Panáček v reality show

Pustí se Markíza do show Survivor/Kdo přežije?

16. Prosinec 2015 | napsal(a): | reality show: Ostrov 2016

Ostrov
Podzimní a celkově televizní sezóna pro rok 2015 se pomalu chýlí ke svému konci a fanoušci reality show vyhlížejí, co se bude dít na obrazovkách v roce 2016. Včera se objevila jedna zajímavá novinka ze slovenské Markízy. Pustí se Slováci do soutěže podobné Survivorovi či Trosečníkovi?

O co jde?

O show zatím nic moc nevíme. Víme jen několik věcí:

Zaprvé, začal nábor soutěžících.

Zadruhé, vítěz pobere 100 000 Euro.

Zatřetí, show se bude odehrávat někde na opuštěném, zřejmě tropickém, ostrově.

Zahraniční natáčení reality show není vůbec levná záležitost. Produkční týmy mají na bedrech obrovskou zodpovědnost. Z toho se dá usuzovat, že projekt „Ostrov“ bude zřejmě show většího charakteru, která by mohla být tahákem jedné televizní sezony.

Není zatím známo, jaký charakter bude soutěž mít. Respektive z jaké licence bude vycházet či jestli se jedná o vlastním tvůrčí show. V ukázce jsou záběry z americké show Survivor. To ledacos naznačuje, že by mohlo jít o přežívání ve skupině lidí na ostrově, kde se bude soutěžit a vyřazovat. Možná bylo vyslyšeno zbožné přání všech fanoušků show Survivor a Markíza se pustila do nákladné americké licence. Ale to jsou vše jen spekulace.

Pokud se do podobné show Markíza vážně pustí, tak by se měla v první řadě poučit z katastrofálního nezdaru primáckého Trosečníka, který pohořel ve všem od A až po Z. Show typu Survivor potřebuje mít vše dokonalé, od zázemí, soutěže, přes moderátora až k soutěžícím. Vyjma charakteru soutěžících je vše v rukách produkce a může show maximálně vyladit. Markíze přeju, aby udělala kvalitní show. A samozřejmě se i já těším, až se uvolní další informace.

Upoutávka na show „Ostrov“?

Co si o show zatím myslíte vy? Přihlásíte se? Těšíte se?

Merťas

Začít koukat na zahraniční talentové show byla má zhouba i radost. Vystoupil jsem z našeho vakua a nakoukl za hranice a objevil jsem neobjevené. Lidé plni uměleckého nadšení ve všech směrech, kteří svou část ze sebe předávají dál světu. Nejdříve jsem sledoval sám, ale pak se objevil Panáček a od roku 2011 už sám talentové show nesleduji.mertas024@gmail.com

Ostrov 2016

Diskuze k článku

Počet komentářů: 16
1
Prochor
Reagovat

Merťas-ty opravdu neznáš pravidla amerického Survivoru?
To je jedna z nejtvrdších a nejlepších RS na světě.
Nejúspěšnější účastníci jako třeba Boston Rob nebo Parvati platí v Americe za hvězdy a mají kvanta fanoušků.
V jednotlivých řadách se pravidla mírně modifikovala ale zhruba řečeno:
Každá série se koná na opuštěném místě. Většinou jsou to tropické ostrovy, ale proběhlo i kdo přežije Afrika, Amazonie nebo Vanuatu s aktivními sopkami, kde soutěžící zažili zemětřesení.
Jsou vytvořeny zpravidla dva kmeny, které spolu soutěží formou tzv. výzev o imunitu. Jedná se o speciální sportovní disciplíny. Ten kmen, který prohraje, musí na kmenové radě vybrat jednoho, koho pošle domu formou tajného hlasování. Samozřejmě vznikají aliance uvnitř kmene, které se domlouvají na hlasování.
Vlastní přežití není legrace. Na začátku kmeny nemají oheň a pokoušejí se ho všemi prostředky rozdělat aby si mohli převařit vodu. Jinak je čeká dehydratace. Jídlo si musí sami najít nebo ulovit. Navíc mají jen malou zásobu fazolí nebo rýže.
Musí si postavit přístřešek, jinak zažívají krutou zimu v tropických lijácích.
Štáb soutěžícím nijak nepomůže. Jede se až do úplného vyčerpání. V jedné z řad soutěžící omdlel hladem a vyčerpáním a teprve v tom okamžiku přišli zdravotníci, dali mu kapačku a odvezli ho do nemocnice.
V jistou dobu se kmeny sloučí do jednoho.
Od toho okamžiku každý bojuje za imunitu jen pro sebe. Ten kdo ji získá, nemůže být vyřazen na kmenové radě.
Posledních 7 vypadlíků vytvoří tzv.porotu, která bude nakonec hlasováním rozhodovat, kdo z 2 posledních finalistů získá titul poslední přeživší a výhru milion dolarů.
Je tedy třeba sice vyřazovat lidi ale zároveň si je nenaštvat.

