Panáček v reality show

Výměna manželek – 7.5.2006

11. Květen 2006 | napsal(a): | reality show: Výměna manželek

Výměna manželek Před touto Výměnou slibovali tvůrci pořadu velké, opravdu velké emoce a pláč, na rozdíl od Terezy P., která slibuje divákům VyVolených emoce a city ;) Na pláč skutečně došlo, jen se bojím, že ani ne tak zásluhou tvůrců jako spíš labilitou jedné z účastnic, která se pro jistotu rozplakala hned v úvodu pořadu a proslzela se jím úspěšně až k závěrečným titulkům. Ano, myslím tím učitelku z mateřské školky, třiatřicetiletou Lídu, která od manžela Míry (38) a dcer Lucky (13) a Aničky (12) odjela z malebné vesničky Červená Třemešná do Jetřichovic u Děčína.

Na její místo nastoupila osmadvacetiletá Radka, toho času na mateřské dovolené, která ve třípokojovém bytě zanechala druha Jirku (29) a děti Denisu (12), Jarušku (8), Radečka (5), Nikolu (2) a osmiměsíční Karolínku. Rodinu dále tvoří všichni obyvatelé bytovky, připomeňme si alespoň Radčinu maminku a babičku, tatínka a dalších pár dětí, které jsou mezi sebou různě příbuzensky spojeny.

Vstup Lídy, manželem nazývané „Liduš“, do bytovky v Jetřichovicích měl být dramatický. Špína, odřené zdi, hejno koček, Lídou popisovaný zápach. S obrovským balíkem s dárky v náruči a slzami v očích za sebou zaklapla dveře bytu a rozvzlykala se naplno. Když se trošku uklidnila, začala procházet byt a divákovi bylo jasné, na co se v sestřihu desetidenního pobytu může těšit – řeči o špíně a nepořádku, obvyklé klišé jistého druhu vyměněných žen.

Radka se pro změnu dostala z těsného bytu do velikého rodinného domu, začala se sžívat s chodem rodiny a se svým novým manželem, hajným Mírou. Nestěžovala si :)

Zvládnu to?

Den po svém příjezdu se budíček obou žen radikálně lišil. Zatímco Liduš vstávala v šest a musela zaopatřit všechny děti i vyvenčit psa, Radce nachystaly holky snídani.
Dopoledne Liduš začala po svém přerovnávat kuchyň a lamentovat nad tím, jak je všechno hrozné. Odpoledne v neustálém divení se mohla pokračovat při prohlížení dětského oblečení a objevu tang osmileté Jarušky.

Liduš se v bytě také špatně spalo. V noci ji ze spaní rušila činčila, ubytovaná v prapodivném příbytku ve skříňce na stěně. Opět důvod k pláči. Špatná nálada pokračuje, tentokrát je to kvůli kouření Jirky a ostatních (doufejme, že jen dospělých) členů rodiny, bytem neustále procházejících.

Jirka přidělil své nové ženě i úlohu řidičky, protože ani on, ani nikdo jiný z mužských obyvatel domu nevlastní řidičský průkaz. Liduš tedy svěřila nejmladší Karolínku do péče babičce a vozila Jirku a tatínka po návštěvách, kterým se tady říká zařizování, jak vtipně prohlásil průvodce pořadu. Věřím tomu, že to muselo být pro Lídu, která je ve vztazích s dětmi naprosto skvělá, nepříjemné, taky se Jirkovi několikrát postavila a nakonec našla pochopení u babičky, se kterou si svorně notovala na téma, proč má Radka tolik dětí, kolik má.

Zvládnu to!

Radka se mezitím měla podstatně líp, sama uznala, že si nemá nač stěžovat a v nové rodině se jí líbí. Holkám pomáhala s úkoly do školy, Mirkovi se škubáním bažantů, což jí šlo od ruky i přesto, že to dělala poprvé. Navštívili i ZOO, což bylo i méně chápavým divákům předvedeno pomocí zbytečně dlouhých záběrů kamery :)

Teď tady velím já!

….oznámila Liduš své nové rodině a seznámila je s několika body, které si na ně připravila. Po zedníkovi Jirkovi, toho času nezaměstnaném, chtěla, aby ráno topil a spravil nějakou skříňku. Sice se to snažil uhrát na to, že nejspíš nesežene panty, ale Liduš mu výmluvy moc nebaštila a s úsměvem mu oznámila, že to určitě nějak vyřeší ;). Dál si přála, aby celá rodina v bytě nekouřila, s čímž souhlasil jak Jirka, tak i Radčina maminka a babička. Nakonec si přála jedno volné odpoledne, což jí všichni s úsměvem schválili.

