Panáček v reality show

ČeskoSlovensko má Talent 2015: Jaká bude 5.řada a kolik je kolem ní zmatků? (glosa)

31. Srpen 2015 | napsal(a): | reality show: ČeskoSlovensko má talent

[singlepic id=11120 w=615]
Talent. To je nejúspěšnější světová talentová show. Bez klišé. Divácky úspěšnější show zatím naše planeta nepoznala. Ve federálních vodách se této show moc líbí. Má za sebou čtyři federální ročníky a jeden čistě slovenský. České prostředí se ale pro show zdá být rok od roku kyselejší. Co dělají vítězové předchozích řad? Jak se rodil pátý ročník? Jak se show změnila? Jaké bude mít vysílací schéma? Přežije Talent do šestého ročníku?

DaeMen

[singlepic id=11111 w=615]

Dvojice akrobatů uchvátila diváky svými kousky v první řadě a zasloužili si vítězství. Jejich cesta ke slávě byla komplikovanější. Součástí výhry mělo být i honosné vystoupení v Las Vegas. Vystoupení se konalo, ale dvojice se vyjádřila, že se konalo v absolutně nevýznamném prostředí, kde vystoupili jen jako nějací provinční umělci. Kluci to ale nevzdali a rozjeli si svou kariéru na vlastní pěst. Zadařilo se, vystupují několikrát měsíčně, mají za sebou několik vlastních show v Praze, nabízejí čtyři základní typy vystoupení jak pro veřejnost, tak na firemní večírky a podílejí se na dalších zajímavých projektech.

Atai Omurzakov

[singlepic id=11112 w=615]

Atai, původem z Kyrgyzstánu, uchvátil v roce 2011 celou porotu i diváky. Tenhle introvertní chlapec, který už byl ale ošlehaný z ukrajinského Talentu, druhý ročník vyhrál. Neměl konkurenci a jeho číslo bylo znamenité. Jenže pak se po něm slehla zem. Půl roku o něm nevěděl ani jeho producent, ani vedení soutěže, ani nikdo jiný. Až půl roku po výhře se dostalo na veřejnost, že Atai je doma s maminkou a že je naštvaný na Primu, že mu nebyla schopná za půl roku vyplatit výhru. Slibované turné po Čechách a Slovensku se tedy nekonalo. Atai se posléze ukázal ve čtvrtém ročníku s taneční skupinou. S některými, jako třeba s producentem Slávikem, se setkal po roce poprvé. Opět uchvátil porotce, ale na výhru už to nestačilo. Atai nepřišel takřka s žádnými novými prvky a jen recykloval sám sebe. Bulváru se tehdy svěřil, že výhru z druhé řady už dávno utratil a v domovském Kyrgyzstánu vede taneční školu. Poté se po něm znovu slehla zem a dodnes o něm nikdo nic neslyšel.

Jozef Pavlusík

[singlepic id=11113 w=615]

Tak trochu nechtěný vítěz 3.řady. Třetí řada byla asi zatím nejlepší. Dalo se hovořit o tom, že byla plná talentovaných lidí, kde nakonec nečekaně zvítězil operní zpěvák Jozef Pavlusík. Hlavním favoritem byl tehdy světelný umělec Alex Dowis. Finále na sebe strhlo velkou kontroverzi, kdy porotkyně Lucie Bílá navrhla, aby si finalisté rozdělili celkovou výhru, ale pod podmínkou, že budou všichni souhlasit. Jediný Alex tehdy nesouhlasil a Lucie Bílá se do něj řádně a nevybíravě opřela. To všechno v době, kdy stále běželo hlasování. Nikdo mi dnes nevymluví, že tato hádka Alexe stála možné vítězství. Jozef sice vyhrál, ale vítězství mělo zvláštní pachuť. Mezi fanoušky i médii rezonovalo, že byly zfalšované výsledky atd… To nakonec donutilo Primu po letech nezveřejňování hlasů v reality show zveřejnit a ukázalo se, že Jozef zvítězil drtivě. Přesto Jozef nebyl pro mnohé vítězem. Bylo mi ho líto, protože se do toho víru sporů dostal nechtěně. Poté se ale opět ukázala producentská neschopnost Slávika, kdy se Jozefa nepodařilo nikam vytáhnout a totálně upadnul do zapomnění.

Miroslav Sýkora

[singlepic id=11114 w=615]

V roce 2013 zvítězil znovu operní zpěvák, Miroslav Sýkora. Vítěz si tentokrát odnesl 50 tisíc euro a měl možnost vystoupit před Simonem Cowellem. Miroslav byl konečně tím pravým vítězem talentové show, který měl našlápnuto. U diváků byl favoritem od začátku. Zvítězil. Dokonce se mu povedlo vyhrát cenu TýTý za objev roku. Setkal se dokonce v Londýně s obávaným producentem, který mu přislíbil vystoupení v after show po Británie má Talent, ale Miroslav nakonec v show nevystoupil, protože se konala v době, kdy byl na operaci. Bohužel od té doby se do povědomí diváků zase nedostal a postupně upadnul také do zapomnění.

