Panáček v reality show

Jste to, co jíte IV. – Janin boj s 55 kg nadváhy začíná!

11. Listopad 2009 | napsal(a): | reality show: Jste to, co jíte

[singlepic id=249 w=420]

Jana (23 let) byla do 18 let štíhlá jako proutek. Hrála závodně házenou, chodila hrát volejbal, basketbal, cvičila aerobik. Denně jezdila na kole a běhala. Pak se přestěhovala z vesnice od rodičů do Přerova a začala žít s přítelem. Tehdy začala přibírat. Během těhotenství a po porodu už to bylo 55 kilo navíc – a nyní při výšce 167 cm váží 125 kg. Velkou motivací ke změně životního stylu je Janin špatný zdravotní stav. Má vysoký krevní tlak, pálení žáhy, zvýšený cholesterol, bolesti hlavy a obrovské bolesti kloubů. To vše rozhodlo o vyhledání pomoci prostřednictvím pořadu Jste to, co jíte!

Jana přes den téměř vůbec nejí, ale večer je schopná dát si spolu s manželem dvě velké večeře. Chtěla by opět začít sportovat, musí ale překonat ostych, který má před ostatními lidmi, když (jak sama říká) dá své velké tělo při sportu do pohybu.


Žije s manželem a téměř dvouletou dcerkou, přátele téměř všechny ztratila. Jedinou dobrou kamarádkou a vzorem je Janě Ivana Zajícová, kterou už diváci znají ze třetí řady pořadu Jste to, co jíte. Dozvíte se mimo jiné i to, zda Ivanka zvládá dodržovat rady a doporučení našich odborníků. I když bude Janu podporovat přítelkyně, manžel své ženě přestává věřit, že se jí opravdu podaří zhubnout.

Jana: ,, Jím až večer. Otevřu ledničku a všechno sním.
Stydí se Martin za svoji manželku? Záleží na tom, v jakém je zrovna rozpoložení, tvrdí on. Rodina Janě nevěří, že zhubne. Ona chce všem dokázat opak. Podaří se jí to?

Šokovaní poradci

S případem jako ona se doposud nesetkali. Během dvou let přibrat tolik kilogramů a mít tělo sužované zdravotními problémy jako starší člověk, to je pro ně novinka.
Jako první přijíždí Petr Havlíček, aby Janě sdělil výsledky a rovnou probral i zásoby jídla u ní doma.
Výsledky jsou katastrofální – vysoký tlak i cholesterol, vysoký obsah cukrů v krvi. Má zaděláno na cukrovku. Ze 125 kg, které váží, je více než 50% tuku. Z akční mladé holky je nyní troska.

[singlepic id=247 w=420]

Kontrola lednice

Chybí suroviny na vaření. Tady se snad nevaří? Občas ano, ale rychlá jídla. Hranolky a maso. Instantní polévky atd.
Opustit lednici musí dnes skoro všechno:
Sladké džusy, smetana, tučné a sladké jogurty, veškeré uzeniny, listové těsto, rum, víno, colové nápoje, kečupy, džemy, sýr naložený v oleji, polévky ze sáčku.

Kateřina Cajthamlová a její vaření

Dnes to budou rovnou dvě jídla. Obě k večeři. Příprava nezabere víc než 20 minut. Sice to tvrdí, ale když vezmu přípravu rýže, těstovin, krájení, čištění, tak bych tipla, že to bude podstatně déle. Na samotnou finální úpravu už by 20 minut mohlo stačit. Nejdřív nákup, u kterého se poučíme, že se nemá kupovat křehčené kuřecí maso, obsahuje jen 83% masa a zbytek je voda a další přísady.

RECEPT: Rizoto (1. večeře)
Orestujeme červenou cibuli s masem a se zázvorem. Ten je nakrájený na plátky a nahradí sůl. Smícháme s rýží a ochutíme pepřem. Ozdobíme bazalkou.
Takto to radili při vaření. Jenže u hotového rizota bylo na talíři vidět, že ještě přidali červenou papriku, rajče a hrášek.

RECEPT: Těstovinový salát (2. večeře)
Celozrnné těstoviny, šunka, tofu, bazalka a hrášek.

[singlepic id=248 w=420]

Kateřina Cajthamlová: ,,Mimochodem, když jsem se dívala na staré fotky, tak Martin byl pěkně hubenej kluk a teď je oplácaně, takže já věřím, že se k tomu (stravování) připojí!“
Tak tuto hlášku jsem nepochopila. Martin mi přišel, že má absolutně postavu v pořádku, nechápu.