Radka měnit nechtěla nic, menší výtku měla jen k poslušnosti mladší Aničky. Prosila jen o společnou návštěvu bazénu, nákup, aby ji vzal Mirek s sebou do lesa a pokud vyjde čas, tak noční lyžování, na které ji lákaly holky.
Rodina souhlasila.

Tady klid nebude?

Hned následuící den se ale Liduš trápila znovu. Jirka ani přes svůj slib o ranním zatápění z postele nevstal a spal i při příšerném rámusu, který dělaly děti při chytání psa, žvýkajícího Karolinčin dudlík. Večer se pokusila Liduš uložit Radečka do postele dřív než v jeho obvyklých devět hodin, na což malý reagoval křikem a pláčem a Jirka podrážděním a projevem o psychycké újmě malého.

Unavená Liduš si do telefonu poplakala svému skutečnému manželu Mírovi a další den se vypravila užít si své odpoledne. Začala už hodinu před polednem saunou. Překvapilo mě, že v tomto případě jí nevadilo nechat nejmladší Karolínku v péči příbuzných.

Krátce před koncem pobytu se Liduš definitivně utvrdila v tom, že na ni celá rodina hraje divadlo a komedii. Náhodou v obchodě zjistila, že Radka s Jirkou ani ostatní obyvatelé bytovky a zároveň členové rodiny za své nákupy neplatí pravidelně, ale jednou za čas. Přeochotná prodavačka jí nadiktovala přesnou výši dluhů Radky i ostatních a na kameru oznámila tajemství – její manžel, majitel obchodu, o nákupech „na sekeru“ neví.
Prosím, milí čtenáři, neříkejte mu o tom, když je to tak tajné.

Mám dovolenou!

To si nejspíš říkala Radka, která se sice starala o rodinu, ale mimoto si i užívala činností, na které by jinak asi neměla čas. Poprvé v životě stála na lyžích, Míra ji vzal na procházku do lesa, byla spokojená.

Já už to musím někomu říct! Tak mluv!

Tento dialog proběhl při závěrečné rekapitulaci mezi ženami, jejich muži se jen dívali, usmívali či kroutili hlavami, ale do hovoru se nezapojili.

Liduš se ptala Radky, jak takhle může žít, proč na ni hráli divadlo a komedii (tyto výrazy padaly z Lídiných úst po celou dobu velice často). Radka reagovala slušně, s úsměvem, občas pokrčila rameny, ale vesměs se nenechala vyvést z míry. Lída vůbec pokládala otázky zvláštním způsobem – s úsměvem a komentářem, že jí po tom vlastně nic není a že nic říkat nechce si to své přeci jen řekla, ovšem s dodatkem: „…no, když ti to tak vyhovuje, je to v pořádku.“ ze kterého ironie jen ukapávala.

Nedokázala jsem v téhle výměně jednoznačně rozdělit sympatie. Radčin styl života s celou velkou rodinou a velmi neschopným přítelem by mi nevyhovoval, s Liduš bych na kávu jít nemohla. Jak obě ženy zapůsobily na vás?

Výměna manželek

Diskuze k článku

Počet komentářů: 21
1
MILDA
Reagovat

sakra, už aby bylo poledne, ale tenhle díl mne fakt dostal docela velkým počtem zvratů a zajímavých událostí.
Jen mám poslední dobou pocit, že z medailonku si vždycky vyberu favoritku, která se pak ukáže jako naprostá bluma. Viz právě tenhle díl, kde za kazdou větou následoval pláč. Nechápu, jak může zvládat ten zápřah v mateřský školce bez kila prášků na uklidnění denně. Ale dům měla fakt pěknej, hlavně tu kuchyň ….

2
Karkulka
Reagovat

Tahle reportáž přišla dost pozdě, tak posílám odkazy na jiné stránky, kde se o tom diskutuje:
http://www.blesk.cz/Clanek51455.htm a pak http://www.zena-in.cz/rubrika.asp?idc=21974&id=5

3
Jirkazz
Reagovat

Jo jo, SUNičko jako u Výměny tradičně zaspal, teď už je to s křížkem po funuse. Kolikrát jsem navrhoval, aby u Výměny byla už v den vysílání annonce na pořad, kde by se dalo hned po skončení diskutovat, s tím, že článek by se dopsal dodatečně….

4
maxpower
Reagovat

Liduš byla zrala tak na facku, co do takoveho poradu vubec leze, nebo co jako cekala?

