Panáček v reality show

Česká Pevnost Boyard začíná, překoná sledovanost originálu?

3. Září 2016 | napsal(a): | reality show: reality show obecně

pevnost-boyard-kotek
Dnes večer, v sobotu 3. září ve 20:15 se na TV Prima objeví první díl soutěžního pořadu Pevnost Boyard. Říkáte si, to se asi pletete, ten už přeci znám z raných devadesátek. A máte pravdu, i já si jej pamatuji v podstatě ze svého dětství, ještě tuším na OK3. Jenže dnes to bude jiné kafe, dnes půjde historicky ryze první díl české Pevnosti Boyard. Obsazení?

Jakub Prachař, Vojtěch Kotek, Jan Dolanský, Kristýna Leichtová a Hana Kynychová (fitness paní, co za pár dní otevře své fitko na pražské Pankráci a tak se reklama jistě hodí). Moderuje, kdo jiný, než Libor Bouček a slavnou roli otce Fura si střihne Jan Rosák. Pozitivní je, že vyhraný výtěžek jde na pro organizaci Helppes, která zařizuje především výcvik slepeckých psů.

Trocha televizní historie a statistiky Pevnosti Boyard

Soutěž vznikla v roce 1990 a v Česku ji vysílala nejprve Česká televize pod názvem Klíče od pevnosti Boyard, později také TV Nova. V průběhu let byla také vysílána v různých regionálních mutacích, dokonce i na Slovensku. Od 2. února 2012 vysílá tuto soutěž (její britskou verzi nazvanou Fort Boyard, česky Pevnost Boyard) televizní stanice Prima COOL. V roce 2013 začala Prima COOL vysílat také originální francouzskou verzi.

Na Prima COOL běžely různé verze od 2. 2. 2012 do 16. 1. 2016. Celkem bylo odvysíláno 11 sérií a odběhlo 645 dílů (včetně repríz), z toho bylo 126 premiérových dílů. Nejsledovanějším dílem byl díl z 2. 2. 2012, kdy jej sledovalo 249 tisíc diváků, share 6,02 % (15+).

Co myslíte, najde si tento stařičký formát v českém podání dostatek diváků, aby okupoval sobotní prime time na TV Prima delší dobu? Trumfne dnes večer rekord z 2. 2. 2012?

SUNíčko

Ten, který kolem roku 2005 měl trochu více času a tak ho napadlo, že spustit si bložínek o reality show, které tehdy začaly vtrhávat do českých i slovenských televizí, bude dobré na ukrácení času. Dopadlo to, jak vidíte. Panáček v reality show žije dodnes, když už to rozhodně není one man show, ale výtvor mnoha autorů, bez kterých by to skutečně nešlo. Chcete mě kontaktovat? Pak sunicko[at]centrum[dot]cz Díky.

reality show obecně

Diskuze k článku

Počet komentářů: 21
1
Ludvík
Reagovat

Konecne je v televizi neco koukatelneho. Sledovali jsme cela rodina a moc se bavili!

2
Monika
Reagovat

Kdyz jsem videla fotku otce Fura alias Rosaka na netu, rikala jsem si, ze to bude hruza, pac s originalnim otcem se to neda srovnavat. No realita predcila ma ocekavani, bylo to jeste horsi. Rosak se na to vubec nehodi, vse je zkracene – pocet soutezicich, ukolu, casovy limit. Hadanky i ukoly jsou jednodussi, postrada to vetsi napeti, vyvrcholeni, kdyz to soutezici nestihne , je to fuk, na vezeni se v nasi verzi nehraje, okamzite je propusten na svobodu. S originalni verzi naprosto nesrovnatelne, my proste neumime nic udelat na urovni zahranicni verze….

3
pimpa
Reagovat

Ano, jak píše Monika, všechno bylo nějak zkrácené, ale nevadilo to zase tak moc, my jsme se bavili. Tým byl sympatický a docela šikovný. Jen Rosáka od jisté doby nemusím (osobní zkušenost při jedné soutěži), raději bych tam viděla někoho jiného.

4
layma
Reagovat

@Monika: S prapůvodními verzemi (90, 91) si tahle rychloupentlená VIP verze skutečně moc podobná není. Je ale otázka, zda to frantíci pro cizí produkce takhle nedělají běžně. Z toho, co naši účastníci pustili do médií, tak se to tam střídalo jak na běžícím pásu a česká produkce tam tak akorát salutovala.
(režie a výkonní producenti francouzi)

5
Ludvík
Reagovat

@Monika: proc maji Cesi neustale za potrebi srovnavat se zahranicnimi verzemi…

6
ales winner emma
Reagovat

jsem viděl tak půl hodiny a musím říct za mně nekoukatelná blbost která nemá nic společného s tím originálem toto je jen ne-originální předělávka kdysi velmi populární soutěže ale primo sorry ale vysílat tohle v hlavním čase ve 20.15 tak to fakt ne a navíc máme rok 2016 ne devadesátý léta myslím si že to bude propadák to i ta STARDANCE nebo tvoje tvář kterou nenávidím jsou celkem inovativní ale tohle ne

7
Seb
Reagovat

Za zkrácení pořadu Prima nemůže, to už je ten formát zahraniční licence, který je stejný pro všechny země. 9 úkolů o klíče, 3 úkoly o indicie, z toho 3 hádanky. Vězni se osvobozují automaticky po skončení části s lovem klíčů. Chybí duely rady s pány temnot.
Já si ale pořad užil. Tým měl chemii, snažili se (na rozdíl od československého Wipeoutu). Jen ty nápovědy k hádankám nemusely být tak dávací a trochu mě štvaly ty neustálé ukázky „viděli jste“ a „uvidíte“. Přesto za mě vysoká spokojenost.