Ivana Zajícová

Janě se bude snažit pomoci při boji s kilogramy i Ivana Zajícová, účastnice minulé řady pořadu. Zhubla tehdy 17 kg, sice pár kilo prý opět nabrala, ale dál se drží. Dodržuje i stravovací plán a nechybí pohyb.

Stravovací návyky Jany před a po začátku hubnutí

Opět dva stoly. První demonstruje vše, co dříve Jana během jediného dne snědla.
Ráno oplatky, káva, džus a svíčková, rohlíky. Poté dlouho nic, až kolem páté hodiny začíná to pravé tláskání. Špagety, několik rohlíků, uzeniny, trochu zeleniny, voda a džusy, káva.
Ivana to zná sama u sebe. Také se takto dříve stravovala, navíc spořádala daleko víc sladkého než Jana.
To musí skončit. Je to ,,zdravý stůl“ a na něm: Plátky celozrnného chleba s plátkovým sýrem, rajčata, vejce. Další celozrnný chléb (jiný druh), tentokrát se sýrem a plátky okurky. Ledový salát a 2 knäckebroty s kuřecí šunkou. K obědu rýže, maso, brokolice. Večeře těstovinový salát. Ovoce a zelenina.

STOP! VŠE JE JINAK, JANA JE TĚHOTNÁ!

Tato zpráva překvapí nejen naše dva poradce, ani Jana s manželem těhotenství nečekali. Janě bývá ráno špatně. Stravovací plán se bude také muset upravit potřebám těhotné matky.
Proto Petr Havlíček, tentokrát bez převleku, vyráží na přepadovku. V lednici opět nic k vaření! Rodinka u domu, prý jdou na nákup.
Rady pro těhotnou – vynechat uzeniny a slané pokrmy. Sůl zatěžuje ledviny.
Vynechat vše co obsahuje kofein. Rychle se vstřebává do krevního oběhu a přechází i na plod. Následky by mohly být zvýšená srdeční činnost a hyperaktivita v pozdějším věku dítěte.

Aby se Janě lépe a zdravěji vařilo, nesmí chybět dárek od sponzora, hrnce Zepter. Později si Jana postěžuje, že v nich moc vařit neumí a nebyl by to Petr Havlíček, aby nepřispěchal na pomoc.
Má chuť na vepřové maso, ale to se Janě na dietu nezdá zrovna nejvhodnější. Omyl. Musí se maso správně vybrat a potom může být klidně vepřové. Vepřová kýta nebo panenka. I dietní, kvalitní šunka se vyrábí právě z vepřové kýty. Obsah tuku je do 5%. Polotvrdý sýr obsahuje 10% tuku, což je dvakrát více než vepřová kýta.


Vaření v pánvi Zepter – maso položíme do suché pánve, přiklopíme a asi 2-3 minuty necháme maso zatáhnout, aby se odlepilo ode dna a nepotrhalo. Zároveň pouští vodu, ve které se udusí. Nikde žádný tuk, chuť ponechám bez komentáře, každý si ji může představit sám, podle míry své fantazie.

Cvičení s Hankou Kynychovou

Těhotná Jana musí zapomenout na posilovnu. Cviky pro těhotné bude provádět doma a osobním trenérem byl jmenován její muž. Ten v závěru prohlásí, že kdyby cvičila více, výsledky by byly lepší.

FINÁLE

Dnes se neporovnávají žádné míry ani váhy. Jana tvrdí, že zatím neustále kila ubývají. To by mělo být do poloviny těhotenství, potom by měla začít váha opět stoupat.
Výsledky z laboratoře jsou tentokrát povzbuzující. Krevní tlak v normě, stejně tak cholesterol a cukry v krvi.
Záleží už jen na Janě, zda bude mít pevnou vůli, nepoleví v změněném životním stylu a vytrvá i nadále po narození dítěte.

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Jste to, co jíte

Diskuze k článku

Počet komentářů: 12
1
Petra
Reagovat

Tak tohle bylo opravdu odstrašující. Za dva roky z kočky lachtanem. Nechci se paní dotknout, ale plakat mela asi trošku dřív. Každopádně držím palce, aby to po druhém těhotenství nebylo ještě horší, nějak mám totiž pocit, že s tím nic moc dělat nechtěla.

2
jitka
Reagovat

Taky jsem měla ten pocit. Tohle ztloustnutí nechápu. teď to další dítě mi připadne hodně neuvážený krok. nevím, zda se dalším dítětem vyřeší tloušťka vztah. Spíš je to taková past na manžela. Ten l mi připadal tak trochu v koncích s dechem, jako by všechno kolem něj za poslední roky se dělo samo, bez jeho přičinění.
Ale držím palce, chce to ovšem hodně radikální řešení.