5
Raden
Reagovat

Mildo – omlouvám se, ale vůbec jsem o vysílání Výměny v neděli nevěděla. Alespoň jsem se na ni podívala v klidu ze záznamu, dokonce několikrát :-)

Karkulko – viz odpověď předchozí. Do diskuzí jsem teď nahlédla, překvapily mě :)

Jirko – SUNíčko nezaspal, zaspala jsem já, o změně vysílacího času jsem netušila, omlouvám se. SUNíčko tvůj návrh ale přeci přijal a trvá na anoncích, tohle je moje vina.

Reagovat

maxpower, vidina 50 tisíc nejednomu zatemní mysl a pak je šokován, kam že to vlezl …. podobně tomu bylo např. ve VyVolených série č. 1 :)

7
Anonymní
Reagovat

Zajímalo by mě kdo řídí auto obyvatelů paneláku v těchto dnech. Ale asi jezdí sami bez řidičáku, to už je nikdo nefilmuje.

8
ewwwa
Reagovat

Anonymous: Radka ma nejspis ridicak, ne?

9
Karkulka
Reagovat

ewwa: on chtěl říct, že Jirka asi jezdí i bez řidičáku, ale kvůli štábu Novy se bál to risknout a potřeboval šoféra.

10
XXX
Reagovat

Jak mohl štáb vědět, že nemá řidičák? Do toho jim nic není.
Asi se bál svého učitele z autoškoly.

11
Trillian
Reagovat

prostě paní hraběnka zavítala mezi chudinu a bylo to samé „schreklich“ a „ooooch, Jean podal mi kapesníček“… to, že její manžel se dostal k luxusnímu sídlu jako hajný a taky rodině vypomáhá povoleným odstřelem, není něco, za co by měla držet nos někde u stropu…
na mne působila i bytovková rodina, že dokáží s tím málem co mají žít vcelku v pohodě a že zaplatí jen jednou za čas? když je jim to umožněno, proč ne? i prodávající na tom vydělá, když nevidí narůstání sekery na hubnoucí peněžence, lehko utratí víc, než, kdyby jim ubývaly penízky v rukou :o)

na druhou stranu byly ty Jirkovy „pochůzky“ dost podezřelé… skoro to vypadalo jako výběr výpalného případně něco podobného…

a ještě něco, zkoušet dát dítě spát násilím a bez předchozí dohody s partnerem? vázlo tam cosi jako komunikace… ostatně i její manžel něco v tom smyslu naznačoval…

12
Jirkazz
Reagovat

Luxusní život Lídy a Míry – tedy barák jedna báseň, to jo, byť v díře světa. Ale jejich vozový park spočíval v trabantu na běžné ježdění a 120ce když to chtěli rozbalit do luxusu… A navíc se Lída divila, že v druhé rodině kupují dětem tvarohové pamlsky, že její děti musí žít skromněji. Fakt záhadný luxus.

13
Májá
Reagovat

tenhle pořad jsem viděla jen dvakrát, jednou to bylo docela v pohodě a pak ted. ale docela mě to překvapilo.. sice přiznávám, že Lída byla dost přecitlivělá, ale na druhou stranu, když si vzpomenu na toho neschopnýho chlapa, na to, jak tam každý kouří, a psa, který se válí s dudlíkem v rozestlané posteli, tak by se mi to taky moc nelíbilo..

14
andrea
Reagovat

Už jsem tohle psala k minul= výměně, než se rozeběhla zde, takže ještě jednou:

Možná to měla Nova naplánováno jinak. Skandalizována měla být rodina žijící v tlupě a na dluh. Namísto toho byla největším tématem hysterie paní lesníkové. Závěrečná replika „já o tom nemůžu mlčet“ a „tak mluv“ má sice daleko k tygříkovi a šťěňátku, ale stála taky za to. Jak může paní pracovat s dětmi při takové labilitě???

15
ajda
Reagovat

Někde jsem četla, že adeptky výměny prochází pohovorem s psychologem. Lída možná chvílemi působila labilně, ale asi to dle odborníka nebylo tak hrozné aby nevydržerla, a vydržela.
Její brekot byl chvílemi trapný. Taky to jak vyjela do světa – bílý kabátek, minisukně, musela přece vědět, že pojede do absolutně odlišného prostředí. Trochu mi to tam připomínalo domácnost Eriky, jenže tam ta nová maminka nefňukala na kameru, ale koupila Savo a spacák, a těch 10dní tam prožila sice v šoku, ale bez breku. A dokázala si získat děti.

