Panáček v reality show

Jídlo s.r.o. – nový projekt kulináře Romana Vaňka

24. Duben 2014 | napsal(a): | reality show: Jídlo s.r.o.

[singlepic id=8939 w=615] Kamarádi drazí, jestli se vám stýskalo po šmakuládách a Romanovi Vaňkovi, tak už nemusí. Bojovník proti srágorám na talíři je zpět a v ještě lepší kondici (a dokonce i v kreslené podobě). A vezme nás na místa, kam bychom se běžně nedostali. Ne vždy to bude milá a příjemná podívaná.

Peklo na talíři bylo jedním z nejúspěšnějších českých internetových projektů vůbec. Desítky krátkých pořadů vysílaných na stream.cz, v nichž si šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk bral na paškál různé více či méně kvalitní potraviny a hnidopišně hledal sebemenší vady, měly velkou sledovanost a obrovský ohlas. Do českého jazykového korpusu přibylo slovo “šmakuláda”, označující jakoukoli ohavnost, která v sobě místo poctivých základních surovin skrývá různé chemické směsi, zahušťovadla, vylepšovadla, konzervanty, stabilizátory, ochucovadla, obarvovadla a plno dalších fujtajblíků, z nichž pár je relativně neškodných, ale spousta z nich je pro lidský organismus dosti nezdravá (zvlášť když si zobneme tu dusitan támhle, tu beznoan onde, tu nějaký fosfátek a ono se nám to nasčítává).

Dost bylo Pekla

Roman Vaněk ale před časem s Peklem na talíři skončil. Prý bylo načase vydat se jiným směrem. Nadále ovšem zůstal věrný jak Streamu, tak jídlu. Jen se místo na finální výrobky bude dívat na celý proces výroby. Od chvíle, kdy je živý tvor připraven o život, až po chvíli, kdy v obchodě držíme vaničku s masem. Roman slibuje, že budeme překvapeni občas příjemně, občas nepříjemně. Chce rozkrýt důvody, které výrobce vedou k tomu, aby do potravin přidával látky, které by tam vůbec být nemusely. Chce odhalit, zda za občasnou nižší kvalitu mohou pouze výrobci, nebo zda vinu nenesou distributoři nebo dokonce požadavky nás, zákazníků. A chce ukázat, co jsou mýty a co skutečnost – v prvním dílu to například byl způsob porážky prasat.

.: Pořad Jídlo s.r.o. najdete na Streamu. Klik – a jste tam.

Musím říci, že Romanovi jeho roli nezávidím. Musel být dostatečně korektní na to, aby ho ředitelé podniků pustili do všech výrobních prostorů, zároveň ale musel být dostatečně jedovatý a sžíravý, aby byla šťavnatá nejen lákem napíchaná standard šunka, ale i Romanův pořad. Protože tak to mají mazlíčci rádi. Trochu poučení, trochu zábavy.

[singlepic id=8937 w=615]

Může být porážka prasat humánní?

V prvním a druhém dílu pořadu Jídlo s.r.o. spolu s Vaňkem navštěvujeme Maso Planá a.s., největšího výrobce masa v zemi. Překvapilo mě tvrzení ředitele, že například všechna zpracovávaná prasata u nich jsou česká a že mají i vlastní chovy. Porážka probíhá pomocí plynu – zvíře nejdříve zmalátní, poté v klidu upadne do bezvědomí a pak je ihned zavěšeno a odkrveno. I když vegetariáni omdlévají i při těchto záběrech, já osobně jsem byl potěšen, že se nekoná žádná stresující poprava pistolí nebo rána palicí.

Druhé překvapení – z prasete se spotřebuje naprosto všechno. Naprosto vše, od rypáku po ocásek. Jsou jen dvě výjimky – štětiny a obsah střev. Jinak všechno najde využití nejen v potravinářství.

Mimochodem, může být porážka prasat humánní? Není spíš vepřární? Prasární? Sviňární?

Kolik éček do šunčičky?

Velká část prvního dílu pořadu Jídlo s.r.o. byla věnovaná řezníkům, kteří v zmíněné firmě pracují a bourají maso. Mohli jsme vidět pilu, která během několika vteřin rozřízne mrtvé prase vejpůl, mohli jsme vidět borce, kteří se superostrými noži rozbourají porce prasat na menší části a pak už jsme se mohli těšit na další středu, kdy vyjde další díl.

[singlepic id=8936 w=615]A on vyšel a protože první čtyři díly se věnují především šunce, dočkali jsme se ve druhé části Vaňkova pořadu hned několika zajímavostí. Šunku dělíme na tři jakostní třídy: Šunka nejvyšší jakosti, Výběrová šunka a Šunka standard. Vše ostatní už se nesmí jmenovat “šunka”. Může to být šunkové cosi, může to být pizza nářez, ale nesmí to být šunka. Zmíněné tři jakostní třídy se od sebe liší pouze množstvím přídatných látek. Masná surovina je v nich naprosto stejná. Stejné maso, ze kterého se vyrobí šunka nejvyšší jakosti, se používá i na šunku standard. Jenže do té šunky nejvyšší jakosti je přidán pouze konzervant s antioxidantem, zatímco do standard šunky už jdou různé škroby, zahušťovadla, barviva, zkrátka tuna éček.