Reagovat

Bouček nebyl jen moderátor, ale i autor scénáře. Rosák nekoukatelný. Tenhle tým až na Kynychovou se mi líbil, s tím co bude příští sobotu mám dost problém :-(

9
pimpa
Reagovat

@Ajda: A kdo tam bude příště?

10
Johana
Reagovat

Za ty roky si už člověk zvykne, že porovnávat s originálem se moc nedá. Co mi ale hodně vadilo, byla spousta nevypípaných vulgarit z úst českých ,,celebrit“…zvlášť užvaněná vuvuzela Kynychová by si měla na to dávat pozor.

11
Johana
Reagovat

@Ajda: novomanželé? Ten díl vynechávám.

12
Ajda
Reagovat

@pimpa: @Johana: Tak, tak, Táničku a Gregora taky vynechám. Nevím, jestli budou zrovna příště, ale další účastníci samé vykopávky – Machálková, Svobodová, Čenský, Hanychová, 2x Kraus, Kohák, Vacek,Kateřina Neumannová… Vandu Hýbnerovou mám ráda, proto ji do tohoto klubu neřadím :D

13
Monika
Reagovat

Tanicka s Gregorem by meli jit podle upoutavky na webu v pristim dile. na idnes k tomu pisou „Jan Rosák coby otec Fouras vyzařuje asi tolik mystiky jako děda Mrazík“ No jak jsem psala vyse Rosak je pro me nejslabsi clanek cele show, cim mene bude na obrazovce tim lepe. je to krok uplne mimo, absolutne se na to nehodi, chybi mu jiskra, tajemno, vylozene me irituje. Dal jeste kritika padla na Boucka “ moderátor Libor Bouček hovoří, jako by provázel vyhlášení sportovce roku“, nejdriv jsem ho nemusela, pak jsem si na nej zvykla, ale tady mi jako moderator tez nesedi. Je malo akcni, prilis monotonni, uspavaci, nema to naboj, myslim, ze treba ten Prachar by byl lepsi.

14
pimpa
Reagovat

@Ajda: Aha, děkuji, tak doufám, že Agátka bude zrovna příště, to totiž budu pryč a neuvidím to! :-)

15
layma
Reagovat

@Monika: Naopak, kdyby se Rosák anebo Bouček pokoušeli markýrovat originální verzi, byla by to tisíckrát větší tragedie.
Myslet si, že kdokoliv z této party VIP účastníků (které navíc naháněli k účasti skoro ze dne na den) by byli schopni absolvovat cokoliv náročností podobného skutečnému soutěžení, mi přijde zhruba na stejné naivní úrovni jako zdejší tradiční plačky účastníků seznamovacích, kuchařských a jiných RS.
Jako zábavná sobotní estrádička bez nutnosti používat mozek, to funguje zatím dokonale – 1, 343 mil diváků, share 15+/ 15-54/15-69 = 41% / 48% / 44%

Na díly s Agátkou a Táničku se naopak moc těším. (doufám v obzvlášť mnoho hmyzu, slizu, hnusu)

16
Ajda
Reagovat

Kdyby Rosákovi narazili paruku s dlouhými vlasy, z kápě mu lezla sotva bradka a pár vlasů, byl by možná i snesitelný.

17
Prochor
Reagovat

Bohužel jsem neviděl. Takže jediný autentický je tam Paklíč jak chápu. Z vašich příspěvků jsem vyrozuměl, že to byla spíš parodie na originální řady.
Každopádně zítra začíná na Markíze Ostrov a ten bude asi zajímavý.

18
Ananas
Reagovat

@pimpa:
Příště bude sama jedna žena Vendula, z chlapů mi podle upoutávky uvízl v hlavě akorát Kohák.

19
Lady XL
Reagovat

Taky mi nejvíc vadily ty ukázky co bylo, co bude a furt dokola…, prostě nastavovaná kaše. Ale bavila jsem se ovšem díky klukům. Kynychová mi vadila (antipatie), i když tam párkrát klukům aspoň dobře poradila jak na to… Vážně nelze porovnávat s originální verzí, když si průběh určují právě Frantíci a holt si myslí, že tohle zahraničním týmům stačí… K závěru – divím se, že si nevzpomněli, že je nejlepší vzít holku do náručí a nandat jí peníze do klína. Takhle běhali sem a tam s hrstičkami peněz.
Jinak nejvíc jsem se válela smíchy u „kafemlejnku“, ostatně spolusoutěžící taky :-). Vůbec jsem Vojtovi nezáviděla…

20
Iva S.
Reagovat

@Lady XL:
ad 19 Lady XL
Docela jste to napsala i za mě :-)

21
pimpa
Reagovat

@Lady XL: Třeba se báli, že by je neunesli! :-)

Přidat komentář