Jak se rodila pátá řada?

Ne zcela úspěšný, na českém území, čtvrtý ročník skončil a už se spekulovalo o tom, jestli bude další řada. Nikdo však oficiální stanovisko nevydal. Na začátku roku 2014 se ale JOJka vyjádřila, že do další řady půjde, protože na Slovensku je Talent hitem a vypsala dokonce castingy. Jenže JOJka nepočítala s tím, že jí Prima nechá na holičkách. Ta se totiž rozhodla, že už do dalšího Talentu nepůjde. Veškeré práce se tedy zastavily a v roce 2014 se už nevysílalo.

JOJka se zmátořila, sehnala finance, dala dohromady výhradně svůj tým a show se dala do ryze slovenské režie. Prima pouze pomáhala realizovat castingy v Čechách. Divadelní castingy a vše další se točilo a bude točit na Slovensku. Pátý Talent se tak měl vysílat pouze na JOJce. Prima dlouhou dobu mlčela. Až v srpnu letošního roku prolomila mlčení a k překvapení všech ohlásila, že show bude vysílat taky. Prima se k projektu nechovala vůbec hezky a řezala si pod sebou vlastní větev. Jak si ji nařízla, to uvidíme na podzim.

[singlepic id=11118 w=615]

Porota a moderátoři

Obě tyto funkce dostáli zásadních změn. Začneme porotou. Po ohlášení natáčení pátého ročníku si snad všichni přáli, aby byl panel porotců rozprášený do základu. Jaro Slávik se svou arogancí a neschopností omrzel. To samé Lucie Bílá, která svými skřeky a emočními výlevy také omrzela. Mareš se posléze vrátil na Novu, a tak prostor pro čistku tu byl. Přišla, ale jen částečná. Zůstala Lucie Bílá. Tu bych ustál, protože i přes své výlevy má furt vynikající hlas a dá se považovat za odbornici a přeci jen drží takový ten ženský prvek v porotě. Ale že si produkce nechala neschopného a arogantního Jaro Slávika. To byla velká škoda. Jistě na Slovensku existuje jiná mužská osobnost, která by jeho funkci zastávala lépe. Do poroty naopak přibyl Jakub Prachař. Ten by porotě mohl dát zábavné koření. Ovšem pro českého diváka je neznámou Diana Mórová. Na Slovensku známá herečka. U Diany se nechám v porotcování překvapit. I když bulvár ji vůbec nešetřil. Sama Diana přiznala, že jí porotcování ze začátku vůbec nešlo a ozývali se i soutěžící. Byla prý enormně přísná a kritická, až ji musela sama produkce krotit a brzdit. Diana tak prý musel brzdit svoje přirozené emoce a vůbec se jí to nelíbilo. Údajně prý vtaké měla konflikt s Lucií Bílou, se kterou nesedla. Lucie Bílá to následně popřela, ale víte jak… Média se na Dianě také vyřádila, protože po natáčení castingových dílů se prý cítila velmi unavená a musela na měsíc a půl odjet k moři.

[singlepic id=11115 w=615]

Moderátorská dvojice byla také vyměněná. Jakub prachař šel do poroty a Pyco podepsal jako moderátor SuperStar. Padalo několik jmen na tento post, ale nakonec pátý Talent budou moderovat Junior a Marcel, známá slovenská komediální dvojice. Jak se své role zhostí, to se necháme překvapit. Ale překonat Pyca s Jakubem bude hodně těžké.

[singlepic id=11117 w=615]

Změny ve schématu soutěže

JOJka k páté řadě dokonce vypracovala v dubnu 2015 9ti stránkový podklad. Doporučuji si přečíst. Jsou tam vcelku tvrdá pravidla. Nejlepší jsou povinnosti JOJky vůči soutěžícím ve třech bodech. Kdežto soutěžící v povinnostech vůči JOJce má bodů dvacet dva. Pojďme se na ní mrknout.

První změna. JOJka se rozhodla pro 14 castingových dílů a jedno velké a živé finále. Vyřadila tak definitivně Velký třesk a Semifinále. Diváci tedy budou moci zasáhnout až ve finále. To budí trochu rozpaky nad tím, jak bude vypadat výběrový proces do finále, ale POZOR! V dokumentu od JOJky se také píše, že porota může nechat vyvolat mimořádné sms hlasování dříve než ve finále. Takže uvidíme, co za kulišárnu se při finálové selekci připravuje. Nic dalšího o systému hlasování nebylo psáno.