Mimochodem – i tu tunu éček jsme mohli vidět. A to velmi názorně. Roman nám totiž přímo na pytlích s přídatnými látkami ukázal, jaké množství se jich dává do které šunky. Řeknu vám, že i když vše, co do standard šunky jde, je jedlé, zdravotně nezávadné a legislativně povolené, moje ochota k nákupu a konzumaci prudce poklesla. Co jsem komu provedl, abych musel jíst bramborový škrob, látku zlepšující chuť, červené barvivo, pět různých konzervantů a všelijaká aromata, která přerazí pachuť oněch přídavků?

Je-libo masáž?

[singlepic id=8938 w=615]Když se šunkové maso nařeže a napíchá lákem s éčky, dopřává si masáž, která z masa dostane tu hmotu, která pak celou šunku drží pohromadě. Takové to „mezimasí“.  I u masáží se liší přístup k jakostnějším druhům od přístupu k standard šunce. Jakostní šunka je ve speciálních strojích masírována pomalu a po více – někdy až dvanáct – hodin. Vlastně se maso spíš jen tak líně obrací. Standard šunka se masíruje čtyři hodiny a rychleji (a méně šetrněji).  Maso je pak po masáži více “rozbité”. Pak už následuje plnění do obalů, které šunce dají tvar a pak šup s šunkou do šunkovaru. Používá se šetrná pasterace, tj. v jádru vařené šunky musí být alespoň po dobu 30 minut teplota 70 stupňů.

Hotové šunky se zchladí a převezou do skladu, kde vládne teplota těsně nad nulou a tam už výrobky čekají na odvoz k odběratelům.

Šunkám bude věnovaný i příští díl, dozvíme se něco o struktuře šunky, o tom, jak kvalitu šunky rozeznat na první pohled, více poznáme šunkové názvosloví a taky nám bude ukázano, jaké zákony se šunky týkají a jaké problémy do celé věci vnášejí.

Líbí se vám nový Vaňkův pořad? Nebo se vám stýská po starém „Pekle“, kde se Roman rozohňoval nad již hotovými výrobky? Domníváte se, že podobná gastronomická osvěta má své místo pouze na internetu, nebo by podobný typ pořadů měl mít svůj vysílací čas i na televizních obrazovkách?

Scalex

Miluju reality a talentové show a Panáček je jednoznačně nejvýznamnějším médiem u nás, které se tomuto žánru věnuje. Takže je jasné, že jsem se sem musel nakýblovat. Nejraději mám pěvecké soutěže, kontejnerovky a kuchařské show. Nenávidím blbce a sport.

Jídlo s.r.o.

Diskuze k článku

Počet komentářů: 12
1
okkvp
Reagovat

Imho polapeno za dobrý konec = zajímavé, baví, sleduji.
A je fajn, že je tu o tom článek :-)

2
Johan
Reagovat

Díky, Scalexi, za rekap. Ač jsem zaznamenala nový Vaňkův seriálek, moje patologická přecitlivělost k zabíjení zvířat mě donutila po pár vteřinách sledování tohoto dílu ukončit.
Za mě stokrát ano pořadům, jako je Vaňkovo Jídlo s.r.o., Peklo na talíři i Tunovo A dost.
Právě v posledně jmenovaném mě šokoval, myslím, pařížský dort, který neviděl máslo ani smetanu, zato obsahoval celkem 23 éček. Teď už se mi dělá šoufl jen když procházím kolem chladících pultů, kde se tyto ,,dobrůtky“ nabízejí k prodeji.

3
fx
Reagovat

Peklo na talíři jsem přestal sledovat po části věnující se džusům. Tehdy jsem si uvědomil, že ten člověk žádný odborník není. Jinak by se býval musel věnovat výrazu „z koncetrátu“. Vše, co tam odsouhlasili jako dobré, je v reálu srágora připravená o veškeré vitamíny. Od té doby jeho pořady nesleduji.

4
Petr
Reagovat

Drahý autore článku, v medailonku pod recenzí o sobě píšete, že nenávidíte blbce. A přitom se dobrovolně masírujete věcmi typu reality show a pak o tom máte ještě nutkání psát články….Není Vám ze sebe žurnalisticky na blití?

5
moi
Reagovat

Petr – co to proboha melete za nesmysly? Tak jako v jakémkoliv jiném odvětví existují dobré i špatné reality show, vaše kategorizace je nesmyslná. Navíc nerozumím tomu, proč takovýhle výblitek máte potřebu psát pod článek k dokumentárnímu pořadu.

