Panáček v reality show

Pěvecký, žravý nebo taneční? Jaký bude český televizní podzim? (glosa)

25. Srpen 2015 | napsal(a): | reality show: reality show obecně

[singlepic id=11087 w=615]
Rozpálené léto se pomalu chýlí ke konci, i když nám možná ještě párkrát mozek zavaří. To nemění nic na tom, že televizní podzimní sezóna začíná s koncem srpna. Poslední srpnový víkend se rozjede tradiční souboj televizí o diváka. Co nám tuzemské stanice v podzimní sezóně 2015 nabídnou za reality show? A kdo bude vítězem sezóny?

I když je Česká republika malým televizním trhem, tak divák má možnost naladit desítky programů, které bojují o každou hlavu. Ale stále tu máme Velkou trojku stanic, mezi kterými se odehraje každoroční a stěžejní souboj. Nova, Česká televize a Prima. Tyhle tři mnohokanálové saně jsou lídry našeho trhu a oni si rozdělují hlavní kusy z koláče sledovanosti a bodují v konečném vnímání u diváka. Stanice budou usilovat o diváka prostřednictvím seriálů, buď nových, nebo už zaběhnutých. Ale je tu i podstatná skupina diváků, kteří nezanevřou na reality show či podobné formáty. A to Panáčka zajímá.

Prima, chladnokrevný zabiják?

Komerční dvojka českého televizního trhu se každý rok snaží dosáhnout úspěchu v reality show. Prima touží zopakovat úspěch Vyvolených. Ale to už se nepodaří. Proč? Protože TV Prima od reality show postupně upouští. To bych jí neměl za zlé, protože se řídí tím, co žádá trh a věnuje se jiné tvorbě. Ale to, že Prima světové show odflakuje jako Pepíček domácí úkoly. Nebál bych se tvrdit, že Prima některé pořady úplně zabila a v očích diváka úplně potopila tak, že se jich už nejspíš v domácí tvorbě nikdy nedočkáme. Proč to nevytáhnout z televizního hrobu? Zdevalvovaná značka a obrovská riziková investice. Do toho nikdo nepůjde, protože český divák si pamatuje.

A dlouho si bude pamatovat totálně zničeného Trosečníka, který byl sice pod přísným licenčním diktátem švédského vlastníka, ale pod švédskou krutovládou se dá udělat hezké divadlo, jako to například dokázali producenti v Jižní Africe. Všechno bylo špatně. Moderátor, casting, hudba atd… Prostě nic horšího snad u nás neběželo. A to se Trosečník objevil v době, kdy se hledaly nové formáty pro český trh, a show měla slušný potenciál k úspěchu. Nečekaná oprátka byla také přichystána pro X Factor. Odkoupená licence také byla vnímána velice pozitivně. Dobrý produkční tým měl v rukou světovou značku, která mohla přinést svěží vzduch a restart do zapšklých vod reality show v Čechách a na Slovensku. Jenže Prima značku nasadila rychle a zbrkle do vysílání, ostříhala a změnila, co se dalo, a v neposlední řadě ji ani nepomohl nevydařený casting. Světovou značku, která funguje a sype stanicím peníze, se podařilo znovu zadupat do země a obavám se, že X Factoru už u nás pšenka nepokvete. A aby toho nebylo málo, tak letos asi Prima zatluče poslední hřebík ro rakve Talentu. Aby to nebylo všechno jenom na Primu, Nova takto dokázala utnout tipec Velkému bratrovi.

[singlepic id=11088 w=615]

Prima má v oblasti reality show pro podzim 2015 připravený pátý ročník Československo má talent. Ale než se show vrátila zpět na české obrazovky, tak to byly velké porodní bolesti. Po čtvrtém ročníku nebylo zcela jasné, jestli Prima do realizace pátého ročníků půjde znovu. Slováci měli jasno, Talent je u sousedů jedničkou ve sledovanosti. Pátý Talent bude, minimálně na Slovensku. Prima dala od projektu ruce pryč a Talent sama kompletně zrealizovala JOJka. Zdálo se, že Talent bude bez české podpory i vysílání. V srpnu ale nečekaně Prima oznámila, že ČSMT zařazuje do svého vysílání. Chvíle nadšení ovládlo zase zklamání při pohledu nad machinacemi v programu. Prima se k pátému Talentu chová jak k nechtěnému dítěti. Uvidíme, až se vše rozeběhne, ale s Talentem to Prima letos nevyhraje. To by si ho musela aspoň trochu vážit. Nesměla by kolem Talentu chodit jako kolem horké kaše a vypouštět prapodivná a mlžná prohlášení. Dále taky Prima musí doufat, že Slováci našli extra talent.