Reagovat

@Prochor: Znám. :-D koukám už dob Bornea, co frčela na Nově až po aktuální Kambodžu. Ale přišlo zbytečné to sem všechny vypisovat, když není ani jasné, podle jakého formátu pojedou. ;-)

Reagovat

@Prochor: Takže samozřejmě znám celou soutěž. Survivor je moje srdeční záležitost… Jen beru v potaz to, že většina už to zná. Proto jsem to nevypisoval. Ty jsi to ale někdo okopíroval, ne? :-D (tím neříkám, že to neznáš, spíš mi to přijde jak okopčené z nějaké stránky)

Jinak k tomu co jsi psal… Survivor už několik řad není primárně jen a hlavně o přežití. A to zejména posledních několik řad. Rozhodně s jídlem to není tak dramatické jak píšeš. Několik řad už dostávají prakticky všechno od štábu, a jsou to kila rýže. Maximálně si uloví rybu nebo zatoulanou slípku. Ale tu taky už dostávají v podobě odměn, aby měli vajíčka a pak masíčko. Takže s jídlem už to není tak, že by byli o hladu a byli závislí jen na tom, co si kde najdou nebo uloví. To se dělo hlavně v prvních řadách.

Zhruba po 13.řadě přišli na to, že je lepší sledovat taktizování, podrazy, hledání imunity a tak dále. Takže dnešní řady jsou už hlavně o tom, kdo koho podrazí a kdo co na kmenovce nebude čekat. Soutěžící sužuje dnes už hlavně déšť. Hlad taky, ale mají zásoby rýže, takže to podle mě není až tak extrémní, jako to bylo v prvních řadách, kde fakt museli sbírat a lovit, plus odměny. Není to určitě ideální, ale k přežití to hodně pomáhá a usnadňuje ho.

Lokalit už se taky vystřídalo hodně, ale dnes už je také jiný trend. V rámci úspory financí štáb vybere třeba jednu lokaci, na které pak točí dvě nebo tři řady. A s tou opuštěností to taky není úplně pravda. Třeba teďka v aktuální 31.řadě, která má dnes v noci finále, tak jejich pláž byla pouhé dva kilometry od turistického centra. Takže dnes už jde v americkém Survivoru hlavně o jedno, kdo koho podrazí a kdo vymyslí větší kulišárnu.

To ale nemění nic na tom, že je to dle mého dnes nejlepší běžící reality show, už jen z důvodů toho, že do ní nezasahují, do pořadí, diváci, ale lidi si to rozhodnou na místě. 31 sezón a 32 minimálně na obzoru, tomu svědčí mnoho. A jak jsi psal, vítězové jsou uznávané celebrity.

5
JanaH
Reagovat

@Merťas: to ti můžu podepsat od A do Z. ;-) A díky, že jsi nepohaněl Probsta, jak se teď nosí. :-D Přes všechny jeho výbrky si totiž neumím představit Survivor bez něj…

Reagovat

@JanaH: Probst k Survivorovi patří jako díra k ementálu. Bez něj by ta show nešla. ;-)

7
Honzad
Reagovat

@Merťas: Já bych si trošku dovolil oponovat v tom trendu ústupu aspektu přežití. Samozřejmě, že ta soutěž prošla obrovským vývojem, ale myslím, že na tom má velký podíl přístup samotných hráčů. Dříve totiž opravdu platilo, že čím lépe jsi na tom fyzicky byl, tím dál jsi došel. Přežívání, získávání potravy a fyzická zdatnost, však naprosto ustoupila do pozadí a nemyslím si, že to bylo jenom tím, že produkce měnila podmínky. Hráči jsou prostě lépe připravení. Stačí se podívat na to, jak se v posledních sériích prostě vždycky najde někdo, kdo je schopný rozdělat oheň přes křesadla. Ale určitě souhlasím v tom, že je dnes Survivor hlavně o taktice – a já jsem za to rád, byť mě občas náznak starých časů potěší.