6
Scalex
Reagovat

@Petr: Drahý čtenáři článku na serveru, který je zjevně zcela mimo váš okruh zájmu a tudíž vaši přítomnost zde ne zcela chápu, ano. Píšu, že nenávidím blbce. Což je ovšem zcela subjektivní záležitost. Lidé, kteří jsou pro mě blbci, mohou být pro někoho jiného super lidé a bezva kámoši. U některých lidí existuje širší konsensus, tj. na tom, že je někdo blbec, se shodne statisticky významný počet lidí, aby bylo možno blbství daného jedince považovat za objektivní věc. Dále pak mám různá hobby. Například sledování reality show. Což je opět velmi subjektivní. Pro někoho je to záležitost pro blbce (pro jeho subjektivní blbce z jeho subjektivního pohledu), pro mě je to zajímavá zábava, psychologická sonda (pochopitelně velmi zpopularizovaná, nic odborného) a jelikož tuto zábavu se mnou sdílí mnoho dalších lidí, máme tu tento server, kam píšeme články a kde diskutujeme. Lidem mimo tuto zájmovou skupinu to samozřejmě může připadat hloupé, stejně jako já se zase s despektem můžu dívat například na sportovní tisk, neboť sport je u mě rovněž v těžké nemilosti. Já takovým lidem jejich pohled na reality show či na mé články těžko rozmluvím a vlastně to ani nemám v úmyslu. Na světě je tolik věcí ke čtení, že ten, komu se z mých článků dělá šoufl, si snadno najde texty podle svého gusta.

Co se týká žurnalistiky, v tomto oboru se pohybuju zhruba od roku 2005 a vždy jsem se věnoval převážně žurnalistice zábavné. Reality show, televizní pořady, Darwinovy ceny, překlady praštěných historek a kuriozit, žebříčky senzací. Za tuhle část své práce se nestydím, za novináře se nepovažuju, v tomto směru jsem pisálek a mým primárním zájmem je pobavit čtenáře, přinést jim trochu relaxu. Nemám ambice ani na strážení demokracie, ani na investigativní novinařinu, ani na složité analýzy. Mám ambice vymýšlet švihlá slovní spojení, používat slovní hříčky a dělat víceplánové vtípky. Čtenář nechť bere nebo nechá být.

Co se týká blití, letos je to 31 let, co jsem zvracel naposledy (při plavbě na pramici jsem si namohl žaludek). Záhy jsem zjistil, že mi zvracení nic dobrého nepřináší, že mi nechutná a že je s ním zkrátka tolik problémů, že už prostě tuto činnost dělat nebudu. Ani v souvislosti s mojí literární činností.

7
Kami
Reagovat

Je, on je tu rekap Jidla, diky! Porad skvely, kazda kritika nebo osveta se pocita. Navic pokud mate k dispozici i druhou stranu (vyrobce).
Myslim ale, ze vstupu kamer do masokombinatu predchazela perfektni priprava ze strany Maso Plana a zamestnanci by mohli ve skutecnosti vypravet.. Ale klobouk dolu za odvahu.
Skoda, ze si Roman vice nerypnul do oblibene veticky „zakaznici to chteji“. Jestli si nekdo da na chleba radeji tri platky napichane sunky misto jednoho platku skvele sunky, je to smutne. A jeste jedna vec – uz to, ze se sunka musi vyrabet je na hlavu postavene..

8
Bobby Brown
Reagovat

Tady je vidět, jak ve skutečnosti vypadá to tzv. humánní zabíjení prasat – uspinkání čuníka pomocí CO2:
https://www.youtube.com/watch?v=N082tXCac08

9
Roman Vanek
Reagovat

@Scalex: zajímavá debata :-) jen malá oprava: Prazský kulinářský institut. Ne kulinarni. :-) mám takový nápad. Může se mi scalex ozvat na kontakt zavinac prakul.cz ? Diky Roman Vaněk

10
Scalex
Reagovat

@Bobby Brown: toto nejsou záběry z českých jatek a na tomto videu není natočen postup, o kterém se v pořadu hovořilo. Na jatkách je to tak, že do komory je vehnáno dostatečné množství plynu, teprve poté je tam vehnáno prase, které vběhne do místa s vysokou koncentrací CO2. Díky zrcadlům se v tuto chvíli nebojí, protože vidí mnoho dalších čuníků. Upadnutí do bezvědomí je rychlé, lapání po dechu je reflexivní, celá akce trvá velmi krátkou dobu, protože ihned poté, co prase usne, musí být bleskurychle vykrveno.

To, co je na tom videu, je mučení, je to pomalé dušení a bylo by nesmyslné takový způsob na jatkách používat, protože s kvalitou a strukturou masa by ty křeče udělaly své a to samozřejmě není v zájmu výrobce.

11
kapi
Reagovat

Podle mě si ten pořad hraje až moc na něco co není. Těšila jsem se na něj, jsem za něj ráda, ale je to takové… nevím jak to popsat – nemastné neslané. Většinu už víme, většinu neuvidíme, Vanek je otravny s tim jak vsechno opakuje po ostatnich, zabyva se to okrajovyma vecma a hlavne – JE TO KRATKE!
Pokud by to chteli delat tak jak to delaji (napln a strih) melo by to mit aspon 20 minut, aby jsme se dozvedeli vic .

12
upc ž
Reagovat

Ale jo..
Jen mi vadí, že my uvidíme to, co výrobce chce, abychom viděli a ani o kousek víc. Čili je to jen taková další osvěta, které je ale všude plno a nic nového nepřináší.
Nicméně .. čumíme na to.

Přidat komentář