Pak má Prima premiérové díly show Ano, šéfe!. Tady bude nemilosrdný, ale už také značně ohraný Zdeněk Pohlreich drtit české hostinské a restauratéry, kteří šli dobrovolně do tortury. Zajímavý projekt, který ještě stanice uvede, se jmenuje Ano, trenére!. Osm dílů točených půl roku v nejnižších fotbalových soutěžích sleduje osudy hráčů, týmů a jejich fotbalový potenciál. A to vše za účasti Františka Straky, který odmění vždy tým pohárem. Vesnická kopaná je v tuzemsku značně oblíbená, a tak bych tuhle show úplně nezatracoval. Sice asi nebude nejsledovanější, ale věřím, že se o ní bude mluvit.

Celkově si myslím, že Prima v oblasti reality show opět dostane nakládačku. Toto žánrové pole už na stanici nemá dávno prioritu, a tak její hlavní snahou bude cupování koláčů skrze seriály, jako jsou Vinaři, Přístav nebo Cesty domů. S Talentem to Prima letos daleko nedopracuje. Spíše naopak.

Nova, nepoučitelný matador?

Jestli Prima lační zopakovat úspěch Vyvolených, tak Nova zoufale touží zopakovat úspěchy první Superstar. Na podzim 2015 se Nova pustí společně s Markízou znovu do federálního hledání nové pěvecké hvězdy. Od Superstar, jako už tradiční značky, se čeká úspěch. Jenže Češi a Slováci nejsou jen muzikálním národem, ale také si rádi něco dobrého ukuchtí. Proto Nova sáhla znovu po světové show MasterChef. Zpívání a jídlo, to bude podzimní Nova v reality show.

[singlepic id=11089 w=615]

SuperStar bude největším tahákem podzimu. Už v minulém ročníku se ukázalo, že produkční tým šel s dobou, show dali světový lesk a jediné (bohužel podstatné) co ji chybělo, tak byly kvalitní zpěváci. Sice se po jejím skončení zase začalo debatovat o tom, jestli už nejsme pěveckými soutěži přesycení, ale síla značky táhne a Nova to zkouší znovu. A pro ročník 2015 nezahálela. O show se náležitě stará, propaguje a inovuje. Show změnila moderátory, proměnila porotce, oblékla zase ten fresh kabát a jediné co zbývá, je ten talent. Pozlátko a tým může mít show sebelepší, ale jak se říká „z hovna se prostě nic neuvaří“. Pokud nebudou kvalitní zpěváci a sympatické osobnosti, tak to bude „jen další řada“ SuperStar. Tahle show je vrtkavá dáma a až casting ukáže, jestli se vrtne k úspěchu nebo do záhuby.

MasterChefa jsem nikdy extra nesledoval, a v našem týmu máme určitě lepší odborníky, než jsem já, ale řekl bych, že letos by mohla show diváky zaujmout. Ve svém okolí si všímám, že lidé čím dál tím raději experimentují s jídlem a přijímají mezi sebou různé kulinářské výzvy. MasterChef by mohl být novou inspirací pro tyhle kulinářské kutily a prostor pro srovnání se s běžnými lidmi, kteří se snaží díky své kreativitě vyvařit si balík peněz a vlastní kuchařku. Nova se i zde kvalitně věnuje propagaci a do diváků sype lákavé a velmi hezky udělané upoutávky.

Nova si nepotřebuje dokazovat, kdo je jedničkou na trhu, onou jí je. Dominanci dostatečně ukazuje Ordinací, ale samozřejmě je také třeba sbírat vavříny i jiné dny. A v tom jí možná pomůže SuperStar. Jsem zvědavý, jak se bude vyvíjet souboj s Vinaři, ale ten hlavní kus koláče si show asi nakonec urve pro sebe.

Česká televize, stará dáma nerezaví!

