Panáček v reality show

Jak se staví sen 2016 (4. díl – 26.3.): aneb emoce z Nového Strašecí nedají spát, natož snít (rekapitulace)

30. Březen 2016 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

jsss-2016-e04-foto-1
V dnešním díle Jak se staví sen, bylo o co stát. Emoce tekly potokem slz a hlavně tu máme opět designérskou dvojici Kamilu a Františka. Kolo prvních třech proměn je za námi a bylo plné designérských fópá a my měly po nich spíše špatný sny než ty dobrý. Uvidíme, jak tomu bude teď! Čtvrtý díl JSSS se nese v duchu extra smutného příběhu, ve kterém se babička s dědou starají o dvě vnučky, Janu a Naďu. Společně žijí v napůl rozpadajícím se domečku v Novém Strašecí a moc love jim nezbývá.

Jaké byly sny a přání rodiny?

Rekonstrukce v rámci JSSS se týkala pokoje pro velké slečny a potom také kuchyně, která je spojena s jídelnou a obývacím pokojem. Chodba, koupelna, WC a ložnice zůstaly bez proměny. V původním stavu kuchyňské části byl nedostatek místa na práci, rodina neměla ani společný stůl, kam by všichni usedli a rozpadajícího se nábytku bylo všude přehršel. Tohle stálo za změnu. Kuchyni si rodina přála zařídit v moderním stylu s troubou umístěnou ve výšce očí. Ideálně by chtěli vytvořit v kuchyni ostrůvek na práci, kde se vejdou při práci všechny ženy v domácnosti, aby se jim dobře a pořádně vařilo.

Rekonstrukce pokoje pro holky byla další v řadě. Mladé slečny by měly vyrůstat v diametrálně odlišném a kreativním prostředí, ve kterém bude mít také každá svůj vlastní prostor nebo koutek na „zašití“, když jim pokoj začne přerůstat přes hlavu. A co na to designéři?

jsss-2016-e04-foto-2

Kuchyně s ložnicí a obývacím pokojem

Tým designérů se snažil splnit sen babičce a rozhodl se v kuchyni pro již zmíněný ostrůvek, který propojil s jídelním stolem. Vytvořením takového ostrůvku ale ubral na pracovní ploše, která snad i v původním stavu byla větší a při jiné dispozici kuchyně by větší být i mohla. Také designéři ignorovali klasický postup při přípravě potravin a neuzpůsobili rozmístění spotřebičů a skříněk intuitivně. A tak lednice je daleko od dřezu. Vedle dřezu není odkládací prostor zleva a v kuchyni je málo prostoru na přípravu potravin. Úložných prostor obecně je v kuchyni také velmi málo. Kuchyňská dvířka v rustikálním stylu v odstínu vanilky jsou příjemná, ale už se nám nezamlouvají v kombinaci s pracovní deskou, která je v šedé. Celkový vizuál proměny působí dost těžkopádně.

V obývací části pokoje se designéři rozhodli otočit umístění pohovky. Nechápeme umístění televize na stěnu vedle okna – nebo trochu oslnění při svitu slunce a koukání na televizi nevadí? Navíc otočením gauče uzavřeli komunikační zónu mezi obyvateli domu. Tím pádem, člověk, co sedí na gauči, ztrácí přehled o tom, co se děje v kuchyni a naopak. Namísto několika křesel použili v obývacím pokoji jednu pohovku. Přičemž si myslíme, že pro rodinu by byla lepší pohovka s křesílky. Dost těžko se všichni budou vměstnávat a mačkat na gauči. Ubrali rodině na komfortu, a to jde dobře vidět na videu „jak se žije rodině po měsíci“. Navíc tento typ sedačky není vhodný pro lidi v důchodovém věku, jelikož nemá dostatečně vysoké sezení. Cena za sedačku je vysoká dostatečně, aby se za ni mohl pořídit kvalitní gauč i s křesílky, jak na to rodina byla doposud zvyklá. Škoda.

jsss-2016-e04-foto-3

jsss-2016-e04-foto-4

jsss-2016-e04-foto-5

Pokoj pro slečny

V pokoji pro slečny designéři vytvořili palandu a spaní rozdělili na dvě části. U okna vytvořili Nadě a Janě oddělená pracovní místa. Jako paravány použili desky z překližky s dírami připomínající…ementál? Vypadá to otřesně. Nad pracovní stoly zvolili designéři nevhodné osvětlení, a zase hráli na notu špatného efektu. Prvek perforované překližky se opakuje i v kuchyni a opět je tam tak nějak navíc. Stejně tak máme výhrady k barevnosti pokoje pro dívky. Použití svítivě žluté společně se svítivě růžovou a červenou, je total crazy a bez citu na barvy. A jak natřeli se stěnou i dveře na žluto? To opravdu nechcete. Doufaly jsme, že alespoň mezi designéry takovéto použití kontrastních barev bude přežitkem. Návrháři mohli také v pokoji přidat na úložných prostorech.

Podlahovina v kuchyni? Neuhádnete! Podlahovina v pokoji pro slečny? Odpověď stejná. Mramorový koberec. Tuto opakovanou záležitost už necháváme bez komentáře, protože ony ódy na mramorovou kameninu aneb zaplacené kobercovo-mramorové reklamy máme dost. Tak ale přeci jen, malý koberec do dívčího pokoje na zútulnění přidat mohli, tím myšleno něco většího než o rozměru rohožky, jak můžete vidět.

jsss-2016-e04-foto-6
Cena opět přehnaně vysoká. Za stavební práce se utratilo 156 402 Kč, za kuchyňskou linku 31 986 Kč, za spotřebiče 74 940 Kč. Mramorový koberec přišel na neuvěřitelných 29 973 Kč, dveře a zárubně stály 6 843, sedačka 48 981 Kč a dekorace 111 339 Kč. Celkově rekonstrukce přišla na 460 464 Kč.

Rekonstrukci hodnotíme vysoce podprůměrně. Pokoj pro slečny vizuálně působí stylem, co dům dal a je celkově bez nápadu. Designéři se mohli pokusit pokoj předělit tak, aby každá slečna měla ten svůj vysněný koutek soukromí, mohlo se to zpracovat daleko lépe. Dále nenacházíme žádný důvod umístění desky nad jídelním stolem. Mínus za špatně zvolené osvětlení. V obou pokojích nám chybí více úložných prostor. Velkým mínusem je sedačka, která byla nevhodně vybraná. Celkově se designéři podle nás málo zamýšlí nad potřebami lidí, pro které rekonstruují a to nám více než vadí. Utracené peníze nejsou příliš vidět a rekonstrukce nejsou pěkné, natož praktické. Škoda.

Hodnocení: 4

TRUNDA elements

Jsme dvě sestry, který mají rády design a všechny možný kreativní činnosti. Když nás SUNíčko oslovil na psaní do jeho blogu, hned jsme kývly. Pořad Jak se staví sen dobře známe a ne úplně vždy jsme spokojené, co designéři na komerční televizi vytvoří. Vlastně málokdy. Tohle psaní proto bereme jako dobrou příležitost, kdy namísto vymýšlení blbin, zkusíme taky trochu kritizovat a prezentovat jiný pohled na věc.

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 0
U tohoto článku zatím není ani jeden komentář.

K tomuto článku nelze přidávat komentáře. Díky za pochopení!