy jsou někdy taky pitomý. např. u maroše kramára – je to lev salónů, již v dávných časech byl obklopen hejnem lvic – no co to je za nápovědu??
asi fakt nešťastné je to federální spojení. já mám slováky moc ráda, jsou výborní zpěváci, srdeční lidé…ale tolik prostoru a propagace u nás prostě nemají a proto je nemůžeme znát. stejně to funguje naopak. to, že bohdalová nezná burešovou je už na změnu porotce. když vidím, jak funguje v americe už čtvrtou sezónu stále stejná porota a jak jsou fajn, tak jim to závidím (kdo neví – robin thicke, ken jeong, nicole scherzinger a jenny mc carthy).
a je fakt, že takových hovadin se u nás vysílá a lidi na to třeba ani nekoukají a ono se to pořád vysílá….

13
Lucas
Reagovat

@libena: je pravda, že některý ty Slováky taky neznám a chápu, že to lidem vadí. Na jednu strany my – co jsme viděli i zahraniční verze, jsme zvyklí. Spoustu celebrit z americký ani anglický verze jsem neznal a nakonec mi to nevadilo, aspoň jsem poznal pár zajímavých lidí :) a mám radost, když někoho poznám! :D v anglický jsem poznal vítězku Včelu a v americký Kosmonauta :)

14
Lucas
Reagovat

@libena: Jo a nápovědy jsou nic moc.. to moc nevychytali.

15
libena
Reagovat

@Lucas: no to je vlastně fakt, že se nechytám ani v cizině, tak co se divím slovensku :-)))
a to jsem hooodně slabý angličtinář. takže tápu docela dost. hodně se mi líbi, když poslední dobou stahuju díly a jsou tam titulky – no tak to je bomba!
moje první uchvácení bylo když jsem poznala donnu – teda tori spelling. jinak se moc nechytám. a opravdu jsem poznala spoustu lidí, které jsem neznala a ani bych je nepoznala (a jak jsou šikovní!).
a ty naše nápovědy – to je hrůza. pochybuju, že by někdo u nás dokázal hned po první nápovědě a prvním zpěvu poznat kohokoliv – jako např. teď v americe robin i nicole okamžitě tipli bustu rhymese a trefili se!!

16
medick
Reagovat

@Lady XL: he, ja jsem si konecne uvedomil, co ze to jsou za neuveritelne kreace v tech tanecnich hrach na herni konzole (just dance napr.). Evidentne to v americe ficelo pred 10-15 lety.

17
Marek
Reagovat

@JBMNT: Budeš rád ak posledné diely masky dosleduješ niekedy v sredu po pol noci. A nie čakať na druhú sériu…LOL

18
Franz
Reagovat

A tento pořad opravdu někdo sleduje pravidelně? To snad ne?
Ještě, že se tato estráda z Asie posouvá o hodinu a půl dozadu.
Ale raději nechám kritiky, fanouškům pořadu se taková diskuze nelíbí.

19
Lady XL
Reagovat

@libena: Já se na ten pořad „šla“ dívat jako na estrádu, na show. Ale tohle na mne bylo fakt moc! A to jsem kdysi občas zvládla i některé asijské pořady… Kostýmům nic nevyčítám krom toho,že jsem občas žádný hlas pořádně neslyšela, natož abych ho mohla nějak identifikovat… Ale byl to 1.díl… Mě hodně vadilo to vše okolo. Vše – na nás- až moc přehnané. Tj ty záběry na placené „bavící se“ publikum, tu „nadšenou“ porotu. Navíc si myslím,že je domluvené,kdo vypadne nejdřív, viz Pohlreich,který by další píseň nedal, Burešová,která má plno závazků…. Ale taky přiznávám,že jsem neviděla žádnou zahr.verzi, třeba by se mi něco zamlouvalo…, i když pochybuji. Zkrátka si myslím,že podobný pořad, natočený s našimi „umělci“ není pro většinu našich diváků. To je můj názor. Nám není moc vlastní taková ta „dětinská“ rozjuchanost jako u asiatů.

20
GodfatherCZ
Reagovat

Lidičky zlatý , pusťte si třeba The Masked Singer USA nebo jakoukoliv zahraniční verzi :) pochopíte jednu věc , krom rozdílu v produkci a dramaturgii je na první pohled jasný , že je to všude stejná ptákovina :D a má to bejt ptákovina . Nicméně stejně jako Survivor , tohle není formát pro naše česko-slovenské majoritní publikum . Což , je škoda :D
PS : Karlos byl teda úlet :D to jsem málem vyprsknul kafe smíchy , když jsem si to pouštěl ráno k snídani :D

21
libena
Reagovat

@GodfatherCZ: a co říkáš na druhý americký díl? odmaskování gremlina :-))) ten byl rozhodně sjetej!
jinak super díl, bomba masky a ten zpěv – boží. teda až na gremlina :-§
zatím je tohle nejlepší řada.

22
GodfatherCZ
Reagovat

@libena: Jojoo :D ten díl byl top :D

23
libena
Reagovat

@GodfatherCZ: ahoj, tak ten poslední americký díl nedosáhl kvalit druhého dílu. přesto super. a musím se přiznat, že jsem briana tipla! to se mi fakt moc nestává :-) ale když řekli megan fox, seplo mi to. byl dobrej.
vtipné bylo vystoupení falešného robina thicka:-)

24
libena
Reagovat

@GodfatherCZ: ve čtvrtek opět skvělý díl, skupina B je super. výborný krokodýl a mořský koník.
identitu baby alien nikdo neodhalil. bylo to těžké. jako maska to byl perfektní nápad.

Přidat komentář