[singlepic id=11090 w=615]

Česká televize už kolikrát ukázala, že i když je veřejnoprávní, tak to neznamená, že by si z koláče také nechtěla ukousnout. Dlouhá léta hlavně bojovala s velice úspěšnými seriály z vlastní dílny, ale v roce 2006 přidala úspěšnou značku z Velké Británie, taneční show StarDance, která vzešla z formátu Strictly Come Dancing, která už několik let úspěšně ve sledovanosti na Ostrovech zaváří tamnímu X Factoru. A že StarDance udělá takovou díru do světa, to asi na ČT nečekal nikdo. Zpěvácký, žravý a také taneční je národ Český. Sobotní večery jsou už několik let ve znamení tanečních soubojů a přehlídek soutěžících celebrit. Nepředpokládám, že by sobotní večery patřily někomu jinému. Sedmá řada StarDance má v zádech opět velká jména celebrit jako je Leoš Mareš, Leona Machálková, Lukáš Pavlásek, Jitka Schneiderová, Radek Banga, Marie Doležalová, Kateřina Cajthamlová či Marek Taclík. Zvučná jména zaručují zvědavost mnoha diváků.

U ČT bych ještě zmínil „show“ Čtyři v tom. Experimentální první ročník sondy do života začínajících rodičů zaznamenal skvělou diváckou odezvu, a tak ČT neváhala a pustila se do dalších dílů. Za pouhé dvě řady má show na facebookovém profilu více jak 50 tisíc fanoušků a velké díky patří tvůrcům, kteří s fanoušky pravidelně komunikují. Šest nových dílů se začne postupně vysílat od 2.září na ČT1 a dá se čekat, že věrní fanoušci budou opět sledovat, diskutovat a třeba přitáhnou i nové fanoušky.

Krom seriálů a pátečního Karla Šípa bude ČT jistě vládnout sobotám a jen tak ji někdo z parketu nestáhne. O sobotních večerech se nedá čekat smysluplná konkurence pro tuto show. Čtyři v tom nejspíš neudělají díru do světa se sledovaností, ale věřím, že vlnu diskuzí opět show vzbudí.

Kdo bude králem podzimu?

Velká trojka tuzemských televizí i v roce 2015 svede souboj o diváka. Představili jsme si asi hlavní taháky, které mají nutit diváka zapnout televizní přijímač. Která televize vyjde v tomto roce jako vítěz v žánru reality show či jinak podobných talentových či jiných show?

[singlepic id=11086 w=615]

Když se to vezme čistě papírově, tak nejstabilnější a neohroženou pozici má StarDance. Sobotním večerům tradičně kraluje většinou s milionem a půl diváků, v tomto slotu nemá prostě konkurenta. Co víc by si mohla stanice přát než mít stabilní, pravidelnou a velkou sledovanost? Je to sázka na jistotu. Čísla jsou jasná, publikum přilákané a oslovené, udržované, zvědavé a zbývá jen potvrdit svou pozici i v roce 2015. V žánru „show“ je tato taneční přehlídka stabilní jedničkou a ČT s ní nic nezkazí.

V závěsu, ale ne v těsném, je Nova se SuperStar. Poslední ročník ukázal, že i taková stálice, jakou je SuperStar, nezaručí úspěch ve sledovanosti. V roce 2013 se nečekalo, že sledovanost milion diváků přesáhne pouze jeden díl a to pouze jen ten první, kdy byli diváci zvědaví. Show si pak sáhla dokonce i na své dno 19.května v TOP 4, kdy se jí v hlavním vysílacím čase podařilo přilákat „pouhých“ 635 tisíc diváků. I když si většina myslela, že je to na pár let definitivní hřebík do rakve pěveckým show, tak navzdory tomu přichází letos nová řada. A ta v nedělních večerech vůbec nemá zaručenou stabilní diváckou pozici. Prima bude Nově zatápět s, i když kritizovanými, ale veleúspěšnými Vinaři a ČT si také mnoho lidí zapne kvůli Četnickým humoreskám. Myslím si, že milionová sledovanost SuperStar je dávno pasé a v nedělních večer se bude muset letos tvrdě prát o svou pozici na výsluní. Nezachrání ji ani tradiční značka a ani novější fresh háv. Jedině kvalitní zpěváci dokážou přitáhnout diváky k televizi.

Prima bude další rok znovu na chvostu. Předurčuje jí k tomu to, že vyhlásila nasazení Talentu na sobotní večery. Talent v roce 2013 nebyl ve sledovanosti žádným šlágrem, spíše propadákem, ale čísla během sezóny trochu narostla a na konec to pro show nebyla úplně vražedná čísla. Diváka si postupně hledala a nacházela. Přesto to ale na české poměry bylo málo. V sobotních večerech bude mít Talent dle mého málo šancí uspět. Převálcuje ho jak film na Nově, tak posléze i StarDance. Talentu, stejně jako SuperStar, by pomohla nová vlna talentů, ale určitě ji nezaručí vítězství v sobotní sledovanosti. Na to Prima v současnosti a s tím, jak se k Talentu chová, absolutně nemá.