3
Lenka
Reagovat

Tak bych řekla, že manžel dle chování už dávno chodí za jinou-hubenou…

4
ajda
Reagovat

V této řadě JTCJ mi začíná čím dál více vadit doktorka, má zbytečně arogantní projev.
Minulý díl, kde byla jen minimálně, byl pohodový.
V tomto díle mě třeba vytočila hláškou, že Janin manžel býval pěkně hubený kluk a dnes je oplácaný a dietu by měl držet s Janou.

5
Gabika
Reagovat

Dobrý deň,

ak je to možné prosím Vás o kontakt na pani Janku. Veľmi rada by som chcela s ňou komunikovať. Mám za sebou podobný osud ako ona. Chcem ju veľmi podporiť a povzbudiť. Ide to len treba chcieť. Čo sa týka Vašej relácie je výborná. Všeličo sa v nej ohľadom stravovania dozviem.

Prajem Vám veľa úspechov!!!!!!!!!!!!!!!!

6
ajda
Reagovat

Gabika,
bohužel, kontakt nemáme, jedině pokud Jana navštíví tyto stránky a nechala by ti ho tady sama. Nebo můžeš napsat kontakt ty na sebe a ona se ti třeba ozve.

7
Nella
Reagovat

Túto reláciu som si neskutočne oblubila! už dlho sa zaujímam o zdravý životný štýl… no viac by ma potešilo, keby sa venovala jedlu väčiš pozornosť… Napr. ked robia jedlo z cestovín? solia vodu, v ktorej ich varia? a tiež by ma zaujímalo, čo by mali a čo by nemali také celozrnné cestoviny obsahovať? lebo v obchode je ich už velmi vela druhov…a neviem sa rozhodnúť, ktoré su vhodnejšie..vedel by mi niekto poradiť? Dakujem a prajem vela úspechov v dodržiavani všetkych zdravých rád! :-)

8
Zuzana
Reagovat

Janičku znám z dřívějška, když byla hubená. Myslím si ,že i když tolik přibrala, tak je to krásná bytost a kdo jí nezná, tak ať nesoudí! Sama jsem přibrala 30 kg a to nemám děti. Hold, stane se! Snažím se s tím něco dělat, ale je to o celkovém stavu vědomí a obrovské změně! Názory typu, že se měla zamyslet dříve jsou možná pravdivé, ale nejsou většinou realizovatelné. Člověk, když jednou začně přibírat a přidá se k tomu špatný psychický stav, že přibírá, tak se to zhoršuje….Je to začarovaný kruh. Já jen chci říct, že vždycky jde o kvalitu osobnosti a ne o kvantitu. Každopádně jde hodně o zdraví! Doktorku Katku i pana Petra mám moc ráda a oni se snaží jen pomoct a otevřít lidem oči! Kdyby ses tady náhodou, Jani nakoukla, tak mi napiš na mail. Nevím jestli si na mě vzpomeneš, ale já bych se ti posléze připomněla… :) Jinak hodně štěstí ve všem co děláš!

9
dobra
Reagovat

abych pravdu rekla,mam skoro podobny problem jako pani jana.pri tehotenstvi jsem nabrala tricet kilo a po porodu mi skoro dvacet zustalo,kazdy rikal,pockej az prestanes kojit,vaha pujde sama dolu,ale nesla.a ja dodnes zapasim s tim co mi zustalo a je to uz skoro pet let,kdyby se pani jana divala na tyhle stranky,mohla by nam nejak poradit?nebo aspon bysme si promluvili o tom samem problemu,dekuji.

10
Eva
Reagovat

paní Jana je odstrašujícím případem mezi ženami. při pohledu na ni se mi vybaví kniha Josefa Hausmanna „základy mužského šovinismu“. Jana je jedna z těch , o kterých tato kniha pojednává.

11
Helena
Reagovat

PRO- Eva
Listopad 25th, 2009 at 15.22—
Naprosto presne,taky mne to napadlo,ta mlada pani naprosto splnuje to o cem pan Hausmann pise,mam tu knizku moc rada :-))Kdyz si muz vezme „drobka“ a za par let mu drobek naroste do tvaru slona a jeste se divi,ze uz ji ten „zlej muzskej“ nema tak rad,je to tezke,jeste,ze se rozhodla neco delat..i kdyz uspech tam nevidim,presto Jane preji hodne uspechu.

12
Míla
Reagovat

Přeji Vám hodně úspěchů při hubnutí. Já jsem na tom byla jako vy,ale zjistila jsem že se to opravdu dá zvládnout. Jen to chce pohyb,hodně pít a jíst jen opravdu zdravé potraviny. Tomu pořadu moc fandím. Hodně úspěchů. Míla

Přidat komentář