Panáček v reality show

Jak se staví sen 2016 (5.díl – 2.4.) – proměna v Novém Jáchymově, aneb jak 3 generace ke splnění snu došly

3. Duben 2016 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

jsss-2016-e05-foto-1
Přihlášení do přestavby bytu v rámci Jak se staví sen je tentokrát ve znamení překvapení. A to od paní Venduly pro její sestru Janu (38), která to v životě neměla zrovna lehké, jak už to v tomto pořadu často bývá. Odmala trpí dědičným onemocněním kloubů. A tak léčebna, lázně a nemocnice jsou jejím domovem. Ano, opět se jedná o srdceryvný příběh a dopředu říkáme, že slz nebude málo…

Jana bydlí v malém bytě 3+KK v druhém patře, společně se svojí maminkou Jarmilou a synem Tomášem (8). Jejich byt je opravdu malý, pokoje připomínají nudle a celkově moc nevyhovují. Kuchyň s pracovním prostorem by se dala pohledat. Především chybí digestoř! K tomu je spojena s obývacím pokojem, který je zároveň ložnicí pro paní Janu. Uf! Stále nás překvapuje, kolik lidí v této zemi spí na rozkládacím gauči. A zvláště v tomto případě nechápeme, proč si mladá nemocná žena s klouby v invalidním důchodu, i přes špatnou finanční situaci, nenašetří na kvalitnější matraci. Než na plánovanou myčku…

Největšího luxusu v bytě si dopřává Jarmila, která spí ve vlastním pokoji. O něco hůře je na tom Tomáš, ten je ve svém malém pokojíku oddělen od obýváku tenkou příčkou. Přáním rodiny byla přeměna kuchyně a obýváku, který obývá hlavně Jana, a ponechání perly jejich domácnosti – krásného porcelánu, malovaného zlatem, po kněžně Leontýně.

jsss-2016-e05-foto-2
jsss-2016-e05-foto-3

Již podruhé se setkáváme s designérskou dvojicí dominantní Martinou a hodným Petrem, kteří nám už předem slibují stres a komplikace. Ve skutečnosti to nebylo tak hrozné, jako minule. Bohužel Jana tuto dvojici nemůže přijít přivítat, jelikož jako velká milovnice čistoty, to přehnala s uklízením a nemůže se zvednout z gauče. Naštěstí šlechetný Petr ji vysvobodí. Postupem času nastoupí Laďka se svými vlezlými dotazy na tělo… A pořad o bydlení, je tak stále více Poštou pro tebe. Bez hledání.

PROMĚNA

Oříškem bylo, co vše zrekonstruovat. Designéři se nakonec rozhodli pro rekonstrukci kuchyně, obývacího pokoje s ložnicí, dětského pokoje a chodby.

Došlo k celkové změně dispozice bytu. Byla zbourána příčka do dětského pokoje a postavena příčka v kuchyni. Nyní je tedy místo kuchyně dětský pokoj a Tomáš si polepšil z 8,8 m2 na 11,9 m2. Dostavěná speciální vysokopevnostní sádrokartonová příčka má prý lepší akustiku. Tak snad toho Tomáš moc neuslyší. Třeba kuchyňský robot a tak…. Spojením bývalého dětského pokoje s obývákem a ložnicí Jany, se z nudloidního pokoje stal příjemnější čtvercový pokoj. Kuchyň je posunuta do obýváku a obývák do dětského pokoje.

jsss-2016-e05-foto-4

jsss-2016-e05-foto-5

V celém bytě je navržena vinylová podlaha v dekoru dřeva. Chválíme na chvíli upuštění od „kamení“ v podobě mramorového koberce. Přesto je otázkou, zda parkety pod kobercem v části bytu byly opravdu v tak hrozném stavu, aby se nedaly ponechat po jejich obroušení, které bylo stejně nutné provést.

Celkově je byt navržen do světlých bílých odstínů v kombinaci se šedou a dřevem. Pro Janu, milovnici uklízení a čistoty ideální. Bude mít o prácí vystaráno. V bytě jsou opět nové dveře nejmenované značky, k tomu i nové zárubně a kování, v bílých a šedých odstínech, v různých kombinacích. Znova použita chytrá elektroinstalace s bezdrátovými vypínači.