Králem podzimu v žánru „show“, tedy čistě papírově, bude StarDance. Taneční show mluví vše do karet. Pochlapit se může SuperStar, ale musí mít ve stáji dobré koně a prostě jí musí všechno dokonale sednout. Bohužel (já tu show mám tak rád), Talent si dle mého ani „neuprdne“. Možná bude lovit několik zvědavců, ale sledovanost bude tuším znovu velmi podprůměrná. Pro Primu to ale může být plus, protože se v páté řadě téměř vůbec neangažovala a její náklady tak nebudou astronomické jako v případě samotné realizace.

A na jakou show z česko-slovenských hájů budete koukat na podzim vy?

Merťas

Začít koukat na zahraniční talentové show byla má zhouba i radost. Vystoupil jsem z našeho vakua a nakoukl za hranice a objevil jsem neobjevené. Lidé plni uměleckého nadšení ve všech směrech, kteří svou část ze sebe předávají dál světu. Nejdříve jsem sledoval sám, ale pak se objevil Panáček a od roku 2011 už sám talentové show nesleduji.mertas024@gmail.com

reality show obecně

Diskuze k článku

Počet komentářů: 18
1
yeey
Reagovat

Jen poznamka – zminovat nedostatek talentu u SuperStar 2013 a v podstate ho nezminit u lonskeho X Factoru je ponekud zavadejici :-)

2
Prochor
Reagovat

Já osobně už sleduju slovenského Farmář hledá ženu 2015. Dnes večer ve 22:00 už poběží 3.díl a vypadá to, že bude docela legrace. Tentokrát nepochopitelně úplně mimo zorné pole Panáčka.

Samozřejmě, že číslo 1 bude u mně jako vždycky Superstar, která u mně jako zpěvácká soutěž na 100% válcuje chudé příbuzné Talent (casting do cirkusu) i X-factor (podivný mišmaš čehokoliv).

Kromě toho se těším na Farmu, která začíná zítra.
Souhlasím, že Prima tým se nemá čím chlubit a o to víc se těším na slovenské stanice JOJ (Farmář) a Markíza (Farma).

3
dorka
Reagovat

Merťas, pls, oprav si to „nerezavý“. To mě fakt zabíjý.

Reagovat

@yeey: No, zmínil jsem to jen kouskem u Primy, kde mluvím o devastaci některých show. O nevydařeném castingu jsem psal taky. Osazenstvo CZSK X Factoru bylo samozřejmě ještě katastrofálnější než u SuperStar 2013, to bez pochyby. Možná jsem to tolik nezdůrazňoval, protože si myslím, že to každý ví. :)

@Prochor: Já jsem to hlavně směroval na český trh, protože na tom slovenském se osobně moc neorientuji. Tudíž bych o slovenských show neměl co napsat, protože je znám jen od názvu nebo okrajově od nás. Je ale pravdou, že některé tamní reality kusy jsou mnohdy lepší, minimálně podle ohlasů, než některé show či podobné mutace u nás.

@dorka: Děkuji. Já bych potřeboval po sobě vždycky korektora. :-D I když si to po sobě vždycku dvakrát čtu, tak i takovouhle „prasárnu“ přehlédnu. Díky za upozornění.

5
Radek
Reagovat

@Prochor: Radi ti poskytneme pro tuto show prostor na Panackovi. Chopis se toho? :-))

6
upc ž
Reagovat

@Prochor: Ty jo, dík za info. Člověk o tom ani neví.
———
Panáčkovi nějak hrabe, Výměna manželek bude – a ticho, Farmář je (kde vždycky byly jedny z nejv. diskuzí) a totální ticho. Je tady nějakej bordel.
A vůbec tu chybí některé CZ/SK reality show. To ty CZ/SK musí platit, aby to tu bylo? Nebo se na to tu tak nějak napůl kaká?

7
upc ž
Reagovat

A jinak samo – díky Merťasovi za článek. Ta předchozí „něco jako kritika“ se netýkala jeho.