Myslím ale, že je z tohoto pohledu zajímavá současná série Second Chance. Nechci spoilerovat, ale z předfinálové epizody je patrné, jak moc jsou hráči, kteří už navíc jednou hráli, fyzicky i psychicky vyčerpaní. Přestože jsou to zkušení matadoři a slušné fyzické hrozby, selhávají. A to logicky proto, že ty podmínky stále zůstávají nepředstavitelné. Že nám totiž produkce neukazuje lov a vaření rýže, ještě neznamená, že mívají hostiny. Naopak, radost účastníků z jakýchkoliv odměn je vždycky patrná. Ve spojení se slabým spánkem, fyzicky náročnými soutěže a samozřejmě namoženou psychikou z neustálého stresu a paranoie (ono jde přeci jen o hodně peněz), ještě s přídavkem stresu z odloučení od rodiny (protože to Američané dost prožívají a vždy je to při návštěvě love-ones znát), stále platí, že je to zátěž, kterou si možná umíme jen těžko představit. Jen je tam o dost klíčovější ona taktika, která v editu převažuje, logicky.

8
Prochor
Reagovat

4 – To s jídlem je pravda, dělají se třeba dražby jídla a výzvy o odměnu. Ale já jsem narážel na tu řadu, kdy Erika nechali totálně vyhladovět, že už jen ležel na zemi a pak omdlel. Před tím se ještě pokoušel vyšplhat na vysokou palmu pro kokosový ořech ale to se mu nepovedlo. Tehdy mu nikdo nic nedal a přišli si pro něj až doktoři.

9
Prochor
Reagovat

Merťas neokopíroval – napsal jsem na co jsem si vzpomněl a samozřejmě na důležité věci zapomněl. Vítěz poslední výzvy o imunitu si vybírá soupeře do finále. Vše je dovoleno kromě fyzického násilí a domlouvání se o rozdělení výhry.
Jinak jako vítěz se mi snad nejvíc líbil John Cochran. To byla ta řada, kde byl taky pomatený agent CIA, který rozdával spoluhráčům bojová jména:-)))

10
Mudr. Jan Kotrba
Reagovat

Tenhle pořad na CZ nebo SK podle americké licence je můj vlhký sen. Ale… podle castingů na různé SK reality show se neskutečně bojím ,že naberou squadru kulturistů a silikonových tupých „krásek“. Prostě něco jako Hotel Paradise… + tam budou dva „normální“ které ale ti fitkaři vyštípou hned na začátku. Chjo…

11
Domi
Reagovat

Slovensko se pusti do Survivora 10 let po Cesku. Proc jsou furt pozadu?

12
VojtaP
Reagovat

@Domi: vzhledem k tomu, že Trosečník byl hrozná slátanina, nedá se to počítat ani jako pokus o Survivora.

O tom, že by se někdo pokusil udělat lokální verzi Survivora líp už taky sním dlouho. Budu Markíze držet palce, ať se jí to podaří. Zajímavé by bylo, kdyby casting rozjeli i u nás v ČR a udělali dva kmeny CZ vs. SK, což by mohlo ještě zvýšit atraktivitu.

13
Bára
Reagovat

Zdravím.Chtěla bych se zeptat,zda se můžou přihlásit i češi ,ne jen slováci.Ráda bych se přihlásila.

14
Weasley
Reagovat

A ja len doplním, na youtube som videl Turecku verziu Survivora a tam vo finale hlasovali divaci. Ale zase Turci mali snad este horsiu verziu Survivora nez bola ta ceska :) jeden diel ma takmer dve hodiny, sutaze su myslim vzdy na kondicku a kmenova rada je spolocna, ale hlasovanie som tam nevidel, reci nerozumiem, takze ani neviem, akym sposobom vypadavali.

15
BarBora
Reagovat

Na Joj-ke už kedysi dávno išlo niečo na spôsob Survivora – Celebrity Camp, zúčastnil sa aj Sagvan Tofi, tu je dôkaz:
https://m.youtube.com/watch?v=aafyHRoFoos

16
ITD
Reagovat

@VojtaP: ja se prihlasil a v nedeli mazu do Blavy na konkurz.Uz me dokonce volali jestli urcite dojedu.Tak kdyby hste tam nahodou videli typka z Brna.Fandete :-)

Přidat komentář