Panáček v reality show

Ano, šéfe (24.9.) Plevel v Krymské, Praha (rekap)

29. Září 2015 | napsal(a): | reality show: Ano, šéfe 2018

[singlepic id=11223 w=615]
Letos, jak se zdá, asi při sledování Ano, šéfe! z údivu nevyjdu. Nevím, jestli je to únava štábu (nebo změna klíčových osob ve štábu), nebo byl rozpočet na natáčení zkrouhnut na historické minimum, protože je to čím dál odfláklejší. Poslední odvysílaný díl z veganské restaurace Plevel trpěl všemi možnými nectnostmi a skončil mým mohutným W T F !!!

Opět se odvolám na originální pořad Gordona Ramsayho Kitchen Nightmares, který je předlohou Ano, šéfe! – Gordon každý díl začíná jasnou identifikací problému. Problémy totiž mohou být různé. Špatné vedení, špatný kuchař, špatný jídelníček, špatný servis, špatné vztahy mezi zaměstnanci, špatná hygiena, špatné umístění restaurace, špatný koncept, špatné nacenění jídel, špatné cashflow, špatné chování k hostům a tak dále. Někdy je to v kombinaci, ale stačí jediná věc z tohoto seznamu a může to restauraci přivést do pořádné bryndy. Proto Gordon hned po příjezdu jednak vyzpovídá majitele a zjistí, co je problémem restaurace, jednak pátrá na vlastní pěst, aby se dobral (někdy skrývané) pravdy. Z toho se pak odvíjí další děj – někdy je potřeba naučit kuchtíky hygieně, někdy novým receptům, někdy je potřeba změnit interiér a někdy stačí přidat kolem cest pár billboardů a udělat na náměstí předváděčku.

Co je vlastně špatně?

V Plevelu jsme opět nic takového nezažili. Vůbec nezazněl důvod, proč si majitel Plevelu Zdeňka vlastně zavolal. Málo hostů? Nespokojenost majitele s výdělky? Nevíme.  Zdeněk prostě přijel, popovídal si, divil se, byl znechucen, ale to jsme jen viděli důvody, proč v Plevelu nechutná Pohlreichovi – což nemusí být berná mince a nemusí to být ani problém, pokud do hospody chodí dost jiných hostí, kterým to tam vyhovuje.

Zdeněk – a nedivím se mu – byl znechucen zejména tím, že prakticky celý jídelníček sestával z jídel napodobujících jídla masitá. Veganská svíčková, veganské buřty, veganská kachna vyrobená z hroudy čistého lepku. Vše navíc pořádně nedochucené. Pro koho se to ale dělá? Vegani nic takového nepotřebují a když na to vezmete masožrouta, stejně mu to šmakovat nebude.

Bez misionářství by to bylo lepší

Na veganech (ne na všech, ale na většině, které jsem zatím poznal) nemám rád dvě věci. Jejich evangelizační snahu přesvědčit mě ke změně životního stylu, a právě tuto náhražkovou napodobovací kuchyni. Přitom spousta lidí si často dává bezmasá jídla, která vůbec nejsou nechutná – třeba různé saláty – takže se snadno dojde k (mylnému) dojmu, že veganská strava je hnusná jako celek.

Proto se Zdeněk pustil do experimentování a v kuchyni Plevelu zkoušel, co vše vegani smějí jíst a co se z toho dá vykouzlit. Ale žádné napodobování – jen původní sebevědomá jídla z veganských surovin, perfektně dochucená a na talíři hezky prezentovaná. A ejhle, najednou to byly pokrmy, u kterých se sbíhaly sliny i mně, zasloužilému masožroutovi.

Během čtyř dnů se Zdeněk pokoušel seznámit kuchaře s novým uvažováním, také zjistil, že pomocná síla v kuchyni je Ukrajinka s notnými zkušenostmi s vegetariánskou stravou, takže z ní vytáhnul nějaké recepty a předvedl, že veganské jídlo skutečně může být “samonosné”, nemusí připomínat nic ze “všežraveckého” světa.