8
okkvp
Reagovat

@upc ž: Bordel? Víš o tom, že panáček není profesionalizovaný web, že tu autoři píší ve svém volném čase a na základě svého zájmu a iniciativy (anebo ochoty se nechat ukecat) ?

9
Radek
Reagovat

@upc ž: ano, je to přesně jak píšeš. Je to tady strašný bordel na tom Panáčkovi, ti povím :-) Ale jinak je to tak, jak píše okkvp. Panáček je i po 10 letech nadšenecká aktivita. A o RS se tu píše o těch, které dlouholeté autory něčím zaujmou, baví, sledují je. A taky o těch, o kterých dokáží televize posílat tiskovky. Nevěřil bys, jaký je problém se u TV přihlásit k odběru tiskovek. Samozřejmě, vyjímky existuji a jsem za ně rád.

11
Prochor
Reagovat

5- Chápu ironii, ale já na to nemám. Na Farmáře – jedině Bazinga:-)) Bazinga si nezadá s Mišem Hudákem.

Reagovat

@Prochor: jaká ironie? Já to myslel vážně :-)

13
Prochor
Reagovat

10 – Jsem strašně zvědavý na formát letošní Superstar. Pochopil jsem, že divadlo nebude ale bude to nějak jinak.

Každopádně by se mi líbila All Stars řada s nejlepšími zpěváky ze všech řad. Tenhle problém měla asi řešit soutěž World Idol, který ale pokud vím proběhl jen jednou – vítěz Kurt Nielsen – She´s so high. Soutěž Idol asi tuhle vrcholnou úroveň World Idol už neuvažuje – nevím proč?
Pokud bychom uspořádali svojí česko-slovenskou řadu All Stars – asi by byl problém přemluvit bývalé finalisty ( třeba Anet by do toho jistě nešla). Ale bylo by to jistě zajímavé, koho by diváci preferovali.

Reagovat

@upc ž: Díky za reakci. Jak už psali kolegové. Jsme stále banda nadšenců, kde jednotlivě píšeme o těch show, které nás, autory, baví. A ač se to nezdá, tak psaní článků je časově náročné. Nejenže musíš nakoukat tu danou epizodu, ale pak o ní ještě musíš napsat smysluplný rekap. To celé dohromady může zabrat i klidně šest hodin. A většina autorů chodí normálně do práce. A také se může stát, že i již tradiční rekapisté najednou nebudou mít na danou show čas, máme taky své rodiny a partnery. Tím nechci říct, že jsme nějací chudáčci bez špetky osobního času, ale při tvorbě se musí brát všechn v potaz. Rádi bychom pokryli co nejvíce show, ale hold když nemá kdo psát, tak článek se sám nenapíše. Ale každou sezónu se snažíme cílit na ty nejstěžejnější projekty, které aktuálně brázdí federální obrazovky.

15
cathy
Reagovat

Faktem je, že už jsme pěkně zmlsaní a berem info tady jako samozřejmost. Je jasní, že je to spoustu volného času a práce, ale halt každý nemá na to napsat rekap. Já teda určitě ne, ač je mám raději než samotné pořady ;-)

16
Ajda
Reagovat

@upc ž: Za sebe můžu napsat,že letos se tv předhání v nasazeni novinek a premiér, běžně to dělali tak o měsíc později, ale já se jako každý rok touhle dobou dovolenkuji. Vše sleduji pouze přes mobil a ještě nějakou dobu to tak bude. Že začne nová VM jsem zjistila včera diky Aha! Pověsit článek z mobilu neumím :-(

17
upc ž
Reagovat

@okkvp: Už to vím, když jsi mi to napsala.
Klídek. Jen mi přijde nepochopitelný, že zrovna Farmáře nikdo neřeší. Proč? Ale nějaký jakýsi nesmysly, kde je jeden komentář, nebo žádnej, bo to nikoho nezajímá, nikdo se na to nedívá, tady jsou. Nakonec vy oba jste v diskuzích Farmáře nechyběly, ne? Nebo Výměna manželek. Já jsem to napsala nejspíš dost netaktně, holt to tak dělám, jsem káča, ale to nic nemění na tom, že snad víte, autoři, které RS tady byly nejvíc diskutované a které stojí za prd :P No tak :)

18
lala
Reagovat

Jestli nekdo nekdy kurvil reality show tak Nova. Prima thumbs up za formaty co prinesla a z 80% se jim povedly. Ostatne nejsledivanejsi jsou reality show na Prime ne?

Přidat komentář