[singlepic id=11116 w=615]

Druhá změna. Konečně bude Zlatý bzučák. Ze zahraničních verzí ho známe. Ale pojďme si připomenout, co to je. To je bzučák, který může, ale také NEMUSÍ porotce zmáčknout jednou za divadelní castingy a tím dotyčného účinkujícího pošle rovnou do živého finále. Trochu zklamání je, že Zlatý bzučák nemají moderátoři, ale jen a pouze porotci. Zlatý bzučák je skvělým kořením soutěže, které dokáže vykouzlit výjimečné momenty. Snad se to povedlo i u nás.

Vysílací čas

To je tak trochu otázka, kdy Prima Talent nasadí. Zatím víme, že 27.srpna večer bude střihový díl toho nejlepšího, co jsme zatím v show viděli. První a premiérový díl pátého ročníku Prima odvysílá ve čtvrtek 3.září od 20:15. Druhý premiérový díl nasadí hned v sobotu 5.září od 20:15. Jestli Prima zachová sebevražedné soboty, jak zaznělo už několikrát na tiskovkách, nebo se postaví ve čtvrtek Ordinaci. V jakých dnech budeme pravidelně pátý Talent na Primě vídat, v tom jasno ještě pořádně nemáme.

JOJka je také zatím k vysílání zdrženlivější. První a druhý premiérový díl uvedou 1.září a 2.září od 20:15. Jestli na JOJce bude Talent úterky nebo středy, to se zatím také ještě nikde neobjevilo.

Osobně mě dost zaráží, že každá stanice má jiný vysílací čas. Většinou bylo vysílání sjednocené, ale v roce 2015 to bude nejspíš s Talentem všechno úplně jinak.

Co od ČSMT 5 čekat?

Je to už pátá řada, tudíž ono se moc překvapení nedá očekávat, protože spoustu věcí známe z předchozích ročníků, ale také ze zahraničních verzí. Ale přeci jen bude aktuální řada zase něčím zajímavá a skalní diváci budou zajisté natěšení, jak se povedly některý změny. Já osobně jsem nejvíc zvědavý, jestli si porotci aspoň trochu nakoukali ze zahraničí, jak pracovat se Zlatým bzučákem. Aby byl stisknutý v pravý moment a vytvořil tak perfektní atmosféru. Samozřejmě to bude i na produkci, jak vše sestříhá, ale jak se porota zhostí této letošní hlavní inovace, to mě nejvíce zajímá.

14 castingových dílů je sice hodně, ale zase na druhou stranu divadla jsou většinou tím nejlepším, co soutěž nabízí. Materiál určitě k vysílání bude. Tady se spíš bojím, aby se divadelní castingy v tom velkém množství a v tom dlouhém čase vysílání neokoukaly. Přeci jen 14 dílů je velké množství stejné zábavy. Rozpaky pak budí finálová sestava. Respektive jak se soutěžící do finále dostanou, kromě Zlatých bzučáků. JOJka nikde nezveřejnila, kdo finálovou sestavu vybere. Ale třeba se v průběhu ještě nějaké informace objeví. Mně to spíše v tomto stylu připadá jako přehlídka talentů než soutěž.

[singlepic id=11119 w=615]

Základním stavebním kamen těchto show je také porota. Z 50 procent obměněná sestava by mohla fungovat, ale jsou stále jen odhady. Až s prvními díly uvidíme, jaká chemie u stolečku porotců vládne.

Alfou a omegou každé show jsou talentovaní a sympatičtí soutěžící. A pokud si myslím, že naše federální krajiny o cca 15 milionech obyvatel mají ještě talentových soutěžím co nabídnout v širokém měřítku, tak se hrubě pleteme. Tuzemští soutěžící budou samozřejmě také zastoupení, ale už z ukázek je vidět, že je nazváno mnoho zahraničních interpretů, kteří brázdí evropské mutace Talentu a hledají štěstí v různých zemích. Trend, který pronikl i do jindy čisté britské verze, je bohužel už zaběhnutou tradicí posledních let. Osobně mi to silně vadí, protože se pak vytrácí právě ten národní talent, ale aspoň to slouží jako dobrý zábavný prvek.

Proto od páté řady Talentu spíše očekávám přehlídku talentovaných lidí z celé Evropy a možná i světa, než talentovou soutěž. Protože slovo soutěž při tomto systému (zatím nezveřejněnému) postupů je velmi neadekvátní. Co mi ale bude určitě vadit, tak budou umělé emoce a „momenty překvapení“, která bude porota u některých vystoupení předvádět. Tady si myslím, že v některých momentech produkce dělá z diváků úplné nevšímavé dementy, kteří z obrazovek sezobají úplně všechno. Ale tady pozor, televizní divák se nerovná jen konzument všeho a za každou cenu. A sám moc dobře pozná, kdy se zbytečně tlačí na pilu a kdy jde o přirozenější reakci.