Činčila ve skříňce byla síla, ale kdo má doma zvířata, ví, že se musí po nich taky uklízet. Myslím , že by to zase takový problém nebyl, vzít Savo a denně to zvířátku vytřít. Rozhodně by bodovala víc, než brekotem nad smradem.
Pokud v tom dokázala spát, trošku ji povaji za „čuně“, já bych tam neusla!
Při závěrečném rozhovoru se mi zdálo, že hlavně čekala chvalozpěvy její sokyně na jejich hezký dům.Musela si je doslova vynucovat. a asi si toho v životě vynucuje víc. Smekám, výměnu v otřesném prostředí zvládla, ale
i neovládla své emoce……

Poslední díly výměn mi nějak chybí pohled na starost o děti. Ani zde jsem si nevšimla činnosti s dětmi. Prezentace baráků jak dokument cestovní kanceláře…..
Vozový park odpovídal životu u lesa.
Co mě nejvíc nadzvedlo, byl pohled na bezpracně přežívající tlupu darmošlapů v bytovce na okraji vesice. Mohou si takhle vegetit jen díky štědré ruce našeho prohnilého soc.systému. Prostě klasická ukázka pro zásah sociálky. Ale to je moc práce, dát jim měsíčně dávku a mít klid, to je taktika státu. A kde na to stát bere???? Z našich daní…..a to mě naštvalo nejvíc. Taky by mě zajímalo, zda z odměny za natáčení vyrovnají dluhy a jestli jim bude započítána při výpočtu dávek. Správně by ted neměli „chvíli“ nedostat nic.

16
malinka
Reagovat

nezlobte se na me, ale zivotni styl radky a jirky plus cele zbyle rodiny se mi hnusi!! proc mam platit ze svejch dani takovyhle povalece, ktery akorat chlastaj a hulej? vubec se nedivim, ze lida v tom dome brecela, protoze to byla tragedie. vsude smrad, bordel, nahuleno… fakt sorry, ale tenhle barak nebyl idealni prostredi pro vychovu peti deti!

at jirka vezme lopatu do ruky a jde makat! a do doby, nez si sezene praci, muze vzit do ruky koste a hadr a uklidit misto chrapani a celodenniho poflakovani dum!

VAM SE SNAD LIBI? ZE ZE SVYCH PENEZ ZIVITE TAKOVYHLE LIDI?!

17
xxyy
Reagovat

to Ajda: kdyba rodina Radky a Jirky nic nedostala proto, že mají prachy z natáčení, tak by se to zase dotklo nejvíc dětí. Mě nejvíc děsí, že z těch děcek zas vyrostou stejní flákači jako jejich rodiče. A zase budou žít na úkor slušných lidí, kteří to zacálují ze svých daní.
Lída mně byla rozhodně sympatičtější než Radka, ale neměla do takového pořadu vůbec chodit, vše se obrátilo proti ní. Když se nepřizpůsobíš tomu úděsnýmu binci, tak tě ostatní hned označí za hysterku. Ale chtěla bych vidět ty kritizující, jak by to zvládali na jejím místě. Přeju jí, aby se z toho šoku brzy vzpamatovala.

18
ajda
Reagovat

to xxyy: podle zákona o vyplácení dávek, by se jim tento honorář měl do příjmu započítat, a tím omezit výplatu soc.dávek. Oni stejně dávky spotřebovávají víceméně za alkohol a cigarety, děti jsou na okraji.
Lídu neodsuzuji, mám stejný názor, neměla tam chodit!!! A když se do toho dala, měla bojovat a ne kňourat . To jí nepomohlo, naopak……Už nevím jak se jmenovala maminka Tadeáše, která byla u Eriky v Olomouci. Přišlo mi to srovnatelné, i styl života na dluh, smrad, špína, a byla úžasná.
Lída se mi líbila, ale chvílemi to fakt kazila svou ukňučeností. A těmi řečmi o divadle a komedii, ty jsem nechápala. A to jsem to viděla 3x!

19
xxyy
Reagovat

to aida: Máš pravdu, že toho kňourání bylo dost, ale nevíme, jak to Nova sestříhala. A rodina Radky a Jirky a jim podobné mě taky odpuzují. Někdo namítne, že jinde jsou na tom děti ještě hůř – ale to stejně neznamená, že to je v pořádku a že by se tím neměl někdo kompetentní zabývat.

20
***
Reagovat

***

21
buk
Reagovat

Ale měl to Radeček pěknou náušnici!

Přidat komentář