Evangelizační snahu majitele, aby Zdeněk na měsíc přešel na veganství, Pohlreich s díky odmítl a já bych k tomu jen dodal, že kdyby vegani méně agitovali a více vařili skvělá veganská jídla nenapodobující kachnu, svíčkovou a buřty, možná by jejich misie byla mnohem úspěšnější. U Pohlreicha ne, ten miluje jídlo en bloc, ale u mnoha jiných určitě ano.

Pořad bez masa a bez koulí

Po čase se Zdeněk vrací zpět do restaurace a já si uvědomuju, že se nekonal ani zátěžový test, ani nějaké větší testování změněného jídelníčku na hostech. Zas to nemístné šetření rozpočtu, kvůli kterému je pořad dost bez koulí a ani hláškující Pohlreich to moc nespasí.   Zdeněk si objednává jídla, vidí jasný pokrok, ale nachází stále řadu nedostatků, když se ovšem loučí, předává majiteli samolepku s dvěma hvězdami. No moment, dvě hvězdy, ty v tomto pořadu dostávaly NĚJAKÉ podniky a musely pro ně projít peklem a obrovskou změnou. A tady stačilo přestat dávat na talíř kýbl lepku ve tvaru kachních prsou?

Když si tak vzpomínám na podniky, co dostaly dvě hvězdy, skoro vždy jsem měl chuť se tam rozjet a vyzkoušet to. Plevel mě ale nějak neoslovil. Ne protože jde o veganský podnik, ale z jídel v závěru mi nepřišlo, že by Pohlreichovy rady plně pochopili a na sto procent využili, a krom toho mi pořád přijde, že host, který přijde pouze za jídlem, tam může být navzdory své vůli masírován ideologií, Činskou studií a podobnými čakrababskými záležitostmi. Přitom čistě veganský podnik, kde prostě člověk není k ničemu a o ničem přesvědčován, kde host dostane jídelní lístek plný sebevědomých a chutných veganských jídel a kde bude moci na vlastní hubu zjistit, že veganské nerovná se hnusné, je príma věc, která by mohla a měla fungovat.

 

Plevel v Krymske – video upoutávka Ano, šéfe

Scalex

Miluju reality a talentové show a Panáček je jednoznačně nejvýznamnějším médiem u nás, které se tomuto žánru věnuje. Takže je jasné, že jsem se sem musel nakýblovat. Nejraději mám pěvecké soutěže, kontejnerovky a kuchařské show. Nenávidím blbce a sport.

Ano, šéfe 2018

Diskuze k článku

Počet komentářů: 14
1
haha bimbi
Reagovat

Ať si kdo chce co chce říká, ale Zdenda je prostě jednička. Pro 99% kuchařů jsou i vegetariáni něco jako obtížný hmyz, natož vegani. Zdeněk jim dokonce vymýšlel a vylepšoval recepty… Jinak jako divák, který spolkne skoro všechno, nejsem schopna rozpoznat zda šlo o Klusákovu manipulaci či realitu, ale ve srovnání s jinýma hospodama z Ano šéfe působí personál i majitel z Plevele tak nějak jako celkem inteligentní lidi…

2
Monika
Reagovat

@haha bimbi: Tak tomuhle zrovna nerozumim. Vsak to je jeho prace vymyslet jim recepty ne? Za to je snad placenej. Asik tzko mohl rict do kamery jste pro me obtiznej hmyz, nazdar…

3
Radek
Reagovat

@haha bimbi: Jen real dojem z Plevele v Jindřišské, kde jsem byl asi tak 20x na obědě. Oni jako fakt jedni z mála tomu umí dodat formu i chuť, že i pro mě, masožrouta, může být vegan pokrm příjemný zážitek. Nevypadá to jako blivajz a chutná. Ne, vždy, ale tak z 80 procent obědových menu v Jindřišské ano.

