Panáček v reality show

Den D (Dragons‘ Den) – investoři odhaleni

25. Únor 2009 | napsal(a): | reality show: Den D

Česká televize, konkrétně brněnské studio, začne od úterý 31. března na prvním programu od 21.45 hodin vysílat pořad Den D, který jsme čtenářům Panáčka v reality show již představili v 10 dílech anglické verze (Dragons‘ Den) opatřených českými titulky.

V české verzi Dragons‘ Den, tedy Dne D, se v jednom díle představí většinou 7 až 8 podnikatelů se svým nápadem, výrobkem či vynálezem a snaží se zaujmout jednoho či více z pětice investorů (kdo jsou investoři v Dnu D se dočtete na konci článku), aby vložili své peníze, čas či cenné kontakty do jeho podnikání.

Den D – na co se můžeme těšit

V 13 natočených dílech Dne D předstoupí před kameru zhruba 110 podnikatelů,vybraných z 800 přihlášených. Projekty se budou týkat všech oblastí lidské činnosti, chybět nebudou služby, gastronomie či zdravotnictví, dojde i na nejrůznější vynálezy a zlepšováky, jako je třeba ideální podprsenka.

Při výběru projektů rozhodovala hlavně jejich propracovanost, realizovatelnost, zda mají jejich autoři prototyp, případně, o jak originální nápad jde. „Není to ale hra, či soutěž. Je to skutečný byznys, uvidíte skutečné příběhy a řadě lidí, kteří pořadem projdou, opravdu změní Den D život,“ uvedl dramaturg pořadu Lukáš Franta.

Ano, znalci reality show Lukáše Frantu znají pod nickem Gorilla, provozujícím stejnojmenný server http://www.gorilla.cz/, kde díky tomu naleznete nejednu zajímavost ze zákulisí natačení české verze Dne D.

Investor Den D: Tomio Okamura

Toho snad netřeba představovat, v českých médiích je jako ryba ve vodě, především díky své funkci člena prezídia a tiskového mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Rovněž je šéfem cestovní kanceláře Miki Travel, která se zaměřuje na „dovoz“ japonských turistů do České republiky. Osobní stránky Tomio Okamury naleznete na http://www.tomio.cz/.

Investor Den D: Dana Bérová

Rovněž známější jméno běžným masám. Bývalá ministryně informatiky vystudovala Vysokou školu ekonomickou a žurnalistiku na UK v Praze. Pracovala jako redaktorka ČT, programová ředitelka TV3 a ekonomická ředitelka správy majetku Karla Schwarzenberga. Aktuálně Dana Bérová pracuje jako Business Development Director v konzultační společnosti Gartner Inc.

Investor Den D: Ondřej Bartoš

Ondřej Bartoš je podnikatel, konzultant a entuziasta. Je výkonným ředitelem TUESDAY Business Network. Podílel se na založení TBN jako nástupce First Tuesday v České republice, které působilo na trhu od září 1999 jako česká pobočka stejnojmenné globální sítě. Kromě působení v TBN je Ondřej partnerem v konzultační firmě Credo Int. zabývající se ekonomickým, finančním a strategickým poradenstvím a od roku 2004 působí také jako poradce polského technologicky orientovaného VC fondu MCI Management S.A. pro Českou republiku a Slovensko. V minulosti stál také u zrodu firmy Acron Communications (konzultační a vývojová firma) a Incubatoru 2.0 (technologicky orientovaný inkubátor). Ondřej je členem několika poradních orgánů a asociací, publikuje v odborném tisku a přednáší na konferencích v ČR i zahraničí. Vystudoval finance a finanční řízení firmy na Vysoké škole ekonomické v Praze (2000).

Investor Den D: Ivan Pilný

Ivan Pilný (pamětník 2. světové války) vystudoval ČVUT, v IT vystřídal všechny profese kromě děrovačky a telefonistky, z odborné dráhy se posléze uchýlil na manažerskou, byl generálním ředitelem Microsoftu, předsedou představenstva Českého Telecomu, prezident sdružení TUESDAY Business Network atd. V současné době dělá na volné noze, co ho jen baví. Autor knihy Pracoval jsem pro Gatese aneb život mezi bajty.

Investor Den D: Marta Nováková

Ředitelka společnosti U&SLUNO specializující se na informační systémy pro maloobchody, velkoobchody a distributory. Marta Nováková má díky tomu kontakty na řadu velkých řetězců.

související články a odkazy o Dnu D

– Den D – odpočítávání začalo / Gorilla.cz
– Den D na Facebooku
oficiální stránky Dnu D
VIDEO: ČT dá v pořadu Den D šanci podnikatelským nápadům / Novinky.cz

SUNíčko

Ten, který kolem roku 2005 měl trochu více času a tak ho napadlo, že spustit si bložínek o reality show, které tehdy začaly vtrhávat do českých i slovenských televizí, bude dobré na ukrácení času. Dopadlo to, jak vidíte. Panáček v reality show žije dodnes, když už to rozhodně není one man show, ale výtvor mnoha autorů, bez kterých by to skutečně nešlo. Chcete mě kontaktovat? Pak sunicko[at]centrum[dot]cz Díky.

Den D

Diskuze k článku

Počet komentářů: 7
1
drak
Reagovat

No jsem zvědav. Doufám, že si vzali to nejlepší s anglické verze a nebude to moc veřejnoprávní a moderátorem nebude Cibulka nebo někdo podobný, i když tam záleží hlavně na investorech. Okamura bude určitě dobrý, trochu mě mrzí, že tam není Horáček.

Reagovat

drak, moderátorem určitě nebude Cibulka, protože je jím Jan Pokorný z Radiožurnálu. Určitě znáš.

3
Lukáš Franta
Reagovat

Záleží na investorech a snažili jsme se vybírat lidi, kteří nejsou (s výjimkou Tomia Okamury) úplně notoricky známí široké veřejnosti, abyste je mohli postupně poznávat, přistupovali k nim bez předsudků – což bohužel u Michala Horáčka nejde. Přemýšleli jsme o něm, ale myslím, že on ani není ten pravý člověk pro tuhle show, není typický investor a klasický podnikatel. Investoři se o ty projekty pak nějakým způsobem dál starají a to by ho asi moc nebavilo, on dělá dnes spíš umění, hudbu, muzikály.

4
Pattrick
Reagovat

Jsem zvědavej, hlavně na Okamuru :D šíleně mě baví když je v telce

5
Lena
Reagovat

Ten Pilný vypadá zajímavě – těším se:)

6
TK
Reagovat

Vůbec nevadí, že jména těchto investorů široké veřejnosti zatím nic neříkají, pokud se pořad povede, tak se do povědomí určitě zapíší a možná se z nich stanou takové hvězdy jako v britské verzi. Důležité je, že mají bohaté profesní zkušenosti, koneckonců to není jen nějaká porota Superstar, ale skupina investorů, kteří podpoří podnikatelské záměry penězi ze své vlastní kapsy.
Zajímavým zpestření může být také „chemie“ mezi jednotlivými investory anebo jaké hlášky si vymyslí při hodnocení různých ptákovin, se kterými před ně podnikatelé předstoupí. Uvidíme 31.března.

7
Deleatur
Reagovat

Jsem spíš zklamanej, v anglické verzi to byli vyloženě lidé, které investování živí, takže mohli chtít podpořit hudební skupinu stejně tak jako filtr na vodu, ale tady nevidím moc důvodů, aby měli podobně široký záběr.

Přidat komentář