[singlepic id=11088 w=615]

No, jako rekapista páté řady na Panáčkovi se budu muset smířit s mnoha nešvary a bude se snažit je tolikrát nezmiňovat, protože bych vás čtenáře akorát otravoval a nudil. Jelikož Got Talent jako takový mám moc rád, tak se na pátý federální ročník těším. Jsem zvědavý, jakým směrem se to celé vydalo. Bohužel se ale nemohu ubránit dojmu, že tím, v jakých bolestech tahle řada vznikala, to bude poslední zářez Talentu v našich federálních krajinách.

Merťas

Začít koukat na zahraniční talentové show byla má zhouba i radost. Vystoupil jsem z našeho vakua a nakoukl za hranice a objevil jsem neobjevené. Lidé plni uměleckého nadšení ve všech směrech, kteří svou část ze sebe předávají dál světu. Nejdříve jsem sledoval sám, ale pak se objevil Panáček a od roku 2011 už sám talentové show nesleduji.mertas024@gmail.com

ČeskoSlovensko má talent

Diskuze k článku

Počet komentářů: 7
1
Adam
Reagovat

Asi jsi ten článek psal tak před týden, jinak nechápu „Zatím víme, že 27.srpna večer BUDE střihový díl toho nejlepšího, co jsme zatím v show viděli.“
Jinak vysílačí čas už známý je, na Primě vždy ve čtvrtek a v sobotu. Vyplývá to z upoutávek, kde to bylo zmiňováno, nebo z programových plánu na následující 2 týdny.
A na Jojce po speciálním prvním týdnu vysílaní ve středu a v sobotu
http://mediaboom.sk/nezaradene/potvrdene-talent-pobezi-dvakrat-do-tyzdna-superom-burlive-vino-a-kinopremiery-markizy/

A ještě jste mohli zmínit, že Prima bude vysílat pouze sestřihy dílů z Jojky, např. zítra se bude Talent na Jojce vysílat od 20:35 do 22:40, a na Primě ve čtvrtek od 20:15 do 21:35. Bez reklam na Jojce 90 minut, na Primě 60 minut.
Dále pak – Jojka bude vysílat Talent ve středu 9.9. od 20:35 až do 22:50. A Prima den nato od 20:15 jen do 21:35. A pak v sobotu od 20:35 až do 23:00, zatímco Prima jen do 22:00. Přece nebude mít Jojka o hodinu více reklam než Prima.

2
Luke
Reagovat

Tak sem viděl v ukázce zlatý bzučák…no boha jeho…Baby čim přemýšlíte? Jestli ty bzucaky budou využívat na takové blbosti…

3
dorka
Reagovat

Freak show. Už dávno dávno celé špatně. Pár cirkusáků, děcka z Horní Dolní, a aby mohla ta p94a Bílá zavřeštět vysoké C a hltač aka Producent přivřít „rajcovně“ oči, zaplatíme pár profíků, co tuhle „soutěž“ vymetají jako svůj job…. Pyco zažil rozumu. Už se nemusí stydět.

4
Elko
Reagovat

1. Talent na JOJke v stredu a v sobotu. Výnimkou je prvý týždeň. U nás 1. září svátek – veľa divákov pri telke a posledný deň pred prázdniny. Takže prvý týždeň preto v utorok a v stredu.

2. Na JOJke sú preto dlhšie epizódy, pretože po 22:00 bude vysielať špeciálne „bonusové“ epizódy zo sveta – ČSMT Plus. ;-)

5
Jai Kudo
Reagovat

@dorka: Dobré….! A výstižné!

6
Jarda
Reagovat

I když je prý Talent nejúspěšnější talentová show, tak paradoxně u nás (a nejen u nás) se uplatnila pouze vítězka konkurenčního truc podniku Novy – Talentmánie, Patricia Janečková. Je bezkonkurenčně nejlepší zpěvačkou v dosavadní historii těchto soutěží u nás, což mi opět dokázala na skvělém koncertě v Kežmaroku před 14 dny, kterého jsem se zúčastnil. Záznam zde: https://youtu.be/AlHO337jspc

7
Jaroslav Bařinka
Reagovat

Po shlédnutí některých pěvců jsem zjistil že je mi líto že jsem se tam nepřihlásil také,po výkonu některých pěvců jsem zjistil že bych se za můj výkon nemusel stydět.

Přidat komentář