4
haha bimbi
Reagovat

@Monika: @Radek: Nemyslím si, že jeho práce je zrovna vymýšlet hospodám recepty, beru to spíš tak, že zhodnotí celkový koncept, prostředí, personál, chyby a poradí co dál. A jak říkám, protože o tom něco vím, kuchaři vegetariány a vegany opravdu nemají rádi, Zdeněk to taky naznačil, ale dost dobře se přes to přenesl a vyhmátl slabiny, tj. např. že hrát si na kachnu a svíčkovou bez masa je blbost.
Jsem ráda, že to Plevelu šlape a umí udělat chutné veganské jídlo i pro masožrouta. Vegetariány obdivuju, sama jím nejsem schopna být z důvodu slabé vůle a neochoty vzdát se něčeho, co mi občas chutná :-), ovšem vegani už jsou i pro mě relativně zbytečně krutopřísní… Při tomhle způsobu stravování musí spousty času věnovat zkoumání a plánování jídla a to víc, než je zdrávo.
Ovšem jak už jsem zmiňovala a jak jsem si dneska povšimla na FB, kladný až sympatický dojem z Plevele má opravdu asi na triku „vhodné“ vedení p. režiséra :-))

5
hanc175
Reagovat

Ja nejim nic co vrha stin ;)

6
Bobby Brown
Reagovat

Filosofie zdravé výživy a tak jako náhražku masa kydnou lidem hroudu koncentrovaného lepku? Jako vážně? Aum…

7
Laikka
Reagovat

Co jsem se různě dočetla na fb u známých veganů, tak podle mě podnik šel opravdu jen propagovat veganství a sebe, ne něco změnit. Ať si každý jí co chce, já si to klidně občas dám, ale do tohohle pořadu nepatřili. Ale zase chápu že tam chtěli i něco alternativního…

8
Lady XL
Reagovat

Díky za rekap, mám totožný názor! Mluvil jsi mi občas z duše :-). Ať si každý jí, co chce, ale ať k tomu vehementně nenutí jiné a ať do toho nezapojuje nějakou ideologii, přesvědčování atd. Jsem masožravec, ale mám dny, kdy se vysloveně těším na zeleninu a něco bezmasého. A jíst něco a lá kachna, buřt atd. a není to maso, beru jako podvod :-). Pořad o této restauraci beru jako něčí protekci, že ji tam zařadili. Jak už se psalo, tak se tam objevuje nějaké provařené jméno z „vyšších“ pater a tak si myslím, že je to odtud. Zadarmo reklama, protože majitel v podstatě nic změnit nechtěl (kuchaři možná) a restaurace šlapala i předtím…. No ale i tak to beru, protože teď vím, že si musím dát pozor, zda mi fakt nesou v restauraci tu kachnu, co běhala na dvorku :-D.

Reagovat

@Lady XL: jen k tomu jménu „z vyšších pater“, tak podíl v Plevelu má miliardář Janeček. Jestli jsi myslela tohoto :-)

10
Lady XL
Reagovat

@SUNíčko: Jasně že myslela :-D, ale já to neřekla…. :-).

11
Ajda
Reagovat

@Lady XL: Dcera ten podnik zná, prý navoněnà snobárna. Občas si vegetariánské jídlo ráda dá, ale jsou lepší restaurace.

12
Phoenix
Reagovat

Do Plevelu chodím, co ho otevřeli a nemůžu si ho vynachválit. Jsem vegan, nemám ráda náhražky za maso a to, co se ukázalo v TV byl pouze zlomek jídelního lístku. Mají skvělé burgry(ty v TV byly), hummus, raw kuchyni a neskutečně dobré sladké – raw dorty, vegan sušenky, cupcaky. Nikdo mi neagitoval, naopak – obsluha je velmi milá, přívětivá a ochotná. Já byla spokojená. V pondělí se tam chystám zase.

Reagovat

@Ajda: Chodím sem tam na oběd do jejich pobočky v Jindřišské a tuším, dvakrát jsem tam byl i na večeři a tak kriticky bych to neviděl. Je to o něco dražší než Loving Hut či Beas, ale zase ta forma prezentace a často i chuti je o level výš. Jinak souhlasím s tím, co psal Scalex v rekapu, taky nechápu, proč se snaží jen napodobovat masitá jídla a nevymýšlí si svoje, třeba i jen názvem a ne vege čiči.

14
Ajda
Reagovat

@SUNíčko: Jde spíš o chování personálu, ne o ceny. A právě o ten jídelníček! Hraje si na něco víc, než je. Masožravec nemusí jíst cosi ala kachna, jen chce jednou za čas něco, co běžně nemívá.

Přidat komentář