KUCHYŇ, LOŽNICE, OBÝVÁK V 1

Nová kuchyň je ve tvaru L, s protějším pracovním prostorem, na který navazuje jídelní stůl. Pěkně působí vybraná keramická mozaika ve tvaru včelích plástů za kuchyňskou linkou. Nechápeme však její použití na protější stěně v obýváku! Asi množstevní sleva K tomu se nám opakuje chyba z minula, zase příliš vysoké a špatně dosažitelné horní skříňky v kuchyni na míru.

jsss-2016-e05-foto-6

Paní Jana se dočkala nové postele v podobě rozkládací sedačky a matrací. Doufejme, že dostatečně kvalitní. Jana by si však nejvíce zasloužila samostatný pokoj, alespoň minipokojíček s postelí. Kde by měla trochu soukromí a čas sama na sebe. Věříme, že kdyby se designéři více zamysleli, tento problém by šel vyřešit. Například příčkou za kuchyňským barem a posunovacími dveřmi od jídelního stolu směrem k televizi. Nebo by ze svého pokoje část ukrojila maminka Jarmila. Takto, i když vcelku povedená rekonstrukce se nám zdá neúplná. Problém soukromí je bodem číslo 1.

jsss-2016-e05-foto-7

jsss-2016-e05-foto-8

DĚTSKÝ POKOJ

Došlo i k proměně dětského pokoje. Celkově v tónu modré. Která na nás působila spíše smutně. Doplňky a nábytek převážně z Ikea, tak snad se Tomášovi bude spát kvalitně.

jsss-2016-e05-foto-9

CHODBA

Chodba je zase stejná jako předchozích JSSS. Momentálně ji také hyzdí ponechané vstupní dveře. Otázka zní, proč zrovna kolibříci na stěnách?

jsss-2016-e05-foto-10

Rodina Hrdličkova byla s rekonstrukcí spokojena. Slziček bylo spousta. A dá se říci, že ve svém bytě zabloudili. Do budoucna plánují sami vylepšit ještě pokoj maminky. Asi těžko využijí ve své finanční situaci nabízené půjčky. Ani bychom jim tento návrh, dle vizualizace nedoporučovaly. Pro důchodkyni působí dost mladistvě. A pro změnu je tu zase spaní na rozkládací sedačce…

CENA – téměř půl melounku

Stavební a ostatní práce 166 180 Kč, kuchyně 68 722 Kč, kuchyňské spotřebiče 55 950 Kč, dveře a zárubně 16 562 Kč, podlaha 21 922 Kč, sedačka 28 392 Kč a nábytek, dekorace a doplňky 131 444 Kč. Celkově tedy skoro 489 172 Kč.

HODNOCENÍ: 3

Rekonstrukce s přehozením dispozice se vcelku povedla, rodina nebude muset bydlet v tak úzkých pokojích. Přesto jako chybu vidíme nedostatek snahy o trochu soukromí pro paní Janu. Vzhledově se nám nejvíce líbí hlavní pokoj s kuchyní, obývacím pokojem a ložnicí. Na dětském pokoji by se dalo ještě zapracovat. Chodba zase stejná nuda jako přes kopírák z minulých dílů. Doplňky jsou vybrány vkusně. Pěkná světla od Claro. Asi jsme obměkčeny.

TRUNDA elements

Jsme dvě sestry, který mají rády design a všechny možný kreativní činnosti. Když nás SUNíčko oslovil na psaní do jeho blogu, hned jsme kývly. Pořad Jak se staví sen dobře známe a ne úplně vždy jsme spokojené, co designéři na komerční televizi vytvoří. Vlastně málokdy. Tohle psaní proto bereme jako dobrou příležitost, kdy namísto vymýšlení blbin, zkusíme taky trochu kritizovat a prezentovat jiný pohled na věc.

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 1
1
anna
Reagovat

ctela bych se prihlasit ale nemam zadny fotky

Přidat komentář